freestyler7 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 3, 2007 #1 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 3, 2007 Καλησπέρα. To pc μου αποτελείται από έναν Amd 3200+, k8v se deluxe asus, 1gb ddr 400 kingston, 1 seagate sata 120gb, ati 9600xt, μία soundblaster και 2 dvd (1 rom + 1 dvd-rw). Όπως βλέπεται πρόκειται για παλιό pc (3 χρόνων) αλλά είναι οκ αν κάποιος δεν έχει απαιτήσεις για last games. Το τροφοδοτικό ήταν ένα no-name 400w το οποίο και παρέδωσε πνεύμα πριν μία βδομάδα περίπου. Καθώς έπαιζα ένα παιχνίδι λοιπόν (warcraft) ξαφνικά η οθόνη έσβησε στιγμιαία και μετά γέμισε όλη πράσινα τετραγωνάκια (αμέσως υποψιάστηκα την κάρτα γραφικών) αφήνοντας μου καμία άλλη επιλογή από το να προσπαθήσω να επανεκκινήσω. Στην οθόνη του POST κιόλας έβγαλε πάλι τετραγωνάκια. Σε όλες τις υπόλοιπες προσπάθειες μου να ξεκινήσω το pc, αυτό έκλεινε μόνο του μετά από λίγα δευτερόλεπτα. "Έλυσα" λοιπόν τον υπολογιστή και προσπαθούσα να εκκινήσω αφαιρώντας κάθε φορά και κατι αλλα η συμπεριφορά ήταν πάντα η ίδια ακόμα και χωρίς κάρτα γραφικών οπότε σειρά είχε το τροφοδοτικό. Αφού το άνοιξα παρατήρησα σε αυτήν την περιοχή οτι η πλακέτα ήταν μαυρισμένη (οταν τα "εφτυσε" παρατήρησα οτι ήταν ιδιαίτερα θερμό). photo 1 Εδώ να πω οτι είμαι τελείως άσχετος με ηλεκτρονικά και ίσως αυτό είναι κάτι το φυσιολογικό για τα τροδοτικά. Επίσης σε εκείνο το σημείο βρισκόταν και αυτό το πραγματάκι ( :whistling noob) που ήταν σχεδόν αποκολλημένο και έτσι αφου αποφάσισα οτι δεν πρόκειται να προσπαθούσα να λειτουργήσω ξανά το μηχάνημα με αυτό το τροφοδοτικό, με μια ελάχιστη δύναμη αποκολλήθηκε τελείως. photo 2 Καταρχάς μπορεί αυτό να προκλήθηκε από ζέστη (εδώ να προσθέσω οτι το κουτί έχει άθλιο airflow και γενικά ήξερα οτι δεν θα με βγάλει μέχρι το καλοκαίρι αφού παρουσίαζε συνέχεια προβλήματα. με σκληρούς που "χτυπάνε" μνήμες ram που δεν αναγωρίζονται έτσι στο ξεκάρφωτο κτλ) ή εντελώς τυχαίο καθώς το pc δεν κλείνει ποτέ 3 χρόνια τώρα; (σε συνδιασμό με το no-name psu) Τέλος αυτό που φαίνεται στην δεύτερη φωτογραφία τι είναι;
fusion Ιούλιος 3, 2007 #2 Ιούλιος 3, 2007 Αγειασθητω το ρευμα σου ελθετο η βασιλεια σου... κυριελεησον κυριελεησον Το psu σου τα κακαρωσε. Στην πανω φοτο βλεπουμε την καμενη πλακετα και ενα πυκνωτη με διαρροη, στην κατω φοτο ενα ομορφο ξεροψημενο πηνιο. Αυτες οι ζεστες θα φανε κοσμο(και psu) να μου το θυμηθεις. :P Α ρε φιλε τι μου εκανες με ανυσηχησες και εμενα τωρα με το δικο μου no-name:look: Μηπως το πηρες με κουτι innovator??
