Jump to content

Bad Sectors σε ΣΚΛΗΡΟ ΔΙΣΚΟ και Low Level Format

oekab1992

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους. Έχω ενα παλιό pc, celeron - 500 με 384 ram, 2 hard disks, 20 gb (εκει ειναι το λειτουργικό, win 2000 + emule) και εναν 40 gb μόνο για τα κατεβάσματα του μουλάριού. Το μηχάνημα ειναι μούλοserver!!

Πριν κάνα 2μήνο, ο δεύτερος δίσκος, ο 40αρης έπαθε κάτι και δεν τον έβλεπαν τα windows, αναγκάστηκα να κάνω format και σώθηκε, ξαναέγγραψα δεδομένα και τον δούλευα για αρκετές μέρες. Χθές βράδυ, ενα αρχείο στον μούλο έγινε κίτρινο (η μπάρα προόδου) με μαύρες ρίγες και μηδενίστηκαν οι πηγές, το αρχείο ήταν μη προσπελάσιμο και το pc έκανε μπιπ απο το εσωτερικό μεγαφωνάκι. Σε κάθε απόπειρα να εγγράψει δεδομένα στα απομονωμένα bad sectors, έβγαζε στον event viewer THE DEVICE HARD DISK 1 HAS A BAD BLOCK. Το πρωί έγινε διακοπή ρεύματος, το απογεύμα που ήρθα σπίτι, πάλι το παλιό πρόβλημα έβγαλε ο δίσκος. Έκανα format, έφτιαξε ο δίσκος, με μερικά όμως bad sectors, και ορίστε και η αναφορά απο το chkdsk:

D:\>chkdsk

The type of the file system is NTFS.

WARNING! F parameter not specified.

Running CHKDSK in read-only mode.

CHKDSK is verifying files (stage 1 of 3)...

File verification completed.

CHKDSK is verifying indexes (stage 2 of 3)...

Index verification completed.

CHKDSK is verifying security descriptors (stage 3 of 3)...

Security descriptor verification completed.

Windows has checked the file system and found no problem.

40138370 KB total disk space.

0 KB in 2 files.

4 KB in 10 indexes.

120 KB in bad sectors.

67206 KB in use by the system.

65536 KB occupied by the log file.

40071040 KB available on disk.

4096 bytes in each allocation unit.

10034592 total allocation units on disk.

10017760 allocation units available on disk.

Αν τον δουλέψω είμαι σίγουρος πως μελλοντικά θα το ξανακάνει, και θα χάσω πάλι αρκετά απο τα temp downloads μου. Κάτι άκουσα πως ίσως με Low level format θα φτιάξει. Τι έχετε να προτείνετε για να λύσω μόνιμα το πρόβλημα?

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ!!

Σε έναν παλιό μου δίσκο που σαφώς και είχε λήξει η εγγύηση , είχα δοκιμάσει low level format χωρίς επιτυχία

Αυτό που έκανα είναι οτι έτρεξα το diagnostic της WD , είδα σε ποιο ακριβώς σημείο βρίσκονται τα bad sectors και κατόπιν με το partition magic απομόνωσα τα προβληματικά κομμάτια σε δικό τους partition

Μπορεί να έχασα ορισμένα giga χώρο , αλλά ο υπόλοιπος δίσκος δουλεύει κανονικά

Είχα ένα 40άρη Maxtor με bad sectors...του έκανα low level format με το HDD Regenerator (έκανε αρκετές ώρες) και έκτοτε κάθεται μια χαρά στο πισι του σαλονιού με τα win πάνω.

Είναι λίγο πιο αργός τώρα, αλλά ενα χρόνο κοντά κάθε μέρα σβήσε-γράψε δεν έχει παραπονεθεί. Μέχρι να τα τινάξει κι αυτός εκεί θα είναι, ποσώς με απασχολεί, το backup μου το έχω.

Γνώμη μου δε χάνεις και τπτ να δοκιμάσεις. Σίγουρος τρόπος για να λύσεις 100% το πρόβλημα δεν υπάρχει από τη στιγμή που η κατάσταση έχει ως έχει, οπότε εσύ αποφασίζεις.

Παίρνε συχνά backup πάντως.

