Jump to content

Συνδυασμός Peltier με υδρόψυξη.

mariosalice

Recommended Posts

Σκέφτομαι να προσθέσω στην υδρόψυξη μου ένα μπλοκ με ένα peltier, μετά το ψυγείο.

Το κουτί μου είναι όλο από χοντρό στραντζαριστό αλουμίνιο, με fins.

Λέω να βιδώσω το block στην πόρτα πάνω από τους δύο ανεμιστήρες του ψυγείου.

Θα βάλω το peltier ανάμεσα στο αλουμίνιο της πόρτας και στο block.

Έτσι η κρύα πλευρά του peltier θα έρχεται σε επαφή με το block και η ζεστή με το αλουμίνιο της πόρτας.

Το νερό στο μπλοκ θα έρχεται ήδη κρύο από το ψυγείο, οπότε δεν θα ζορίζεται το peltier.

Η ζέστη που θα βγάζει η ζεστή πλευρά του peltier θα απάγεται στην αλουμινένια πόρτα.

Με αυτό τον τρόπο πιστεύω ότι δεν θα έχω υγροποίηση πάνω στο block του επεξεργαστή.

Μένει να διαλέξω κατάλληλο Peltier για το τροφοδοτικό μου.

Δεν θέλω να είναι ιδιαίτερα δυνατό.

Ελπίζω να δουλέψει.

Ποια είναι η γνώμη σας?

peltier400.jpg

EDIT.

Θα χρειαστώ ένα μεγάλο block, με αντιδιαμετρικές είσοδο και έξοδο, (3/4").

Καμμιά ιδέα?

Ξέρετε να φέρνει κανείς σκέτα peltier κατάλληλα για τροφοδοτικά PC?

• Replies 127
  • Created
  • Last Reply

Αν κατάλαβα καλά θέλεις να ψύχεται το νερό που θα περνάει μέσα στο μπλοκ?Καλό ακούγεται, αλλά τι πιθανότητα έχει να αποδώσει αυτό?

Η καλύτερη λύση θα ήτανε αν μπορείς να φτιάξεις ένα plexy,που να κουμπώνει καλά πάνω στο peltier, έτσι ώστε το νερό να πάει κατευθείαν πάνω στη ψυχρή βάση του peltier.

Βασίλη, θέλω να βάλω μετά το ψυγείο της υδρόψυξης, ένα δεύτερο ψυγείο.

Αυτό το δεύτερο ψυγείο θα είναι ένα μικρό χάλκινο κουτί χωρίς αντιστάσεις.

Μπορείς να το φανταστείς ας πούμε ως ένα ειδικά κατασκευασμένο block.

Ανάμεσα στο block αυτό και στην αλουμινένια πόρτα θα βάλω ένα peltier ώστε να ψύχεται το νερό της υδρόψυξης, πριν φτάσει στο block της CPU.

Αρχική απάντηση από unseen [Σήμερα, στις 15:27]

doctor μην το προσπαθησεις. Δεν θα αποδωσει.

Unseen, ξέρω ότι έχεις τεράστια εμπειρία πάνω σε τέτοια θέματα και ήλπιζα να δω κάποια απάντηση σου.

Μήπως μπορείς να μου εξηγήσεις το λόγο που λες ότι δεν θα αποδώσει?

Δεν θέλω extreme ψύξη.

Ούτε θέλω να βάλω ένα peltier πάνω στον επεξεργαστή, γιατί το θεωρώ λίγο επικίνδυνο.

Απλά θέλω να έχω κάποια από τα πλεονεκτήματα του peltier χωρίς τα μειονεκτήματα του.

Το κουτί μου είναι ολόκληρο από χοντρό στραντζαριστό αλουμίνιο και η υδρόψυξη που έχω βρίσκεται πάνω στην αριστερή πλαινή πόρτα.

Ένα δεύτερο ψυγείο με peltier, μου φαίνεται πολύ καλή ιδέα.

Δεν θα έχω extreme ψύξη μεν, αλλά στο block του επεξεργαστή θα φτάνει πολύ πιο κρύο νερό.

Πιστεύω ότι θα έχω όλα τα πλεονεκτήματα του Peltier χωρίς τα μειονεκτήματα.

Επειδή το νερό που θα φτάνει στο δεύτερο "ψυγείο" δεν θα είναι ζεστό, το peltier δεν θα ζορίζεται και δεν θα καταναλώνει μεγάλα ποσά ενέργειας.

Η υγροποίηση, αν τυχόν συμβεί, θα γίνει πάνω στο block-ψυγείο, οπότε δεν μας ενοχλεί.