LevelOne Ιούλιος 3, 2007 #4 Ιούλιος 3, 2007 Αυτο που βλέπεις στην δεύτερη φώτο ειναι ενα πηνίο φερρίτη (ferrite coil). Μαζί με τον σκασμένο πυκνωτη δίπλα του, ανήκουν στο κυκλωμα φιλτραρίσματος του ρεύματος. (Αν κάνω καπου λάθος διορθώστε με).Πάντως κακώς που το έπιασες με τα χέρια σου, γιατι ακόμα και ενα τροφοδοτικό σε τέτοια κατάσταση μπορεί να έχει ακόμα αρκετό ρεύμα αποθηκευμένο μέσα του για να σε σκοτώσει. Απλα στο επισημαίνω επειδή οπως λές, είσαι άσχετος με τα ηλεκτρονικά... Ποτέ μην παίζεις με ενα τροφοδοτικό, ειδικά τα ελευθέρας βοσκής! Ηρθε η ώρα να πάρεις ενα ποιοτικό τροφοδοτικό, και πιστεύω πως ενα 400αρι επώνυμο θα σε καλύψει. Βεβαια αν το μπάτζετ σου το καλύπτει, πάρε ενα 500αρι και εχε το κεφάλι σου ήσυχο.Είσαι τυχερός που δεν σου πήρε και τίποτε άλλο μαζί (?). Ειναι ενα ακομα γνώρισμα των φτηνών τροφοδοτικών να καίνε και άλλα εξαρτήματα.
Cuore Sportivo Ιούλιος 3, 2007 #5 Ιούλιος 3, 2007 Αρχική απάντηση από LevelOne [Σήμερα, στις 16:38] Πάντως κακώς που το έπιασες με τα χέρια σου, γιατι ακόμα και ενα τροφοδοτικό σε τέτοια κατάσταση μπορεί να έχει ακόμα αρκετό ρεύμα αποθηκευμένο μέσα του για να σε σκοτώσει. Απλα στο επισημαίνω επειδή οπως λές, είσαι άσχετος με τα ηλεκτρονικά... Ποτέ μην παίζεις με ενα τροφοδοτικό, ειδικά τα ελευθέρας βοσκής! Επειδή μόλις άλλαξα στον παλιό υπολογιστή ένα παλιό no-name τροφοδοτικό (το οποίο αποδείχθηκε σκυλί) με ένα 450W της Chieftech, σκεφτόμουν να ανοίξω το παλιό το τροφοδοτικό έτσι για να δω πως είναι μέσα. Υπάρχει όντως κίνδυνος ακόμα και τώρα που δεν είναι στο ρεύμα; Tελικά να δοκιμάσω να το ανοίξω (δεν έχω ξανανοίξει τροφοδοτικό) ή καλύτερα να το αφήσω;
LevelOne Ιούλιος 3, 2007 #6 Ιούλιος 3, 2007 Ο κίνδυνος έγκειται στους πυκνωτές, οι οποίοι ακομα και αν βγάλεις το τροφοδοτικό απο την πρίζα, κρατάνε μέρος του φορτίου τους. Τωρα για το ποσος χρόνος χρειάζεται για να αποφορτιστεί ενας γεμάτος πυκνωτής δεν το γνωρίζω. Αν παρ' ολα αυτα επιλέξεις να το ανοίξεις για να δείς τα εντόσθια, τοτε ανοιξε το με πολύ προσοχή (συνήθως με 4 βίδες βγαίνει το επάνω κάλυμμα) αλλα μην επιχειρήσεις κανενός είδους παρέμβαση στο εσωτερικό του.