CaptainMilo ωραίο κολπάκι, το έκανα πρόσφατα σε 80άρη που βαφτίστηκε 40άρης λόγω (χοντρού) πεσίματος :)

πριν μερικά χρόνια είχα κάνει low level format με ένα προγραμματάκι επ' ονόματι Kill Disk (όχι Kill Bill, έτσι; ). Τα αποτελέσματα θυμάμαι ότι ήταν πολύ ικανοποιητικά. Βέβαια, η βασική του χρήση είναι για να σβήνει τα πάντα από ένα δίσκο, αλλά νομίζω ότι ο λόγος που το είχα κάνει ήταν για να ζωντανέψει ένας παλιός WD :hmm:

Πάρε και το link

για να μην ανοιγω αλλο thread

Εχω εναν δισκο που πριν μπουν στα windows, βγαζουν μπλε οθονη με ενα μηνυμα ακαταλαβιστικο και ειλικρινα κατι που απο τοτε δεν μου εχει ξανασυμβει ποτε και πουθενα. Τον δισκο βεβαια δεν τον δουλευω γιατι απο τοτε εχουν ερθει τα πανω κατω ΑΛΛΑ ακομα κι αν τον βαλω σε αλλο συστημα για να τον ανοιξω απο κει, παλι βγαζει μπλε οθνονη. Δηλαδη απ ο,τι καταλαβα και απο μονος μου, δεν ειναι του λειτουργικου αλλα του δισκου. Καμμια ιδεα για το τι μπορω να κανω? Ευχαριστω εκ των προτερων.

oekab,

Για τέτοια προβλήματα, χρησιμοποιήσε το SpinRite 6. Είναι ακριβώς το πρόγραμμα για την δουλειά που θέλεις να κάνεις.

nikoszax,

από DOS με διαγνωστικά προγράμματα τον βλέπεις? Αν ναι, κάνε ένα ghost και κράτα ένα αντίγραφο και μετά ρίξτου ένα Low level format με το utility της κατασκευάστριας.

@Βιξ Μεσα απο το dos τον βλεπω κανονικα. Αν κανω ghost, δεν θα μου κρατησει και τα χαλασμενα κομματια του δισκου? Πως μετα θα τον ανακτησω?

@ anubis Δυστυχως με repair απο cd windows δεν παιζει.

nikoszax,

Μπορείς να τον ανακτήσεις με το Ghost explorer ή να τον αντιγράψεις σε ένα partition ενός άλλου μεγαλύτερου δίσκου. Η ευκολότερη λύση πάντως είναι το Ghost Explorer. (Είναι μέρος του Ghost και δουλεύει μέσα από Windows.)

Σας ευχαριστώ όλους για την βοήθεια σας. Προς το παρόν έχω φορμάρει το δίσκο και φαίνεται να δουλεύει, μέχρι το επόμενο χαρακίρι του. Λιαν συντόμως θα δοκιμάω τις προτεινόμενες λύσεις και οτι γίνει έγινε.

Σας ευχαριστώ όλους για την βοήθεια σας. Προς το παρόν έχω φορμάρει το δίσκο και φαίνεται να δουλεύει, μέχρι το επόμενο χαρακίρι του. Λιαν συντόμως θα δοκιμάω τις προτεινόμενες λύσεις και οτι γίνει έγινε.

Σου συνιστώ πάντως να χρησιμοποιήσεις και το Spinrite. Θα πάρει αρκετές ώρες (ίσως και μέρα αν ο σκληρός είναι αργός και μεγάλος) αλλά θα σου βγάλει στα σίγουρα τους bad sectors και θα "ανανεώσει" τους υπόλοιπους.

Αρχική απάντηση από Βίξ [Σήμερα, στις 11:14]

Σου συνιστώ πάντως να χρησιμοποιήσεις και το Spinrite. Θα πάρει αρκετές ώρες (ίσως και μέρα αν ο σκληρός είναι αργός και μεγάλος) αλλά θα σου βγάλει στα σίγουρα τους bad sectors και θα "ανανεώσει" τους υπόλοιπους.