Η συνεχής ροή του νερού της υδρόψυξης, οι δύο ανεμιστήρες που φυσάνε αέρα πάνω στη μητρική και η θερμοκρασία του επεξεργαστή, θα εμποδίσουν την υγροποίηση πάνω στο block της CPU.

Η κατασκευή μου φαίνεται ιδιαίτερα εύκολη υπόθεση.

Μπορεί να με βοηθήσει κανείς να το υλοποιήσω?

Αυτό είναι το κουτί μου.

S172.JPG

Πιστευώ ότι με ένα τέτοιο σύστημα οτι θα έχει πολλες απώλειες. Και απο το extra block και απο τις σωλήνες. Επίσης βάση του σχήματος της επιφάνειας του TEC δεν νομίζώ οτι ειναι κατάλληλα να παγώνει υγρά. Μην ξέχνάμε οτι τα TEC έχουν πολύ μεγάλη κατάλωση και τις περισσότερες φορές απαιτουν extra τροφοδοτικό πράγμα που θα είναι ασύμφορο στην δικία σου περίπτωση. Σε αυτές τις περιπτώσεις καλύτερα να χρησημοποιούμε chillers.

Ας μας διαφωτίσει κάποιος ποιό έμεπειρος εδώ.

Εγώ πάλι πιστεύω ότι θα αποδώσςι αφού εχεις κουτί που μοιάζει με ταράστια ψύκτρα. Απλως φρόντησε την καλή επαφή του πέλτιερ με το block και το κουτί. Αλλα νομίζω ότι το έξτρα τροφοδοτικό θα το χρειαστείς.

Μάριε, πως θα σου φαινότανε, να κολλήσεις πάνω στο πελτιέρ με καμιά μεταλλική πάστα, ψυκτράκια μικρά, και να φτιάξεις ένα καπάκι plexy που να πατάει πάνω στο πελτιέρ ,να μαγκώνει τη θέση, και να περνάει από μέσα το νερό?Για να έχεις πιο άμεση επαφή του κρύου πελτιέρ με το νερό.

Ενημερωτικά πολλοί έχουνε φτιάξει τέτοια Plexy, direct die λέγονται,δλδ πάει το νερό πάνω στον επεξεργαστή κατευθείαν, και ψύχεται πολύ καλύτερα.Όμως είναι επικύνδυνο.Αν όμως δεν είναι πάνω στον επεξεργαστή δεν είναι,εφόσον φροντίσεις να το κλείσεις καλά για τυχόν διαρροές!

Επίσης, πιο μεγάλο peltier υπάρχει?Πιο πολύ για επιφάνεια, παρά απόδοσης.

Απ' οσο γνωριζω τα πελτιερ χρειαζονται ισχυρη ψυξη στην θερμη πλευρα για να εχουν αποδοση στην κρυα επομενως δεν νομιζω πως αξιζει τον κοπο να ασχοληθεις δεδομενου οτι η επιφανεια επαφης πελτιερ-κουτιου ειναι πολυ μικρη.

Για καλυτερα αποτελεσματα δοκιμασε την κλασικη μεθοδο με το πελτιερ αναμεσα στον επεξεργαστη και το μπλοκ.

Πως το δικαιολογείς το οτι η επαφή πελτιερ και κουτιού ειναι μικρή? Αφού αποτι καταλαβα θα βαλει το πελτιερ ολοκληρο πανω στο κουτι και απο την αλλη πλευρά, την κρύα, ενα μπλοκ για να κρυώνει το νερό που περν'α.

Εννοω οτι μαλλον δεν θα ειναι αρκετα τα 25-30 cm2 του πελτιερ για να αξιοποιησεις την μεγαλη επιφανεια του κουτιου ωστε να εχεις επαρκη ψυξη της θερμης πλευρας.

Οταν εχεις παθητικη ψυξη χρειαζεσαι αρκετα μεγαλη επιφανεια επαφης ή heat pipes ωστε να διαχεεται η θερμοτητα σε ολη την επιφανεια της ψυκτρας (στην περιπτωση αυτη του κουτιου).

Νομίζω ότι το πελτιέρ δεν θα αποδόση ουσιαστικά γιατί στον επεξεργαστή έχει διαφορά θερμοκρασίας μεγάλη από την μία πλευρά στην άλλη ενώ σε αυτή την περίπτωση η διαφορά θερμοκρασίας θα είναι ελάχιστη.

