Jump to content

Windows Vista Tips

mariosalice

Recommended Posts

• Replies 748
  • Created
  • Last Reply

Προσπαθείτε να μεταφέρετε αρχείο >4Γίγα στον εξωτερικό και σας βγάζει το παραπάνω μήνυμα. Παρόλαυτά βλέπετε πως ενώ έχετε ελεύθερα 50GB το αρχείο είναι 7GB . WTF ?

Είχα την ερώτηση πριν λίγα λεπτά, πριν ρωτήσω το TheLab είπα ας δω τι λέει ο google:

To πρόβλημα έγειται στο ότι ο εξωτερικός σκληρός είναι σε FAT32 ! Έλα μου ντε πως έχουμε αρχεία πολύτιμα μέσα κ δεν θέλουμε να κάνουμε Format σε NTFS !!!!!

Iδού η λύση:

Πηγαίνουμε Start και γράφουμε στο Start Search: cmd

Πατάμε δεξί κλικ στο cmd.exe που εμφανίζεται πάνω πάνω και κάνουμε Run As Admin

Γράφουμε convert j: /fs:ntfs /nosecurity

Aντί για j θα μπορούσε να είναι g. Βάζουμε δηλ. το γράμμα του εξωτερικού σκληρού !

Kαι Ta DA ! Όλα καλά !

post-2310-1416073711,4592_thumb.jpg

Προσπαθείτε να μεταφέρετε αρχείο >4Γίγα στον εξωτερικό και σας βγάζει το παραπάνω μήνυμα. Παρόλαυτά βλέπετε πως ενώ έχετε ελεύθερα 50GB το αρχείο είναι 7GB . WTF ?

Είχα την ερώτηση πριν λίγα λεπτά, πριν ρωτήσω το TheLab είπα ας δω τι λέει ο google:

To πρόβλημα έγειται στο ότι ο εξωτερικός σκληρός είναι σε FAT32 ! Έλα μου ντε πως έχουμε αρχεία πολύτιμα μέσα κ δεν θέλουμε να κάνουμε Format σε NTFS !!!!!

Iδού η λύση:

Πηγαίνουμε Start και γράφουμε στο Start Search: cmd

Πατάμε δεξί κλικ στο cmd.exe που εμφανίζεται πάνω πάνω και κάνουμε Run As Admin

Γράφουμε convert j: /fs:ntfs /nosecurity

Aντί για j θα μπορούσε να είναι g. Βάζουμε δηλ. το γράμμα του εξωτερικού σκληρού !

Kαι Ta DA ! Όλα καλά !

Εισαι αρχηγος...!Πολλες φορες το ειχα αυτο το προβλημα κ δεν ηξερα τι να κανω...

Thanks!:T:

• 2 weeks later...

Είχα εγκαταστήσει στον υπολογιστή μου κάποια έκδοση του Linux σε άλλον σκληρό ενώ ταυτόχρονα είχα συνδεδεμένο τον σκληρό με τα vista. Αφότου έκανα format στα Linux, στα windows δεν μου έμπαινε καθόλου. Ο τρόπος που βρήκα είναι ο παρακάτω:

Ανοίγω τον υπολογιστή με το CD των windows. Μετά διαλέγω γλώσσες και τα λοιπά και στην συνέχεια πατάω το "Repair your computer"

Αν διαλέξω στην συνέχεια το "Startup Repair" δεν κάνει τίποτα και γι αυτό διαλέγω το "Command Prompt"

Στο command που εμφανίζεται βάζω τις παρακάτω εντολές:

• bootrec.exe /fixmbr
  • c:\boot\bootsect.exe /nt60 all /force
  • del C:\boot\bcd
  • bootrec.exe /rebuildbcd
  • shutdown -r -t 0

Μετά από αυτές τις εντολές εμένα μου δούλεψε. Δεν ξέρω τι κάνουν αλλά νομίζω οτι σε μερικές μου έγραφε error...

Αν δεν δουλέψει η προηγούμενη μέθοδος, που μας έδωσε ο Bkbilly, φτιάχνουμε νέο bootloader και MBR ως εξής.

Boot από Vista CD και επιλέγουμε διόρθωση και Command Prompt, όπου δίνουμε τις παρακάτω εντολές.

bootrec.exe /fixmbr
x:\boot\bootsect.exe /nt60 all /force

όπου x: CD drive

del C:\boot\bcd
bcdedit /createstore c:\boot\bcd.temp
bcdedit.exe /store c:\boot\bcd.temp /create {bootmgr} /d "Windows Boot Manager"
bcdedit.exe /import c:\boot\bcd.temp
bcdedit.exe /set {bootmgr} device partition=C:
bcdedit.exe /timeout 10
del c:\boot\bcd.temp

όπου c: boot drive

bcdedit.exe /create /d "Windows Vista" /application osloader

Θα επιστρέψει μήνυμα ότι δημιουργήθηκε με επιτυχία η εγγραφή {xxxxxxx-xxxx-xxxx-xxxx-xxxxxxxxxxxx}. Το καταγράφουμε.

