Jump to content

INTEL P35/ICH9R + RAID 5 + VISTA (+XP?) = NO GO (?)

spc

Recommended Posts

Για μία ακόμη φορά η Intel και η παρέα της κατάφεραν το ακατόρθωτο.

Τα δεδομένα:

M/B INTEL DP345DP (P35/ICH9R) με το τελευταίο BIOS

RAID 5 με 6 x SEAGATE 750 (το ICH9R επιτρέπει πλέον 6 δίσκους σε RAID 5 σε αντίθεση με τους 4 του ICH8R).

VISTA ULTIMATE 64BIT (δοκιμάστηκαν και τα 32 αλλά μία από τα ίδια)

Καταρχήν για να βρεθούν οι drivers για RAID 5 πρέπει να μας στο site της Intel μέσω μητρικής και όχι μέσω chipset. Στο chipset δεν έχει RAID drivers!

Ακόμα και μέσω μητρικής να πας δεν είναι τόσο εύκολο να τη βρεις γιατί είναι στα Archived Products!

Τεσπά αφού τα βρεις και τα μαζέψεις συνειδητοποιείς ότι τον driver για το RAID δεν τον έχουν σε κανονική μορφή αλλά μόνο στο ειδικό EXE που φτιάχνει αυτόματα δισκέτα (το full πακέτο δεν αποσυμπιέζεται για να τραβήξεις από εκεί τον driver).

OΚ λοιπόν άντε να βάλουμε το floppy επάνω. Έλα όμως που το P35 δεν έχει floppy!

Τεσπά το βάζουμε σε άλλο μηχάνημα, από εκεί φτιάχνουμε δισκέτα και από την δισκέτα αντιγράφουμε τα αρχεία σε USB stick (εναλλακτικά χρησιμοποιούμε USB floppy).

’ντε και ξεκινάμε:

Φτιάχνουμε ωραία και καλά το array στο BIOS του ICH9R αλλά με το βγαίνουμε και το σώζουμε παρατηρούμε ότι είναι σε STATUS INITIALIZATION (ή κάπως έτσι) και ΝΟ BOOTABLE.

Δεν δίνουμε σημασία και προχωράμε (μιας και δεν είναι δυνατόν να κάνουμε κάτι για κανένα από τα 2 παραπάνω κάπου στο BIOS).

Βάζουμε τα VISTA, περνάμε τον driver αλλά τα VISTA βλέπουν το array από 3,5 T που είναι κανονικά (και που βλέπει κανονικά και το BIOS του ICH9R) ~2 Τ. Δοκιμάζουμε να κάνουμε expand στα 3,5Τ αλλά τρώμε ένα error message (32322 μπλα μπλα). Τεσπά λέμε δεν πειράζει μετά την εγκατάσταση μπορεί να δουν και τα υπόλοιπα.

Έλα όμως που τα WIN αρνούνται να εγκατασταθούν σε ότι partition και αν δημιουργήσεις στα ~2Τ που βλέπουν. Windows cannon determine if this is a valid volume for Windows installation (ή κάπως έτσι).

Καμία τύχη λοιπόν με το RAID.

Επειδή έχει αρχίσει να μας δίνει στα νεύρα η ιστορία λέμε ας κάνουμε το εξής:

Βάζουμε ένα extra pci-ex controller και εκεί έναν απλό 80αρη SATA με σκοπό να βάλουμε εκεί τα Win και το ARRAY να το κρατήσουμε αποκλειστικά για storage.

Αφού τρώμε 2 ώρες για να βρούμε σωστούς drivers για τoν controller (SI chipset αλλά μην σας ξεγελάει αυτό το site της SI είναι για κλάματα) ξεκινάμε, όλα καλά στην αρχή και στο τέλος τρώμε στη μάπα το ίδιο μήνυμα με αυτό που τρώγαμε και με το RAID 5.

Έλεος!

Ας δοκιμάσουμε κάτι τελευταίο: Πετάμε τον SI, γυρίζουμε όλους τους δίσκους σε ΝΟΝ RAID mode και βάζουμε τα Win σε ένα εξ αυτών (ναι, περιέργως δούλεψε!) με σκοπό να φτιάξουμε το RAID 5 από τα WIN πλέον (με το utility της Intel).

O λόγος που δεν δοκιμάστηκε αυτό νωρίτερα είναι ότι:

Α. Δεν ήμουν σίγουρος αν γίνεται (ειδικά σε RAID 5 να δημιουργήσεις δλδ ένα RAID 5 array από 1 δίσκο σε 6)

Β. Δεν το θεωρώ πολύ καθαρή λύση.

