Jump to content

AMD Phenom(tm) X3 8750 Black Box Edition,2.4 GHz, Βοήθεια για overclocking sto Cpu!

Recommended Posts

Λοιπον εχω ενα pc με Cpu: AMD Phenom™ X3 8750 Black Box Edition,2.4 GHz(και μολις του εβαλα πανω μια ψυκτρα Zalman(

ΚΩΔΙΚΑΣ

http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.806326 )

Motherboard: Asus MN268-CM (την εχω αναβαθμισει στην τελευταια εκδοση τ Bios)

Ram: 4Gb OCZ OCZ2V8002G

Καρτα γραφικων: Ati HD Radeon 4870 1GB

Τροφοδοτικο:Thermaltake 850W

Σκληρο Δισκο: WD 500GB 16Mb mnhmh Buffer kai 7.200 rpm

Θελω να κανω Overclocking στον επεξεργαστη και θα ηθελα μια βοηθεια για το ΠΩΣ και το ΠΟΣΟ overclogking να κανω.Ευχαριστω.

[

Κατ' αρχήν καλώς όρισες στο forum μας. :)

Λοιπόν... στο θέμα μας τώρα, το να σου απαντήσουμε πως και πόσο o/c θα κάνεις δεν γίνεται, γιατί ειδικά το 2ο εξαρτάται από εσένα. Πρέπει να μας πεις για τι είδους χρήση το πήρες το pc (π.χ. για παιχνίδια μόνο, για απλή χρήση όπως surfing κλπ, ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο) αλλά μάλλον από ότι βλέπω από το hardware, προορίζεται για παιχνίδια.

Αν το θες για χρήση 24/7 θα ήταν καλύτερο, αν δεν είσαι και εξοικειωμένος, να ανεβάσεις λίγο τη cpu (300 - 500 mhz) και τη ram. Αυτό, θα είναι ό,τι πρέπει για να μπεις λίγο στο κλίμα, και ίσως να δεις και κάποιες διαφορές σε απαιτητικά παιχνίδια.

Για να κάνεις τώρα overclock, θα πρέπει να μπεις στο bios και σε κάποια από τις στήλες του, ονόματι "advanced chipset/bios features" ή κάτι παρόμοιο, και εκεί θα βρεις τις ρυθμίσεις που θες (δηλαδή το system bus). ΠΡΟΣΟΧΗ όμως, τα βήματά σου να είναι προσεκτικά (μικρά δλδ, της τάξεως των 15 - 20 mhz ανέβασμα τη μέρα στην ολική συχνότητα του επεξεργαστή) ώστε μην υπάρξουν προβλήματα στη λειτουργία του υπολογιστή.

Αυτά από εμένα, επειδή δεν είμαι και αρκετά κατατοπιστικός, αν δεν κατάλαβες κάτι από αυτά που σου είπα, ευχαρίστως να στο αναλύσω παραπάνω.

Καλως σας βρηκα!Λοιπον,θα ελεγα οτι τον θελω για παιχνιδια,αλλα οχι μονο,γενικα θελω να ειναι ισχυρος.Εννοεις δλδ 15-20Mhz την ημερα?Δεν ηξερα οτι θελει σιγα σιγα,παλι καλα που μου το ειπες!Κοιτα,πρωτον:Στα Bios βρισκω CPU Frequency(που ειναι στα 200Mhz),αλλα και PCI-Express Frequency(που ειναι στα 100Mhz).Τα πειραζω και τα δυο?Μετα μου εχει μια κατηγορια CPU Ration and Voltagepoy που εχει 3 υποκατηγοριες.Η πρωτη ειναι η Processor Frequency Multiplier(Και αυτη ειναι Auto οπως ολα μεχρι τωρα,και οταν την βαζω manual μου βγαζει αυτες τις επιλογες:π.χ

x8.0 1600Mhz , 8.5 1700Mhz κτλ. μεχρι το 35 7000Mhz. Πειραζω κατι απ'αυτα?)Οσο για τα ρευματα τι πρεπει να πειραξω?Συγνωμη που γινομαι τοσο σχολαστικος αλλα δεν θελω να κανω καποιο λαθος και να τον αχρηστευσω! :)

Από τα λεγόμενά σου συμπεραίνω ότι αυτό είναι το πρώτο σου overclocking. Για αυτό θα ήθελα να σε ρωτήσω αν έχεις καταλάβει πως γίνεται το Overclocking στην θεωρία (αρχικά), ώστε να μετά να πάμε στην πράξη. Γιατί δεν έχει νοήμα να σου πω ανέβασε εκείνο, κατέβασε το άλλο, χωρίς να ξέρεις εσύ ο ίδιος τι γίνεται στο σύστημά σου.

