Jump to content

WD My book world edition II, problems

Trooper

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Αγόρασα πρόσφατα τον εξωτερικό δίσκο της WD με 1 ΤΒ χωρητικότητα, μιας και πάντα ήθελα να έχω ενα δίσκο στο δίκτυο ωστε να μπορώ να βλέπω τα δεδομένα απο πολλούς υπολογιστές χωρίς να ειναι καποιος αναμένος.

Αυτό το μαραφέτι, σου επιτρέπει να δεις τα δεδομένα σου μονο μέσω δικτύου, το usb ειναι για να συνδέσεις κι 'αλλο σκληρό.

Υποστηρίζει λεει μέχρι 1Gbit ethernet, συνεπώς πήρα κι ένα switchaki 1000αρι, τα σύνδεσα όλα με καλώδια κατηγορίας 6, ρύθμισα την κάρτα δικτύου του υπολογιστή στα 1000FDx, ειδα οτι και το wd εχει κλειδώσει στα 1000, οποτε λεω ειμαστε κομπλέ.

Πρώτο στράβωμα, το software που έχει, δεν υποστηρίζει Vista...Για να μπορέσεις να έχεις access στο δίσκο, πρεπει να τρέχει ενα προγραμματάκι, στο οποίο φτιαχνεις ενα κωδικό και μπορεις και καλα να δεις τα δεδομένα του δίσκου απο οπουδήποτε στον κόσμο, φτανει να κανεις login. Ολα καλα ως εδω στη θεωρία, στην πράξη ομως ειναι λίγο άβολο. Λεω δε πειράζει, θα πηγαινω στο site και θα κάνω login, και θα μου δίνει access. Ετσι κι έγινε λοιπόν, πήρα access, και παω να κάνω το πρώτο copy... transfer rate 3-5mb/sec... λεω omg, δεν ειναι δυνατόν... κι ομως ήταν τόσο λίγο...

Εκανα update drivers για την κάρτα δικτύου, τιποτα...

Βγάζω το 1000αρι switch, τα βάζω ολα πάνω στο 100ari, ρυθμίζω κλπ, παω να δοκιμάσω πάλι, tranfer rate 300kb/sec...ελεος...

Καμια ιδέα πριν το γυρίσω πίσω ?

Μήπως το έχεις βάλει σε raid mode;

Γιατί αυτό είναι που τα κάνει όλα χώμα (μιας και υλοποιείται σε software επίπεδο).

Αν και βέβαια αυτό αφορά συνήθως raid 5 όπου και πάλι μιλάμε για ταχύτητες της τάξης των 10-15 mb/s οπότε πιθανότατα δεν είναι αυτό.

Τσέκαρέ το όμως καλού κακού.

ΥΓ Και εγώ ήμουν στο τσακ αλλά τελικά προτίμησα τον Seagate 750 Travel Agent Pro που μπορεί να μην έχει το Ethernet αλλά έχει E-SATA+USB+1394 = Μπορείς να τον χρησιμοποιήσεις και αλλού εύκολα (aka να μην ψάχνεις switch).

Απλα ειναι αργός. Μην περιμένεις περισσότερα καθότι η επεξεργαστική ισχύς που εχουν ειναι χαλια... Την εχω παθει και εγώ με παρόμοιο NAS. Αν θές κάτι γρήγορο θές κατι ΠΟΛΥ ακριβότερο...

Αρχική απάντηση από jogi

Απλα ειναι αργός..................................................................................................................

..............................................Αν θές κάτι γρήγορο θές κατι ΠΟΛΥ ακριβότερο...

:hm: :hm: :hm: :hm: :hm: :hm:

Αρχική απάντηση από jogi

Απλα ειναι αργός. Μην περιμένεις περισσότερα καθότι η επεξεργαστική ισχύς που εχουν ειναι χαλια... Την εχω παθει και εγώ με παρόμοιο NAS. Αν θές κάτι γρήγορο θές κατι ΠΟΛΥ ακριβότερο...

Τοσο αργός πια ? Τι νοημα εχει τοτε το 1gbit ethernet.

Δεν εχω κανει κανενα raid configuration , ολα default ειναι, βλεπω 950GB ελεύθερα... παντως αν όντως ειναι τοσο αργό... ελεος...

Τα NAS με RAID (ειδικά 5) είναι όντως χώμα.

Για χωρίς RAID όμως είχα την εντύπωση (δεν το έχω ψάξει όμως) ότι δεν είναι τόσο τραγικά τα πράγματα.

Jogi έχεις δοκιμάσει και χωρίς raid και είναι όντως τόσο χάλι;

Κανενα απολυτως. Γιατι δεν εχει την επεξεργαστική ισχύ για να το εκμεταλευτεί.

Εμενα το NAS με 100αρη lan πιανει ταχύτητα εγγραφής περί τα 2-3 mByte/sec και αναγνωσης περι τα 7-8 mbyte/sec.