freestyler7 Ιούλιος 3, 2007 Author #7 Ιούλιος 3, 2007 Αρχική απάντηση από LevelOne [Σήμερα, στις 14:38] Πάντως κακώς που το έπιασες με τα χέρια σου, γιατι ακόμα και ενα τροφοδοτικό σε τέτοια κατάσταση μπορεί να έχει ακόμα αρκετό ρεύμα αποθηκευμένο μέσα του για να σε σκοτώσει. Απλα στο επισημαίνω επειδή οπως λές, είσαι άσχετος με τα ηλεκτρονικά... Ποτέ μην παίζεις με ενα τροφοδοτικό, ειδικά τα ελευθέρας βοσκής! Πάλι καλά δηλαδή. (θα τα μάθω σε λίγα χρόνια και γω μιας και σπουδάζω ηλεκτρολογία ) Ξέχασα να αναφέρω πως πήγα σήμερα στο Πλαίσιο Κρήτης να αγοράσω νέο τροφοδοτικό. Ζήτησα γύρω στα 350 watt γιατί πίστευα οτι θα με καλύπτει αλλά το μόνο που είχε ήταν μία μάρκα που πρώτη φορά την ακούω (ούτε στο site δεν την έχει-κάπως blue spirit) οπότε πήρα ενα Chieftec στα 450 w που ήταν και στα ίδια λεφτά. (40 ευρώ)
tasosmos Ιούλιος 3, 2007 #8 Ιούλιος 3, 2007 Σε γενικες γραμμες δεν ειναι τοσο επικινδυνοι οι πυκνωτες που εχουν τα τροφοδοτικα τετοιας ισχυος, ειναι σχετικα μικρης χωρητικοτητας και αποφορτιζονται γρηγορα. Εννοειται ομως πως χρειαζεται προσοχη, ιδιαιτερα αν δεν ξερεις τι κανεις και φυσικα μην βαλεις στην πριζα ενα ανοιχτο τροφοδοτικο.
dimpar Ιούλιος 4, 2007 #9 Ιούλιος 4, 2007 Χρυσός κανόνας: Η περιέργεια σκότωσε τη γάτα...Hey freestyler7, leave the psu alone... καλό να μαθαίνεις αλλά με τον ηλεκτρισμό δεν παίζουν έτσι εύκολα. Πέτα το για την ώρα, πάρε ένα καινούριο να κάνεις τη δουλειά σου και όταν με το καλό σπουδάσεις, μάθεις, διαβάσεις τότε άρχισε να σκαλίζεις...
oxide Ιούλιος 4, 2007 #10 Ιούλιος 4, 2007 Αρχική απάντηση από LevelOne Ο κίνδυνος έγκειται στους πυκνωτές, οι οποίοι ακομα και αν βγάλεις το τροφοδοτικό απο την πρίζα, κρατάνε μέρος του φορτίου τους. Τωρα για το ποσος χρόνος χρειάζεται για να αποφορτιστεί ενας γεμάτος πυκνωτής δεν το γνωρίζω. συνη8ως συστηνεται (στα διαφορα mods)να αφηνονται αποσυνδεμενα απο ρευμα 3 μερες πριν το ανοιξεις αλλα και παλι προσοχη μην πολυσκαλιζεις οπως σου ειπαν ηδη..
nikoszax Ιούλιος 4, 2007 #11 Ιούλιος 4, 2007 Τους πυκνωτες αναλογα με την χωρητικοτητα τους και το μερος που βρισκονται, μπορεις να τους αποφορτιζεις ενωνοντας τα 2 ποδαρακια. Αν ειναι μεγαλοι και το κανεις αυτο, μπορει και να τρομαξεις απο την ξαφνικη αποφορτιση γιατι εκτος απο λαμψη θα εχει και κροτο, αλλα δεν συστηνεται κατι τετοιο. Αν ειναι μικροι μπορεις αφοβα να το κανεις αυτο. Αυτο που δεν εχω δοκιμασει ποτε, ειναι αν μπορεις να το κανεις εχοντας τους ακομα πανω στην πλακετα. Παντως οπως και να 'χει, δεν πρεπει να το κανει κανενας αν δεν ξερει ή αν εχει ενδοιασμους.
