anthis Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 25, 2006 #1 Κοινοποίηση Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 25, 2006 Γεια παιδιά είμαι καινούριος στο forum και στο overclocking γενικά... Το σύστημά μου: Gigabyte 965p s3 Core 2 duo 6300@2.8Ghz OCZ platinum 6400 2x512 dual channel 6600gt 128mb Heroichi Win Power 550watt PSU Thermaltake Golden Orb ΙΙ cpu cooler Χρησιμοποιώ το BIOS F6. Σε Stock είχα θερμοκρασίες 27-28 βαθμούς κελσίου (έχω βάλει πάστα nanofusion). Έβαλα ratio 1:1 και με βήματα των 5Mhz ανέβασα το fsb στα 400mhz. Οι μνήμες τρέχουν στην ονοματική τους ταχύτητα και χαλαρά timings 5/5/5/15... Υπάρχουν όμως κάποια προβλήματα. Σε άσχετες στιγμές το PC κάνει restart. Τ super PI mod 1m το έβγαλε σε 20 δευτερόλεπτα....Το ORTHOS δεν έχω προλάβει να το τρέξωπάνω από δυο ώρες... Πολλές φορές πάντως στο blend (cpu+ram) βγάζει ένα κόκκινο παραθυράκι που λέει PAGING (είναι κάτι κακό αυτό?) και συνήθως κάνει restart μετά. Επίσης πολλές φορές όταν πάων να ανοίξω κάτι από την επιφάνεια εργασίας εξαφανίζονται τα εικονίδια και μένει μόνο το wallpaper, μετά επανέρχονται, αλλά πάλι τα ίδια... Επίσης σε μερικά παιχνίδια κάενι restart μετά από κανένα δεκάλεπτο και μετά μου βγάζει μήνυμα ότι ανένηψε από σοβαρό σφάλμα (έχω επισυνάψει το κείμενο που μου γράφει...) Αυτά τα φαινόμενα έχουν σχέση με τον υπερχρονισμό ή είναι κανένας ιός? Τo antivirus δεν βλέπει τίποτα... Η μητρική, οι μνήμες και το τροφοδοτικό είναι καινούρια και με το format που έκανα για να τα εγκαταστήσω εμφανίστηκαν αυτά τα προβλήματα... Υπήρχαν και πριν τον υπερχρονισμό.... Το Voltage αρχικά το είχα 1,35 αλλά επειδή νόμιζα ότι αυτό προκαλούσε τα προβλήματα το πήγα σε 1,45 (βλακεία, ε? ) Στα dimm έχω 2,2 volt (0,4 volts overvoltage), στο fsb +0,1 volts overvoltage και στο chipset +0,1 volts overvoltage... Επίσης για την θερμοκρασία.... Την ίδια ώρα που το Gigabyte Easy tune 5 και το bios μου δείχνουν σε idle κατάσταση 42-43 βαθμούς κελσίου, το core temp μου δείχνει 53... Ποιο είναι σωστό άραγε? Μέχρι τι θερμοκρασίες επιτρέπεται να φτάνει ένας conroe σε full load? Sorry για τις πολλές ερωτήσεις.... Εϊμαι noobάς στον υπερχρονισμό, αν και έχω διαβάσει πολλά forum και site περί του θέματος... Πρέπει να έχεις και πρακτική εμπειρία.... Αν μπορεί κάποιος να με κατατοπίσει λίγο τι ακριβώς είναι αυτά τα restart και τα κολήματα και πού οφείλονται... καθώς και τη λύση τους με τις σωστές ρυθμίσεις... θα ήταν πολύ ευχάριστο.... Μεγάλη ταλαιπωρία αυτή η αστάθεια... Και να μην ξέρω πού οφείλεται... case.txt Link to comment Share on other sites More sharing options...
gdp77 Δεκέμβριος 25, 2006 #2 Κοινοποίηση Δεκέμβριος 25, 2006 Οφείλεται στο ότι ανέβασες χωρίς να κάνεις prime ή να σιγουρευτείς για το stability του συστήματος στα ενδιάμεσα βήματα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
geoal Δεκέμβριος 26, 2006 #3 Κοινοποίηση Δεκέμβριος 26, 2006 σωστος ο προλαλησαντας και επισης τρεξε κανενα memtest απο DOS για να δεις αν οι μνημες βγαζουν λαθη. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anthis Δεκέμβριος 26, 2006 Author #4 Κοινοποίηση Δεκέμβριος 26, 2006 Θα τρέξω το memtest και μετά επι 10-12 ώρες το ORTHOS... Ποια θερμοκρασία είναι σωστή? Αυτή που λέει το BIOS και το πρόγραμμα της μητρικής ή αυτή που λέει το core temp? Έχουν δέκα βαθμούς διαφορά.... Επίσης τι voltage προτείνετε να βάλω για να είμαι rock stable στα 2,8? Δεν θα πάω ψηλότερα.... (νομίζω με την αύξηση του voltage ανεβαίνει και η θερμοκρασία... άρα καλό θα ήταν να μην παραπάνω από αυτό που χρειάζεται...) Ευχαριστώ για την βοήθεια Link to comment Share on other sites More sharing options...