Τι εννοείς ''κανένα απολύτως'';

Εννοείς χωρίς raid aka με 1 δίσκο;

Eννοώ στο WD που εχει δεν εχει νόημα το 1000αρη δίκτυο. Γιατι δεν εχει την επεξεργαστική ισχύ για να χειριστεί το 1000αρη ούτε την αναγνωση/εγγραφή απο τον δίσκο. Για NAS σαν αυτό εχει νόημα

http://www.overclockers.co.uk/showproduct.php?prodid=HD-073-LC&groupid=701&catid=14&subcat=707

Αυτό μοιάζει 100% με το SS4000E της Intel το οποίο τρέχει Linux και σε RAID 5 πιάνει ~10-15 σε ανάγνωση και ~5-8 σε εγγραφή.

Προφανώς και εκεί το 1000αρι οριακά έχει νόημα (ζήτημα δλδ στην ανάγνωση να παίζει λίγο πάνω από 100αρι).

Σε RAID 0 πάντως δεν το είχα δοκιμάσει.

Όταν μιλάμε για έναν δίσκο έχω την αίσθηση ότι δεν τίθεται θέμα επεξεργαστικής ισχύς (όπως σε RAID και ειδικά σε 5) γι αυτό θα περίμενα ένας μονός δίσκος σε NAS να μην έχει μεγάλη διαφορά σε επιδόσεις από ότι στο native interface του (αφού μιλάμε για μία απλή μετατροπή από IDE/SATA σε ETHERNET). Αλλά πάλι δεν το έχω ψάξει και δεν ξέρω αν ισχύει.

Αρχική απάντηση από spc

Όταν μιλάμε για έναν δίσκο έχω την αίσθηση ότι δεν τίθεται θέμα επεξεργαστικής ισχύς (όπως σε RAID και ειδικά σε 5) γι αυτό θα περίμενα ένας μονός δίσκος σε NAS να μην έχει μεγάλη διαφορά σε επιδόσεις από ότι στο native interface του (αφού μιλάμε για μία απλή μετατροπή από IDE/SATA σε ETHERNET). Αλλά πάλι δεν το έχω ψάξει και δεν ξέρω αν ισχύει.

Δεν είναι τόσο απλή η μετατροπή, συνήθως αυτά τα κουτόκουτα τρέχουν ένα linux-ο-ειδές με κάποια έκδοση του samba, για να μοιράζουν στα windows μηχανήματα.

Αυτό σου δίνει τη δυνατότητα να έχεις παπατζηλίκια τύπου apache (να βλέπεις web interface της συσκευής με κάποια ip στο δίκτυο). Το samba όταν γράφει στο δίσκο θέλει και κάποια cpu, τώρα αν έχει κάποιο mips σχετικά αργό, υπάρχει πιθανότητα να ψοφάει το εργαλείο.

Πάντως για σοβαρό NAS δεν νομίζω να αντικαθίσταται το pc, ή έστω ένα htpc-like case για 4 δίσκους, με κανονικό λειτουργικό (ή κάποιο τύπου www.freenas.org).

Πάντως μου κάνει εντύπωση το 3-4mbyte, όχι για κάποιο άλλο λόγο, αλλά γιατί έχει και 1000άρι δίκτυο. Δεν θα περίμενα να γράφει και να διαβάζει με 80mb/sec, αλλά κάτι μεταξύ 10-20mb/sec θά πρεπε να το πιάνει σχεδιαστικά.

Τέλος πάντων, μην κάνω άλλες προβλέψεις, δεν είμαι κι ο Πύθιος.

Οι linuxοκαταστάσεις είναι δεδομένες για NAS με RAID.

Το θέμα είναι για NAS ενός δίσκου. Αν υπήρχε δλδ κάποιο σχετικό chip / converter SATA -> ETHERNET (τύπου SATA -> USB) που να έκανε την δουλειά χωρίς απώλειες.

Απ ότι φαίνεται μάλλον δεν υπάρχει / χρησιμοποιείται.

SPC για να μην γινει κανενα μπερδεμα:

Εγω εχω το παρακατω:

http://www.mvktech.net/content/view/3336/39/

1 δίσκος, 100αρη LAN. Γραφει με 2-3 και διαβαζει με 7-8. Γενικά ειναι ΠΟΛΥΥΥ αργο στην εγγραφή, τοσο που δεν μπορώ να το χρησιμοποιήσω σχεδόν σε τίποτα ουσιώδες... :-( Ασε που το εχω συνδέσει σε wireless lan, που του ρίχνει την ταχύτητα πολύ παραπανω όταν ειμαι μεσω wireless :-(

Περισσότερα review για 1000αρη κουτί δείτε εδω

http://www.smallnetbuilder.com/content/view/29905/75/

Απ'ότι είδα με λίγο ψάξιμο, όντως σούρνεται:

http://www.cnet.com.au/desktops/storage/0,239029473,339275060,00.htm

http://discuss.extremetech.com/forums/1004377479/ShowPost.aspx

Επίσης όντως τρέχει linux.

Επεξεργαστή δεν βρήκα, στην καλύτερη περίπτωση θα έχει κάποιον arm based όπως αυτοί που έβαλε ο jogi στο παραπάνω link.

Μάλλον κακή σχεδίαση / υλοποίηση (με όμορφο περιτύλιγμα).

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.