Ο επεξεργαστής σου δεν είναι για παιχνίδια, πολύ χαμηλές επιδόσεις. Και επίσης είναι "μπανάνα" στο overclocking. Από τα 2.4GHz που είσαι, το πολύ να τον πας στα 2.6 - 2.7 GHz. Δεν θα κερδίσεις τίποτα ουσιαστικά γιατί μιλάμε για πολύ μικρή διαφορά.

Με την ψύκτρα που έχεις και το, δοκίμασε να βάλεις το CPU Frequency (που είναι στα 200MHz) στα 220, με βήμα 5. Δηλαδή, θα πας στο bios, θα βάλεις 205. Θα μπεις μέσα στα Windows θα τρέξεις κάποια προγράμματα που ζορίζουν/στρεσάρουν τον επεξεργαστή για διαπιστώσεις αν είναι σταθερός. Αν δεν είναι, θα δεις ότι θα σου βγάλει είτε error το πρόγραμμα που κάνει το τεστ, είτε θα κάνει επανεκκίνηση είτε θα κολλήσει είτε θα δεις μπλε οθόνη. Αν δεν συμβεί τίποτα από αυτά, πηγαίνεις ξανά το bios και δίνεις άλλα 5 ( δηλαδή 210) και ξανά την ίδια διαδικασία. Όταν φτάσεις (αν φτάσεις) στα 220, θα σου έλεγα να το αφήσεις εκεί.

Αν συνεχίσεις πάνω από τα 220 και δεις ότι στα 230 δεν είναι σταθερός, τότε πάνε ξανά στο bios και αφαίρεσε 5 (δηλ 225).

Η συχνότητα του υπολογιστή προκύπτει από το CPU Frequency επί το CPU Ratio. Έτσι όπως τον έχεις τώρα στην εργοστασιακή του συχνότητα έχεις 200 ( CPU Freq) επί 12 ( Ratio ) , όπου το αποτέλεσμα του πολλαπλασιαμού σου δίνει την τωρινή σου συχνότητα, 2.4 GHz. Αυξάνοντας είτε το ένα παράγοντα είτε το άλλο, μπορείς να κάνεις overclocking στον επεξεργαστή σου. πχ αν αφήσεις όπως έχει το CPU Freq 200 και ανεβάσεις το Ratio 13 τότε θα έχεις 2.6GHz ( 200 x 13 ). Επειδή έχεις αγοράσει την Black Edition, σου δίνεται η δυνατότητα να πειράξεις το CPU Ratio, οπότε είναι δικιά σου επιλογή.

Αν πειράξεις το CPU Frequency τότε εκτός από τον επεξεργαστή, επηρεάζεις την συχνότητα λειτουργίας και άλλων περιφερειακών μονάδων του υπολογιστή σου. Για παράδειγμα επηρεάζεις την συχνότητα λειτουργίας της RAM. Οι δικές σου μνήμες RAM "τρέχουν" με συχνότητα διαύλου 800MHz. Αν προσέξεις γράφει DDR ( Double Data Rate ), όπου αν κάνουμε διαίρεση με το 2, παίρνουμε την native συχνότητα λειτουργίας που είναι 400 MHz. Κάπου στο BIOS σου, υπάρχει μία ρύθμιση που συσχετίζει το CPU Frequency με τις RAM. Αυτό στο δικό μου bios λέγεται FSB Strap και οι τιμές του έιναι συνήθως 400, 333, 266, 200, 133 κλπ. Σκέψου έναν συντελεστή Κ, ο οποίος αυξάνει την συχνότητα της RAM σου. Τώρα, έτσι οπως είσαι αυτός ο συντελεστής είναι 1 . Οπότε αν έχεις 200 CPU Freq * 2 = 400 MHz RAM --> DDR 800. Όταν εσύ θα είσαι με CPU Frequency 220 τότε : 2 * 220 = 440 MHz --> DDR 880. Οπότε θα αυξηθεί η ταχύτητα της μνήμης RAM 880DDR ( από 800 αρχική ).