Απλα να πω πως το πελτιερ βγάζει μια διαφορά θερμοκρασίας.Αν πχ έχει delta 40c και η ζεστή του πλευρά ειναι 40c τότε η κρύα του πλευρά θα είναι 0c. Η διαφορά θερμοκρασίας φυσικά εξαρτάται και από τα watt που θα παραλάβει η κρύα πλευρά και τα watt του ίδιου.

Στην περίπτωση σου θα είναι λίγα γιατί το νερό θα έχει αποβάλει τα watt στο ψυγείο.Χρειάζεσαι ένα peltier με περισσότερα watt από όσα θες να ψύξεις σίγουρα διπλάσιο.Για αυτό και είναι ασύμφορο να ψύξεις κατευθείαν το cpu.Αλλα δεν ξέρω για να ρίξεις το νερό, στην χειρότερη ,5c από ότι ειναι τωρα μου ακούγεται πολύ καλό.Απλά χρειάζεσαι μια μεγάλη επιφάνεια με την οποία θα δίνει το peltier την ψύξη του. Για να ψύξεις την ζεστή πλευρά του να υπολογίσεις το άθροισμα των watt του ίδιου peltier + watt τα του νερού που θα ψύξεις

Δεν ειναι λιγο μικρο το tower?Αναρωτιεμαι πως χωρεσαν ολα αυτα εκει μεσα,και οταν ειναι σε λειτουργια, πρεπει να ειναι φουρνοσ εκει μεσα,και αμα βαλεισ και το peltier....:computer:

Πρώτον: Σ' ένα τέταρτο θα έχει πάρει "φωτιά" η πλάκα αλουμινίου που θα εφάπτεται η ζεστή πλάκα του peltier (με πάστα σιλικόνης φυσικά).......Φωτιά....... ;)

Το χειρότερο peltier έχει delta περί τους 63*......

ΑΝ μπορέσεις να ψύξεις τη ζεστή πλάκα ίσως και να κάνεις κάτι και εννοώ με ενεργή ψύξη και όχι παθητική.... ;)

Αρχική απάντηση από mariosalice [Σήμερα, στις 09:03]

Όσο λιγότερο θερμό είναι το μέσο που θέλουμε να ψύξουμε, τόσο λιγότερη ενέργεια καταναλώνει το peltier και τόσο λιγότερο ανεβαίνει η θερμοκρασία στη ζεστή πλευρά.

Δεύτερο τροφοδοτικό χρειάζεται μόνο αν η θερμοκρασία του μέσου που θα ψύξουμε είναι πολύ ζεστό.

Nope.........Πολύ μικρή διαφορά.... :)

EDIT: Το Peltier δε μπορείς να το βάλεις μόνο του - την ψυχρή μεριά που αναφέρθηκε - θέλει buffer......κάτι χάλκινο..... :)

Το κουτί είναι ένα από τα μεγαλύτερα που υπάρχουν.

http://www.thermaltake.com/product/Chassis/fulltower/tai-chi/vb5001sna.asp

Μέσα όχι μόνο δεν είναι φούρνος αλλά είναι κυριολεκτικά κρύο χωρίς να έχω κανένα ανεμιστήρα πάνω από 1200 στροφές και είμαι υπερχρονισμένος στα 3400MHz (E6700) με δύο κάρτες γραφικών 7900gtx σε SLI.

Αυτό σημαίνει ότι λειτουργεί αθόρυβα.

Για το peltier είδα ότι υπάρχουν διαστάσεις 4Χ4cm.

Δεν ξέρω αν υπάρχουν και μεγαλύτερα.

Πιστεύω ότι η ψύξη της ζεστής πλευράς που θα ακουμπάει (με θερμοαγώγιμη πάστα? δεν ξέρω αν επιτρέπεται) πάνω σε χοντρή ψύκτρα αλουμινίου διαστάσεων 50Χ60cm (δηλαδή όλη η πόρτα) θα είναι επαρκής.

Η θερμότητα διαχέεται σε όλη την επιφάνεια, γιατί το αλουμίνιο είναι καλός αγωγός της θερμότητας.

Η άλλη πλευρά που είναι ψυχρή θα πρέπει να κατεβάσει τη θερμοκρασία του νερού που θα περνάει μέσα από ένα χάλκινο block, από τους 25 βαθμούς περίπου.

Το delta αν είναι 40 βαθμοί, τότε το block θα παγώνει και το νερό καθώς θα περνάει από μέσα θα ψύχεται αρκετά, χωρίς να χρειάζεται μεγάλη κατανάλωση ενέργειας.

Όσο λιγότερο θερμό είναι το μέσο που θέλουμε να ψύξουμε, τόσο λιγότερη ενέργεια καταναλώνει το peltier και τόσο λιγότερο ανεβαίνει η θερμοκρασία στη ζεστή πλευρά.