dohc161416003179 Δεκέμβριος 26, 2006 #5 Κοινοποίηση Δεκέμβριος 26, 2006 Το BIOS σου δείχνει θερμοκρασία του επεξεργαστή και σε γενικές γραμμές για την συγκεκριμένη μητρική είναι σωστό, όπως και το Easy Tune...Το CoreTemp δείχνει θερμοκρασία του πυρήνα του επεξεργαστή, γι΄αυτό είναι υψηλότερη, οπότε και τα δύο είναι σωστά. Στους Ε6300/6400/6600 η αύξηση της θερμοκρασίας επέρχεται και με την αύξηση του ρεύματος που δίνεις στο νεπεξεργαστή, αλλά και από την αύξηση των mhz.'Οσον αφορά το ρεύμα που δίνεις νομίζω με την ψύκτρα που έχεις είσαι καλά στα 1.45, αν και με την S3 μπορεις να δώσεις και λίγο παραπάνω, μια και που δίνει επιλογές για πολύ μικρές αυξήσεις τάσεις. Link to comment Share on other sites More sharing options...
geoal Δεκέμβριος 26, 2006 #6 Κοινοποίηση Δεκέμβριος 26, 2006 για τα 2.8 που θελεις νομιζω οτι και με 1.4 θα τα εχεις. Δεν ξερω ποσο καλο κομματι ειναι ο 6300 που εχεις αλλα εχω δει τετοιους επεξεργαστες στα 3.0+ και με 1.36. Δοκιμασε αλλα να ξερεις οτι δεν φταει μονο ο επεξεργαστης αν δεν ανεβαινει αλλα ο συνδιασμος επεξεργαστη-μητρικη-μνημες. Καλη επιτυχια και χρονια πολλα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anthis Δεκέμβριος 26, 2006 Author #7 Κοινοποίηση Δεκέμβριος 26, 2006 Επίσης χρόνια πολλά σε όλους και ευτιχισμένο το νέο έτος!!! Λέτε να άραγε να κατεβάσω λίγο την τάση από 1,45 σε 1,4? Πώς θα δω πού είναι πιο καλά? Ακολούθησα βήμα βήμα την διαδικασία που έλεγε ένα βιβλιαράκι του PC World, επειδή είχα σχεδόν ίδιο hardware... Το mem test το έτρεξα μιάμιση ώρα και έκανε 8 pass με καθόλου errors... Τελειώνει ποτέ αυτό το test? Πόσο πρέπει να το αφήσω? Τα test τα έκανα με 4/5/4/15 800Mhz στα 2,2,volt... Αυτά καλύπτονται παρεπτιτόντως από την εγγύηση.... Το PAGING που μου γράφει το ORTHOS στο blend mode τι είναι? Link to comment Share on other sites More sharing options...
anthis Δεκέμβριος 26, 2006 Author #8 Κοινοποίηση Δεκέμβριος 26, 2006 To core temp με 1,45volts σε full load μου βγάζει 60-65 βαθμούς κελσίου.... Υπερβολικό έτσι?Ο συνδυασμός πάντως της μητρικής που εχω, με τις μνήμες και τον επεξεργαστή όπως έχω διαβάσει σε πολλά forum είναι πολύ καλά για overclock... Και πολύ πιο ψηλά από ότι είμαι εγώ τώρα...Το mem test μιάμιση ώρα και δεν έβγαλε πρόβλημα... Link to comment Share on other sites More sharing options...
anthis Δεκέμβριος 26, 2006 Author #9 Κοινοποίηση Δεκέμβριος 26, 2006 Το strees time orthos στο blend mode δεν το περνάει... κάνει restart....Θα τρέξω τώρα για 9-10 ώρες το small FFTs μήπως το περάσει....Πάντως και σε παιχνίδια βαριά όπως Total War κάνει restart μετά από κάνα μισάωρο...Την ώρα που τρέχει το ORTHOS το easy tune 5 λέει 57 βαθμούς στον επεξεργαστή ενώ το core temp... 67:woot: Πολύ είναι? Πόσο αντέχει ο πυηρήνας και πόσο γενικά ο επεξεργαστής σε full load? Link to comment Share on other sites More sharing options...
