Jump to content

Ω θεοί των PC...

gdp77

Recommended Posts

Αυτή την ιστορία πρέπει να την πω... Κανείς δεν πρόκειται να με καταλάβει, εκτός από τους lab-ίτες. Ο απόλυτος συνδυασμός καλής θέλησης, βλακείας, λάθος επιλογών και απίστευτής γκαντεμιάς, όλα έπεσαν πάνω μου σε μία απόπειρα της μοίρας να με εκδικηθεί για όσα κακά έχω κάνει στη ζωή μου...

Όλα άρχισαν όταν συνάδελφος μου ζήτησε να της φτιάξω το "χαλασμένο" pc, το οποίο δεν boot-αρε και να σώσω όλα τα αρχεία της τα οποία βρίσκονταν μέσα. Θες γιατί το είδα σαν πρόκληση, θες γιατί της χρωστούσα από παλιότερη βοήθεια που μου είχε προσφέρει σε σχολικό project, θες γιατί έχω φιλότιμο, τέλος πάντων ανέλαβα να τη βοηθήσω. Με συνοπτικές διαδικασίες το pc ήρθε σπίτι μου και το σύμπαν άρχισε να συνωμοτεί εναντίον μου

Μετά από σύντομο έλεγχο, διαπιστώθηκε ότι τα Win δεν έμπαιναν ούτε καν σε safe mode. Καμία τύχη και με το repair, κάτι είχε στραβώσει πολύ άσχημα και αυτό το κάτι ήταν άγνωστο. Αμέσως λοιπόν πήρα την απόφαση για backup.

1. Backup

--------------------------

Πρώτη σκέψη ήταν να κάνω backup σε dvd τα documents (περί τα 20GB). Η ατυχία είχε αρχίσει όμως να με κυνηγάει. Το acronis κολλούσε όταν επέλεγες υποστήριξη dvd και μόνο με safe mode μπορούσε να γίνει δουλειά. Το πρόβλημα ήταν ότι στο safe mode έβλεπε μόνο το σκληρό και καμία άλλη συσκευή στην οποία θα μπορούσες να κάνεις backup. Δεν την πάλευα με την καμία να συνδέσω δικό μου σκληρό (μέγα λάθος) και έτσι αποφάσισα να κάνω ένα acronis safe zone partition, ώστε να κάνω backup εκεί. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε μετά από περίπου 2 ώρες. «Ωραία» σκέφτηκα, «πάμε για εγκατάσταση λειτουργικού».

2. Πρώτη εγκατάσταση

-------------------------------------

Τα Windows αρνούνται να εγκατασταθούν. Με ζώνουν τα φίδια. Πάμε για έλεγχο σκληρού. Κατεβάζω το προγραμματάκι της WD, σύντομος έλεγχος, τίποτα Εμένα όμως μου είχε κολλήσει η ιδέα ότι κάτι έχει ο δίσκος. Πάμε για το ενδελεχή έλεγχο 2 ώρες ακόμα χαμένες. Ο δίσκος ήταν, όμως, οk Μνήμες Memtest Οκ. Δεν μπορεί, κάτι έκανα λάθος. Ξανά απόπειρα εγκατάστασης Πάλι error Παίρνω το αυτοκίνητο, τρέχω στο Χαλάνδρι σε φίλο μου, δανείζομαι άλλο cd Win, το οποίο κάνει κανονική εγκατάσταση χωρίς προβλήματα. Ουδέν σχόλιον +2 ώρες

Πάμε για drivers Πουθενά cd. Το μηχάνημα φορούσε Prescot, αλλά πέραν τούτου, τίποτα άλλο δε γνώριζα. Παίρνω τηλ. τη Βίκυ, ρωτάω για drivers Τι λες τώρα, σιγά που θα ήξερε που έχει βάλει τα cd. Μάλιστα Ανοίγω το pc, φακός, ψάχνω για όνομα μητρικής Μάρκα μέ καψες. Πάνω στο PCB είχε τυπωμένα 2 ονόματα μοντέλων και σε ένα αυτοκόλλητο άλλους κωδικούς μοντέλων Μην τα πολυλογώ, 915 chipset ήταν. Πάω στο site της εταιρείας, αλλά καμία τύχη Τα μοντέλα ήταν άπειρα, με κωδικούς του στιλ P915XXXXXXX και άπειρες παραλλαγές. Εφαρμόζοντας νόμους συνδυαστικής και πιθανοτήτων καταφέρνω να εντοπίσω τους κατάλληλους drivers μετά από πολύ ώρα. Είχε πολλούς drivers με την ίδια ημερομηνία και χωρίς καμία εξήγηση για το τι κάνει ο καθένας. Βάζω και λίγο ακόμα από συνδυαστική και πιθανότητες και απομονώνω ένα σετάκι drivers που προσπαθώ να εγκαταστήσω. Intel chipset driver. Εγκατάσταση. ΧΑΟΣ Τα πάντα νεκρώνουν. Ούτε safe mode, ούτε καν δυνατότητα system restore. Οι πρώτες σκέψεις να φύγει το pc ιπτάμενο από τον τέταρτο με καταλαμβάνουν.

