mauros Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 21, 2010 #1 Κοινοποίηση Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 21, 2010 Επειδή γίνονται κουλά με τις πτώσεις τάσης κ.τ.λ σκέφτηκα να πάρω ένα UPS. Αυτό που απλά θέλω είναι σταθεροποίηση τάσης, 5-10 λεπτά να μπορώ να κλείσω το pc (και όχι οι άλλοι να ψάχνουν κεριά και εγώ να παίζω cod ) καθώς και να παίζει με Linux. Το πιο φθηνό απο το γνωστό μαγαζί είναι αυτό AccuPower UPS 650VA Line Interactive ISY. Πιστεύω ότι θα καλύπτει οριακά τις ανάγκες μου. Το pc idle να καίει περίπου 150 watt + τα watt της οθόνης που είναι γύρω στα 50. Να το πάρω το κορίτσι? *( Βασικά δεν ξέρω εάν η συνδεσιμότητα, usb ή σειριακή, έχει να κάνει με την συμβατότητα με το Linux ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
sisman Σεπτέμβριος 23, 2010 #2 Κοινοποίηση Σεπτέμβριος 23, 2010 Μια χαρα φενεται Πανο χτυπα το! Link to comment Share on other sites More sharing options...
eleven Σεπτέμβριος 23, 2010 #3 Κοινοποίηση Σεπτέμβριος 23, 2010 Πρέπει να ειναι κινεζοδία σαν τα ΚΕΒΟ και κατι TURBO-X που είχε το πλαισιο .Αλλαζει λίγο στην πρόσοψη αλλά αυτό δεν έχει και πολύ σημασία .Εχε υπόψην σου οτι μετα απο κανα χρόνο -εναμιση θα χρειαστεί να αλλάξεις μπαταρία .Οσο για το οριακά ,θυμάμαι πριν μερικά χρόνια ενα mustek 800 VA/480W που μου είχε σπάσει τα νεύρα με το σφύριγμα της προστασίας του (γιαυτό και το αντικατέστησα με ένα 1000 VA/600W )μόλις έτρεχε το pc κανά παιχνίδι και τα έβρισκε σκούραedit : Διορθωση Link to comment Share on other sites More sharing options...
mauros Σεπτέμβριος 23, 2010 Author #4 Κοινοποίηση Σεπτέμβριος 23, 2010 Μιχάλη μιλάς για watt ή VA? Πρέπει να ξέρω. Με UPS το pc τροφοδοτείται μόνιμα από την μπαταρία? Ξέρω ότι υπάρχουν τα line interactive και τα stand-by.Τα stand-by νομίζω πως δίνουν ρεύμα μόλις σταματήσει η παροχή, αλλά κάπου διάβασα ότι στο μεσοδιάστημα μπορεί να γίνει βλακεία επειδή μπορεί να μην είναι καλή η απόκριση. Απο την στιγμή που έχει να κάνει με το πόσο γρήγορα μπορεί να δώσει ρεύμα σε περίπτωση διακοπής, αποφάσισα να τα αποφύγω. Λίγο που έψαξα για software, τα accupower έχουν μια γενική μλκια. Τα turbo-X είναι απαράδεκτα και αρκετά από αυτά ελαττωματικά. Έτσι κατέληξα στο APC BACK-UPS RS 800VA 230VΕ? Δέν είναι σούκο βέβαια αλλά νταξ Link to comment Share on other sites More sharing options...
eleven Σεπτέμβριος 23, 2010 #5 Κοινοποίηση Σεπτέμβριος 23, 2010 Μιχάλη μιλάς για watt ή VA? Σορυ Πανο .Μιλάω για VA. Συγκεκριμένα για αυτό εδώ Το σχόλιο έγινε για το " οριακά " που ανάφερες.γιατι και σε μένα που δεν ήταν οριακά με ενοχλούσε το χτύπημα του συναγερμου. Link to comment Share on other sites More sharing options...
