Jump to content

Συνδυασμός Peltier με υδρόψυξη.

mariosalice

Recommended Posts

Kοίτα αν δεις στα θέματα watercooling είχα ρωτήσει σχεδόν το ίδιο πράγμα και μου είπαν δεν γινεται, δεν θα αποδώσει και τέτοια.Αν το υλοποιήσεις χωρίς το 2o Block στην θερμή επιφάνεια ναι πιστεύω οτι θεωρητικά μπορεί να πετύχει , με το 2ο όμως οπου θα επιστρέφουν Watt στο κύκλωμα δεν το νομίζω.

YΓ. Είδα αρκετούς να σε αποκαλούν Γιατρό, είσαι συναδελφος;

• Replies 127
  • Created
  • Last Reply

Ναι. ΕΝΤ.

Για το σάντουιτς σου εξήγησα θερμοδυναμικά τι συμβαίνει.

Δεν μας ενδιαφέρει η θερμοκρασία του νερού της υδρόψυξης γενικά.

Μας ενδιαφέρει η θερμοκρασία του νερού που θα πάει στον επεξεργαστή.

Προφανώς δεν είδες και την υλοποίηση στο Link που έβαλα.

Έχει πατέντα και λειτουργεί με πολλά peltier!!!

Αυτό το σύστημα που ούτε ψυγείο στην υδρόψυξη έχει ούτε δύο ανεμιστήρες, ούτε αλουμινένια επιφάνεια 50Χ60, πώς τα καταφέρνει?

Συγκριτικά με το δικό μου υστερεί πολύ σε ψύξη και έχει και πολλά peltier.

Αρχική απάντηση από mariosalice

Ναι. ΕΝΤ.

Για το σάντουιτς σου εξήγησα θερμοδυναμικά τι συμβαίνει.

Δεν μας ενδιαφέρει η θερμοκρασία του νερού της υδρόψυξης γενικά.

Μας ενδιαφέρει η θερμοκρασία του νερού που θα πάει στον επεξεργαστή.

Προφανώς δεν είδες και την υλοποίηση στο Link που έβαλα.

Έχει πατέντα και λειτουργεί με πολλά peltier!!!

Αυτό το σύστημα που ούτε ψυγείο στην υδρόψυξη έχει ούτε δύο ανεμιστήρες, ούτε αλουμινένια επιφάνεια 50Χ60, πώς τα καταφέρνει?

Συγκριτικά με το δικό μου υστερεί πολύ σε ψύξη και έχει και πολλά peltier.

στο τεστ που θα κάνεις κάνε πλζ κ το ακόλουθο... μέτρηση τεμπ νερού μετά το τεκ κ πριν το τεκ... έχω την εντύπωση ότι η διαφορά θα είναι μικρότερη από όσο ελπίζεις... η ροή την εξισορροπεί...

Αυτό δεν μπορώ να το κάνω.

Δεν έχω κατάλληλο θερμόμετρο για τέτοιες μετρήσεις.

Το μόνο που θα μπορέσω να δω είναι πόση θα είναι η θερμοκρασία του επεξεργαστή σε full load με orthos μετά από 20 λεπτά, με το Peltier να λειτουργεί και σβηστό.

Φυσικά και ξέρω το προιόν στο λινκ, απο καιρό το έχω δει...μόνο που αυτό χρησιμοποιεί 6 TEC (άρα μεγαλύτερη επιφάνεια) τα οποία ψύχουν το ντεπόζιτο όμως...Φυσικά και δεν έχει ψυγείο.Αν σε περίπτωση που πιάσει 15 βαθμούς στο κύκλωμα σου το νερό εσύ το ''ψύχεις'' με ένα ψυγείο το οποίο ρίχνει 22 βαθμών αέρα τότε φυσικά και δεν χρειάζεται ψυγείο..γιατί φυσικά θα το ζεσταίνεις...Γιατί νομίζεις στα Chiller δεν βάζουν ψυγείο;;

Κάνω λάθος;

Δες λίγο μια δική μου ανησυχία...

http://www.thelab.gr/showthread.php?threadid=34192

Γιατί δεν κάνεις απλά ένα πλέξυ του οπίου η μία πλευρά να είναι η πλάτη του κουτιού στο μεγαλυτερο δυνατόν μέγεθος , έτσι ώστε να λειτουργεί σαν μία μεγάλη ψύκρα, μιας και έχεις μεγάλη επιφάνεια.Έτσι δεν θα χρειαστείς και έξτρα psu.