3. Δεύτερη εγκατάσταση.

---------------------------------------

Οπλίζομαι με άπειρη υπομονή και ξεκινάω δεύτερη εγκατάσταση. Όταν με το καλό φθάνω στο σημείο εγκατάστασης των drivers και μετά από ΠΟΛΥ ψάξιμό στο internet, καταφέρνω να τους εγκαταστήσω με τη σωστή σειρά, ώστε να μη δημιουργηθούν και άλλα προβλήματα. Reboot Αγωνία Όλα καλά Το pc επιτέλους δουλεύει. Ωραία Σχεδόν τελειώσαμε (πού πας ρε Καραμήτρο). Boot-άρω acronis για να επαναφέρω το backup. Φεύγει ένα δυωράκι ακόμα. Ε, μια που έκανα τόσο κόπο, δεν βάζω και το partition magik για να επαναφέρω το partition του acronis safe zone και να το κανω D στα windows; (πού πας ρε Καραμήτρο^2). Βάζω PM, σβήνω το G (του acronis) και το κάνω D, apply , όλα καλά reboot και NTLDR is missing. Press alt+ctrl+del . ΈΛΕΟΣ!!! Τι έγινε ρε παιδιά; Και την είδα τη μαύρη τη γάτα το πρωί recovery console, fixmbr, τίποτα Το ψάχνω από δω, το ψάχνω από κει. Χάνω μια ωρίτσα ακόμα και τελικά βρίσκω το πρόβλημα: Για κάποιο λόγο τα Win είχαν κάνει το C -> D και το D-> C . Ανεξήγητο Σύντομη έρευνα στο internet δεν απέδωσε καρπούς για επίλυση του προβλήματος. Ακόμα και επανεγκατάσταση να πήγαινα να κάνω, έβλεπε το D σαν πρώτο partition και το C σαν δεύτερο. Να κάνω ολοκληρωτικό format δεν μπορούσα γιατί μέσα στο δίσκο ήταν το backup το οποίο το ήθελα Τελικά αποφασίζω να βγάλω ολοκληρωτικά το backup από αυτό τον #$%@#%^ δίσκο και να το μεταφέρω σε δικό μου, ώστε να μπορέσω να τον formaro. Συνδέω δικό μου δίσκο. (Αφού πρώτα ανέβηκα στην ταράτσα για να βρω sata καλώδιο στο πατάρι). Ξανά acronis. Ξανά 2 ώρες backup. ΦΟΡΜΑΤ ρε $#@#$%^&....

4. Τρίτη εγκατάσταση

-----------------------------------

Για να είμαι 100% σίγουρος ότι δε θα ξαναπαίξει στραβή, παίρνω τον δικό μου δίσκο, τον συνδέω στο δικό μου pc και αντιγράφω όλο το backup σε DVD για να το έχω εύκαιρο και εύκολα μεταφέρσιμο. Ξανά εγκατάσταση Win. Αυτή τη φορά γίνεται full φορμάτ, 2 partitions C & D και εγκατάσταση. ’λλη μια ωρίτσα, έτσι για να γουστάρω και είμαι έτοιμος για drivers. Πάω να τους ξανακατεβάσω (είπαμε ο δίσκος έγινε format) και . down το ευρωπαϊκό site. To ίδιο το αμερικάνικο και το ταϊβανέζικο. Μόνο το κινέζικο έτρεχε, αλλά που να βρεις κινέζο τέτοια ώρα να σου μεταφράσει; Μόνο αλβανούς και μαύρους έχουμε στην Κυψέλη. Χάνω άλλη μισή ώρα για να κάνω τις μεταφράσεις μέσω google και altavista και τελικά καταφέρνω να κατεβάσω και πάλι τους drivers. Εγκατάσταση. Όλα καλά. Περνάω το backup στο D. Εγκαθιστώ και το λογισμικό που μου είχε ζητήσει η Βίκυ. ’λλη μία ώρα. Τελευταίο Reboot. «Δεν είναι δυνατόν κάτι θα στραβώσει» σκέφτομαι και ανάβω τσιγάρο πριν κάνω shutdown. Και Ω θεοί των pc, έκανε boot κανονικά. Αλήθεια!!! Το έχω δίπλα μου τώρα και δουλεύει.

