Jump to content

Συνδυασμός Peltier με υδρόψυξη.

mariosalice

Recommended Posts

Έτσι είναι.

Αφού το νερό πάρει τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος με το σωστό ψυγείο, στη συνέχεια έρχεται το Peltier να κατεβάσει τη θερμοκρασία του νερού κάτω από τη θερμοκρασία περιβάλλοντος κατά λίγους βαθμούς.

Ένα block 5X5X2 αντιστοιχεί χοντρικά σε μια επιφάνεια 5*5*2+2*5*4=90 τετρ. εκ.

Είναι σαν να έχουμε μια επίπεδη, παγωμένη, στους 0 βαθμούς, χάλκινη επιφάνεια 9Χ9 εκ. και να ρίξουμε πάνω νερό που έχει τη θερμοκρασία του δωματίου.

Το νερό που θα χυθεί από κάτω, θα έχει αποκτήσει νέα θερμοκρασία.

Σίγουρα δεν θα είναι παγάκια ούτε όμως θα έχει την αρχική θερμοκρασία του δωματίου.

Ένα μικρό 70άρι peltier, δεν απαιτεί εξτρα τροφοδοτικό, είναι φθηνό, αξιόπιστο και εύκολο στην εγκατάσταση.

Αν κατεβάζει τη θερμοκρασία του νερού που φτάνει στον επεξεργαστή κάτω από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, τότε έχουμε ένα σημαντικό κέρδος.

• Replies 127
  • Created
  • Last Reply
Αρχική απάντηση από _K_Marios_

Δλδ εγω που στο νεο pc μου θα βάλω υδρόψυξη αν βάλω κ αυτό θα εχει καλύτερη απόδοση χαμηλότερεσ θερμοκρασίες?

κατσε να δουμε αν δουλευει και θα το κανουμε ολοι(και εγω)

..παιδες δεν θα πετυχει εχει δοκιμαστει κατι τετοιο και δεν εκανε δουλεια... ο darkcount αν θυμαμαι καλα ειχε κανει κατι τρελα κολπα με tec αλλα τελικα πηγε σε SS και αυτος :D ...παντως δοκιμασε το Μαριε ειναι και η χαρα του πειραματισμου στη μεση :)

..καλη επιτυχια!!

Αρχική απάντηση από apostolis22

"ως προς το coldplate μάλλον υπάρχει παρεξήγηση... "

Φυσικά και δεν υπάρχει παρεξήγηση!:)

Απλά δεν σκέφτικες οτί οι αερόψυχτρες είναι ένα cold plate με φτερά.Για αυτό ποτέ δεν θα δεις μια αερόψυχτρα με πάχος βάσης λεπτότερο των 2 mm;)

"εγώ λέω το απλό... βάζεις μια πηγή θερμότητας στο κύκλωμα και μια πηγή ψύξης (η κάθε μία πλευρά του τεκ) εφώσον κ οι 2 είναι στο ίδιο κύκλωμα (συν τις απώλεις κλπ) τουλάχιστον αλληλοεξουδετερώνονται... γιαυτό είπα να είναι σε χωριστό κύκλωμα ψύξης..."

Δεν αλληλοεξουδετερώνονται γιατί το ζεστό νερό που πέρασε την ζεστή μεριά του πελτιερ πάει στο ψυγείο και εκεί με σουπερ ψυγείο παίρνει την θερμοκρασία του δωματίου.Οπότε στην κρύα μεριά του πελτιερ φτάνει νερό σε θερμοκρασία δωματίου και απο αυτό θα του αφαιρεθει θερμότητα μέσω της θερμής πλευράς του πελτιερ .

Μην ξεχνάς δεν υπάρχει πήγη ψύξης αλλά αντλία θερμότητας.Από το ζεστό μεταφέρουμε στο κρύο.

1. ο όρος coldplate είναι για συνενόηση κ σημαίνει αυτό που σου είπα. αν εσύ θες να λες έτσι κάτι άλλο, sorry αλλά μιλάμε άλλη γλώσσα... άλλα λέω άλλα λες...

2. είχες ποτέ νερό με tec???