bcdedit.exe /set {xxxxxxx-xxxx-xxxx-xxxx-xxxxxxxxxxxx} device partition=C:
bcdedit.exe /set {xxxxxxx-xxxx-xxxx-xxxx-xxxxxxxxxxxx} osdevice partition=C:
bcdedit.exe /set {xxxxxxx-xxxx-xxxx-xxxx-xxxxxxxxxxxx} path \Windows\system32\winload.exe
bcdedit.exe /set {xxxxxxx-xxxx-xxxx-xxxx-xxxxxxxxxxxx} systemroot \Windows

Όπου {xxxxxxx-xxxx-xxxx-xxxx-xxxxxxxxxxxx} η τιμή που καταγράψαμε στο προηγούμενο στάδιο.

bcdedit.exe /displayorder {xxxxxxx-xxxx-xxxx-xxxx-xxxxxxxxxxxx}
bcdedit.exe /default {xxxxxxx-xxxx-xxxx-xxxx-xxxxxxxxxxxx}

Όπου {xxxxxxx-xxxx-xxxx-xxxx-xxxxxxxxxxxx} η ίδια τιμή που είχαμε καταγράψει.

Microsoft Online store και Online Services

Για πρώτη φορά, μας δίνεται η δυνατότητα για απ' ευθείας αγορές προιόντων και υπηρεσιών από τη Microsoft.

Τα προιόντα που δίνονται διαφέρουν ανάλογα με την περιοχή που επιλέγουμε.

Σε κάποιες περιπτώσεις μπορούμε να κατεβάσουμε τα προγράμματα, σε άλλες μπορούμε μόνο να αγοράσουμε CD, ενώ υπάρχει διαθέσιμο και hardware, αλλά μόνο για τις ΗΠΑ.

Πάρτε μια ιδέα για τις τιμές των Vista και για τις On line υπηρεσίες που ίσως κάποιοι ενδιαφέρεστε να προσθέσετε στα Vista.

Δεν υπάρχουν OEM προιόντα.

Προσπάθησα να δω με ποιο τρόπο γίνεται η εγκατάσταση και ο έλεγχος και βρήκα ότι μάλλον πάνε στο σύστημα της Steam.

Δηλαδή δίνουμε ένα όνομα και κωδικό, γίνεται επιβεβαίωση από τους servers της Microsoft ότι μας ανήκει το προιόν και για να το τρέξουμε σε δεύτερο υπολογιστή θα πρέπει να αποσυνδεθούμε από τον πρώτο.

Αυτά λέει η κεντρική συμφωνία, αλλά δεν ξέρω αν έχουν και άλλη EULA σε κάθε προιόν.

Δεν έχω ξεκαθαρίσει για παράδειγμα αν μπορούμε να εγκαταστήσουμε πχ τα Vista σε τρεις υπολογιστές, αλλά με τον περιορισμό να τρέχει ένας μόνο κάθε φορά, όπως γίνεται με το Steam.

Πάντως είναι προφανές ότι προς τα εκεί το πάει πλέον η Microsoft.

Αν γενικευτεί, δεν θα υπάρχει περιθώριο πειρατείας.

Εντάξει, έτσι είναι, αλλά όταν δεν θα έχουμε υποστήριξη σε νέο hardware και σε νέες τεχνολογίες, μοιραία δεν μπορούμε να μένουμε στα παλιά.

Θα τον πιούμε μας αρέσει δεν μας αρέσει.

Hard Links.

Ένα χαρακτηριστικό των Vista που μας μπερδεύει και μας κάνει να ψαχνόμαστε, είναι τα hard links.

Παραδείγματα.

- Μπορούμε να σβήσουμε το directory c:\windows\winsxs?

Η απάντηση είναι ότι θα φαίνεται ότι δουλεύουν τα vista, αλλά στην πραγματικότητα θα δυσλειτουργούν και θα έχουμε σοβαρά προβλήματα.

- Τα αρχεία που βλέπουμε σε ένα directory υπάρχουν πραγματικά εκεί μέσα?

Όχι απαραίτητα. Μπορεί να βρίσκονται σε άλλο directory στην πραγματικότητα.

- Αν πατήσουμε δεξί κλικ στο directory c:\windows\winsxs θα δούμε ότι το μέγεθός του είναι περίπου 9-10GB. Αλήθεια πιάνει τόσο χώρο στο δίσκο?

Όχι, είναι ψεύτικο αυτό το νούμερο. Στην πραγματικότητα το μέγεθος των αρχείων που βρίσκονται στο συγκεκριμένο directory είναι μισό GB.

Σχεδόν όλα τα αρχεία που βλέπουμε εκεί μέσα στα directories με μεγάλα ονόματα είναι hard links.

Τι συμβαίνει αλήθεια σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις?

Απλά, όλα σχεδόν τα αρχεία που υπάρχουν στο συγκεκριμένο directory, δεν είναι πραγματικά εκεί, αλλά σε άλλα σημεία του δίσκου και εμείς βλέπουμε τα hard links των πραγματικών αρχείων.

Έτσι, κάθε αρχείο μπορεί να το μετράνε τα Vista πάνω από δύο φορές, όταν αναφέρουν το χώρο στο δίσκο που είναι δεσμευμένος.