antonis Σεπτέμβριος 23, 2010 #6 Κοινοποίηση Σεπτέμβριος 23, 2010 εγώ το KEBO το 1000va το έχω εδώ και 3 χρόνια με την ίδια μπαταρία και είναι οκ και γενικά είμαι ικανοποιημένος ταμαλα Link to comment Share on other sites More sharing options...
mauros Σεπτέμβριος 23, 2010 Author #7 Κοινοποίηση Σεπτέμβριος 23, 2010 Μετά από τόσο ψάξιμο, αντί να τα ξεκαθαρίζω μπερδεύομαι περισσότερο. Αυτό που βρήκα και με προβληματίζει είναι ότι τα τροφοδοτικά επειδή έχουν PFC, ας το πούμε καταπονούνται από το ρεύμα που βγάζει το UPS όταν δουλεύει με τη μπαταρία. Δλδ τα σύγχρονα τροφοδοτικά θέλουν κανονικό ημιτονοειδές. Τα περισσότερα ups, μέχρι και τα 300 ευρώ (!), δεν κάνουν τέτοιο πράγμα. Αρκετοί παραπονιούνται για ένα μπζζζζζ που κάνει το τροφοδοτικό όταν παίρνει ρεύμα μόνο από την μπαταρία και αυτό σημαίνει ζόρισμα στα εξαρτήματα του τροφοδοτικού. Άλλοι που φαίνονται να τα ξέρουν καλύτερα τα πράγματα λένε ότι klein, για τόσο λίγο που θα δουλέψει το pc από την μπαταρία δεν τρέχει τίποτα. Ειλικρινά έχω μπερδευτεί, το απόλυτο δεν μπορώ να το πάρω γιατί είναι γελοίο το ποσό των 350 ευρώ+ . Να πάρω απλά ένα voltage regulator να τελειώνω? Για εκεί που το θέλω οι διακοπές του ηλεκτρικού είναι σπάνιες, τα σκαμπανεβάσματα στην τάση όμως και το κιτρίνιασμα των φώτων αρκετά συχνά...(όχι καθημερινά αλλά άμα πιάσουν οι μπόρες, σχεδόν σίγουρα). Επιστήμη και τα ups τελικά.Και ένα αστείο link με ένα DIY Ghetto UPS *Να προσθέσω ότι ορισμένα Antec τροφοδοτικά κλείνανε με το που γύρναγε στην μπαταρία το UPS, και ότι σε γενικές γραμμές τροφοδοτικά με πολύ υψηλό efficiency έχουν πρόβλημα. Λέτε να είμαι τυχερός που έχω την καΐλα το Chieftec 550 ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vatos_locos Σεπτέμβριος 24, 2010 #8 Κοινοποίηση Σεπτέμβριος 24, 2010 εγω έχω ένα turbex 650VA το είχα πάρει για να βάλω πάνω τα ρούτερ/switches και γενικά τον κόμβο του awmn μετά από 1 χρόνο δεν έχω πρόβλημα ακόμα ούτε κάνει θόρυβο που παραπονιούνται πολλοί το μπζζζ που λες συνήθως είναι από τον inverter του ups και όχι από τα τροφοδοτικά αλλά αν το βάλω πάνω σε ένα pc με ένα corsair 450Watt δεν την παλεύει ούτε για αστείο :smile044:αν είναι να πάρεις πάρε ένα καλό και δεν θα έχει πρόβλημα με το hardware που έχεις και ένα απλό regulator δεν θα σε σώσει αν έχεις βυθίσεις τάσης στο σπίτι σου Link to comment Share on other sites More sharing options...