3. εσύ θες να το λες αντλία θερμότητας, δεν πάυει να παράγει θερμότητα από τη μία και να ψύχει από την άλλη, αν εσύ μιλάς για ιδανικές συνθήκες σούπερ ψυγείου κλπ πάσο, εγώ λέω τί θα γίνει στην πράξη έχοντας δοκιμάσει 5-10 πράγματα... ιδανικό στην πράξη δεν υπάρχει, υπάρχει ένα ψυγείο που με δεδομένη ψύξη κ τεμπ δωματίου δίνει χ τεμπ νερού. βάζοντας το τεκ στο κύκλωμα έχεις κάποια αποτελέσματα... εσύ εξιδανικεύεις την εξίσωση κ λες θα φύγουν όλα στο περιβάλλον από το ραντ. άσε να δούμε στην πράξη τι θα γίνει γιατί δεν είναι τόσο απλό...

Αρχική απάντηση από _K_Marios_ [Σήμερα, στις 19:50]

Δλδ εγω που στο νεο pc μου θα βάλω υδρόψυξη αν βάλω κ αυτό θα εχει καλύτερη απόδοση χαμηλότερεσ θερμοκρασίες?

Αν το ξέραμε αυτό δεν θα γράφαμε τόσες σελίδες.

Με λίγα λόγια οι βασικές αρχές στα peltier είναι

1. Έχουν δύο επιφάνειες.

Η μια είναι ζεστή και η άλλη κρύα.

2. Η διαφορά θερμοκρασίας κρατιέται με κατανάλωση μεγάλης ποσότητας ρεύματος.

Η κατανάλωση του ρεύματος σε Watt, είναι τετραπλάσια από τα Watt θερμότητας που παράγει το μέσο που θέλουμε να ψύξουμε.

Για παράδειγμα, αν θέλουμε να ψύξουμε έναν επεξεργαστή που παράγει 60Watt θερμότητας, πρέπει να βάλουμε ένα TEC που καταναλώνει 240 Watt ενέργειας.

Αυτά αντιστοιχούν σε 120 θερμικά Watt.

Δηλαδή με λίγα λόγια για να ψύξουμε ένα σύγχρονο επεξεργαστή μόνο με Peltier (TEC), θα χρειαστούμε ξεχωριστό ειδικό τροφοδοτικό.

Ένα θερμικό Watt είναι η ενέργεια που απαιτείται για να ανέβει η θερμοκρασία 1γρ (1cm³) νερού κατά 1 βαθμό Κελσίου μέσα σε 4,18 δευτερόλεπτα.

Επομένως για να μειώσουμε τη θερμοκρασία που έχει το νερό που περνάει μέσα από ένα block χωρητικότητας 5Χ5Χ2=50cm³ κατά δύο βαθμούς κελσίου μέσα σε ένα δυτερόλεπτο, θα χρειαστεί να βγάλουμε από το νερό 42 θερμικά Watt.

Στην περίπτωση αυτή έχουμε ροή 50cm³/sec μέσα από το block και το νερό φτάνει στον επεξεργαστή με δύο βαθμούς μικρότερη θερμοκρασία από το περιβάλλον.

Αν η ταχύτητα ροής στην υδρόψυξη είναι 25cm³/sec, τότε θα φτάνει το νερό στο επεξεργαστή με χαμηλότερη θερμοκρασία από το περιβάλλον κατά 4 βαθμούς (ευνοείται μια υδρόψυξη με χαμηλότερη ροή).

Αυτό θα το πετύχουμε με ένα TEC που έχει 84 θερμικά Watt και θα καταναλώνει 170 Watt ενέργειας από το τροφοδοτικό.

3. Η θερμοκρασία στην κρύα πλευρά εξαρτάται από τη θερμοκρασία στη ζεστή.

Δηλαδή αν κρυώνουμε τη ζεστή πλευρά με κάποιο τρόπο, τότε η κρύα έχει θεωρητικά 67 βαθμούς χαμηλότερη θερμοκρασία. Πρακτικά η διαφορά είναι μικρότερη και υπολογίζεται με ένα μαθηματικό τύπο.

http://forums.extremeoverclocking.com/showthread.php?t=36894

Delta T = (1 - (Heat Load/Max Cooling Power)) * Max Temp Difference

*) Delta T = The actual difference in temperature between the hot-side and the cold-side that you should experience in the real world.

*) Heat Load = The heat generated (in this case) by the processor measured in watts.

*) Max Cooling Power = Maximum TEC rating in watts. (e.g. a 221-watt TEC or a 80-watt TEC)

*) Max temp = TECs maximum temperature rating in degrees C (theoretical Delta T, a.k.a. Delta T max).