Η χρήση των hard links βοηθάει στο να έχουμε μια έκδοση κάθε αρχείου και όχι πολλές και στο update των Vista.

Υπάρχουν και άλλες χρήσεις, όπως για ασφάλεια κτλ.

Το NTFS των Vista υποστηρίζει hard links μόνο για αρχεία και όχι για Directories.

Τo ίδιο συμβαίνει με όλα τα άλλα σύγχρονα λειτουργικά, με εξαίρεση το Leopard, που υποστηρίζει και εικονικά directories (time machine).

Τα Vista λοιπόν απαιτούν νέα εργαλεία και γνώσεις, πριν αρχίσουμε να πειράζουμε τα αρχεία του συστήματος, όπως οι εντολές mklink, fsutil hardlink ή προγράμματα όπως το Junction και το Link Shell Extension.

Το NTFS υποστηρίζει 1023 hard links για κάθε αρχείο!

Δηλαδή μπορούμε να έχουμε ένα αρχείο που στην πραγματικότητα θα βρίσκεται στο c:\ κι εμείς να το βλέπουμε με διαφορετικό ονόματα σε 1023 διαφορετικά directories του δίσκου μας, ως πραγματικά αρχεία.

Άντε βγάλτε άκρη λοιπόν στο τι αρχεία έχουμε, που βρίσκονται στην πραγματικότητα και πόσο χώρο πιάνουν.

Το λειτουργικό ξέρει.

Εμείς δεν ξέρουμε.

Περισσότερα για junction points Wiki, junction points Microsoft, symbolic links και hard links

Γι αυτο η MS όσο πάει και θάβει περισσότερο τα τεχνικά θέματα. Αντε τώρα να αξηγήσεις στον απλό χρήστη τι είναι το folder και τι το αρχείο, όταν τρόμαζε να το καταλάβει και επί εποχής DOS και win 3.11. Πάρτε λοιπόν γυαλιστερά εικονίδια και κάντε τουμπεκί.

Κατάρα στο λαδέμπορα...

Μάριος, μπορείς να δώσεις ένα άλλο dir με λιγότερα τέτοια μέσα να τσεκάρω κάτι. το winsxs που λες παραπάνω εχει πολλά μέσα και δυσκολεύει να κάνω αυτό που θέλω. BTW, τι έχει μέσα αυτό το folder ? σα back-up του συστήματος ή updates φαίνεται να έχει.

• 3 weeks later...

Πάμε start ---> στο search γράφουμε msconfig και πάμε tools ---> disable UAC και μετά launch

Τελος restart ! :triniti:

Edit: Συνειδητοποίσα πως αρκετοί δεν γνωρίζουν τι εστί uac (User Acount Control)

Aπενεργοποιώντας το UAC => ΤΕΡΜΑ τα ΣΠΑΣΤΙΚΑ pop-up της μορφής

http://pcproblems.files.wordpress.com/2007/11/uac_popup.jpg

Θεωρητικά λιγότερη προστασία καθώς θα μπορούν θεωρητικά να τρέχουν προγράμματα χωρίς την έγκριση του χρήστη. Παρόλαυτά ένας "συγγραφέας" ιων και γενικότερα malware αν είναι στοιχεωδώς "διαβασμένος" ξέρει να παρακάμπτει το uac οπότε δεν υπάρχει ουσιαστικά διαφορά.

Εκτός κι αν το uac κάνει κι άλλα που δεν ξέρουμε και απενεργοποιώντας το απενεργοποιούνται άλλα προγράμματα ή δημιουργεί κενά ασφαλείας σε άλλα προγράμματα (κυρίως των windows) ...

Edit: Yπάρχει το TweakUAC το οποίο δίνει την δυνατότητα να διαλέξεις από τα εξής:

• Leave UAC on
  • Turn UAC off
  • Switch UAC to the quiet mode

"...you keep all the positive effects of UAC, such as Internet Explorer operating in the protected mode, applications starting without the administrative privileges by default, etc. The only thing that gets changed is that you will no longer see the infamous "Windows needs your permission to continue" messages whenever you attempt to make a change to your Vista configuration, or when you run a program that needs administrative rights."

Mε το UAC σε Quite Mode, διαπίστωσα πως συνεχίζεται ένα άλλο σπαστικό του UAC: Τα προγράμματα peerguardian2, Notebook Hardware Control (NHC) ΔΕΝ τρέχουν με την εκκίνηση των windows διότι ΔΕΝ τους επιτρέπει το UAC !!!

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ

• 3 weeks later...
Start-->run: dfrgui.exe

και ξετσέκαρε το run on schedule.

Ετσι γινεται σιγουρα?

Αυτο το εχω κανει , απλα επειδη ακουγα να λειτουργουν οι δισκοι, φανταστηκα πως δεν το απενεργοποιει εντελως.

παιδες σε vista ultimate γιατι δεν μπορω να κανω resize ενα δισκο 500 gb

οπου εχω εγκατεστημενο το λειτουργικο?

προσπαθησα με διαφορα προγραμματα (Easeus Partition Manager , OO Partition Manager κλπ)

:rap:

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.