Jump to content

Cooling a PC - Πασχαλινό Project

LevelOne

Recommended Posts

Καλησπέρα και Χριστός Ανέστη και απο εμένα. Είπα να εκμεταλλευτώ αυτο το διήμερο ασχολούμενος λίγο με το θέμα ψύξη - οργάνωση καλωδίων στο κουτάκι μου. Υστερα απο λίγα ψώνια και λιγο κόπο κατέληξα εδώ:

Κατ αρχήν, το κουτάκι μου είναι το κλασσικό Chieftec που έχει μοντάρει και ο xrist22 (credits καθώς εν μέρει ειναι κλεμμένη ιδέα).

Τα πράγματα που αγοράστηκαν είναι τα εξής:

2x Coolermaster Blue Ice Pro Northbridge Cooler

Η ιδέα ήταν να φύγουν οι ψύκτρες της P5WDH Deluxe και να αντικατασταθούν τοσο το North οσο και το Southbridge απο αυτές. Τα ανεμιστήρια τους κρίθηκαν ανεπαρκή και μπήκαν επάνω δυο άλλα της Revoltec με λιγο μεγαλύτερο CFM.

2x Thernalright HR-07 RAM Coolers

Αυτες απλά με εντυπωσίασαν μολις τις είδα και αν μου γυαλίσει κάτι απλα... το παίρνω.:p

1x Silenx Ixtrema 80 Low Profile

Με σκοπό να μπεί πάνω απο τις Thermalright.

Ξεκινάμε!

northsouthkd9.th.jpg

Εδω ξηλώθηκε η ψύξη της P5WDH και μπήκαν mosfet coolers οπου κρίθηκε αναγκαίο. Στο Northbridge μπήκε η Blue Ice Pro αλλα στο Southbridge τελικά εμεινε η μαμά καθώς η εταιρη Blue Ice ηταν σχετικά ψηλή και εβρισκε η 8800 πάνω της.

supertalenttu7.th.jpg

Υστερα αφαιρέθηκαν τα heat spreaders των SuperTalent (ηταν οι μπλέ 800άρες 4-4-3-8) με πολύ προσοχή και εμειναν γυμνούλες.

hr07fb0.th.jpg

Πωπωπω τι γομάρια ειναι αυτά! Εντυπωσιακές και σε μέγεθος και στο ματι... Thermalright HR-07.

hr07putbs0.th.jpg

Εδω οι Thermalright HR-07 τοποθετημένες. Αρχικοι φόβοι οτι δεν θα χωράνε με την Tuniq Tower... Υπομονή. Εν τω μεταξύ έκοψα απο την ψύκτρα της Asus το κομμάτι που ψύχει τα mosfets και το έβαλα πάνω καθως τα ψυκτράκια που πήρα δεν εφάρμοζαν (χοντρο θερμοαγώγιμο). Διακρίνεται.

closegd7.th.jpg

Phewww... That was close! Τελικά χωρέσανε αλλα οι αρχικές ιδέες να μπεί επάνω του ο SilenX Slim 80 πάνε στον κουβά. Τελικά μπαίνουν επάνω τα ανεμιστήρια απο τις Blue Ice Pro. Ο τρόπος: Διπλής επικολλήσεως της Tesa. Heavy Duty πράμα!

testbenchfu8.th.jpg

Για να δούμε θα ανάψει; Testing επι πάγκου και όλα βαίνουν ομαλώς. Ωρα για τοποθέτηση στο κουτάκι και λίγο cable-managing.

finalhz6.th.jpg

Να και το τελικό αποτέλεσμα. Ενα μικρό κόψιμο στο Chieftec με γωνιακό τροχό (tip by Κοπρίτης) και ολα τα ογκώδη καλώδια πήγαν όπισθεν οπου στερεώθηκαν με τσέρκι υδραυλικών απο το Praktiker.

telikohn8.th.jpg

Εδω έχουν μπεί όλα επάνω. Δυστυχώς δεν μπόρεσα να κάνω κάτι με τα καλώδια ρεύματος της 8800GTX αλλα και με την καλωδιοταινία της X-Fi.

tempsip1.th.jpg

Εδω και οι θερμοκρασίες μετα απο 15 λεπτά παραμονής στο BIOS. Για περισσότερες temps μολις περάσω κανα proggy γιατι είμαι φρεσκοφορμαρισμένος :p

Sorry για το μακροσκελές post. Ελπίζω να σας άρεσε!