Μερικά που σκέφτομαι:

a) Θα πρέπει να μονώσεις σωλήνα από τον TEC-custom-κουλερ* μέχρι την CPU.

B) Θα πρέπει να μονώσεις όλη την "κρυα" πλευρά του TEC-custom-κουλερ

c) Θα πρέπει να αποβληθεί μεγάλη ποσότητα θερμότητας από το TEC-custom-κουλερ και το πλαινό δεν νομίζω ότι θα κάνει τόσο καλή δουλεία. ’σε που θα αποβάλει θερμότητα και στο εσωτερικό του κουτιού με ότι σημαίνει αυτό...

Για σκέψου μήπως πρέπει να βγεί στην πίσω μεριά του κουτιού το TEC-custom-κουλερ με ΚΑΛΗ custom αερόψυξη η θερμή πλευρά. Σωλήνας από το ψυγείο έξω στο ΤΕC, και μονωμένος πάλι μέσα & στο CPU block.

* αυτό τελος πάντων που θες να φτιάξεις.

Η σίγουρη πάντως λύση για να κατεβάσουμε τη θερμοκρασία του νερού της υδρόψυξης κάτω από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι τα waterchillers.

Λειτουργούν με αέριο και συμπιεστή, όπως και τα ψυγεία (πχ R134A).

Οι τιμές τους όμως είναι τσουχτερές.

Κυμαίνονται από 400 μέχρι 2500

Ένα waterchiller στα 400 έχει συμπιεστή 1/4 hp καταναλώνει 100W και αποδίδει 190 θερμικά Watt.

Συγκρίντε το με αυτά που γράψαμε για τα TEC.

Ένα TEC που καταναλώνει 100W, αποδίδει 50 θερμικά Watt.

Είναι πολύ φθηνότερο, δεν πιάνει όγκο, αλλά η απόδοση είναι πενιχρή και θέλει ψύξη η θερμή πλευρά.

Δείτε και τα Waterchillers εδώ.

http://www.alphacool.de/index.php/cPath/5_340/category/waterchillers.html

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν ενσωμάτωσαν στο waterchiller και μια αντλία, ώστε να είχαμε μια πλήρη υδρόψυξη.

Αρχική απάντηση από mariosalice

Δείτε και τα Waterchillers εδώ.

http://www.alphacool.de/index.php/cPath/5_340/category/waterchillers.html

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν ενσωμάτωσαν στο waterchiller και μια αντλία, ώστε να είχαμε μια πλήρη υδρόψυξη.

Διάβασε λίγο πιο προσεχτικά να δεις ότι έχουνε αντλιά

Specifications => Water flow

Πάντα το είχα απορία αυτό.

Είδα και το chiller του Unseen

http://www.thelab.gr/showthread.php?s=&threadid=10342&perpage=20&pagenumber=1

Δεν μπορώ να καταλάβω ποια είναι η αντλία από όλα αυτά τα μαραφέτια που έχει εκεί μέσα.

Φτιάχνεις ένα phase χωρις το evaporator και στην θέση του βάζεις μια χάλκινη σπείρα την οποία βάζεις μέσα σε ένα tank.

Πιο φτηνή λύση ~200ευρώ.

ΕDIT:Με πρόλαβε το post σου, για αυτό του unseen μιλούσα...

ΕDIT 2:Στο post 29 είναι η L30...

Γιατρέ μην το ψάχνεις αν θες πραγματική δροσιά Χτυπάς -> ενα μοτέρ 1/5~ ενα condenser , ενα tank-evaporator , μια αντλια [1250 προτείνω] φτιάχνεις [η σου φτιάχνουν] ενα chilleraki , πετάς πάνω και εναν θερμοστάτη να κρατάει 20c - 35c το νερο ωστε να μην μπλέκεις με μονώσεις και είσαι άρχοντας.

Mαριε δεν θα δουλεψει γιατι το φορτιο του νερου ειναι παρα πολυ μεγαλο για να το κρυωσει ενα tec. Επισης ειναι πολυ μικρη η επιφανεια που ερχετε σε επαφη με το νερο.

Εγω φτιαχνω ενα chillerακι αυτες τις μερες. Θα τα χωρεσω ολα μεσα σε ενα κουτι απο Ups 1000αρι.

hpim2528mi3.jpg

Πολύ όμορφο το chillerάκι που φτιάχνεις.