Τι μειονέκτημα έχει αυτό ; Ότι αν εσύ δεν καταφερεις να φτάσεις το CPU Frequency στο 220, δεν ξέρουμε ευθύνεται ο CPU ή αν δεν αντέχει η RAM να λειτουργήσει με αυτή την συχνότητα. Για να απομονώσεις την RAM μπορείς είτε να πειράξεις τον διαιρέτη που συσχετίζει την RAM με το CPU Freq είτε να κατεβάσεις το CPU Ratio.

Γιατί ; Γιατί κατεβάζοντας το CPU Ratio πχ στο 10 ( από 12) θα έχεις 10 x 220 = 2.2GHz , μία συχνότητα που είναι μικρότερη από τα 2.4GHz. Άρα γνωρίζεις ότι αν δεν είναι σταθερός εκεί ο υπολογιστής σου, φταίει η RAM και όχι ο επεξεργαστής ( ο οποίος γνωρίζουμε ότι από το εργαστάσιο μπορεί να παίξει με 2.4GHz ).

Φταίει όμως σίγουρα ή RAM ή υπάρχει κ άλλος παράγοντας ;

Υπάρχει η περίπτωση να φταίει η μητρική. Να μην μπορεί να σου δώσει το 220 CPU Freq που ζητάς. Γιατί όπως σου είπα εκτός από την RAM, αυξάνεται η συχνότητα, αρκετών μονάδων πάνω στην μητρική πλακέτα. Επόμενο, είναι μία μητρική να μην μπορεί να σου δώσει άπειρο CPU Frequency. Για να δείς πόσο είναι το μέγιστο CPU Freq που μπορεί να σου δώσει η μητρική σου είναι να κατεβάσεις το CPU Ratio σε μία χαμηλότερη τιμή, πχ 8, οποτε θεωρητικά θα είσαι 8x200 = 1.6GHz. Θα αρχίσεις να αυξάνεις CPU Freq μέχρι να φτάσεις τα 2.4GHz ( 8x300 ). Μην το δοκιμάσεις όμως γιατί δεν παίζει η μητρική σου να δώσει FSB πάνω από 230 με την ψύξη που έχεις και με stock ρεύματα.

Για να είσαι σίγουρος λοιπόν 100% ότι δεν φταίνε οι RAM, μπορεί να πειράξεις τον διαιρέτη τους, και να είσαι σίγουρος ότι στα 2.6GHz ό,τι αυτές θα παίζουν στα 800DDR και όχι στα 880DDR.

Τώρα, αν θέλεις να κάνεις μεγάλυτερο overclocking πρέπει να δώσεις περισσότερη τάση στον CPU ( VCore ). Η τάση αυτή έχει να κάνει με την συχνότητα του επεξεργαστή, αν δηλαδή μπορεί να παίξει στα 2.7GHz - άσχετα με το τι έχεις πειράξει εσύ.

Το VTT ( ή αλλιώς FSB Termination Voltage ) έχει να κάνει με το CPU Freq αν και συνήθως το αφήνουν ως έχει.

Το HTT πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στην αρχική του συχνότητα, οπότε σου συνιστώ να το κατεβάσεις 1 ή 2 βήματα.

Το NB ή MCH έχει να κάνει πάλι με το CPU Freq και είναι μία ρύθμιση που έχει σημαντικό ρόλο.

Όμως, πειράζοντας τα ρεύματα, αυξάνεται η θερμοκρασία του συστηματός σου = WARNING!

Από την άλλη το να τα έχεις στα AUTO σημαίνει ότι η μητρική μπορεί να δίνει ότι θέλει, και τις περισσότερες φορές να είσαι σίγουρος ότι η μητρική θα δίνει παραπάνω ρεύμα για να σου διασφαλίσει ότι είσαι σταθερός στην συχνότητα που θες. Η ASUS θεωρείται απλοχέρα μητρική, οπότε για ένα τόσο μικρό overclocking 2.4GH --> 2.6/2.7 GHz δεν θεωρώ ότι χρειάζεται να πειράξεις τίποτα, και στην θέση σου θα τα αφηνα στο AUTO.

