Jump to content

Asus A8N-E & 3800+ x2 OC

Diamantius

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Χρόνια πολλά σε όλους και Καλή Χρονιά!

Αν και δεν έχω ασχοληθεί με το OC εδώ και αρκετά χρόνια, αποφάσισα να "παίξω" λιγάκι με το σύστημα που έχω τώρα, έτσι για να περάσει η ώρα...

Καταρχάς τα specs:

CPU: Athlon 64 3800+ x2 (S939)

Cpu cooler: NoiseBlocker CoolScraper 120v.2

Mobo: Asus A8N-E, Bios 1013, Swiftech MCX 159-CU πάνω στο chipset.

RAM: 2 x 1GB DDR500 A-DATA Vitesta Extreme

PSU: Antec Truepower 550 (η πρώτη έκδοση με 20pin ATX connector αλλά δουλεύει άψογα καθότι δίνει πολλά amps στα +12 kai +5 Volts)

Έχει κανείς σας εμπειρία με το συγκεκριμένο mobo?

Το πρόβλημά μου είναι ότι, σε 1:1 ρυθμίσεις, το απόλυτο max overclock είναι 240MHz (2,4GHz για την CPU , DDR480 για τις μνήμες). To HTT είναι 4x, ώστε να παίζει κάτω από τα 1000ΜΗΖ.

Έχω τις εξής απορίες:

1. Το όριο για το max "FSB" το καθορίζει η M/B ή η CPU?

2. Ποιο πιστεύετε ότι είναι το ανώτατο "ασφαλές" voltage για την CPU?

3. Στα 2,4GHz, με 1,4Volts, τρέχοντας Prime95 και στους 2 πυρήνες (2 instances) με max heat production torture test, το CPU temp μετά από 30 λεπτά και όλους τους ανεμιστήρες σε low φτάνει τους 63 C, μετρημένο με το PC Probe της Asus. Σε normal χρήση (πχ gaming) το CPU temp δεν ξεπερνάει τους 51 C στην ιδια συχνότητα/voltage. Είναι ακριβής η μέτρηση του mobo? Δεδομένου ότι κανένα game δεν πρόκειται να "κάψει" την CPU όπως 2 prime95 torture tests ταυτόχρονα, πιστεύετε ότι είναι ικανοποιητική η απόδοση του cooling μου ως έχει?

4. Υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω ώστε να τρέχω την CPU 1:1 στα 250 ΜΗz τουλάχιστον? Στα 2,4GHz, που αντικειμενικά δεν είναι και άσχημα, με χαλάει το γεγονός ότι οι μνήμες μου είναι ουσιαστικά underclocked.

Να σημειώσω ότι στα 2,4GHz το σύστημα είναι σταθερό, τρέχοντας memtest και 2 primes για αρκετές ώρες.

Στα 245 και 250 MHz δίνει errors sto memtest και BSOD στα Windows.

Για φωτίστε με λιγάκι φωστήρες μου!

:)

Γενικα το Pc Probe εχει τη ταση να δειχνει υψηλοτερες temps απο τη πραγματικοτητα...

Μεχρι 1.45 vcore με αερα δεν θα εχεις προβλημα...

Με τι timmings σου πετανε errors οι μνημες?Δοκιμασες να ανεβασεις το vdimm?

Οι συγκεκριμμενες ειναι για να παιζουν στα 250 απροβληματιστα και λογικα

πανε παραπανω.Απλα εχε υποψιν σου οτι μπορει και να μην εχεις πεσει και σε καλο IMC.

Κατεβασε τον πολλαπλασιαστη του cpu και τρεξε τις μνημες στα 250 για αρχη να δεις

αν οντως φταινε αυτες...

Default timings για τις μνήμες, 3-8-4-4. Vdimm ανέβασα μέχρι 2,8 και δεν δοκίμασα παραπάνω γιατί θεωρητικά τα 250ΜΗz είναι stock speed για τις συγκεκριμένες μνήμες.

Δοκίμασα μια φορά 9x250 και αντιμετώπισα πάλι πρόβλημα. Αυτό σημαίνει ότι φταίνε οι μνήμες ή παίζει και να τα φτύνει ο IMC?

Τώρα που το σκέφτομαι, δεν δοκίμασα CMD 2T αλλά ξεφτίλα ρε γμτ, υποτίθεται ότι δουλεύουν με 1Τ οι...τιμημένες!

Είμαι σφόδρα απογοητευμένος και τσατισμένος.

Ο μόνος τρόπος να παίξουν οι μνήμες σε 250 1:1 είναι με CMD 2, κάτι που έχει μεγάλο αντίκτυπο στις επιδόσεις. Νομίζω ότι το σύστημα είναι πιο γρήγορο στα 2,4GHz με CMD 1 από ό,τι στα 2,5GHz με CMD 2.

Υπάρχει (έστω και θεωρητική) πιθανότητα να φταίει το τροφοδοτικό?

Είναι η μόνη, ας πούμε, παραφωνία στο σύστημά μου.

Νομίζετε ότι ένα HEC Cougar 650W θα είναι καλύτερο από το 20πινο Antec TruePower 550 μου?

ναι, έχει το τελευταίο 1013 πάνω.

Το έχω μοντάρει μάλιστα με το NVRAID BIOS 5.59 γιατί η ASUS κοιμάται όρθια.