Σίγουρα θα κάνει την καλύτερη δουλειά.

Προσωπικά όμως, δεν έχω συνηθίσει στην ιδέα να έχω μια εξωτερική συσκευή με σωλήνες.

Θέλω το κουτί του υπολογιστή μου να είναι ανεξάρτητο.

Ότι χωράει μέσα ....

Το Πάσχα θα ανέβω στη Θεσ/νίκη ξανά.

Αν έχεις ακόμα όρεξη και δεν τα έχεις παρατήσει, θα σου φέρω το δεύτερο κουτί μου.

Είναι τεράστιο. Δες το εδώ.

http://www.thelab.gr/showthread.php?postid=280656#post280656

Πιστεύω ότι θα τα χωρέσεις και εκεί μέσα, πάνω από το τροφοδοτικό.

Μάριε δεν θέλω να σε απογοητεύσω σχετικά με το επιχείρημα σου, κάθε άλλο.

Αλλά στην τελική μετά τον όλο κόπο σου θα δεις ότι έτσι όπως το φαντάζεσαι τα αποτελέσματα θα είναι μηδαμινά.

Το νερό δεν θα προλαβαίνει να αλλάξει θερμοκρασια περνώντας απο τον χώρο που θα "κρυώνει" η κρύα πλάκα. ’σε το παίδεμα για την θερμή πλάκα. Κάτι το οποίο βλέπω ότι το προσπερνάς, ενώ είναι το σημαντικότερο από όλα. Μιλάμε για Χ βατ ενεργής θερμότητας...σαν να έχεις ένα μικρό μάτι απο κουζίνα(αναλογα με το μέγεθος πάντα του τεκ).

Θα καταλάβεις μετά απο πειραματισμό ότι για να πετύχεις να δουλέψει αξιοπρεπώς το τεκ χρειάζεται υποδομή η οποία θα χρειαστεί χώρο εκτός κουτιού. Είτε σε μορφή τροφοδοτικού, είτε σε μορφή υδροψυξης(δυνατής).

Το τεκ απο μόνο του δεν είναι ένεση αδρεναλίνης σε μια υδρόψυξη. Και κάπου παραπάνω λες ότι θα αξιοποιήσεις τα θετικά του χωρίς τα αρνητικά του...απλά δεν παίζει κάτι τετοιο.

Όμως dont take my word for it....ψάχτο μόνος σου. Το ταξίδι είναι που έχει σημασία...όχι ο προορισμός:T:

On with the tests...

Όπως τα είπες είναι.

Μια ένεση αδρεναλίνης και ένα μάτι κουζίνας πάνω στο κουτί.

Το κύριο κουτί μου έχει ενσωματωμένη υδρόψυξη και είμαι ευχαριστημένος από την απόδοση.

Ουσιαστικά δεν χρειάζομαι κάτι παραπάνω.

Για το ταξίδι γίνεται η φασαρία.

Όταν το ξεκίνησα δεν είχα ιδέα από peltier.

Τώρα ξέρω λίγα πράγματα για τα TEC και μπορώ να καταλάβω αυτά που λες.

Δεν υπάρχει όμως ελεύθερος χρόνος πια να ασχοληθώ.

Τέρμα το διάλειμμα, τα κεφάλια μέσα ...

Ίσως αργότερα ...

Αρχική απάντηση από mariosalice

Δεν υπάρχει όμως ελεύθερος χρόνος πια να ασχοληθώ.

Τέρμα το διάλειμμα, τα κεφάλια μέσα ...

Ίσως αργότερα ...

δε θέλω τέτοια! το πελτιεράκι σε περιμένει... βάλτο @7v μιας κ δε θες τόσα watt...

Κάπου διάβασα ότι στα Peltier δεν επιτρέπεται να κάνουμε την πατέντα με σύνδεση στο 5 και στο 12 για να πάρουμε 7volt.

Τεσπα. Θα βάλω buffer ένα κομμάτι χαλκό από κάτω, θα αγοράσω ένα CPU block (δεν θα πάει χαμένο μετά) και θα δω τι ψάρια πιάνει το TEC στην 12άρα που έχει το Galaxy για δεύτερο επεξεργαστή.