Στον επεξεργαστή πάνω έχεις παθητική ψύξη? Δεν χώραγε να βάλεις έναν δωδεκάρη?

Καλές θερμοκρασίες, αλλά είναι σε idle... Για να δούμε σε load... Και φυσικά από ό,τι φαντάζομαι δεν έχεις υπερχρονίσει...

Ωραία πάντως... :T:

O επεξεργαστής τρέχει στα 3.00GHz και η ψύξη αυτού ειναι ενεργητική καθώς η Tuniq Tower έχει εναν 120άρη στο κέντρο της. ;) Μπορείς να ρίξεις και μια ματιά στην τάση του 6600 που είναι 1.500κάτι.

Να ρωτήσω κάτι, υπήρχε τρόπος να βάλεις τις ψύκτρες της RAM με διαφορετικό orientation?

Έχω την εντύπωση ότι τα heatpipes τους θα ήταν καλύτερα να έχουν την "κοιλιά" προς τα κάτω.

Επίσης, η Tuniq, δεν μπορεί να γυρίσει 90 μοίρες?

Θα βοηθούσε να βγάζει απευθείας τον ζεστό αέρα από τον exhaust 12άρη.

(κι εγώ σαν εσένα έχω την Infinity, φαίνεται να έχει καλύτερες θερμοκρασίες έτσι, παραδόξως. Απλά ρωτάω).

Αν το κάνεις κι αυτό, τότε με ένα 8άρη (ή 12άρη, ό,τι θέλεις) ο οποίος θα έχει κατεύθυνση

από το μπροστά μέρος του κουτιού προς το πίσω, θα ψύξεις πολύ καλά και τις μνήμες, πιστεύω.

Η καλωδιοταινία μπορεί να γίνει rounded, αλλά είναι πολύ DIY και ίσως να μην το πετύχεις με την πρώτη.

Είχα δοκιμάσει κάτι αντίστοιχο με ένα καλώσιο floppy.

Οντως η Thermalright υποστηριζει οτι καλυτερο transfer γίνεται με τα heatpipes σε διάταξη "U" αλλα αν τα έβαζα έτσι τοτε δεν θα έμπαινε η Tower. Και αν γύρναγα την Tower κατα 90 μοίρες (το δοκίμασα) έβρισκε (τα heatpipes της δηλαδη) πάνω στα mosfet της P5WDH. Ο 12άρης που λές με κατεύθυνση απο το εμπρός μερος του κουτιού υπάρχει ήδη, ενας AC Ryan τοποθετημένος στο cage των δίσκων που φυσάει προς τα πίσω. Οσον αφορά τις μνήμες ψύχονται ηδη επαρκώς πιστεύω απο τα 4αρια on-top. Τωρα για το rounded η SoundBlaster λεει οτι το καλώδιο της X-Fi δεν είναι σαν του floppy οποτε και δεν το ρίσκαρα. Μου πέρασε απο το μυαλό η ιδέα, ειχα κιολας ενα πρόχειρο rounded αλλα δε βαριέσαι, στον πάτο του κουτιού είναι δεν νομίζω να εμποδίζει και πολύ...

Οπότε ήταν ντόμινο από minimum clearance situations!

Απλά σκέφτηκα ότι ίσως έτσι θα γλίτωνες τα 4άρια, αλλά αφού δεν γίνεται αλλιώς..

Για την καλωδιοταινία, δοκίμασε αν θες να την περάσεις πίσω από τους δίσκους, (αν χωράει) εκτός κι αν εμποδίζει την ψύξη τους.