Αρχική απάντηση από mariosalice

Αυτό δεν μπορώ να το κάνω.

Δεν έχω κατάλληλο θερμόμετρο για τέτοιες μετρήσεις.

Το μόνο που θα μπορέσω να δω είναι πόση θα είναι η θερμοκρασία του επεξεργαστή σε full load με orthos μετά από 20 λεπτά, με το Peltier να λειτουργεί και σβηστό.

Τι θερμομετρο θες?

Λειζερ ή με θερμοζευγος?

Στειλε πμ...

"όμως η διαφορά που θα δεις θα είναι μικρή και ΔΕΝ αξίζει. το είχα δοκιμάσει με 2 50ρια τεκ πάνω στα "τανκς" του τρανζιτ rad... " Πάνω στο τανκ του ψυγείου δεν μεταφέρεται η θερμότητα σε μεγάλη επιφάνεια άμεσα και δεν έχει το απαραίτητο πάχος (cold plate).Χρειάζεται το peltier να ακουμπάει σε μια χοντρή πλάκα η οποία μπορεί να έχει πολλά πτερίγια με τεράστια επιφάνεια με την οποία θα παίρνει από το buffer της πλακας και θα την δίνει στο νερό.

"Το ζητούμενο είναι να φτάσει πολύ πιο κρύο νερό στον επεξεργαστή και όχι να μειώσουμε τη θερμοκρασία του νερού της υδρόψυξης.

Αυτή τη δουλειά την έχει αναλάβει το ψυγείο της υδρόψυξης." = έχεις πιάσει το νόημα;)

Το θετικό με το νερό ειναι οτι μπορει να αποροφήσει πολλά watt.

Το νερό είναι το "τραινάκι" μεταφοράς θερμότητας απο το ένα μέρος του κυκλώματος στο άλλο.Το παν είναι πως θα καταφέρεις να του αφαίρεσεις την θερμότητα που αυτό αποροφάει από τις διάφορες πηγές.Αυτό γίνεται με την χρηση όσο μεγαλύτερης επιφάνειας που θα μεταφέρει την θερμότητα στο έξωτερικό περιβάλλον.

Το πελτιερ ειναι μια αντλία θερμότητας που όμως και αυτή έχει κατανάλωση ενέργειας, τα watt του peltier.Οπότε πετάει στο περιβάλλον την θερμότητα του συστήματος μαζι με την δικιά του θερμότητα.

Η πηγές θερμότητας είναι το cpu , το peltier ,η αντλία και οι απώλιες του ψυχρού μέρους του κυκλώματος.

Η έξοδοι προς το περιβάλλον είναι το peltier (η ψύχτρα που είναι πάνω του) ,το ψυγείο και απώλιες του ζεστού μέρους του κυκλώματος.

Συμπέρασμα αρκεί το ψυγείο να μπορεί να αποδώσει στο περιβάλλον όλες τις πηγές θερμότητας + το πελτιερ να μπορεί να αποδώσει στο περιβάλλον την θερμότητα που έχει το νερό μετά το ψυγείο, μαζί με θερμότητα που παράγει το ίδιο.

ΛΥΣΗ = ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ ΕΝΝΑΛΑΚΤΩΝ

Δεν νομίζω πως μια ψύχτρα 5χ5χ2 θα μεταφέρει την θερμότητα του νερού στο πελτιερ (να ψυχθεί το νερό) .Και εδώ ξεκινάει η σκέψη καλής επίφανειας :D

Δεν σκέφτομαι να πάω σε ψύξη επεξεργαστή με Peltier...

Το διόρθωσα αυτό που έγραψα γιατί ήταν λάθος.

Θα χρειαζόταν τεράστια ποσά ενέργειας, ειδικό εξωτερικό τροφοδοτικό και σε τελική ανάλυση έχει δοκιμαστεί από πολλούς και δεν είναι καλή λύση.

Αν βρω όμως ένα Peltier 50-70W ίσως το δοκιμάσω με ψύξη από την αλουμινένια πόρτα.

Έτσι για να δω τι θα κάνει και να μετρήσω θερμοκρασίες.

Πολλοί έχουν σκεφτεί να το κάνουν, αλλά όλοι απογοητεύτηκαν και σε τελική ανάλυση κανείς δεν το δοκίμασε στην πράξη να μας πει τι συμβαίνει.

Το έψαξα πολύ στο Internet αλλά δεν βρήκα να το έχει υλοποιήσει κανείς.