Ελπίζω να σε κάλυψα :)

Φιλε μου,ακολουθησα τις οδηγιες σου σχετικα με to CPU Overclocking,αλλα εχω κατι αποριες...Για αρχη ανεβασα μονο το Cpu Frequency με βημα 5 οπως μου ειπες,αλλα μου αλλαζει και τη συχνοτητα της μνημης μου σε μεγαλο βαθμο...Το pc ειναι σταθερο(ετσι νομιζω τουλαχιστον :) ),ενω οταν αλλαζω το CPU Ratio(το εφτασα μεχρι 13,5 x 200Mhz),η μνημη μενει σταθερη(αν και με το Everest που τα ελεγχω ολα αυτα εχεις καποιες αποκλισεις,δλδ μια μου βγαζει οτι το Effective Clock της μνημης ειναι 800 Mhz και μια οτι ειναι 793Mhz,οπως και το 13.5χ200 πολλες φορες μου δειχνει 13.5χ196...ειναι προβλημα αυτο?Ενω με το προγραμμα CPU-Z δειχνει οτι ειναι παντα σταθερη οπως και το 13.5χ200=2700Mhz)Πως προτεινεις τελικα να το ρυθμισω???Αααα και πες μου καποια εφαρμογη για να τεσταρω δυνατα το pc να δω αν οντως ειναι σταθερος...Ευχαριστω που ασχολεισαι!!! :)

Φιλε μου,ακολουθησα τις οδηγιες σου σχετικα με to CPU Overclocking,αλλα εχω κατι αποριες...Για αρχη ανεβασα μονο το Cpu Frequency με βημα 5 οπως μου ειπες,αλλα μου αλλαζει και τη συχνοτητα της μνημης μου σε μεγαλο βαθμο...

Αυτο που αλλαζεις ειναι το Bus Speed (200), και απο αυτο μεσω υπολογισμών βγαινουν οι αλλοι δυο αριθμοι, το CPU Frequency που ειναι ο πολλαπλασιασμος του Bus Speed (200) με το Multy (12) = 2400MHz και το Memory Frequency, που υπολογιζεται απο τον πολλαπλασιασμο του Bus Speed (200) με το DDR ( Double Data Rate) και του διαιρετη των μνημων, στην περιπτωση σου ειναι ο 1:2. Αρα εχουμε, 200x2x2=800MHz.

Οταν εσυ αλλαζεις το Βus speed, αλλαζεις και το CPU Frequency καθως και το Memory Frequency. ;)

Ενδεικτικα για 205 BS:

CPU Frequency=205x12=2460MHz

Memory Frequency=205x2x2=820MHz

Για να μην λιωσεις με το κομπιουτερακι, κατεβασε την εφαρμογη CPU Calc απο τα Utilities του φορουμ (κλικ εδω). Ετσι θα ειναι πιο ευκολο να μπεις στο νοημα.

αν και με το Everest που τα ελεγχω ολα αυτα εχεις καποιες αποκλισεις,δλδ μια μου βγαζει οτι το Effective Clock της μνημης ειναι 800 Mhz και μια οτι ειναι 793Mhz,οπως και το 13.5χ200 πολλες φορες μου δειχνει 13.5χ196...ειναι προβλημα αυτο?

Δεν ειναι προβλημα, μην του δινεις καν σημασια.

Αααα και πες μου καποια εφαρμογη για να τεσταρω δυνατα το pc να δω αν οντως ειναι σταθερος...

Δοκιμασε το Prime95, ρυθμισε το να τρεξει blend, θα το βρεις και αυτο στα utilities του φορουμ.

Λοιπον,εκανα το Overclock και μπορω να πω οτι το Pc ειναι σταθερο(καθως ετρεξα το Prime95 για 3 ωρες περιπου και δεν μου εβγαλε καποιο λαθος) στα 2,8Ghz...Αλλαξα μονο το Cpu ratio(το εκανα απο 12x200=2,4Ghz σε 14x200=2,8Ghz,το Cpu Frequency το εβαλα Manual στα 200) και με το Everest μου λεει οτι οι μνημες δεν αλλαξαν καθολου(Αλλα πως γινεται οταν αλλαζω το Cpu Frequency π.χ. στο 230 και αφηνω σταθερο το Cpu Ratio sto 12 να μου αλλαζει και τις μνημες νομιζω στα 880 Mhz,ενω αλλαζοντας μονο το Cpu Ratio sto 14 και αφηνοντας στα 200 το Cpu Frequency να μην μου πειραζει τις μνημες(Ολα αυτα συμφωνα με το Everest) ενω οπως μου ειπε και ο Dr.Paneas ειναι το ιδιο πραγμα(αφου εχω και Black Box Edition) ειτε κανω το ενα ειτε το αλλο καθως και παλι το Overclock ειναι στα 2,8Ghz(Μηπως ειναι καλυτερα να το κανω οπως το εκανα δηλαδη να πειραξω μονο το Cpu Ratio για να μην ζωριζονται και οι μνημες)!?????)Κατι ακομα,δοκιμαστικα εβαλα και 2,9Ghz αλλα μετα απο κανα μισαωρο τρεχοντας το Prime95 το pc μου εβγαλε Blue "Death" Screen...Θα μπορουσα να δοκιμασω να αλλαξω τα ρευματα και να δουλεψει???