παίδες θερμοκρασίες κοιτάτε το coretemp λέμε για άλλη μια φορά μην αποκτάτε εσφαλμένη εικόνα. Επίσης, γιατί τόση τάση στο cpu? Μήπως δε χρειάζεται? Από περιέργια, τρέξε με coretemp s&m με τη τάση που έχεις τώρα και αργότερα ένα τέστ με τα δυο προγράμματα τα παραπάνω με τη τάση που χρειάζεται ο επεξεργαστής, δεν νομίζω να θέλει πάνω από 1,3. Eπίσης, στο Integer νομίζω καίει πιο πολύ το cpu, αλλά γενικά προτιμώ να τεστάρω διπήρυνους με το Orthos γιατί crasharei πιο εύκολα αν υπάρχει αστάθεια, το s&m μου φαίνεται ώρες ώρες απλά ανεβάζει θερμοκρασία.

gj btw! ;)

Πολυ δουλεία....και μερακι....και ειδηκά μετα το αρνί εγω δεν θα εβρισκα κουραγιο να το μονταρω.

" Κόλα το αγόρι μου! :T: .......................................’ξιος! :clap: "

(Η ατάκα ειναι κλεμένη απο ελληνικό θρίλερ "Το κακο" :o )

"Also, SpeedFan's "Aux" is simply an unassigned spare input, which may randomly toggle through values upt to 127. This is a known issue, is not a problem, and can be deselected for display, and disregarded. " απο τα φόρα του Tomshardware.

Α, τελικά δοκίμασα να ρίξω την τάση και τώρα ειμαι στα 3GHz με 1.400, orthos stable, αν την ρίξω και άλλο δεν μπουτάρει, λογικά θα φταίει η παρτίδα του 6600.

Eπαναλαμβάνω όταν μπορέσεις ρίξε ένα s&m με το coretemp να δούμε θερμοκρασίες ωραίες για να δούμε πως τα πάει η Tuniq...

Eίναι αδύνατο να μη τα έχεις τα 3ghz και με λιγότερο από 1,4 τάση, μήπως κάνεις κάτι άλλο λάθος?Πειράζεις τπτ άλλο?

:blink: πολυ καλες θερμοκρασίες LevelOne.

Οι δικές μου με stock όλα. Τελικά αυτή η Zalman ειναι η χειρότερη, τι side panel 25cm εβαλα, τι fans έβαλα ( 3 μπροστα 1 πισω ) τίποτα :cry: . Την 9700 την έχω τοποθετησει με μεγάλη προσοχη. Μάλλον πάω για άλλαγη κατα Noctua πλευρα ή μια σαν την δικια σου.

Βεβαια idle ειμαι καλα 32-33. Κάτι μου λέει ότι η μεγάλη διφορα οφειλεται μάλλον στο καπακι παρα στην επαφη μεταξυ αυτου και της ψυκτρας. Αντε να δοκιμασω και την Αrtic poy einai πιο παχυρευστη μπας και σώσω τιποτα αλλα δεν...

και το coretemp στα cores τα ιδια δειχνει.

post-4508-1416073072,1798_thumb.jpg

Αρχική απάντηση από ergotelis [Σήμερα, στις 16:36]

Eπαναλαμβάνω όταν μπορέσεις ρίξε ένα s&m με το coretemp να δούμε θερμοκρασίες ωραίες για να δούμε πως τα πάει η Tuniq...

Eίναι αδύνατο να μη τα έχεις τα 3ghz και με λιγότερο από 1,4 τάση, μήπως κάνεις κάτι άλλο λάθος?Πειράζεις τπτ άλλο?

H δικια μου παει στα 3 με λιγοτερο απο 1,4 vcore αλλα θέλει 1,53/1,54 στο chipset.

@ LevelOne δοκιμασε να ανεβασεις λιγο το chipset και κατεβα λιγο στο vcore μηπως βρεις καλυτερες ισοροπιες.

Δυστυχώς η P5W ανεβάζει τάση σε chipset σε σκαλοπάτια του 0.1V οποτε δυστυχώς δεν ρυθμίζει ακριβώς. Παρ' ολα αυτά, με τάση 1.6 στο chipset (απο 1.5 που είχα πρίν) τώρα στο 1.350Vcore είμαι στα 3.00GHz

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.