Δεύτερο τροφοδοτικό χρειάζεται μόνο αν η θερμοκρασία του μέσου που θα ψύξουμε είναι πολύ ζεστό.

Εξ άλλου το τροφοδοτικό μου είναι 850W Galaxy Enermax και έχει αρκετή δύναμη.

@ergotelis

Για την κατασκευή με Plexy που λες, θα ήταν ιδανικό να ακουμπάει το νερό κατευθείαν πάνω στην ψυχρή επιφάνεια του peltier.

Θα μειωνόταν ακόμα περισσότερο η υγροποίηση, με αυτό τον τρόπο και θα είχαμε λιγότερες απώλειες, αλλά μου φαίνεται πολύ δύσκολο στην κατασκευή και επικίνδυνο.

Τα direct die περικλείουν μέσα στο plexy block τον επεξεργαστή και όχι το peltier.

Δεν ξέρω αν επιτρέπεται να ακουμπάει το νερό πάνω στην κεραμική επιφάνεια του peltier (νομίζω ότι δεν πρέπει να υπάρχει πρόβλημα).

Νομίζω ότι είναι αδύνατο να κολλήσουμε στεγανά πάνω σε μια μικρή κεραμική επιφάνεια ένα στεγανό block από plexy.

Εκτός και αν παραγγείλω ειδική κατασκευή peltier.

Δεν ξέρω ούτε με ποιο τρόπο είναι κολλημένες οι κεραμικές επιφάνειες πάνω στο peltier, ούτε έχω τις γνώσεις για να κάνω τέτοιες πατέντες.

Αν είχα αυτήν την τεχνογνωσία, θα έφτιαχνα κανονικό μικρό ψυγείο υδρόψυξης που θα λειτουργούσε με peltier.

Ίσως αργότερα να τη σκεφτώ ξανά αυτή τη λύση που προτείνεις, αφού πρώτα αποκτήσω λίγη εμπειρία από peltier.

Αν ξέρετε περισσότερα από Peltier ή αν αυτά που έγραψα είναι λάθος, βοηθείστε με.

Αρχική απάντηση από hipro5 [Σήμερα, στις 09:32]

Πρώτον: Σ' ένα τέταρτο θα έχει πάρει "φωτιά" η πλάκα αλουμινίου που θα εφάπτεται η ζεστή πλάκα του peltier (με πάστα σιλικόνης φυσικά).......Φωτιά....... ;)

Το χειρότερο peltier έχει delta περί τους 63*......

ΑΝ μπορέσεις να ψύξεις τη ζεστή πλάκα ίσως και να κάνεις κάτι και εννοώ με ενεργή ψύξη και όχι παθητική.... ;)

Nope.........Πολύ μικρή διαφορά.... :)

EDIT: Το Peltier δε μπορείς να το βάλεις μόνο του - την ψυχρή μεριά που αναφέρθηκε - θέλει buffer......κάτι χάλκινο..... :)

Θερμές ευχαριστίες για την προσφορά τεχνογνωσίας. Δεν υπάρχουν λιγότερο δυνατά peltier όμως?

Δεν ξέρω αν έχεις δει το κουτί μου αλλά το αλουμίνιο είναι αρκετά χοντρό.

Λες ότι θα ανάψει χωρίς ενεργητική ψύξη, ακόμα και αν παρεμβάλω μια χάλκινη πλάκα 4cm ανάμεσα στη ζεστή πλευρά του peltier και την πλάκα αλουμινίου της πόρτας?

Η πόρτα έχει fins αν πρόσεξες οπότε μεγαλώνει η επιφάνεια πάρα πολύ.

Λέω να μην παραιτηθώ ακόμα από την προσπάθεια.

Μάλλον θα το δοκιμάσω και ότι γίνει.

Θα αγοράσω μόνο το peltier αρχικά, θα το βιδώσω πάνω στην αλουμινένια πόρτα και θα δω τι γίνεται. Πάνω στην ψυχρή επιφάνεια θα βάλω μια παλιά χάλκινη ψύκτρα που έχω για buffer (αν το κατάλαβα καλά) ;)

Από λίγα που διάβασα είδα ότι κάνει διαφορά στην κατανάλωση ενέργειας και στα απαιτούμενα amper, όταν καλείται να αποβάλει πολλά Watt θερμότητας το peltier.

Νομίζω ότι θα χρειαστεί όμως ψάξιμο για να βρεθεί κατάλληλο peltier.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.