Jump to content

Linux Box

Dr.Paneas

Recommended Posts

Παιδια, φραγκα ωρα μηδεν. Το PC has been destroyed. Μητρικη επεξεργαστης και τροφοδοτικό εχουν χαλάσει. Οπότε χρειάζομαι ενα καινουριο PC αλλα σχετικά φθηνό. Τώρα δεν μπορώ να θέσω κάποιο χρηματικό όριο αλλά η κύρια χρήση του είναι για Linux - downloading programming etc. ΟΧΙ για παιχνιδια.

Α και κάτι πολύ σημαντικό: Να είναι όσο το δυνατόν γίνεται πιο αθόρυβο.

Εν ολίγοις θέλω:

Case, Mobo, CPU, Ram, HDD, PSU, VGA, Printer, Web Cam

Και φυσικα να ειναι ΣΥΜΒΑΤΑ με linux (ειδικα ο printer και η webcam) για να μην τρέχουμε.

Οσον αφορά την αθόρυβη ψύξη έχω σκεφτεί όπως που είχατε προτείνει κι μια αλλη φορα για ενα αλλο PC (σε καποιο άλλο thread) οτι πρεπει να έχω οσο το δυνατον περισσοτερα passive ψύξη σημεία. Γι αυτό σκέφτομαι αν αξίζει να δαπανίσω χρήματα για watercooling ή οχι (δεν προκειται να κανω overclocking) πχ ενα fanless watercooling reserator που εχει το Πλαισιο νομιζω οτι ειναι μια καλη λυση. Αλλα ειναι αρκετα ακριβο. Το θέμα ειναι πως το PC θα θα ειναι 24hours open οπότε δεν ξερω κατα ποσο θα ειναι καλη η ιδία μια ψυκτρας-γιγαντα στο PC.

Περιμενω προτάσεις....

ΥΣ:Οθόνη, πληκτρολογιο, ποντικι, DVD-RW Και τα συναφη τα έχω απο το παλιο PC. They survived.:)

Προτείνω ΑΜ2 με κάποιο Nforce με ενσωματωμένο VGA (δεν ξέρω πόσο καλή υποστήριξη έχει το ΑΜD690 για Linux, αλλιώς θα το πρότεινα). Όσον αφορά στον printer, πάρε HP, έχουν την καλύτερη δυνατή υποστήριξη για linux. (Θεωρώ τους canon καλύτερους, αλλά στο θέμα Linux χωλαίνουν). Για webcam δεν έχω ιδέα.

Στους εκτυπωτές έπαθα την πλάκα μου όταν είδα περισσότερες επιλογές στο λίνουξ από ότι στα παραθύρια, οπότε ΕΠΣΟΝ θα έλεγα. Βέβαια αν είναι να τυπώνεις πολλά κείμενα ίσως να σκεφτείς τους ΗΡ.

Κάρτα γραφικών φυσικότατα nvidia.

Webcam κάποιες της logitech

Case: ό,τι και να πάρεις είναι συμβατό :p Σου προτείνω (αν δεν θες να δώσεις πολλά) κάτι σαν το cm centurion στο πιο φτηνό (πάρε κάτι με 50 έουρος).

Mobo: πρόσεξε τα εξής σημεία: τα ολοκληρωμένα των controller και το northbridge. Γενικά nforce2/3 που έχω σπίτι μου παίζουν αέρα. Σίγουρα και το nf4 δεν έχει πρόβλημα, τώρα για intel+nvidia δεν ξέρω, αλλά επειδή η nvidia βγάζει γενικά drivers ψάξε λίγο στο site της. Δες τι υποστηρίζει ο kernel από chipset. Π.χ. βλέπω εδώ ότι παίζει και το τελευταίο chipset της intel, απλά υπάρχει περίπτωση να μη σου παίζει τίποτα και να πρέπει να δοκιμάσεις αρκετούς kernel-ο-συνδυασμούς για να πετύχει. Δεν ξέρω τι ευχέρεια έχεις με το kernel compiling, αν έχεις πάρε άφοβα ότι θες.

CPU: ό,τι και να πάρεις πρόβλημα δεν έχεις. Σίγουρα καλύτερα είναι να στραφείς σε κάναν conroe-ο-ειδή, μιας και είναι και καλύτεροι σε επιδόσεις και φτηνοί (πλέον). Τουλάχιστον ο e4300 δεν είναι πολύ τσιμπημένος, και πιθανώς μετά τις 20 Ιουνίου να πέσουν.

Ram: 2x1GB για πολλά παραθυράκια στον FF, άλλωστε με 60 ευρώ το giga δεν νομίζω ότι τίθεται θέμα. Για τη χρήση που θες καλύτερα λίγο πιο αργή και περισσότερη παρά γρήγορη και λίγη.

HDD: δικό σου θέμα, απλά να προσέξεις που θα τον βάλεις στη μητρική. Καλύτερα sata (μιας και οι ide είναι παρωχημένη τεχνολογία πλέον).

PSU: Πάρε κάτι καλό για να μην δεις το linuxbox να τα παίζει. Μην βασίζεσαι στα watt αλλά στην ποιότητα κατασκευής.

VGA: nvidia.-

Printer: HP.-

Web Cam: δεν ξέρω. Ρίξε ένα μάτι εδώ μήπως βοηθηθείς.

Σχετικά με το θέμα θορύβου όμως ; Αν παρω μικρο case τοτε νομιζω οτι θα "αναψει" το μηχανημα ολη την ωρα ανοιχτο. Watercooling δεν θα χωράει... Δεν ξερω... Πειτε τιποτα ιδέες.