Εν κατακλείδι.

------------------------

Δεν έχω κουράγιο να υπολογίσω τις ώρες που έχασα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτά τα μηχανήματα του «σατανά» όταν μουλαρώσουν μπορούν να σου χαρίσουν απίστευτα συναισθήματα συγκεντρωμένου θυμού και μίσους. Ελπίζω τουλάχιστον να γελάσατε με όσα τράβηξα , έτσι για να βγει και κάτι καλό απ όλη την ιστορία ! Μέχρι την επόμενη φορά, εις το επανιδείν!

Αρχική απάντηση από gdp77

Αυτή την ιστορία πρέπει να την πω... Κανείς δεν πρόκειται να με καταλάβει, εκτός από τους lab-ίτες. Ο απόλυτος συνδυασμός καλής θέλησης, βλακείας, λάθος επιλογών και απίστευτής γκαντεμιάς, όλα έπεσαν πάνω μου σε μία απόπειρα της μοίρας να με εκδικηθεί για όσα κακά έχω κάνει στη ζωή μου...

Όλα άρχισαν όταν συνάδελφος μου ζήτησε να της φτιάξω το "χαλασμένο" pc, το οποίο δεν boot-αρε και να σώσω όλα τα αρχεία της τα οποία βρίσκονταν μέσα. Θες γιατί το είδα σαν πρόκληση, θες γιατί της χρωστούσα από παλιότερη βοήθεια που μου είχε προσφέρει σε σχολικό project, θες γιατί έχω φιλότιμο, τέλος πάντων ανέλαβα να τη βοηθήσω. Με συνοπτικές διαδικασίες το pc ήρθε σπίτι μου και το σύμπαν άρχισε να συνωμοτεί εναντίον μου

Μετά από σύντομο έλεγχο, διαπιστώθηκε ότι τα Win δεν έμπαιναν ούτε καν σε safe mode. Καμία τύχη και με το repair, κάτι είχε στραβώσει πολύ άσχημα και αυτό το κάτι ήταν άγνωστο. Αμέσως λοιπόν πήρα την απόφαση για backup.

1. Backup

--------------------------

Πρώτη σκέψη ήταν να κάνω backup σε dvd τα documents (περί τα 20GB). Η ατυχία είχε αρχίσει όμως να με κυνηγάει. Το acronis κολλούσε όταν επέλεγες υποστήριξη dvd και μόνο με safe mode μπορούσε να γίνει δουλειά. Το πρόβλημα ήταν ότι στο safe mode έβλεπε μόνο το σκληρό και καμία άλλη συσκευή στην οποία θα μπορούσες να κάνεις backup. Δεν την πάλευα με την καμία να συνδέσω δικό μου σκληρό (μέγα λάθος) και έτσι αποφάσισα να κάνω ένα acronis safe zone partition, ώστε να κάνω backup εκεί. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε μετά από περίπου 2 ώρες. «Ωραία» σκέφτηκα, «πάμε για εγκατάσταση λειτουργικού».