Τεσπά, όλα καλά μπαίνουμε στα Win, τρέχουμε το utility της Intel, δημιουργούμε το array (ναι γίνεται τελικά) και πάμε για ύπνο (καθότι 3+ η ώρα και η δημιουργία του array raid 5 θέλει κάποιες ωρίτσες).

Ξυπνάμε το πρωί να δούμε $##$#$@ έκανε η Intel και βλέπουμε το μηχάνημα να έχει κάνει restart (όχι από ρεύμα κλπ προφανώς είναι και σε ups) και να μην βρίσκει boot device!

Όπως λέει το bios, το array είναι πλέον bootable (γιούπι!), το status είναι migration (λογικό) αλλά δεν βρίσκει λειτουργικό να bootάρει.

Κάποια στιγμή λέμε να πάει στο διάλο και να βάλουμε XP να τελειώνουμε.

Έλα όμως που η μητρική δεν έχει floppy οπότε πως θα βάλουμε τον RAID DRIVER στο F6;

Κατόπιν τούτων τα παρατάμε όλα, ετοιμαζόμαστε για το Rockwave και αν το βράδυ δεν το πετάξουμε από το παράθυρο ίσως δοκιμάσουμε με 1 δίσκο και έναν άλλον παλιό PCI sata controller (μπας δλδ και τα win μπουν εκεί και το array το δει πλέον αλλά όχι με λειτουργικό).

Συμπέρασμα:

Εξακολουθώ να απορώ πως είναι δυνατόν οι μεγαλύτερες εταιρίες του κόσμου να εξακολουθούν να κάνουν τόσο βασικά και απλά πράγματα τόσο δύσκολα έως αδύνατα.

Αν δλδ ένας advanced χρήστης δεν μπορεί να στήσει ένα $#$#raid 5 χρησιμοποιώντας το τελευταίο chip της μεγαλύτερης εταιρίας και το τελευταίο super duper λογισμικό της ετέρας μεγαλύτερης εταιρίας που υπόσχεται τα τα κάνει όλα ωραία και εύκολα, αλήθεια τι μπορεί να περιμένει κανείς;

Αρχική απάντηση από RootX

Κάτι μου λέει ότι τα έκανες ψιλοχάλια με τον driver :p

64-bit

Πάρε και ένα τουτόριαλ για raid install σε vista :p

edit: Ο advanced χρήστης είσαι εσύ που δεν βρίσκεις τον οδηγό στα chipsets? :hehe:

linky.

Αγαπητέ μου, θα σε στενοχωρήσω αλλά δεν προσέφερες τίποτα νέο.

Και τους σωστούς driver έχω βάλει (μάλλον με μπλέκεις με τον αποπάνω και τις γνωστές πλέον ηρωικές προσπάθειές του να βάλει raid σε win2k3) και το tutorial δεν μου λέει τίποτα καινούργιο.

Οσο για το τελευταίο link σου απαντώ με το εξής:

http://downloadcenter.intel.com/filter_results.aspx?strTypes=all&ProductID=2842&OSFullName=Windows+Vista*+Ultimate%2C+64-bit+version〈=eng&strOSs=162&submit=Go%21 (βλέπεις κανα raid / matrix εκεί; )

(aka ο φυσιολόγος άνθρωπος πάει πρώτα στο support and download->desktop chipsets).

Αν έχεις να προσθέσεις κάτι σημαντικό που μπορεί να μου έχει διαφύγει καλώς.

Αλλιώς σταμάτα να με στενοχωρείς κάνοντάς μου υποδείξεις που θα έκανες σε noob(y) χρήστη (αν και αυτό το advanced ήμουν σίγουρος ότι θα σχολιαστεί απλώς περίμενα την κολλητή σου να το κάνει παρέα με κανά περιφτεροσχόλιο :p)

’ντε μην αρχίσω να βγάζω στη φόρα τα Σαββατιάτικα τηλ σου για support όταν προσπαθούσες να βάλεις τους NF4 raid drivers!

Ακούς εκεί να μου κάνει και μαθήματα!!!!

ΥΓ Κακό πράγμα η ζήλια. Σε κάνει μερικές φορές να μιλάς άσχημα. :p

Ξυπνάμε το πρωί να δούμε $##$#$@ έκανε η Intel και βλέπουμε το μηχάνημα να έχει κάνει restart (όχι από ρεύμα κλπ προφανώς είναι και σε ups) και να μην βρίσκει boot device!

αυτο το προβλημα το εχει και ο πολωνος και ο ζαχος και πολλοι αλλοι. καποιο προβλημα υπαρχει με τα south της ιντελα. :dots:

εχεις δοκιμασει να κανεις εγκατασταση σε ενα μονο δισκο , και μετα με το TrueImage Workstation + Universal restore να μεταφερεις την εγκατασταση (κατοπιν εορτης , και αφου εχεις βαλει οδηγους και για το raid) στη συστοιχία ?