(λες να φταίει αυτό? Αλλά είναι παντελώς άσχετο, το raid bios ειναι τελείως διαφορετικό module...)

...καταρχας καλως τον και παλι:)

...τωρα στο θεμα σου, το βλεπω πολυ δυσκολο ως απιθανο να φταιει το psu γιατι εισαι σχετικα χαμηλα και με πολυ λιγο ρευμα...το φρενο στην υποθεση σου μου φαινεται πως ειναι καθαρα το mobo και βρισκω πιο απιθανο να μπουκωνει ο imc απο τοσο χαμηλα!!

Το σιγουρο ειναι οτι με τπτ δεν θα μεινεις με 2Τ γιατι ειναι σκοτωμα..αυτο που μπορεις να δοκιμασεις ειναι να ριξεις multi στο 8 και συχρονως να βαλεις και 166 divider στην μνημη και το ΗΤΤ στο 2-3 και αρχισε να ανεβαζεις το fsb για να δεις μεχρι που τρωει τοιχο το mobo....αν εισαι τυχερος και παει 300+ επειδη ετσι ζοριζεται λιγοτερο ο imc μπορεις να παιξεις με 312x8 kai 166 ram οποτε θα εισαι 2500 cpu και 250 ram ;)

κατεβασε και αυτο το tool ειναι πολυ χρησιμο ... αντε και καλο λιωσιμο :p

..αα και μην φοβασαι δωσε λιγο ρευματακι στο cpu (1.5) και στις μνημες επισης (2.9) γιατι εχω την εντυπωση οτι μπορει να ειναι και θεμα ρευματος.

Ευχαριστώ mortis, θα δοκιμάσω και θα επανέλθω Δημήτριος, που λέει και ο Πανούσης... :cool:

λοιπόν, το mobo παίζει μια χαρά μέχρι 330 MHz (δλδ ποστάρει εννοώ)

Το πρόβλημα είναι ότι με τίποτα δεν μπορώ να τρέξω τις μνήμες στα 250MHz σε CMD 1 :cry:

(δλδ 312x8 με 166 div)

Κάνοντας διάφορες δοκιμές με την πιο πάνω φιλοσοφία κατέληξα ότι το σύστημα παίζει σταθερότατα ως εξής:

285x9 (Cpu clock 2.565MHz)

Divider 166 (Ram @ 233MHz 8-4-4-3 CMD 1)

HTT x3

VCore 1.40

Vdimm 2.7

Με αυτές τις ρυθμίσεις το PCάκι είναι βράχος. Τρέχει memtest86+ για κάμποσες ώρες, Prime95 και στους 2 πυρήνες, 3D Mark '05 kai '06 κανονικά και δεν ανεβάζει καθόλου temp.

Από τα 285 μέχρι τα 300 ναι μεν μπαίνει στα windows αλλά δεν είναι καθόλου σταθερό...

Τρέχει πχ Sandra (membench 6,6GB/sec) αλλά στο 3d Mark πετάει BSoD μετά από 2 λεπτά με stop error σχετικό με το nv4disp.dll, ακόμα και όταν τρέχω την 7900GS σε stock speeds. Δοκίμασα να ανεβάσω Vcore kai Vdimm για να δω τι φταίει (πήγα μέχρι 1,5v kai 3.0v αντίστοιχα) αλλά δεν είδα διαφόρα, συνεχίζει να ψοφάει με τον ίδιο τρόπο.

Τελικά δεν μπορώ να καταλάβω που κολλάω. Είναι CPU, Mobo ή RAM? Μήπως το stop error στην κάρτα γραφικών σημαίνει ότι τελικά όντως το τροφοδοτικό τα φτύνει?

Υ.Γ. Όπως και να έχει αυτό είναι το υψηλότερο OC που έχω πετύχει ως τώρα από πλευράς απόδοσης. Ψηλό reference clock με χαμηλότερο divider φαίνεται ότι ευνοεί το mem performance τελικά αφού το sandra μετράει περίπου 6,3Gb/sec στα 285x9 με 166 divider και τη μνήμη στα 233 από ό,τι sta 240MHzx10, 1:1 (περίπου 6GB/sec).

Να κράξω το Memoryconfigurator για τις μνήμες?

...man...δεν φταινε οι μνημες ειναι καθαρα mobo πλεον ...για αυτο ολοι μας επι εποχη 939 ειχαμε αλλαξει ενα σκασμο m/b και τελικα ολοι καταληξαμε σε DFI UltraD και βρηκαμε την υγεια μας ....οποτε για μενα ή βρισκεις ενα μτχ DFI me 50-60 ή μενεις με το config που εισαι τωρα στα 285x9 ;)

mortis δεν παίζει να αλλάξω mobo, μονο που σκέφτομαι τη μανούρα μου έρχεται εμετός...

Θα κάτσω στα αυγουλάκια μου προς το παρόν...

Suedehead πού το θυμήθηκες αυτό... Μαζί με τον mortis τα είχαμε ξεζουμίσει τα XP333, αν είχαν πόδια ακόμα θα έτρεχαν LOL

...χεχε ακομα το "καλο" το δικο μου που επιανε 200 fsb το εχει ο father και παιζει αψογα... αλλες εποχες λεμε...:D :D

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.