2. Πρώτη εγκατάσταση

-------------------------------------

Τα Windows αρνούνται να εγκατασταθούν. Με ζώνουν τα φίδια. Πάμε για έλεγχο σκληρού. Κατεβάζω το προγραμματάκι της WD, σύντομος έλεγχος, τίποτα Εμένα όμως μου είχε κολλήσει η ιδέα ότι κάτι έχει ο δίσκος. Πάμε για το ενδελεχή έλεγχο 2 ώρες ακόμα χαμένες. Ο δίσκος ήταν, όμως, οk Μνήμες Memtest Οκ. Δεν μπορεί, κάτι έκανα λάθος. Ξανά απόπειρα εγκατάστασης Πάλι error Παίρνω το αυτοκίνητο, τρέχω στο Χαλάνδρι σε φίλο μου, δανείζομαι άλλο cd Win, το οποίο κάνει κανονική εγκατάσταση χωρίς προβλήματα. Ουδέν σχόλιον +2 ώρες

Πάμε για drivers Πουθενά cd. Το μηχάνημα φορούσε Prescot, αλλά πέραν τούτου, τίποτα άλλο δε γνώριζα. Παίρνω τηλ. τη Βίκυ, ρωτάω για drivers Τι λες τώρα, σιγά που θα ήξερε που έχει βάλει τα cd. Μάλιστα Ανοίγω το pc, φακός, ψάχνω για όνομα μητρικής Μάρκα μέ καψες. Πάνω στο PCB είχε τυπωμένα 2 ονόματα μοντέλων και σε ένα αυτοκόλλητο άλλους κωδικούς μοντέλων Μην τα πολυλογώ, 915 chipset ήταν. Πάω στο site της εταιρείας, αλλά καμία τύχη Τα μοντέλα ήταν άπειρα, με κωδικούς του στιλ P915XXXXXXX και άπειρες παραλλαγές. Εφαρμόζοντας νόμους συνδυαστικής και πιθανοτήτων καταφέρνω να εντοπίσω τους κατάλληλους drivers μετά από πολύ ώρα. Είχε πολλούς drivers με την ίδια ημερομηνία και χωρίς καμία εξήγηση για το τι κάνει ο καθένας. Βάζω και λίγο ακόμα από συνδυαστική και πιθανότητες και απομονώνω ένα σετάκι drivers που προσπαθώ να εγκαταστήσω. Intel chipset driver. Εγκατάσταση. ΧΑΟΣ Τα πάντα νεκρώνουν. Ούτε safe mode, ούτε καν δυνατότητα system restore. Οι πρώτες σκέψεις να φύγει το pc ιπτάμενο από τον τέταρτο με καταλαμβάνουν.

OWNED!!! :hehe: :hehe: :hehe: Η συνέχεια στο επόμενο επεισόδειο??? :p

Τη γνώστή επέμβαση με το όνομα "μεταμόσχευση δίσκου" τη δοκίμασες? :p Να σωθούν τα αρχεία τουλάχιστο, και με τα υπόλοιπα κουτσά στραβά ίσως γίνεται δουλειά!

Αληθεια γιατι δεν εβαλες τον αλλο σκληρο στον υπολογιστη σου ωστε να κρατησεις οτι χρειαζεται? Και μετα ενα φορματ και ολα απο την αρχη?

Καλη τυχη και υπομονη σου ευχομαι εαν δεν εχεις τελειωσει.

Όλα έχουν τελειώσει πλέον... Απλά χρόνο για να γράψω την ιστορία θέλω... Είπαμε "μέγα λάθος" που δεν έβαλα από την αρχή δευτερο δίσκο, απλά τότε δεν φανταζόμουν τι θα επακολουθούσε.

Εν τω μεταξύ διαβάστε το part 3. Τα άλλα έρχονται.

Πραγματι μεγα λαθος που δεν εβαλες απο την αρχη το δισκο της στο δικο σου πισι. Ειναι η πρωτη σκεψη που περναει απο το μυαλο μου δηλαδη, δεν στο λεω ετσι. Αφου δεν μπουταρει, δεν κανει, δεν ρανει, κατευθειαν και τελος.

Αυτό απλά θα μου επέτρεπε να πάρω ευκολότερα backup. Απλά αρχικά δεν την πάλευα να ανοίγω δύο μηχανήματα γιατί φυσικά δε γνώριζα τι θα ακολουθούσε. Από την άλλη δε θα λύνονταν και τα προβλήματα που τελικά συνάντησα.

Ναι αλλα αν το ειχες κανει απο τη αρχη, δεν θα αντιμετωπιζες κανενα προβλημα μετα γιατι θα εκανες full format και θα ειχες το κεφαλι σου ησυχο. Θα ειχες "χασει" μονο 2-3 ωρες με format και drivers αντε και για να βαλεις τα αρχεια απο τον δισκο σου, στο δικο της αλλη μια ωρα το πολυ. Συνολο 4. Σου δινω 5 και καθαρισες. Μονο για αυτα ε.

