Jump to content

Συνδυασμός Peltier με υδρόψυξη.

mariosalice

Recommended Posts

Αν και κατά βάθος είχα πειστεί ότι η υπόθεση τελικά είναι κουκουνάρια, είπα να κάνω ένα μικρό πειραματάκι.

’ρχισα να τρέχω orthos με τον επεξεργαστή στα 3.333MHz.

Μετά από μισή ώρα είχα 56-58 βαθμούς στον επεξεργαστή.

Πρόσεξα, ότι ενώ η θερμοκρασία της CPU με το core temp ήταν 58 βαθμοί, το block της CPU ήταν χλιαρό.

Αναμενόμενο, αφού έχει μέσα νερό.

Είναι και μικρή η αντλία μου.

Μόνο 84L/h. Μανομετρικό δεν ξέρω.

Προφανώς ο επεξεργαστής δεν προλαβαίνει να αποβάλει τη θερμότητα του.

Αλλά αμφιβάλλω αν θα ήταν πιο αποτελεσματική κάποια πιο ισχυρή αντλία.

Κάποιος εδώ μέσα έγραφε παλιότερα, ότι η ψύξη του έγινε έμμονη ιδέα... LOL.

Έβαλα λοιπόν ένα παγάκι σε μια σακούλα για τρόφιμα ψυγείου και το ακούμπησα πάνω στο σωλήνα του νερού, σε σημείο που είχε μεταλλικό συνδετικό ρακοράκι.

Η θερμοκρασία του επεξεργαστή, κατέβηκε στους 52-54 βαθμούς.

Απίστευτο.

Είχα τέσσερις βαθμούς μείωση με ένα παγάκι σε τόσο μικρή επιφάνεια!!!

Που να έβαζα και block.

Είχα και υγροποίηση.

Η σακούλα εξωτερικά μούσκεψε και σταγόνες νερού έτρεξαν πάνω στην αλουμινένια πόρτα.

Ωραία σκέφτηκα .... δεν θα ανάψει η πόρτα από το peltier.

Αν μάλιστα βάλω και κάποια heat pipes με buffer ένα κομμάτι χαλκού ανάμεσα ...

Μετά έπεσε το μάτι μου στο τανκ.

Ένα μικρό πλαστικό κουτάκι λίγο πριν την αντλία.

Γιατί πλαστικό και όχι χάλκινο με εσωτερικά fins? λέω τώρα ...

Να που πρέπει να μπει το peltier.

Θεωρίες. Σιγά μην κάτσω να τις κάνω πράξη.

• Replies 127
  • Created
  • Last Reply
Αρχική απάντηση από mariosalice -> Θεωρίες. Σιγά μην κάτσω να τις κάνω πράξη.
:TD:

Από την άλλη αφού δεν μπορώ να βοηθήσω (άσχετα αν θες βοήθεια ή όχι) το καλύτερο που έχω να κάνω είναι να :shutup:

Σκέφτικα το εξής. Για να ψύξουμε το νερό θέλουμε μεγάλη επιφάνεια.

Γεμίζουμε με νερό ένα μονωμένο κουτί.Βάζουμε κάθετα μέσα ενα ψυγείο.Δύο πελτιέρ στα πλάγια με coldplates που θα μπορούσαν να ακουμπούν πάνω στα fins του ψυγείου σε όλη την επιφάνεια τους.Το νερό παραμένει στάσιμο μέσα και ισχωρεί ανάμεσα σε όλα τα φτερά του ψυγείου.Οπότε το ψυγείο παγώνει ομοιόρφα.

Αν θέλουμε βάζουμε φτερά στα coldplates αυξάνουμε την απόσταση ώστε το ψυγείο να μην ακουμπάει πάνω τους.Αφήνουμε κάποια ώρα με κλέιστό το pc ώστε το νερό να γίνει πάγος .Ανοίγουμε τον υπολογιστή και διατηρούμε τον πάγο για αρκετή ώρα μιας και τα πελτιερ θα ψύχουν συνέχεια

Με αυτό τον τρόπο δεν έχεις καθόλου ψύξη στο ψυγείο από τον αέρα.