Απλά να κλείσω και την συζητηση μας Vouda:)

1. ο όρος coldplate είναι για συνενόηση κ σημαίνει αυτό που σου είπα. αν εσύ θες να λες έτσι κάτι άλλο, sorry αλλά μιλάμε άλλη γλώσσα... άλλα λέω άλλα λες...

2. είχες ποτέ νερό με tec???

3. εσύ θες να το λες αντλία θερμότητας, δεν πάυει να παράγει θερμότητα από τη μία και να ψύχει από την άλλη, αν εσύ μιλάς για ιδανικές συνθήκες σούπερ ψυγείου κλπ πάσο, εγώ λέω τί θα γίνει στην πράξη έχοντας δοκιμάσει 5-10 πράγματα... ιδανικό στην πράξη δεν υπάρχει, υπάρχει ένα ψυγείο που με δεδομένη ψύξη κ τεμπ δωματίου δίνει χ τεμπ νερού. βάζοντας το τεκ στο κύκλωμα έχεις κάποια αποτελέσματα... εσύ εξιδανικεύεις την εξίσωση κ λες θα φύγουν όλα στο περιβάλλον από το ραντ. άσε να δούμε στην πράξη τι θα γίνει γιατί δεν είναι τόσο απλό...

1.

Χαχα τώρα είδα το μήνυμα και άλλα λεω και άλλα λες

" Πάνω στο τανκ του ψυγείου δεν μεταφέρεται η θερμότητα σε μεγάλη επιφάνεια άμεσα και δεν έχει το απαραίτητο πάχος (cold plate).

Εδώ απλά εννοούσα πως δεν έχει το απαίτητο πάχος όπως τα coldplates που βάζουμε.

Χρειάζεται το peltier να ακουμπάει σε μια χοντρή πλάκα η οποία μπορεί να έχει πολλά πτερίγια με τεράστια επιφάνεια με την οποία θα παίρνει από το buffer της πλακας και θα την δίνει στο νερό.

Είναι μια λύση για μεγαλύτερη απίφανεια για να κρυώνει το νερό αλλά να έχει και buffer και απλά εγώ το ονόμασα coldplate με φτερά. Η ονομασία δικιά μου!:D

2. Όχι δεν είχα ποτέ

3.

Να ξεκαθαρίσω πως σε όλη την συζήτηση μας, μιλάω θεωρητικά:)

Κατά την γνώμη μου από την θεωρία ξεκινάμε για να πάμε στην πράξη.Αν τώρα δούμε οτι μετά την ανάλυση της θεωρίας χρειαζόμαστε ενα πολύ μεγάλο σύστημα σε όγκο , ακριβό ,δύσκολο στην κατασκευή και ασύμφορο απλά δεν το κανουμε πράξη.

Το παράδειγμα με το ψυγείο είναι εφικτό στην πράξη.Φυσικά δύσκολα θα αποβάλλει 100% όλα τα watt αλλά θα φτάσει σε μια απόδοση σχεδόν στο 100%.Όμως θα πρέπει να είναι μεγάλο και πιθανώς ακριβό.Οπότε από εμάς και μόνο εξαρτάται εώς πιο σημείο θα επενδύσουμε χρόνο ,χώρο και χρήμα και στην τελική απόδοση!

Απλά για να κλέισω την συζήτηση:)

Μάριε πραγματικά όποτε σου μείνει χρόνος προχώρα το για πλάκα και hobbie μόνο.

Απλά μια συμβουλή. Η καλύτερη λύση ψύξης της θερμής πλευράς του πελτιερ είναι να πατάει πανω στην πόρτα σου και πάνω στην πόρτα σου στο σημείο επαφής του πελτιερ ένα waterblock.Έτσι η θερμοκρασία θα πηγαίνει και στον αέρα και στο ψυγείο σου.Με μειονέκτημα την αισθητική του κουτιού λόγω οτί απο έξω θα βγαίνουν 2 σωλίνες και μια ψύχτρα.(αυτό για την εκμετάλευση της μεγάλης πόρτας)

Και η ψύκτρα που θα κρυώνει το νερό 5χ5 έχει μικρή επιφάνεια όπως σου ξαναείπα.

obijuan1983 είχες κάνει το watertank με τον πάγο.Με επιφάνεια μια χαλκοσωλίνα μήκους 25 cm και διάμετρο Φ18 αν δεν κάνω λάθος.Τελικά τι θερμοκρασία έπιασες?

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.