Jump to content



Συνδυασμός Peltier με υδρόψυξη.


mariosalice

Recommended Posts

Αρχική απάντηση από mariosalice [Σήμερα, στις 10:24]

Λέω να το δοκιμάσω.

Αν δω ότι υπερθερμαίνεται θα το κλείσω και θα ρίχνω νερό στην πόρτα να κρυώσει με σφουγγάρι.

Μετά θα βάλω ένα κομμάτι χαλκού ανάμεσα στην πόρτα και στο peltier και θα αρχίσω να προσθέτω στην πόρτα heatpipes LOL :)

Βάλε και κάνα αυγουλάκι πάνω μην πάει και χαμένη η θερμοκρασία...... :p

Δοκίμασέ το......δε έχεις να χάσεις και τίποτα..... ;)

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 127
  • Created
  • Last Reply
Αρχική απάντηση από tasosmos [Χθες, στις 22:12]

Απ' οσο γνωριζω τα πελτιερ χρειαζονται ισχυρη ψυξη στην θερμη πλευρα για να εχουν αποδοση στην κρυα επομενως δεν νομιζω πως αξιζει τον κοπο να ασχοληθεις δεδομενου οτι η επιφανεια επαφης πελτιερ-κουτιου ειναι πολυ μικρη.

Για καλυτερα αποτελεσματα δοκιμασε την κλασικη μεθοδο με το πελτιερ αναμεσα στον επεξεργαστη και το μπλοκ.

Έχεις δίκιο.

Ok διάβασα λίγα πράγματα και είδα ότι είναι πολύ σημαντική η ψύξη της θερμής πλευράς για την απόδοση του peltier.

Όσο πιο αποτελεσματική είναι η ψύξη της θερμής πλευράς τόσο πιο κρύα είναι η άλλη επιφάνεια.

Βρήκα ένα πραγματικό παράδειγμα στο internet με απλή ψύκτρα χωρίς ανεμιστήρα.

Στην περίπτωση αυτή, έχουμε 90 βαθμούς στη θερμή πλευρά (65 βαθμούς από το peltier και 25 από το περιβάλλον) και η ψυχρή πλευρά του peltier είναι 45 βαθμοί (delta 45).

Δεν είναι ικανοποιητική η θερμοκρασία των 45 βαθμών στην ψυχρή πλευρά.

Σκέφτηκα λοιπόν μια άλλη λύση.

Λέω να βιδώσω ένα block στην αλουμινένια πόρτα, να βάλω πάνω του το peltier και πάνω στην ψυχρή πλευρά να βάλω άλλο ένα block, σε διάταξη σάντουιτς.

Με αυτό τον τρόπο, το κάτω block θα δέχεται το νερό από τον επεξεργαστή, θα ψύχει την θερμή πλευρά του peltier, στη συνέχεια θα ψύχεται το νερό στο ψυγείο της υδρόψυξης και μετά θα περνάει από το πάνω block όπου θα ψύχεται ακόμα περισσότερο από την ψυχρή πλευρά του Peltier.

Η διάταξη των σωληνώσεων που έχω με βολεύει να το κάνω έτσι.

Δηλαδή θα έχω ένα σάντουιτς με δύο block πάνω στην αλουμινένια πόρτα και ανάμεσα τους το Peltier.

Αν μάλιστα μονώσω το κενό ανάμεσα στα δύο block (5Χ5cm), περιφερικά από το peltier (4X4), δεν θα έχω και καθόλου υγροποίηση.

Αρκεί τα block να μην έχουν αντιστάσεις ώστε να μην επιβαρυνθεί πολύ η αντλτία της υδρόψυξης.

Πώς σας φαίνεται αυτή η νέα ιδέα?

Νομίζετε ότι μπορεί να υλοποιηθεί?

Έχει κανείς τη δυνατότητα να μου φτιάξει είδική παραγγελία τα δύο χάλκινα block με μικρές σχετικά αντιστάσεις εσωτερικά αν δώσω συγκεκριμένες διαστάσεις?

Σκέφτομαι ότι τα block πρέπει να έχουν μεγάλη επιφάνεια και μικρό ύψος ας πούμε 5Χ5Χ2 cm περίπου το καθένα, με αντιδιαμετρικές εισόδους - εξόδους.

Αξίζει λέτε να το προχωρήσω με τη διάταξη σάντουιτς?

Ξέρετε τιμές από Peltier και αν φέρνει κανείς?

Χρειάζεται πάντως παραπάνω πληροφόρηση και διάβασμα....