Όλη η ψύξη στο ψυγείο προέρχεται από τα Peltier αποκλειστικά, που είναι πολύ ενεργοβόρα και θέλουν δική τους εξωτερική τροφοδοσία.

Δεν ξέρω πόση ώρα θέλει να κρυώσει το νερό που θα περιβάλλει το ψυγείο αλλά δεν μου ακούγεται πρακτική λύση μόνη της. Προτιμώ το peltier να δίνει το κάτι παραπάνω. Ο αέρας και το ψυγείο να κατεβάζουν τη θερμοκρασία ως ένα σημείο και το Peltier να τη φέρνει χαμηλότερα από το περιβάλλον.

Δεν θέλω να καταργήσω το ψυγείο, που ψύχεται από αέρα, αλλά να αντικαταστήσω το πλαστικό tank που έχω με κάτι παρόμοιο με αυτό που προτείνεις, αλλά σε μικρογραφία.

Αντί για ψυγείο θα προτιμούσα να έχω ένα απλό tank και μέσα να ρίξω ένα πλέγμα από χάλκινα fins για να αυξήσουν την επιφάνεια.

Το πως θα γίνει αυτό δεν ξέρω.

Μάλλον θα πρέπει να πάω ένα κομμάτι χαλκό σε κάποιο τορναδόρο ή να κάνω ταξίδι στη Σύρο (ξέρω κάποιο μαγικό μπαμπά που κάνει θαύματα με τον τόρνο).

Ίσως λοιπόν να βρω κάποιον να μου φτιάξει ένα χάλκινο κυλινδρικό tank, σαν οριζόντιο κάνιστρο, με δύο τρύπες πάνω και μια κάτω (μια για να γεμίζω το νερό και οι άλλες για είσοδο και έξοδο). Θα χρειαστεί και ένα βιδωτό καπάκι από plexyglass για να βλέπουμε τη στάθμη του νερού. Θα μονώσουμε το κυλινδρικό τμήμα μόνο. Στη μια βάση θα ακουμπάει το peltier και η άλλη επίπεδη βάση του κυλίνδρου θα είναι το plexy. Μέσα μπορούμε να ρίξουμε ένα πλέγμα από fins ώστε να αυξηθεί η επιφάνεια που ψύχει το νερό.

Τεσπα πάλι θεωρίες λέω. Σύντομα θα πάρω στα χέρια μου το 150άρι peltier, οπότε σιγά σιγά θα μάθω τα κόλπα του και θα επανέλθω.

Στο παραπάνω σχήμα πετυχαίνεις μια πολύ μεγάλη επιφάνεια που δεν νομίζω τόσο απλά να το πετύχεις με άλλους τρόπους.Μην τρέχεις σε τόρνους..δεν αξίζει.. αυτό που σου λέω είναι καλύτερο και πολύ εύκολο. Το άλλο ψυγείο θα παραμείνει στην θέση του.

Το τανκ που είπα εγώ δεν επικοινωνεί με την υδρόψυξη.Το νερό μπαίνει και είναι πάντα στάσιμο μέσα.

Το αν θα καταργήσεις το ψυγείο του αέρα θα εξαρτηθεί από τα watt του πελτιερ που θα βάλεις και την απόδοση του.Αν η θερμοκρασία του νερού μετά τις πηγές θερμότητας είναι κάτω της θερμοκρασίας του δωματίου μόνο κακό θα κάνει.

Κατάλαβα. Μιλάς για ένα δεύτερο μικρό ψυγείο βυθισμένο σε κάποιο χάλκινο κουτί γεμάτο με νερό που παγώνει από peltier.

Καλή ιδέα. Δεν ξέρω αν θα ήταν καλύτερα να βάλουμε μέσα άλλο υγρό αντί για νερό, αφού είναι στάσιμο. Πχ αλκοόλη.