sisman Σεπτέμβριος 24, 2010 #9 Κοινοποίηση Σεπτέμβριος 24, 2010 Πλακα πλακα, ποσο να στοιχηζει να κανεις ενα σε εναν ηλεκτρονικο με δικα του πραματα? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mauros Σεπτέμβριος 24, 2010 Author #10 Κοινοποίηση Σεπτέμβριος 24, 2010 Ευχαριστώ παιδιά! @ Vatos, τελικά δεν θα ασχοληθώ με το αν δίνει pure sin απο μπαταρία.@ Sisman, όντως θα έχει πλάκα αλλά θα πρέπει να είσαι από πάνω επειδή δεν μπορείς να το κάνεις να συμπεριφέρεται << έξυπνα>>. Από κόστος πιστεύω ότι η φθηνότερη υλοποίηση θα είναι χειρότερη από ένα έτοιμο UPS, αλλά η αυτονομία που θα μπορούσες να πετύχεις χώνοντας μπαταρίες θα ήταν πολύ καλύτερη σε σχέση με ένα έτοιμo, απαγορευτικά ακριβό UPS. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sisman Σεπτέμβριος 25, 2010 #11 Κοινοποίηση Σεπτέμβριος 25, 2010 Εχω στη γειτονια εναν πολυ καλο ηλεκτρονικο, θα κανω μια ερωτηση ;-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
mauros Σεπτέμβριος 25, 2010 Author #12 Κοινοποίηση Σεπτέμβριος 25, 2010 Κατάλαβα.... Λοιπόν΄ πήρα το APC του Link. 1) Δεν το κατάφερα ακόμα να δουλέψει σε Linux (δουλεύει στάνταρ όπως η πλειοψηφία των APC με το πακέτο apcupsd) edit* Εδώ αναλυτικά για ubuntu και ίσως debian. Εγώ το έκανα σε linuxMINT 9 Isadora που ουσιαστικά είναι ubuntu. APC apcupsd configuration 2) Στο UPS πάνω γράφει ξεκάθαρα ότι όταν δουλεύει η μπαταρία το ρεύμα ΔΕΝ είναι ημιτονοειδές 3) Όταν γυρνάει σε μπαταρία φαντάζεσαι ότι μέσα στο τροφοδοτικό πετάγονται σπίθες απο τον θόρυβο (επειδή όπως είπα το ρευμα ΔΕΝ είναι ημιτονοειδές + Έχει PFC το τροφοδοτικό) 4) Επάνω είναι συνδεμένα το κουτί και μία LG 204WT. Στο pc έχω 4 δίσκους, μια Audigy 2 ZS, μία Sapphire 4850, 4Χ1 gb ram και ένα E8500@ 3.8. Τα ρεύματα σε όλα είναι default. Το πρόγραμμα του APC μου δείχνει ότι συνολικά σε idle καίει 156 watt και σε load (Prime95 + auto overclock την 4850 απο τον catalyst) φτάνει τα 285 watt. Εκεί κοντά στα 300 watt υποτίθεται πως μπορεί να κρατήσει το pc γύρω στα 12-13 λεπτά. Σε idle γράφει κάτι για 27 περίπου. 5) To ups κάνει ένα περιοδικό θόρυβο διάρκειας 6 δευτερολέπτων περίπου. Ίδιο πρότυπο, μικρής έντασης η φασαρία. Ο θόρυβος όμως του τροφοδοτικού όταν γυρνάει σε μπαταρία είναι απίστευτος. Όταν τον πρωτοάκουσα πετάχτηκα απο την καρέκλα και έψαχνα για βραχυκύκλωμα. Το τροφοδοτικό είναι ένα chieftec 550 non-modular. 6) Αυτά τα ολίγα. Ευχαριστώ για την γνώμη σας. Θεώρησα καλό να γράψω ένα σύντομο επίλογο με κάποιες λεπτομέρειες απο το σύστημα, έτσι για να μπορέσει κάποιος που ενδιαφέρεται να πάρει μια ιδέα. ** Ορισμένα review απο τα xbit labs για τροφοδοτικά όπου κάνουν και compatibility test με ups 1)800-850W 2)1000+ W Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.