EDIT

Το αλουμίνιο έχει σημείο τήξης στους 660 βαθμούς Κελσίου.

Link to comment
Share on other sites

Καλή αρχή και σε υποστηρίζω στο ενχείρημα σου!;):D

Peltier μέχρι 70 watt μπορείς να το ψύξεις ικανοποιητικά με μια καλή αερόψυξη.Φαντάσου πως θες να ψύξεις έναν επεξεργαστή στα 100 watt περίπου.Το φύλλο αλουμινίου της πόρτας δεν θα πάθει κάτι αλλα να ξέρεις πως θα ζεσταθεί πολύ όλο.Θέλει και ανεμιστήρα να την φυσάει.

Το πελτιερ όπως ξαναείπα πρεπει να παγώνει το νερό μέσω μιας μεγάλης επιφάνειας.Όσο μεγαλύτερη αυτή τόσο το καλύτερο.Μην βάλεις το πελτιερ να ακουμπάει κατευθείαν το νερό.

Θα σου παραθέσω παρακάτω μερικά links που βρήκα:

http://www.overclockers.com/tips45/

http://www.overclockers.com/tips313/

http://www.overclockers.com/articles305/

http://www.overclockers.com/tips89/index04.asp

Στο τελευταίο link ο τύπος αντί να βάλει ψυγείο στο κύκλωμα του φτιάχνει ενα watertank με peltier και φτάνει σε load την θερμοκρασία δωματίου!(φαντάσου μαζί με ψυγείο θα πετύχεις σίγουρα 5c χαμηλότερα απο θερμοκρασία περιβάλλοντος)

Link to comment
Share on other sites

Thanks για τα links.

Δες το προηγούμενο ποστ που έγραψα για την ιδέα του σάντουιτς.

Μου φαίνεται καλύτερη.

Τι λες?

Η πόρτα έχει ήδη δύο ανεμιστήρες 12cm και πολλές τρύπες από όπου περνάει ο αέρας και ψύχεται το αλουμίνιο. Για την ακρίβεια η πόρτα είναι παγωμένη όταν την πιάνω.

Αυτός ήταν ο λόγος που σκέφτηκα να βάλω πάνω ένα peltier, ώστε να μην πάει χαμένη αυτή η ειδική κατασκευή του κουτιού μου.

Link to comment
Share on other sites

Είναι πολύ καλή ιδέα με την προηπόθεση πως το ψυγείο σου να μπορεί να αποβάλει τα watt του peltier στο περιβάλλον (watt είναι αυτά περίπου ).Δηλαδή με ένα μεγάλο ψυγείο και καλό ανεμιστήρα θα είσαι καταπληκτικά :)

Μμ τοτε μπορείς να κάνεις τριπλό σάντουτσ για να εκμεταλευτείς την πόρτα.Πελτιερ - πορτα - υδροψυξη πάνω από την πόρτα

Link to comment
Share on other sites

Μαριε αυτό που λες για τα 2 μπλοκ σάντουιτς είχε ξανά σιζητιθει παλιά και απ ότι θυμάμαι δεν έκανε δουλειά γιατί το νερο παρέμενε πολύ λίγο μέσα στο μπλοκ και δεν προλάβανε να αλλάξει η θερμοκρασία του.

Αυτό με με το πλαϊνό μου φένετε καλύτερο γιατί όταν είδα από κοντά το κουτί τρόμαξα απλα είναι τέρας και πιστεύω ότι μπορεί χαλαρά να αποβάλει την θερμοκρασίααλλά το πολύ πολύ βάζεις ένα φανακι και θα είσαι μια χαρά

Όσο για μπλοκ πμ eleven απ ότι θυμάμαι έχει βγάλει ειδική έκδοση μπλοκ για TEC με το οποίο μετράει πολύ!!!

Link to comment
Share on other sites

Μαριε οτι και αν κανεις ο λαος θελει φωτο και νουμερακια απο θερμοκρασιες , πολυ καλη η ιδεα σου μακαρι και να δουλεψει αψογα πολυ καλη :D :D :D :D :clap: :clap: :clap: Κατι τετοιο σκεφτομουν και εγω.

Link to comment
Share on other sites

μα αυτο ειναι το 8εμα.γιατι εφοσον το TEC 8α ψυχει το νερακι αυτο 8α επιστρεφει δροσερο δροσερο στον επεξεργαστη.εκτος και αν δεν καταλαβα καλα.

