oxide Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 9, 2007 #1 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 9, 2007 Απο καιρο με ενδιαφερει μια λαμπα υν ωστε να φεγγει το πισι ωραια και ομιομορφα.. αλλα διαβασα για τις επιπτωσεις της υπεριωδους ακτινοβολιας...(καρκινος δερματος, σκοτωνουν μονοκυταρους φυτικουσ και ζωικους οργαν κτλ) το τελευταιο ειναι καλο μαλλον για τις υδροψυξεις με αλγη κτλ.. Λογικα λοιπον μου δημιουργη8ηκε η απορια και η ακτ π βγαζουν οι λαμπες ειναι το ιδιο επικινδυνη? η ειναι απλως στο ιδιο φασμα αλλα σε αλλο μηκος κυματος απο αυτες του ηλιου που σιγουρα προκαλουν τα παραπανω?????? εψαξα λιγο στο φορυμ αλλα δεν βρηκα μια ξεκα8αρη απαντηση και τεκμηριωμενη... (δεν ειναι καλος στο ψαξιμο)
Astakos Ιούνιος 9, 2007 #2 Ιούνιος 9, 2007 1.5 watt ακτινοβολιας??????????Ουτε αγκαλια να την ειχες για μια χιλιετια δεν θα αλλοιωνε κυταρο.
magicman Ιούνιος 9, 2007 #3 Ιούνιος 9, 2007 η ακτινοβολια αυτη δεν ειναι τπτ. αμα ηταν ετσι,τοσες καφετεριες clubακια φωτοζονται απο neon και uv θα τα ειχαμε τιναξει.
nickstamat Ιούνιος 9, 2007 #5 Ιούνιος 9, 2007 Οι λάμπες αυτές είναι Cold Cathodes (http://en.wikipedia.org/wiki/Cold_Cathode) και δεν εκπέμπουν τόση υπεριώδη ακτινοβολία που να μπορεί να βλάψει ζώντες οργανισμούς. Τέτοια είναι και τα blacklights που βάζουνε στα πάρτυ, σε μπαράκια, καφετέριες κλπ... Επομένως δε συντρέχει λόγος ανησυχίας...
cabrinha Ιούνιος 9, 2007 #6 Ιούνιος 9, 2007 Ειχε γινει και μια συζητηση αντιστοιχη στο θεμα με τις φωτογραφιες των κουτιων. Και τοτε οι περισσοτεροι ειπαν οτι κινδυνος δεν υπαρχει.
oxide Ιούνιος 9, 2007 Author #7 Ιούνιος 9, 2007 ok thnx καταλάβα... Αφου ανοιξα που ανοιξα νεο thread .... ξερει κανεις την τεχνικη /κατασκευαστικη διαφορα των cold cathods απο τις απλες uv ? Η εχει να κανεις απλως με την ισχυ τους?
Strategos Ιούνιος 30, 2007 #8 Ιούνιος 30, 2007 αλλες ειναι οι UV(OI MOB ΛΑΜΠΕΣ), αλλες οι καθοδικου φωτος(cold cathode, μπλε,πρασινες κοκκινες , ασπρες). UV απο οτι ειχα ψαξει ειναι επικινδυνες to testin κανουν solarium δλδ για το καλοκαιρι καλες ειναι βασικα.
kaynd Ιούνιος 30, 2007 #9 Ιούνιος 30, 2007 Αν μιλάς για λάμπες που θα εμφανίζουν το φαινόμενο που βλέπουμε στο φωτισμό με blacklight τότε μιλάμε απλά για λάμπες UV που εκπέμπουν μια χαρά υπεριώδη ακτινοβολία η οποία προκαλεί και αυτά τα ωραία φωσφορίζοντα χρώματα στα διαφορά UV reactive υλικάΌλες λάμπες (αυτές για τις οποίες μιλάμε τώρα) cold cathode είναι απλά στις συνηθισμένες φωτισμού την υπεριώδη ακτινοβολία που παράγεται από την εκκένωση των ατμών υδράργυρου, την απορροφά η φθορίζουσα ουσία με την οποία έχει γίνει η επίστρωση του εσωτερικού τοιχώματος του σωλήνα της λαμπάς και αυτή εκπέμπει ακτινοβολία στο φάσμα του ορατού φωτός.Στις UV λάμπες το μονο που αλλάζει είναι η επίστρωση στο εσωτερικό του σωλήνα έτσι ώστε να μην μετατρέπει όλο το μέρος της υπεριώδους ακτινοβολίας στο ορατό φάσμα.Όσο αφορά τις λάμπες που βάζουμε στα pc έχουμε πολύ μικρή ισχύ οπότε δε μας απασχολούν οι επιβλαβείς επιπτώσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας όσο αφορά τώρα χώρους με black light φωτισμό απλά εκεί δε περνάμε αρκετά μεγάλο μέρος της ζώνης μας έτσι ώστε να μας βλάψει και πάλι η ισχύς των λαμπών είναι σχετικά μικρή.Υπεριώδη ακτινοβολία έχουμε, αρκετά εντονότερη, από τον ήλιο μια ηλιόλουστη ημέρα ειδικά όσο περνάει ο καιρός και μειώνεται η αποτελεσματικότητα των φίλτρων της ατμοσφαίρας.
NGM Ιούνιος 30, 2007 #10 Ιούνιος 30, 2007 Αρχική απάντηση από kaynd Αν μιλάς για λάμπες που θα εμφανίζουν το φαινόμενο που βλέπουμε στο φωτισμό με blacklight τότε μιλάμε απλά για λάμπες UV που εκπέμπουν μια χαρά υπεριώδη ακτινοβολία η οποία προκαλεί και αυτά τα ωραία φωσφορίζοντα χρώματα στα διαφορά UV reactive υλικά Όλες λάμπες (αυτές για τις οποίες μιλάμε τώρα) cold cathode είναι απλά στις συνηθισμένες φωτισμού την υπεριώδη ακτινοβολία που παράγεται από την εκκένωση των ατμών υδράργυρου, την απορροφά η φθορίζουσα ουσία με την οποία έχει γίνει η επίστρωση του εσωτερικού τοιχώματος του σωλήνα της λαμπάς και αυτή εκπέμπει ακτινοβολία στο φάσμα του ορατού φωτός. Στις UV λάμπες το μονο που αλλάζει είναι η επίστρωση στο εσωτερικό του σωλήνα έτσι ώστε να μην μετατρέπει όλο το μέρος της υπεριώδους ακτινοβολίας στο ορατό φάσμα. Όσο αφορά τις λάμπες που βάζουμε στα pc έχουμε πολύ μικρή ισχύ οπότε δε μας απασχολούν οι επιβλαβείς επιπτώσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας όσο αφορά τώρα χώρους με black light φωτισμό απλά εκεί δε περνάμε αρκετά μεγάλο μέρος της ζώνης μας έτσι ώστε να μας βλάψει και πάλι η ισχύς των λαμπών είναι σχετικά μικρή. Υπεριώδη ακτινοβολία έχουμε, αρκετά εντονότερη, από τον ήλιο μια ηλιόλουστη ημέρα ειδικά όσο περνάει ο καιρός και μειώνεται η αποτελεσματικότητα των φίλτρων της ατμοσφαίρας. Πολυ σωστος.
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.