(Γιατι εγω θελω τουλαχιστον 8 γιατι εχω ενα εκατομμυριο πραγματα να βαλω και βαριεμαι καθε φορα και αργω επιτηδες, αλλα αυτο ειναι ασχετο.)

Όταν κάνεις μια χάρη σε κάποιον θα είσαι ο πρώτος που θα σκεφτεί όταν ξαναχρειαστεί βοήθεια.

Ετοιμάσου σε μια - δυό βδομάδες να σου φέρει το PC του φίλου της.

Χωρίς πλάκα τώρα, με τον τρόπο που προσπάθησες να λύσεις το πρόβλημα, κιδύνεψες να χάσεις τα αρχεία. Όταν δεν ξέρεις τι πρόβλημα υπάρχει, βγάζεις τον δίσκο και χρησιμοποιείς άλλον για να δοκιμάσεις τα υπόλοιπα κομάτια. Μετά ασχολείσαι μόνον με τον δίσκο.

Έχω την υπόνοια ότι τα προβλήματα δεν τελείωσαν. Θα πρότεινα να ελέγξεις το τροφοδοτικό αν δίνει σωστά ρεύματα και την ψύκτρα της CPU αν είναι σωστά τοποθετημένη.

Τα PCs πολλές φορές είναι κακοί διάβολοι!

Το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να βάλουμε τον δίσκο, με εξωτερικό κουτί ή κατευθείαν, σε PC που να δουλεύει και να πάρουμε backup. Μετά του βγάζουμε τα μάτια.

Τα δεδομένα κοστίζουν πολύυυυ περισσότερο από το hardware πολλές φορές.

Προσωπικά τελευταία έχω αναθεωρήσει κάποια πράγματα. Επειδή δεν το κάνω για living που λένε, και επειδή ο ελεύθερος χρόνος μας είναι πια πολύτιμος, έκοψα την "παροχή υπηρεσιών". Λυπάμαι που ακούω έναν φίλο να μου λέει "μα θα πάω να πληρώσω για ένα format και μια εγκατάσταση;", αλλά τέτοια 2ωρα πια έχουν γίνει ανεκτίμητα. Είτε για να βγάλεις την κόρη έξω, είτε για να φορτώσεις @fragma και @gznp με καμιά τριανταριά deaths παραπάνω στο BF2! ..each.:p

Αρχική απάντηση από jpavly [Σήμερα, στις 08:59]

Το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να βάλουμε τον δίσκο, με εξωτερικό κουτί ή κατευθείαν, σε PC που να δουλεύει και να πάρουμε backup. Μετά του βγάζουμε τα μάτια.

Τα δεδομένα κοστίζουν πολύυυυ περισσότερο από το hardware πολλές φορές.

Η καλυτερη λυση ειναι να φερεις τα δεδομενα σε ενα λειτουργικο μηχανημα που το ξερεις και εχεις ολα τα "εργαλεια" σου μεσα

Αρχική απάντηση από Snips

Προσωπικά τελευταία έχω αναθεωρήσει κάποια πράγματα. Επειδή δεν το κάνω για living που λένε, και επειδή ο ελεύθερος χρόνος μας είναι πια πολύτιμος, έκοψα την "παροχή υπηρεσιών". Λυπάμαι που ακούω έναν φίλο να μου λέει "μα θα πάω να πληρώσω για ένα format και μια εγκατάσταση;", αλλά τέτοια 2ωρα πια έχουν γίνει ανεκτίμητα.

Και δε φτανει που κολλανε τα μηχανηματα τους,συνηθως καθονται πανω απο το κεφαλι σου και ρωτανε επιμονα.Γι'αυτο προ 3ετιας ειπα στους φιλους μου οτι τα παραταω σε ενα μηνα,οποιος θελει επισκευη να το πει τωρα.Οταν μετα απο αυτο το διαστημα με ρωταγαν κατι, ελεγα "δεν ξερω τι μπορει να ειναι" :innocent:

Το κακο ειναι οτι αν ξεκινησει καπου-καπως μια συζητηση για Η/Υ δεν μπορω να μη μιλησω και παντα υπαρχει καποιος με ενα μηχανημα για επισκευη

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.