@DJ Alex

ΤEC μπορεις να βρεις και στο Ελλαδισταν.μπορεις να παρεις και απο ενα κλασικο ψυκτη νερου,αυτους με τα βρυσακια που εχουν στα μαγαζια αν εχεις κανα γνωστο που να πουαλει ψυγεια ή καποιον που να περνει χαλασμενα,απο κανα παλιατζη κτλ (και αυτα εχουν μεσα TEC) αλλα ειναι μικρα απο οσο ξερω.ποσο ακριβως δεν γνωριζω.

o nick_p ειχε κανει ενα custom TEC watercooling συστημα οποτε μπορει να ξερει που 8α βρεις εδω αυτα που χρειαζεσαι.

Link to comment
Share on other sites

επειδή έχεις αλλάξει 5 σενάρια θα απαντήσω γενικά σε 2-3 σκέψεις...

το καλύτερο (όχι από πλευράς κόστους) θα ήταν να φτιάξεις χωριστό κύκλωμα υδρόψυξης να ψύχει την ζεστή πλευρά του τεκ και η ψυχρή του να ψύχει ένα μεταλλικό τανκ... είτε ένα άλλο μπλοκ σε σάντουιτς όπως λες, κ αυτό το μπλοκ θα είναι στο πρωτεύον κύκλωμα. όμως η διαφορά που θα δεις θα είναι μικρή και ΔΕΝ αξίζει. το είχα δοκιμάσει με 2 50ρια τεκ πάνω στα "τανκς" του τρανζιτ rad... ελάχιστο κέρδος μιας και απλά θα ρίξεις πιστεύω 2-3 βαθμούς το νερό... και δεν αξίζει το να έχεις 2η υδρόψυξη.

το ίδιο με αερόψυξη πέρα από το θόρυβο θα έχει κ μικρότερη απόδοση...

επίσης δεν κατάλαβα αν σε κάποια φάση είπες να ψύχεται από το ίδιο κύκλωμα, εκεί δε θα παίξει καλά γιατί ότι όφελος έχεις θα το χάνεις μιας και τα ίδια watt θα μπαίνουν στο νερό από την άλλη μεριά. κ μη νομίζεις πως επειδή θα πηγαίνει στη cpu κατευθείαν θα έχεις κέρδος. η διαφορά νερού στο πιο ζεστό σημείο του κυκλώματος από το πιο κρύο είναι μικρή, σταθεροποιείται από τη ροή...

αν ψύξεις παθητικά το τεκ και η κρύα πλευρά δροσίζει ένα block για να ψύξεις το νερό, δεν θα αποδώσει καθόλου. δε νομίζω να πάρει και φωτιά αλλά σίγουρα δε θα ψύχει... ζεσταίνεται αμέσως...

το καλύτερο θα ήταν να στήσεις μεγάλη αερόψυχτρα και να ψύξεις καμιά παλιά κάρτα γραφικών για την εμπειρία. ή να το πάρεις απόφαση κ να πας για cpu... αν και πάλι δεν αξίζει, είναι ενεργοβόρα και με χαμηλότερη απόδοση.

στη χειρότερη απλά κάνε αυτά που λες να δούμε στην πράξη τί θα γίνει να μην αερολογούμε... απλά μην περιμένεις κ πολλά...

Link to comment
Share on other sites

@Voudas

Μόλις γύρισα Αθήνα από Θεσ/νίκη και είδα την προσφορά σου να μου δανείσεις ένα TEC.

Αν το βρεις πες μου να έρθω να το πάρω.

Θα δοκιμάσω τo πρώτο σενάριο (πόρτα - TEC - block ) μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Το δεύτερο σενάριο είναι το σάντουιτς (πόρτα - block - TEC - block) με μία υδρόψυξη.

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω οτι θα καταφέρεις να ψύξεις το νερό που θα προσπαθεί να ψύξει τη θερμή πλευρα του TEC...+ όμως oτι θα υπάρχει και ένας επεξεργαστής να παράγει επιπλέον θερμότητα...

Δεν νομίζω να δουλέψει.Έχει πολύ μικρή επιφάνεια το Tec.

Link to comment
Share on other sites

Αρχική απάντηση από mariosalice

@Voudas

Μόλις γύρισα Αθήνα από Θεσ/νίκη και είδα την προσφορά σου να μου δανείσεις ένα TEC.

Αν το βρεις πες μου να έρθω να το πάρω.

Θα δοκιμάσω τo πρώτο σενάριο (πόρτα - TEC - block ) μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Το δεύτερο σενάριο είναι το σάντουιτς (πόρτα - block - TEC - block) με μία υδρόψυξη.

