Jump to content

C.I.A.2 για μητρικές GA-965P: συνδυασμός υπερχρονισμού με χαμηλή κατανάλωση

Βίξ

Recommended Posts

Το CIA2 (CPU Intelligent Accelerator 2) είναι ένας απλός κώδικας που χρησιμοποιεί η Gigabyte για να υπερχρονίσει μέχρι και 20% τον επεξεργαστή όταν αυτός πλησιάζει στο 100% της χρήσης του. Σε όλους τους οδηγούς και τις συμβουλές σε φόρουμ που έχω διαβάσει, συστήνεται η απενεργοποίησή του ως ένα υποδεέστερο υποκατάστατο του κανονικού υπερχρονισμού.

Νομίζω όμως οτι αξίζει τον κόπο να το δοκιμάσει κανείς σε συνδυασμό με κανονικό υπερχρονισμό γιατί παρέχει το πλεονέκτημα της χαμηλότερης κατανάλωσης σε idle, όχι μόνο για τον επεξεργαστή (πράγμα που επιτυγχάνει η Intel με το EIST) αλλά και για τις μνήμες και την καυτή northbridge.

Δοκίμασα με επιτυχία το εξής:

Παλιές ρυθμίσεις       Νέες ρυθμίσεις
-------------------------------------
FSB (συχνότητα μνήμης) 320 (800) Mhz 259 (647) Mhz
τάση DDR2 +0.2 +0.2
τάση επεξεργαστή 1.38 1.38
C.I.A.2 όχι ναί (full thrust)
E.I.S.T. ναί ναί

Το CIA2 ρυθμίστηκε σε "full thrust" που προσφέρει την μεγαλύτερη διαφορά υπερχρονισμού σε σχέση με τις idle μετρήσεις. Έκανα επανεκκίνηση και κράτησα τις εξής σημειώσεις:

Memset - συχνότητα μνήμης    Rightmark - συχνότητα επεξεργαστή (με throttling)
------------------------------------------------------------------------------
Idle 323.7 (647 DDR2) Mhz 1554 (506) Mhz
Orthos 403.7 (807.4 DDR2) Mhz 2907 (2907) Mhz

Το σύστημα είναι σταθερό και οι θερμοκρασίες έχουν πέσει και αυτές (σε idle). Συνεπώς νομίζω οτι αξίζει τον κόπο να το δοκιμάσουν οι χρήστες των GA-965P.

Δεν θα σε βοηθήσει αν έχεις θερμοκρασιακό πρόβλημα μιας και στο full load οι θερμοκρασίες είναι ίδιες με τον κανονικό υπερχρονισμό.

Εκεί που βοηθάει είναι οτι μειώνει την κατανάλωση και τον θόρυβο από τους ανεμιστήρες σε idle -- όπως και το E.I.S.T.

Όπως είπες και εσύ στον σύνδεσμο που έδωσα στο αρχικό μύνημα, "Το κακό του συνεχούς υπερχρονισμού κατά τη γνώμη μου είναι ότι όταν π.χ. έχεις ανοιχτό το PC για μια μέρα να κατεβάσει bit torrent τότε το "ταλαιπωρείς" χωρίς λόγο με τα επιπλέον Mhz και volt και θερμοκρασίες..."

Πράγματι έτσι είναι.... :) Το μόνο θέμα που υπάρχει είναι περί ευστάθειας, καθώς και κατά πόσο σου δίνεται πράγματι η ισχύ όταν την χρειάζεσαι... Αυτό εύκολα διαπιστώνεται με ένα benchmark....

Θα το δοκιμάσω και εγώ και θα postάρω εντυπώσεις.... Θα τρέξω bench πριν και μετά να δούμε αν έχει καμμιά διαφορά στο full load προς το χειρότερο ή όχι.... ;)

Δοκίμασα και γω να ενεργοποιήσω το EIST αλλά δεν βλέπω καμιά αλλαγή.

Ο 6400 είναι στα 8x400 με αυξημένο Vcore. Με GIGA P965-DS3

ΤΟ EIST δεν υποτίθεται ότι ρίχνει το multi και την τάση; Εγω στο easytune και στο CPUZ γιατί βλέπω ακόμα 3200 και 1.36;

Αυτή τη στιγμή σε τι FSB τρέχεις? Δοκίμασε να το μειώσεις κατα 20% και να ενεργοποιήσεις το CIA2. Λογικά θα τρέχεις πάλι με το ίδιο FSB σε full load αλλά με χαμηλότερο σε idle.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.