Αρχική απάντηση από apostolis22

"όμως η διαφορά που θα δεις θα είναι μικρή και ΔΕΝ αξίζει. το είχα δοκιμάσει με 2 50ρια τεκ πάνω στα "τανκς" του τρανζιτ rad... " Πάνω στο τανκ του ψυγείου δεν μεταφέρεται η θερμότητα σε μεγάλη επιφάνεια άμεσα και δεν έχει το απαραίτητο πάχος (cold plate).Χρειάζεται το peltier να ακουμπάει σε μια χοντρή πλάκα η οποία μπορεί να έχει πολλά πτερίγια με τεράστια επιφάνεια με την οποία θα παίρνει από το buffer της πλακας και θα την δίνει στο νερό.

1. cold plate με fins δεν έχω δει πουθενά...

2. cold plate στα tec είχα

3. δεν ξέρω πόσο έχεις παίξει με τεκς ούτε πόσο χοντρό θεωρείς ότι θα πρέπει να είναι το buffer, για τα watt που έβαλα το πάχος ήταν ικανοποιητικό...

4. δλδ τα τανκς του rad (συγκεκριμένα του τράνζιτ) είναι μικρή επιφάνεια ενώ ένα μπλοκ είναι μεγάλη... μιλάμε πάντα για τη κρύα πλευρά...

Η πηγές θερμότητας είναι το cpu , το peltier ,η αντλία και οι απώλιες του ψυχρού μέρους του κυκλώματος.

Η έξοδοι προς το περιβάλλον είναι το peltier (η ψύχτρα που είναι πάνω του) ,το ψυγείο και απώλιες του ζεστού μέρους του κυκλώματος.

Συμπέρασμα αρκεί το ψυγείο να μπορεί να αποδώσει στο περιβάλλον όλες τις πηγές θερμότητας + το πελτιερ να μπορεί να αποδώσει στο περιβάλλον την θερμότητα που έχει το νερό μετά το ψυγείο, μαζί με θερμότητα που παράγει το ίδιο.

δεν είδες όμως ότι εκτός από το σενάριο της παθητικής ψύξης από το case, το άλλο είναι να το ψύξει με το ίδιο κύκλωμα υδρόψυξης... άρα δεν θα αποβάλει στο περιβάλλον αυτόνομα κάποια ψύξη τα watt του τεκ αλλά θα ξαναμπαίνουν στο νερό. εκεί είναι η σημαντικότερη αντίρρησή μου για το αποτέλεσμα... ο Μάριος θέλει αυτό να μην έχει σημασία με τη λογική ότι απλά θα παγώνει τοπικά το νερό που θα πάει στη cpu και σε άλλο σημείο θα μπάινει το ζεστό από την θερμή πλευρά του τεκ οπότε θα έχει κέρδος. ε αυτό εγώ νομίζω δε θα γίνεται, η ροή υποψιάζομαι θα εξοσορροπεί τις όποιες διαφορές, ειδικά αν δε ψύχεται η ζεστή πλάκα με άλλο κύκλωμα ή έστω αέρα καλό...

ας το κάνει όμως για να δούμε όλοι το αποτέλεσμα.

@marios βρήκα το 150ρι μόνο. όποτε θες δικό σου:D

Δεν είναι κάπως δυνατό αυτό το TEC για να το βάλω πάνω στην πόρτα?

Έλεγα να δοκιμάσω κάποιο στα 50 -70W.

Εσύ το είχες με extra τροφοδοτικό?

Με τι το έψυχες και που το χρησιμοποιούσες?

Voudas

Στην παραπάνω θεωρία το πελτίερ ψύχεται με το νερό του ίδιου του κυκλώματος.

Πιο συνοπτικά.

Ότι θερμότητα παράγεται στο κύκλωμα πρέπει να βγαίνει έξω από αυτό.Αυτό πραγματοποιήται με τις εξόδους (βλέπε QUOTE).Αν οι εξόδοι δεν μεταφέρουν ικανοποιητικά την θερμότητα έξω( μικρές επιφάνειες εναλλακτών) τότε στο σύστημα θα παραμείνουν ποσά θερμότητας.

Cold plates με fins ουσιαστικά υπάρχουν!Είναι οι γνωστές μας αερόψυχτρες!:D Με όλο το ενχείρημα δεν θα πετύχει κάποιος θερμοκρασίες στον επεξεργαστή κάτω του μηδενός.Για κάποιους όμως μια πτώση κατά 5- 15c (το πολύ) του επεξεργαστή είναι ικανοποιητική

Αλλιώς πάμε στο freon..