στο 1ο θα έχεις μηδαμινό κέρδος, ίσως αμελητέο κ μη παρατηρήσιμο...

το 2ο δεν θα παίξει μιας κ η θερμότητα της μιας πλευράς θα εξισορροπεί την ψύξη της άλλης... τσάμπα ρεύμα θα κάψεις... θέλει 2ο κύκλωμα ή έστω σούπερ αερόψυξη για να βγάζεις τη θερμότητα εκτός κυκλώματος που ψύχει τη cpu... δλδ μια καλύτερη εκδοχή του 1ου σεναρίου σου που πόσταρες τώρα.

θα προσπαθήσω να ψάξω αύριο, κάπου πρέπει να έχω κ ένα 150ρι;)

@obijuan ξαναδιάβασε αυτό που έγραψες, λίγο άκυρο...

Link to comment
Share on other sites

@Voudas τι είπα που είναι άκυρο; Είπα οτι το μόνο που θα καταφέρει με αυτό είναι να ψύξει το ΤEC του και όυτε καν τον επεξεργαστή.Δηλαδή το TEC απο την κρύα πλευρά θα προσπαθεί να παγώσει το νερό για να έρθει τελικά και να πάρει την θερμοτητα απο την θερμή πλευρά δηλαδή χωρίς όφελος...που δηλαδή να υπολογίσουμε και τα watt του Cpu.Όλα αυτά τα έγραψα φια την περίπτωση των 2 block στο ίδιο κύκλωμα.

Είναι αυτό που λές οτι τζάμπα ρεύμα θα πάει.

Link to comment
Share on other sites

@obijuan

Σε γενικές γραμμές έχεις κάποιο δίκιο αλλά ...

Στην εξίσωση δεν ανέφερες τις απώλειες που επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο το σύστημα, αφού κάθε μετατροπή ενέργειας συνοδεύεται από απώλειες με τη μορφή θερμότητας.

Το peltier έχει κάποιες απώλειες ενέργειας.

Μέχρι εδώ ενισχύω την άποψη σου.

Στην εξίσωση όμως μπαίνει και ένα ψυγείο που ψύχει το νερό και μια πλάκα αλουμινίου που ψύχει το ένα block.

Το ζητούμενο είναι να φτάσει πολύ πιο κρύο νερό στον επεξεργαστή.

Δεν προσπαθούμε με το peltier να μειώσουμε τη θερμοκρασία του νερού της υδρόψυξης.

Αυτή τη δουλειά την έχει αναλάβει το ψυγείο της υδρόψυξης.

Εδώ νομίζω ότι έπαψε να ισχύει η άποψη σου.

Για να μειώσουμε αισθητά τη θερμοκρασία του νερού που θα φτάσει στο επεξεργαστή, θέλουμε χαμηλή ροή νερού στο block που βρίσκεται πάνω στην ψυχρή επιφάνεια του peltier, μεγάλη επιφάνεια επαφής του νερού με το παγωμένο block και μεγάλο όγκο νερού μέσα στο block ώστε να προλαβαίνει να κατεβάσει τη θερμοκρασία του.

Νομίζω ότι ένα block 5X5X2cm πάνω σε ένα Peltier 4Χ4cm θα προλαβαίνει να κατεβάσει αισθητά τη θερμοκρασία του νερού και του επεξεργαστή.

Το νερό είναι ένα σφουγγάρι που ρουφάει θερμότητα, χωρίς να ανεβοκατεβάζει εύκολα τη θερμοκρασία του.

Αν πιστεύεις ότι δεν θα τα καταφέρω, με ένα κομμάτι αλουμίνιο 50Χ60cm που ψύxεται από δύο ανεμιστήρες 120mm, ένα peltier και μια υδρόψυξη, τι γνώμη έχεις γι αυτό?

http://www.frozencpu.com/products/2398/ex-wat-90/CoolIT_Systems_Freezone_Universal_CPU_Cooler_-_Preassembled_Internal_TEC_Water_Cooling_Kit.html?tl=g30c105

http://www.frozencpu.com/products/image/2398/ex-wat-90_5.jpg/ex-wat-90/CoolIT_Systems_Freezone_Universal_CPU_Cooler_-_Preassembled_Internal_TEC_Water_Cooling_Kit.html

Ότι και να σκεφτούμε, όλο και κάποιος άλλος το έχει σκεφτεί πριν από μας και το έχει υλοποιήσει ή το έχει πατεντάρει.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.