απο bios ηθελα αλλα οκ. Τις αλλαγες να τις κανεις απο εκει. Software oc utility Για 24/7 να τα αποφευγεις.

Στο θεμα μας, απλα ανεβασε λιγο το vcore και προσπαθησε για 2.9

Το overclocking ειναι try n error. Δεν μπορουμε να σου πουμε βαλε αυτο καρφωτα και να παιξει γιατι καθε setup εχει διαφορετικη συμπεριφορα.

Δεν ξερω πως να βγαλω foto απ΄τα Bios...Δεν εχει επιλογη να ανεβασω λιγο το ρευμα...Απλα μου εχει οπως σου ειπα παραπανω....Μου λεει π.χ : +50mV , +100mV, +150mV ...Δεν μου εχει αλλες επιλογες...Εψαξα παντου!!! :(

Αλλαξα μονο το Cpu ratio(το εκανα απο 12x200=2,4Ghz σε 14x200=2,8Ghz,το Cpu Frequency το εβαλα Manual στα 200) και με το Everest μου λεει οτι οι μνημες δεν αλλαξαν καθολου(Αλλα πως γινεται οταν αλλαζω το Cpu Frequency π.χ. στο 230 και αφηνω σταθερο το Cpu Ratio sto 12 να μου αλλαζει και τις μνημες νομιζω στα 880 Mhz,ενω αλλαζοντας μονο το Cpu Ratio sto 14 και αφηνοντας στα 200 το Cpu Frequency να μην μου πειραζει τις μνημες(Ολα αυτα συμφωνα με το Everest)
Αυτο που αλλαζεις ειναι το Bus Speed (200), και απο αυτο μεσω υπολογισμών βγαινουν οι αλλοι δυο αριθμοι, το CPU Frequency που ειναι ο πολλαπλασιασμος του Bus Speed (200) με το Multy (12) = 2400MHz και το Memory Frequency, που υπολογιζεται απο τον πολλαπλασιασμο του Bus Speed (200) με το DDR ( Double Data Rate) και του διαιρετη των μνημων, στην περιπτωση σου ειναι ο 1:2. Αρα εχουμε, 200x2x2=800MHz.

Οταν εσυ αλλαζεις το Βus speed, αλλαζεις και το CPU Frequency καθως και το Memory Frequency. ;)

Ενδεικτικα για 205 BS:

CPU Frequency=205x12=2460MHz

Memory Frequency=205x2x2=820MHz

Δεν ξερω πως να βγαλω foto απ΄τα Bios...Δεν εχει επιλογη να ανεβασω λιγο το ρευμα...Απλα μου εχει οπως σου ειπα παραπανω....Μου λεει π.χ : +50mV , +100mV, +150mV ...Δεν μου εχει αλλες επιλογες...Εψαξα παντου!!! :(

Απλα βγαλε φωτο με καποια ψηφιακη η ενα κινητο.

πρακτικα και με αυτον τον τροπο μπορεις να ανεβασεις το ρευμα, απλα πρεπει να βρεις ποσο δινει απο default, και να προσθεσεις οσο χρειαζεται για να φτασεις στο επιθυμητο vcore.

Τα ρευματα ειναι στην Photo που εχω ανεβασει πιο πανω...Επειδη δεν μπορω να τα αλλαξω λιγο λιγο απο οτι βλεπω στα Bios(δεν εχει καποια τετοια επιλογη),μηπως μπορω να το κανω με καποιο αλλο προγραμμα???

Α τόσο καλή μητρική . . . μάλιστα . . . λογικά στο Auto θα έπρεπε να παίζει. Το γεγονός ότι δεν είναι σταθερή είναι γιατί η ASUS έχουν το κόλλημα να δίνουν ρεύμα μόνο όταν ανεβάζεις το FSB. Βλακία αλλά τέσπα. Πιάσε πρώτα τα 50, τεσταρε. Μετά πιάσε τα 100 ξανα τέσταρε. Και πάντα έλεγχε για θερμοκρασίες. Αν και 0.15 αύξηση δεν νομίζω ότι θεωρείται σοβαρή για να σου προκαλέσει πρόβλημα ή για να στα σταθεροποιήσει. Δοκιμάζεις και βλέπεις Σάλπι.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.