Δεν είναι εύκολο να φτάσουμε το νερό της υδρόψυξης να έχει με peltier θερμοκρασία κάτω από το περιβάλλον. Θέλει πολύ ενέργεια.

Ούτε θέλω να έχω υγροποίηση στο block του επεξεργαστή.

Πολύ σωστά μόνο που το κουτί πρέπει να είναι πλαστικό και μονομένο.Την δουλειά θα την κάνουν τα coldplates.Καλύτερα βέβαια χάλκινο κουτί αλλά θα θέλει καλύτερη μόνωση μιας και οι απώλειες θα είναι μεγάλες. Το νερό μπαίνει για να μεταφερθεί η θερμότητα από το ψυγείο στα coldplates .(λειτουργεί όπως η πάστα που βάζουμε στο cpu)

Σωστό. Θέλει όμως ειδική κατασκευή και μεγάλη επιφάνεια από coldplates μέσα στο μονωμένο κουτί.

Η κατασκευή που προτείνεις όμως είναι δύσκολη.

Επίσης με προβληματίζει η ψύξη του Peltier.

’σε που δεν ξέρω αν το τροφοδοτικό μου θα σηκώσει το 150άρι peltier.

Η θεωρία από την πράξη έχουν πολύ μεγάλη απόσταση φίλε μου.

Συμφωνώ και εγώ οτί στην πράξη υπάρχουν φορές που θα τα βρούμε δύσκολα..

"Θέλει όμως ειδική κατασκευή και μεγάλη επιφάνεια από coldplates μέσα στο μονωμένο κουτί."

Δεν χρειάζεται πολύ μεγάλη επιφάνεια για τα coldplates.Γιατί το στάσιμο νερό θα είναι η συνέχεια του με χειρότερη βέβαια θερμική αγωγιμότητα απο τον χαλκό.Για αυτό πρέπει να περιορίσουμε τον όγκο του στάσιμου νερού. Εγώ θα έβαζα τα coldplates να πατούν πάνω σε όλα τα φτερά του ψυγείου.Οπότε έχουμε άμεση επαφή. Έτσι το στάσιμο νερό είναι λιγότερο θα καλύπτει την επιφάνεια ανάμεσα στα φύλλα και θα έχουμε και πιο ομοιόμορφη κατανομή θερμοκρασίας.

Χωρίς να θέλω να προσβάλω κανέναν, η θεωρία απο την πράξη έχουν μια διαφορά Α. Οι διάφορες "θεωρίες" που διαβάζω εδώ έχουν επισης μια διαφορα Β απο τη θεωρια. You do the math.

Δεν ειμαι ειδικός, απλα ξέρω τα βασικα περι εμταφοράς θερμότητας, θερμοδυναμικής κλπ. Αυτο μου επιτρέπει να ελέγχω ως λάθος απόψεις όπως πχ οτι ο χοντρος πάτος παίζει ρόλο buffer σε μια στατική κατάσταση (σημείο ισορροπίας), η χρόνια σύγχυση μεταξύ θερμοκρασίας και θερμότητας, θερμοκρασιακής και θερμικλής αγωγιμότητας κλπ κλπ.

Προτείνω αν κάποιος θελει να ψαξει θεωρητικα το θεμα να κοιτάξει και κανενα βιβλιο για μεταφορά θερμότητας, περα απο κάποια ποστς σε κάποιο φορουμ.

No offence

Πάντα πρέπει να ενημερωνόμαστε από κάποιες πιο έγκυρες πηγές αν θέλουμε να εντρυφήσουμε στο θέμα που μας απασχολεί.

"Δεν ειμαι ειδικός, απλα ξέρω τα βασικα περι εμταφοράς θερμότητας, θερμοδυναμικής κλπ. Αυτο μου επιτρέπει να ελέγχω ως λάθος απόψεις όπως πχ οτι ο χοντρος πάτος παίζει ρόλο buffer σε μια στατική κατάσταση (σημείο ισορροπίας), η χρόνια σύγχυση μεταξύ θερμοκρασίας και θερμότητας, θερμοκρασιακής και θερμικλής αγωγιμότητας κλπ κλπ."