Είναι μια πλάκα δύο μετάλλων που όταν εφαρμοστεί σε αυτές μια διαφορά δυναμικού (τάση) η μία ζεσταίνεται και η άλλη κρυώνει.

Για περισσότερες πληροφορίες εδώ:

http://www.peltier-info.com/info.html

Αρχική απάντηση από apostolis22

Voudas

Στην παραπάνω θεωρία το πελτίερ ψύχεται με το νερό του ίδιου του κυκλώματος.

Πιο συνοπτικά.

Ότι θερμότητα παράγεται στο κύκλωμα πρέπει να βγαίνει έξω από αυτό.Αυτό πραγματοποιήται με τις εξόδους (βλέπε QUOTE).Αν οι εξόδοι δεν μεταφέρουν ικανοποιητικά την θερμότητα έξω( μικρές επιφάνειες εναλλακτών) τότε στο σύστημα θα παραμείνουν ποσά θερμότητας.

Cold plates με fins ουσιαστικά υπάρχουν!Είναι οι γνωστές μας αερόψυχτρες!:D Με όλο το ενχείρημα δεν θα πετύχει κάποιος θερμοκρασίες στον επεξεργαστή κάτω του μηδενός.Για κάποιους όμως μια πτώση κατά 5- 15c (το πολύ) του επεξεργαστή είναι ικανοποιητική

Αλλιώς πάμε στο freon..

εγώ λέω το απλό... βάζεις μια πηγή θερμότητας στο κύκλωμα και μια πηγή ψύξης (η κάθε μία πλευρά του τεκ) εφώσον κ οι 2 είναι στο ίδιο κύκλωμα (συν τις απώλεις κλπ) τουλάχιστον αλληλοεξουδετερώνονται... γιαυτό είπα να είναι σε χωριστό κύκλωμα ψύξης...

ως προς το coldplate μάλλον υπάρχει παρεξήγηση... στα τεκς όταν λέμε coldplate εννοούμε τον χάλκινο πάτο (2-5mm συνήθως) που παρεμβάλλεται ανάμεσα στη cpu/gpu και στην ΚΡΥΑ μεριά του τεκ σαν buffer κ διάχυση της θερμότητας μιας κ η επιφάνεια του core είναι πολύ μικρότερη από την επιφάνεια του τεκ. ειδικά στα μεγάλα τεκ... εσύ αναφέρεσαι στην ψύξη της ζεστής γιαυτό κ έχουμε σύγχυση... συνήθως πάντως όταν μιλάμε για ψύξη cpu η ψύξη της ζεστής γίνεται αποκλειστικά με νερό κ με ειδικά blocks με ενισχυμένο πάτο, πάλι για buffer...

@marios Το συγκεκριμένο δεν το έχω χρησιμοποιήσει καν, πέρασα κατευθείαν σε phase. μόνο έπαιξα με 20ρια και 50ρια τα οποία προφανώς τα έχω χαρίσει από εδώ κ από εκεί κ γιαυτό δε τα βρήκα...

"ως προς το coldplate μάλλον υπάρχει παρεξήγηση... "

Φυσικά και δεν υπάρχει παρεξήγηση!:)

Απλά δεν σκέφτικες οτί οι αερόψυχτρες είναι ένα cold plate με φτερά.Για αυτό ποτέ δεν θα δεις μια αερόψυχτρα με πάχος βάσης λεπτότερο των 2 mm;)

"εγώ λέω το απλό... βάζεις μια πηγή θερμότητας στο κύκλωμα και μια πηγή ψύξης (η κάθε μία πλευρά του τεκ) εφώσον κ οι 2 είναι στο ίδιο κύκλωμα (συν τις απώλεις κλπ) τουλάχιστον αλληλοεξουδετερώνονται... γιαυτό είπα να είναι σε χωριστό κύκλωμα ψύξης..."

Δεν αλληλοεξουδετερώνονται γιατί το ζεστό νερό που πέρασε την ζεστή μεριά του πελτιερ πάει στο ψυγείο και εκεί με σουπερ ψυγείο παίρνει την θερμοκρασία του δωματίου.Οπότε στην κρύα μεριά του πελτιερ φτάνει νερό σε θερμοκρασία δωματίου και απο αυτό θα του αφαιρεθει θερμότητα μέσω της θερμής πλευράς του πελτιερ .

Μην ξεχνάς δεν υπάρχει πήγη ψύξης αλλά αντλία θερμότητας.Από το ζεστό μεταφέρουμε στο κρύο.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.