"Τα προβλήματα που δημιουργεί ο υπερκαταναλωτισμός στην ομαλή λειτουργία της σύγχρονης κοινωνικής δομής του απλού τε και απτού περιφτέρου."

Να αναπτυχθεί σε 300-400 λέξεις.

(όχι που θα σε άφηνα, δεν έχεις αφήσει thread μου άνευ hijacking - ειδικά αυτό που κατέληξε ως βέλτιστη λύση η μαξιλαροθήκη στην οθόνη . . .)

Δυστυχώς ή ευτυχώς το Raid5 της Intel είναι software implemented και έχει πολλά κουσούρια. Αν δοκιμάσεις να κάνεις 0, 1, 10, θα πάνε όλα μια χαρά πιστεύω ακόμα και στο θέμα των >2Τ.

Όσο για τους οδηγούς, κι εγώ τις πρώτες ημέρες δεν τους έβρισκα, δεν είχαν καν στο μενού επιλογή για το Ρ35 :TD: Οφείλω να ομολογήσω πάντως ότι είναι λίγο παίδεμα να τους βρεις.

Τέλος, για το πως θα πάρεις τα αρχεία από τη βλακεία το ΕΧΕ, υπάρχει και το virtual floppy

Αρχική απάντηση από Wizard!

Δυστυχώς ή ευτυχώς το Raid5 της Intel είναι software implemented και έχει πολλά κουσούρια. Αν δοκιμάσεις να κάνεις 0, 1, 10, θα πάνε όλα μια χαρά πιστεύω ακόμα και στο θέμα των >2Τ.

Μωρέ το ξέρω αυτό και δεν περιμένω τις super επιδόσεις.

Απλώς στo ICH8R όλα ήταν μια χαρά με τους 4 750ηδες οπότε θεώρησα ότι και οι 6 στο ICH9R θα είναι ΟΚ.

Θα ήθελα νω δω τελικά αν είναι θέμα ICH9R ή VISTA αλλά πως θα βάλω τα XP αφού η μητρική δεν έχει floppy (nlite κλπ σε Intel δεν έχω δει να παίζουν γενικά - αν έχει κανείς ιδία πείρα ας το πει) ;

Σου εχω βάλλει κάτι Screenshot από το Nlite Βιαστικά.Το ίδιο μπορείς να κάνεις και με τα Vista με το vLite.

Αρκει να βάλεις τους σωστούς Drivers,αφού φτιάξεις την δισκέτα.,

http://rapidshare.com/files/40550931/Desktop.rar

Με τον τελευταιο driver :

http://downloadcenter.intel.com/Detail_Desc.aspx?agr=N&ProductID=2101&DwnldID=13494&strOSs=150&OSFullName=Windows%20Vista*%2064〈=eng

δεν επαιξε σωστα?

Εδω ειναι και το make floppy

http://downloadcenter.intel.com/Detail_Desc.aspx?agr=Y&ProductID=2101&DwnldID=13496&strOSs=150&OSFullName=Windows%20Vista*%2064〈=eng

Με nlite-vlite δουλεψε μια χαρα (insert single driver)

Για να κανετε περασετε τους drivers απο το ΕΧΕ που κατεβαζεται για να φτιαξει την δισκετα σε USB Stick.

Απλα ανοιξτε το exe με το WinRar και βγαλτε το IMG αρχείο. Το οποιο μπορειτε να το ανοίξετε είτε με Magic ISO είτε με Power ISO και βγαλετε τα αρχεία που θα γραφόνταν στην δισκετα.

Τοσο απλο!

Επισης μπορει να ενσωματωθει πολυ ευκολα και στα Windows με nlite και νlite οπως ειπαν και πιο πανω.

Εχω βαλει raid για nforce4, 965, 975. Το μονο που δεν καταφερα ηταν για το RD600.

Αρχική απάντηση από $George Vasil$

Mε SINGLE driver εμενα δεν με δουλεψε ποτε.Ουτε στον Crazyant.:p

Εφτιαξα την δισκετα. Μετα insert single driver και διαλεξα απο το floppy το iastor.

Μετα διαλεγεις τον controller π.χ. ich9r sata raid controller και ως mode διαλεγεις textmode.

Αρχική απάντηση από Astacus [Σήμερα, στις 12:44]

Εφτιαξα την δισκετα. Μετα insert single driver και διαλεξα απο το floppy το iastor.

Μετα διαλεγεις τον controller π.χ. ich9r sata raid controller και ως mode διαλεγεις textmode.

Δεν αντιλέγω,απλά δεν θα φτιάξω 3CD για 3 Controllers.:)

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.