Μόνο που έχουμε δυναμικό φαινόμενο γιατί ο επεξεργαστής και οι άλλες πηγές ενέργειας παράγουν διαφορετικά ποσά θερμότητας με το πέρασμα του χρόνου

http://enthusiast.hardocp.com/article.html?art=MTI0MCwxLCxoZW50aHVzaWFzdA==

στο παραπάνω λινκ υπάρχει review ενός τέτοιου έτοιμου συστήματος το οποίο μπορεί να δώσει κάποιες ιδέες στους τολμηρούς.

Παντως από όσο διάβασα/κατάλαβα το συστηματακι αυτό ρίχνει την θερμοκρασία cpu σχεδόν 10 βαθμούς κάτω από την θερμοκρασία δωματίου, αρά τα peltier που έχει και ας είναι 6 φαντάζομαι ότι συνολικά θα είναι μικρότερα από τα βαττ του επεξεργαστή μιας και αν ήταν τα ιδια με το cpu η θερμοκρασία θα έπρεπε να είναι ίσως και κάτω από το 0

σωστα? αρα το 150 πελτιερ δεν είναι υπερβολή?

Αρχική απάντηση από morpheus [Σήμερα, στις 17:16]

Χωρίς να θέλω να προσβάλω κανέναν, η θεωρία απο την πράξη έχουν μια διαφορά Α. Οι διάφορες "θεωρίες" που διαβάζω εδώ έχουν επισης μια διαφορα Β απο τη θεωρια. You do the math.

Δεν ειμαι ειδικός, απλα ξέρω τα βασικα περι εμταφοράς θερμότητας, θερμοδυναμικής κλπ. Αυτο μου επιτρέπει να ελέγχω ως λάθος απόψεις όπως πχ οτι ο χοντρος πάτος παίζει ρόλο buffer σε μια στατική κατάσταση (σημείο ισορροπίας), η χρόνια σύγχυση μεταξύ θερμοκρασίας και θερμότητας, θερμοκρασιακής και θερμικλής αγωγιμότητας κλπ κλπ.

Προτείνω αν κάποιος θελει να ψαξει θεωρητικα το θεμα να κοιτάξει και κανενα βιβλιο για μεταφορά θερμότητας, περα απο κάποια ποστς σε κάποιο φορουμ.

No offence

Αν νομίζεις ότι κάποια από τις προσεγγίσεις στο θέμα δεν στέκει, πες μας το γιατί, αν το ξέρεις και θα σε ακούσουμε.

Για το buffer, να το εξηγήσω με απλά λόγια.

Είναι ας πούμε αποθήκη θερμότητας.

Όταν έχουμε ένα λεπτό φύλο σιδήρου και ακουμπήσουμε πάνω μια ισχυρή πηγή θερμότητας, δεν θα αντέξει και θα τρυπήσει. Αν το φύλλο αυτό είναι παχύ, θα αντέξει. Γιατί? Επειδή κάθε υλικό έχει μια θερμοχωρητικότητα. Απορροφά ενέργεια και τη διαχέει. Όσο μεγαλύτερος ο όγκος, τόσο περισσότερη ενέργεια απορροφά. Είναι κάτι αντίστοιχο της πίεσης, όπου αν εξασκήσουμε πίεση με ένα αιχμηρό αντικείμενο, θα τρυπήσει ένα υλικό συγκεκριμένου πάχους, ενώ αν αυξηθεί το πάχος δεν θα τρυπήσει.