Θα το δοκιμάσω λίαν συντόμως. Να σου πω, πως ακριβώς δουλεύει το πρόγραμμα αυτό? Απο περιβάλλον windows ή απο boot mode? Εχω δύο δίσκους, ο C 20 gb ειναι οκ, και έχω το λειτουργικό σε αυτόν. Ο D 40 gb ειναι ο προβληματικός, ελπίζω να μην μου τα μπερδέψει και να πάθουμε καμιά νήλα?

Σε boot mode (dos).

Δεν καταστρέφει τον σκληρό δίσκο όπως το format (low level ή μη) αλλά ξαναγράφει τα δεδομένα ελέγχοντας συνεχώς διάφορες παραμέτρους που κρύβονται στο firmware του σκληρού.

Αρχική απάντηση από Βίξ [Σήμερα, στις 14:05]

Σε boot mode (dos).

Δεν καταστρέφει τον σκληρό δίσκο όπως το format (low level ή μη) αλλά ξαναγράφει τα δεδομένα ελέγχοντας συνεχώς διάφορες παραμέτρους που κρύβονται στο firmware του σκληρού.

Δηλαδή πρέπει να φτιάξω δισκέττα εκκίνησης ή cd, έτσι? Και κατα το boot, μου δίνει επιλογή σε πιο δίσκο θέλω να το εφαρμόσω?

Αρχική απάντηση από Βίξ [17-05-2007 18:00]

Ναι και στα δύο.

Είναι πολύ εύχρηστο πρόγραμμα, καμμιά σχέση με command line κλπ.

Φιλαράκι έβαλα το πρόγραμμα, έκανε 3 ώρες να φτιάξει τον 40αρη maxtor, δεν έχασα καθόλου δεδομένα, δεν μου μείωσε την χωρητικότητα του δίσκου, και το σύστημα πάει φέτες, ο δίσκος διαβάζει και γράφει δεδομένα πολύ γρηγορότερα αποτι πριν. Εκανα chkdsk στο D αλλά λέει οτι ειναι χαλασμένος, συγκεκριμένα λέει το κάτωθι:

D:\>chkdsk

The type of the file system is NTFS.

WARNING! F parameter not specified.

Running CHKDSK in read-only mode.

CHKDSK is verifying files (stage 1 of 3)...

Deleting corrupt file record segment 49.

Deleting corrupt file record segment 61.

File verification completed.

Deleting orphan file record segment 48.

Deleting orphan file record segment 62.

Errors found. CHKDSK cannot continue in read-only mode.

Επίσης, αφού επισκευάστηκε αποτι φαίνεται ο δίσκος, στον even viewer στο system, γράφει: The file system structure on the disk is corrupt and unusable. Please run the chkdsk utility on the volume D:.

Ωστόσο, ο δίσκος λειτουργεί καλύτερα απο ποτέ. Τι έχουμε τελικά?

Παράξενο, είχα την εντύπωση οτι μόνο οι πολύ παλιές εκδόσεις του Spinrite βελτίωναν την ταχύτητα του σκληρού αλλάζοντας το interleave.

Τα προβλήματα που σου βγάζει το chkdsk δεν οφείλονται σε χαλασμένους τομείς αλλά σε απότομα σβησίματα του υπολογιστή.

Δώσε chkdsk d: /F για να στα διορθώσει.

Αρχική απάντηση από Βίξ [Σήμερα, στις 02:05]

Παράξενο, είχα την εντύπωση οτι μόνο οι πολύ παλιές εκδόσεις του Spinrite βελτίωναν την ταχύτητα του σκληρού αλλάζοντας το interleave.

Τα προβλήματα που σου βγάζει το chkdsk δεν οφείλονται σε χαλασμένους τομείς αλλά σε απότομα σβησίματα του υπολογιστή.

Δώσε chkdsk d: /F για να στα διορθώσει.

Ναι όντως είχα μερικές διακοπές ρεύματος ως εκ τούτου και τα απότομα σβησίματα του pc, πάντως με έσωσες, ανέκτησα τα δεδομένα μου και το σύστημα πάει λές και το αναβάθμισα, πριν απο αυτό πραγματικά ο δίσκος σερνόταν. Θα δοκιμάσω και την εντολή σου, σε ευχαριστώ πολύ!!

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.