Για μητρική, καμια με Core Duo και nForce παίζει ; ή ολες ειναι με το Intel chipset ?

• 2 weeks later...

Τα τελευταία mac mini βγήκαν Σεπτέμβρη 2006, ενώ υπάρχουν φήμες ότι δε θα βγουν καινούρια σύντομα.

Δεν είναι κακή ιδέα αν βρεις κανένα μεταχειρισμένο σε καλή τιμή. Όμως γιατί να θες να βάλεις linux σε μηχάνημα της apple; Αφου θα έχεις ήδη *nix πλήρως συμβατό με το hardware.

H M2NPV-VM με το 6150/430 δουλεύει άριστα κάτω από το 64bit Debian4, ακόμα και το Beryl. Το κόστος της είναι κάπου στα 68€ και ο εξοπλισμός της αμήν τι άλλο υπερπλήρης.

Dr. Paneas,

πρότεινα AM2 + Nforce επειδή έχω μέχρι στιγμής 5/5 απροβλημάτιστες εγκαταστάσεις Ubuntu 7.04 ενώ σε όσα συστήματα με Intel δοκίμασα να βάλω Ubuntu είχα πάντα πρόβλημα. Τουλάχιστον στο δικό μου "βιβλίο για Linux", η AMD είναι εκ των ων ουκ άνευ.

Υ.Γ. Μόλις αγόρασα P35 + C2D 6600 και δεν έχω τολμήσει ακόμα να περάσω Linux. Πιστεύω ότι θα ταλαιπωρηθώ και περιμένω την 7.10 Ubuntu έκδοση για να δοκιμάσω install.

gdp77 έχω φτιάξει εδώ ένα μίνι how to

http://bourlas.yooblog.gr/

για εγκατάσταση ubuntu σε nvidia 570/590

και intel 965/975, P35 μιας και υπάρχουν μικρο προβληματάκια στην εγκατάσταση

γενικά σε όλες τις διανομές με καινούργια chipset

γενικά σε amd βάζουμε στο f6 noapic

και σε intel all-generic-ide

η αλήθεια είναι ότι δεν έχω δοκιμάσει κανένα sata cd/dvd αλλά εκτός από το όνομα

δηλαδή hda σε sda,sdb κτλ δεν νομίζω να αλλάζει τίποτα

άλλωστε το Ubuntu cd είναι livecd οπότε μπορείς να κάνεις δοκιμή αν δουλεύει πάρα πολύ εύκολα

σε δυο μητρικές p35 ds4 και 965 και οι δυο gigabyte χωρίς το all-generic-ide

δεν ξεκίναγε το Livecd στη διαδικασία Boot έμενε για πάντα

επίσης δοκ πανεα τα mac τώρα πια έχουν intel cpu αλλά δεν έχουν ibm bios

έχουν μια πιο εξελιγμένη μορφή bios το EFI

http://en.wikipedia.org/wiki/Extensible_Firmware_Interface

θεωρητικά λειτουργικά όπως windows kai linux δεν κάνουν βοοτ

χωρίς να μπει χέρι, από την άλλη η apple για αυτό τον σκοπό

έχει βγάλει το boot camp

http://en.wikipedia.org/wiki/Boot_Camp

το οποίο διευκολύνει αυτό ακριβώς το σκοπό είναι δηλαδή

ένας boot manager που αναλαμβάνει να κάνει Boot λειτουργικά

που δεν υποστηρίζουν EFI

στο νετ κυκλοφορούν πολλά How to που έχουν περάσει με επιτυχία παράθυρα

και πιγκουίνο χωρίς πολύ κόπο

http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.526648

Η απολυτη μητρική για λινουξ

με υποστήριξη GPL-licensed κώδικα !Προκειται για την: GIGABYTE M57SLI-S4

Είναι βασισμένη πανω στο NVIDIA nForce 570 SLI chipset με AMD socket.

Τα χαρακτηριστικα της:

Support for AMD Athlon 64 X2, Athlon 64 FX and Athlon 64 processors

2X PCI Express x16 slots

3X PCI Express x1 slots

2X PCI slots

3X 1394a (FireWire) ports

10X USB 2.0

16GB maximum memory

SATA RAID

6X SATA 3Gb/s slots

Ποιον επεξεργαστή λετε να της φορέσω ; Οχι πολυ ακριβο αλλα να ειναι ΟΚ για linux.:)

Αρχική απάντηση από apostglen46 [26-06-2007 09:15]

10x usb 2.0??????????wtf?

Και όμως χρειάζονται... Δες εγώ π.χ. τι θέλω :

1) Ποντίκι

2) Πληκτρολόγιο

3) Εκτυπωτής

4) Scanner

5) κινητό

6) PDA

7) Ψηφιακή photo camera

8) MP3

9) external case για δίσκο

Αρχική απάντηση από Dr.Paneas

Bourla δεν μπορω να δω τα images που εχεισ στο blog σου. Με κανει promt to για login...

μήπως έχει κανένα addon στον firefox στυλ noscripts? μυστήριο διάφοροι φίλοι και γνωστοί που το είδαν δεν είχαν πρόβλημα με τις εικόνες, βέβαια δεν είμαι και ο guru του html και το yooblog εχει κάποια bugs αλλά κανείς δεν είχε τέτοιο πρόβλημα, Please ξαναδοκίμασε

ακόμα και αν δεν βλέπεις τις εικόνες ακολουθώντας τις οδηγιες πιστεύω θα είσαι οκ μιας και πατάς f6 και αμέσως αναλόγως την περίπτωση γραφείς στο τέλος της γραμμής "noapic" h "all-generic-ide"

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.