Συγγνωμη ρε παιδια, και χωρις παρεξηγηση, αλλα απ οτι βλεπω αρνειστε πεισματικα να δεχτειτε τον κοπο μερικων ανθρωπων που εχουν δοκιμασει και φαει τη ζωη τους με το συγκεκριμενο θεμα οταν σας λενε, εμπειρικα και μονο και εχουν δικιο, οτι αυτα που λετε στη θεωρια απεχουν παρασαγγας απο την πραξη. Και μαλιστα χωρις να ειναι σωστη ουτε η θεωρια σας μερικες φορες. Θα κοροϊδεψουμε δηλαδη τη φυσικη και απο ενα κυκλωμα θα της κλεψουμε θερμοτητα επειδη ειμαστε μαγκες? Τουλαχιστον ο Μαριος το καταλαβε, και προσπαθει αν δει αν αυτα που σκεφτεται θεωρητικα ισχυουν στην πραξη, και μπραβο του, (περιμενω και εγω αποτελεσματα) αλλα ελεος με τις αμπελοφιλοσοφιες. Ειναι υποτιμητικο για τους ανθρωπους που εχουν αφιερωσει χρονο.

Από την αρχή έχουμε πει οτί δεν περιμένουμε τρελά αποτελέσματα.Γιατί τα πελτιερ δεν έχουν και τόσο καλό βαθμό απόδοσης:)

Από Hobbie και μόνο και την χαρά του ταξιδιού θα προσπαθήσουμε να επιτύχουμε την καλύτερη απόδοση με την απόδοση των πελτιέρ.

Και μαλιστα χωρις να ειναι σωστη ουτε η θεωρια σας μερικες φορες.Θα κοροϊδεψουμε δηλαδη τη φυσικη και απο ενα κυκλωμα θα της κλεψουμε θερμοτητα επειδη ειμαστε μαγκες?

Μπορείς να μας πεις που ήμαστε λάθος?Και που θα κλέψουμε θερμότητα επειδή ήμαστε μάγκες?

Συγγνωμη αλλα απ οσο διαβασα η θερμη πλακα του tec θα ψυχεται απο την αλουμινενια ογκωδη πορτα, πανω στην οποια εφαπτεται το ψυγειο! Εκτος αν διαβασα λαθος. Που και λαθος να διαβασα, the fact remains. Το ταξιδι δεν το κανεις γραφοντας, το κανεις πραττοντας. Και αφου το εχουν κανει αλλοι πριν απο σενα, και μαλιστα με ιδιαιτερη επιτυχια μαλλον θα ηταν αφελες να αγνοησεις την γνωμη τους και την εμπειρια τους.

Αρχική απάντηση από spresv [Σήμερα, στις 21:35]

Συγγνωμη ρε παιδια, και χωρις παρεξηγηση, αλλα απ οτι βλεπω αρνειστε πεισματικα να δεχτειτε τον κοπο μερικων ανθρωπων που εχουν δοκιμασει και φαει τη ζωη τους με το συγκεκριμενο θεμα οταν σας λενε, εμπειρικα και μονο και εχουν δικιο, οτι αυτα που λετε στη θεωρια απεχουν παρασαγγας απο την πραξη. Και μαλιστα χωρις να ειναι σωστη ουτε η θεωρια σας μερικες φορες. Θα κοροϊδεψουμε δηλαδη τη φυσικη και απο ενα κυκλωμα θα της κλεψουμε θερμοτητα επειδη ειμαστε μαγκες? Τουλαχιστον ο Μαριος το καταλαβε, και προσπαθει αν δει αν αυτα που σκεφτεται θεωρητικα ισχυουν στην πραξη, και μπραβο του, (περιμενω και εγω αποτελεσματα) αλλα ελεος με τις αμπελοφιλοσοφιες. Ειναι υποτιμητικο για τους ανθρωπους που εχουν αφιερωσει χρονο.

Η θεωρητική προσέγγιση και η ανταλλαγή απόψεων σε ένα τεχνολογικό forum είναι ευπρόσδεκτη και κάπου βοηθάει να καταλάβουμε καλύτερα ορισμένα πράγματα.

Σήμερα είδα μια εμπορική ψύκτρα, για VGA, με ένα 40W peltier.

Είχε δύο ανεμιστήρες και 4 heatpipes που κατέληγαν στην ψύκτρα.