NGM Ιούλιος 4, 2007 #12 Ιούλιος 4, 2007 Οι πυκνωτες αποφορτιζονται γενικα με την ενωση φορτιου στα ακρα τους (συνηθως αντισταση) αλλα νομιζω οτι ειναι συγκεκριμενες οι τιμες ανα χωριτικοτητα. Δεν περνεις δηλαδη μια αντισταση και αντε την κοτσαρεις στον πυκνωτη. Οπως και να εχει, ΠΡΟΣΟΧΗ στο ρευμα. Αν το σεβεσαι σε σεβεται και αυτο .
nikoszax Ιούλιος 4, 2007 #13 Ιούλιος 4, 2007 Οι πυκνωτες εκτος απο την χωρητικοτητα, εχουν σαν χαρατηριστικο και την ταση που δεχονται. Ετσι στο περιπου ξερουμε και ποση ταση κρατανε στα ακρα τους. Αναλογα με το αν θελουμε να αποφορτιστει γρηγορα ή αργα βαζουμε και την αντιστοιχη αντισταση. Για αργα μια μεγαλη και για γρηγορα μια μικρη. Μπορουμε να βαλουμε μια αντισταση στα ακρα (π.χ. μεγαλη) και περιστασιακα να βραχυκυκλωνουμε τα ακρα του πυκνωτη πολυ γρηγορα, σχεδον ακαραιαια. Ετσι και δεν αποφορτιζεται αμεσως αλλα και επισπευδουμε την διαδικασια οποτε θελουμε. Προσοχη, το ξαναλεω και ας γινομαι κουραστικος, με τους πυκνωτες. Ειναι "υπουλοι" αν δεν τους ξερεις. Γενικα μιλαω.
YiorgosX Ιούλιος 4, 2007 #14 Ιούλιος 4, 2007 Μια κι εγώ είμαι άσχετος επί του θέματος, να κάνω μια ερώτηση:Αν κλείσεις τον διακόπτη του τροφοδοτικού και προσπαθήσεις να εκκινήσεις τον υπολογιστή δεν ξεφορτίζουν οι πυκνωτές;Γιατί σε τέτοια περίπτωση, ο φίλος έκανε ακριβώς αυτό. Προσπάθησε -χωρίς επιτυχία- να ξαναξεκινήσει το PC.
nikoszax Ιούλιος 4, 2007 #15 Ιούλιος 4, 2007 Θα προσπαθησουν να δωσουν ταση οι πυκνωτες ωστε να ξεκινησει ο υπολογιστης αλλα αυτο δεν σημαινει οτι επειδη δεν ξεκιναει, ξεφορτιζουν. Παει να ξεκινησει και επειδη δεν φτανει η ταση που δινουν, απλα δεν ανοιγει και μετα οι πυκνωτες ξεφορτιζουν πολυ πολυ αργα.
oxide Ιούλιος 4, 2007 #16 Ιούλιος 4, 2007 Αρχική απάντηση από nikoszax Θα προσπαθησουν να δωσουν ταση οι πυκνωτες ωστε να ξεκινησει ο υπολογιστης αλλα αυτο δεν σημαινει οτι επειδη δεν ξεκιναει, ξεφορτιζουν. Παει να ξεκινησει και επειδη δεν φτανει η ταση που δινουν, απλα δεν ανοιγει και μετα οι πυκνωτες ξεφορτιζουν πολυ πολυ αργα. και εγω αυτο νομιζω...αλλα και παλι κατι τετοιο δεν σου εξασφαλιζει οτι δεν εχουν επικινδινο φορτιο(βεβαια συνη8ως δεν εχουν)αν 8ες να αποφορτιστουν αστο λιγες μερες χωρις ρευμα και εισαι jet
johnysb Ιούλιος 4, 2007 #17 Ιούλιος 4, 2007 Αρχική απάντηση από oxide και εγω αυτο νομιζω...αλλα και παλι κατι τετοιο δεν σου εξασφαλιζει οτι δεν εχουν επικινδινο φορτιο(βεβαια συνη8ως δεν εχουν)αν 8ες να αποφορτιστουν αστο λιγες μερες χωρις ρευμα και εισαι jet +1 φιλε oxide (συνηθως δεν εχουν επικινδυνο φορτιο)
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.