Τα δύο heatpipes μετέφεραν θερμότητα από τη θερμή πλευρά πλευρά του TEC και τα άλλα δύο έψυχαν την ψύκτρα από την ψυχρή πλευρά.

Λέτε να έκαναν λάθος οι σχεδιαστές?

Φυσικά και όχι.

Το Peltier αποδίδει καλύτερα όσο πιο ψυχρή είναι η θερμή πλευρά.

Ακόμα και αν χρειαστεί να μεταφέρουμε ψύξη από την ψυχρή πλευρά κι ας φαίνεται παράλογο.

Τελικά αυτό που μετράει είναι ότι η ενέργεια δεν χάνεται σε γενικές γραμμές.

Ένα μέρος μετατρέπεται σε θερμότητα, ένα ισοδύναμο ποσό ενέργειας σε ψύξη και ένα συγκεκριμένο κλάσμα σε απώλειες με τη μορφή θερμότητας.

Αν μεταφέρουμε ενέργεια με τη μορφή ψύξης προς τη θερμή πλευρά, θα την πάρουμε πίσω λόγω καλύτερης απόδοσης.

Αρχική απάντηση από apostolis22

Πάντα πρέπει να ενημερωνόμαστε από κάποιες πιο έγκυρες πηγές αν θέλουμε να εντρυφήσουμε στο θέμα που μας απασχολεί.

"Δεν ειμαι ειδικός, απλα ξέρω τα βασικα περι εμταφοράς θερμότητας, θερμοδυναμικής κλπ. Αυτο μου επιτρέπει να ελέγχω ως λάθος απόψεις όπως πχ οτι ο χοντρος πάτος παίζει ρόλο buffer σε μια στατική κατάσταση (σημείο ισορροπίας), η χρόνια σύγχυση μεταξύ θερμοκρασίας και θερμότητας, θερμοκρασιακής και θερμικλής αγωγιμότητας κλπ κλπ."

Μόνο που έχουμε δυναμικό φαινόμενο γιατί ο επεξεργαστής και οι άλλες πηγές ενέργειας παράγουν διαφορετικά ποσά θερμότητας με το πέρασμα του χρόνου

Ναι αλλά το συστημα που θα φτιαξεις πρεπει να μπορει να αντιμετωπισει το worst case scenario δηλαδη 100% CPU Load για απεριοριστο χρονικο διάστημα. Αρχικα οσο διαρκει η μεταβατική κατάσταση ενα μερος της θερμοτητας της CPU θα αναλώνεται στο να θερμαινει το buffer και μονο το υπολοιπο θα απάγεται απο το ψυκτικό μέσο. Απο ένα σημειο και εμτα ομως το buffer θα "γεμισει" δηλ θα πιασει θερμοκρασία τετοια που δεν θα μπορεί να δεχτεί άλλη θερμότητα, (το σύστημα ισορροπεί) και αρα το ψυκτικο μεσο (αερας, νερο, φρέον κλπ) θα φορτωθει το συνολο της θερμότητας της CPU. Εκει εχει σημασια τι θερμοκρασια θα καταφερει να διατηρησει στη CPU. Αν ενταπεξερχεται εκει, δεν θα εχει πρόβλημα στις εμταβατικες καταστασεις όπου παιχει ρολο το Buffer.

’ρα: για μονιμη κατασταση δεν μπορεις να βασιζεσαι στο buffer γιατι καποια στιγμη θα γεμισει. Για μικρή διάρκεια (πχ max post, bench για ρεκορ κλπ) ναι, εχει σημασία το buffer.

ΥΓ: Σε υδρόψυκτο σύστημα υπάρχουν 2 buffer: το waterblock και το νερο. Για αυτο οι μεταβολές ειναι πιο αργες, επειδη το νερο εχει μεγαλη θερμοχωρητικότητα και ογκο και απαιτει πολύ θερμοτητα (αρα χρόνο) για να θερμανθει.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.