anthis Δεκέμβριος 26, 2006 Author #10 Κοινοποίηση Δεκέμβριος 26, 2006 Κάτι θα πρέπει να κάνω να πέσουν λίγο οι θερμοκρασίες... Την ώρα που τρέχει το ORTHOSστο small FFTs έχω 67 βαθμούς στο core temp και 58-60 στο easy tune 5... Τρέχει τώρα 2ώρες.... Μάλλον θα πρέπει να βρω σταθερότητα σε μικρότερα voltage επεξεργαστή....Το chipset νομίζω εντάξει είναι με το +0,1 volt που του έβαλα...Iσως να φταίνει οι μνήμες που δεν τρέχει το blend... Πόση ώρα πρέπει να τρέξει το mem testγια να σιγουρευτώ ότι είναι οκ?Μην αλλάζω και ψύκτρα πάλι... Λεφτά, αποσυναρμολόγηση και επανασυναρμολόγηση όλου του PC... δεν είναι και τόσο έυκολο....Στο κουτί έχω βάλει έναν αθόρυβο οχτάρη ανεμιστήρα να βάζει κρύο αέρα στο ύψος του επεξεργαστή, στο πλαϊνό μέρος του κουτιού....Επίσης έχω 13cm μπορς να βάζει και 13cm πίσω να βγάζει....Έχω και το τροφοδοτικό που βγάζει...Κάποια στιγμή λέω να πάρω το zalman 9500 led... Λέει για τα λεφτά του?Πάντως δεν θέλω να μπαίνω σε διαδικασίες τώρα... Θα πάρω καλύτερη το καλοκαίρι με τους καύσωνες.... Μπορεί να πάρω και υδρόψυξη τότε να τελειώνω...’χετα όμως με αυτά, ανμπορεί κάποιος ναμου πει μα τα υπάρχοντα τις μαγικές ρυθμίσεις που πρέπει να κανω για σταθερότητα και σωστή θερμοκρασία....:magic: Link to comment Share on other sites More sharing options...
geoal Δεκέμβριος 26, 2006 #11 Κοινοποίηση Δεκέμβριος 26, 2006 καλο θα ειναι να ανεβαζεις συχνοτητα με μικρα βηματα των 5 ΜΗΖ να δοκιμαζεις σταθεροτητα και μνημες και να συνεχιζεις (ειναι χρονοβορο το ξερω αλλα η υπομονη ειναι αρετη οπως λενε). Επισης τις μνημες βαλτες 1:1 (533) και την ταση μνημης καπου στα 2.3-2.35 (ας ειναι λιγο πανω δεν εχουν αναγκη) οι χρονισμοι τις μνημης να ειναι στο 5-5-5-15 αρχικα αλλα επειδη η Gigabyte 965DQ6 που ειχα δοκιμασει το καλοκαιρι εκανε κουλα με τις μνημες καλο ειναι να δεις με το CPUZ αν οι χρονισμοι των μνημων συμφωνουν με αυτους που εχεις ορισει στο BIOS δηλαδη 5-5-5-15 (Η DQ6 οταν εβαζα 5-5-5-15 στο BIOS εβαζε μονη της 3-3-3-15 και εκοβε καθε προσπαθεια για μεγαλο overclock) . Οι υπολοιπες τασεις ας ειναι 1,55 (+0,3) για το northbridge chipset καπου στο 1,3 για το southbridge και η ταση του επεξεργαστη καπου στο 1,425. Ολα αυτα θα τα βελτιωσεις σταδιακα οταν βρεις την μεγιστη συχνοτητα που ειναι σταθερος ο επεξεργαστης. Επειδη οπως βλεπεις ειναι πολλα αυτα που μπορω να σου πω διαβασε και κανενα αλλο οδηγο overclock περα απο αυτον που εχεις ωστε να παρεις ιδεες. Happy clocking... Link to comment Share on other sites More sharing options...
anthis Δεκέμβριος 26, 2006 Author #12 Κοινοποίηση Δεκέμβριος 26, 2006 Thanks...Διαβάζω πολλούς οδηγούς... ’λλοι πάνε 3,2 με τάση 1,35... Καλύτερα δεν είνα έτσι?Τώρα έβαλα 1,375 και timings 4/5/4/15 με 2,2 volt τάση....To mem test σε αυτά τα settings έκανε 8 pass χωρίς errors καθόλου... Μετά βαρέθηκα και το σταμάτησα....Φοβάμαι μήπως φταίει το τροφοδοτικό γιατί είναι καινούριο...Κάνει το εξής πράγμα: Όταν πατάω το κουμπί για να ξεκινήσει, ξεκινάει ο ανεμιστήρας τουτροφοδοτικού και οι άλλοι μένουν ακίνητοι... Μετά ακούγεται ένα κρατς και ξεκινούν και οι άλλοι... Σημαίνει κάτι αυτό? Έχει βλάβη? Ή είναι φυσιολογικό? Link to comment Share on other sites More sharing options...
dohc161416003179 Δεκέμβριος 26, 2006 #13 Κοινοποίηση Δεκέμβριος 26, 2006 Κλασσικά συμπτώματα του 965, μην ανησυχείς....Μέχρι 450 το τσίπσετ δεν θέλει ρεύμα....Κι εγώ στην S3 Που έχω, το πήγα μέχρι 455 χωρίς να δώσω ρεύμα...άλλα κομάτια επεξεργατών είναι πιο κρύα κι άλλα πιο ζεστά, ενώ άλλα ανεβάζουν πιο εύκολα συχνότητες με λιγότερο ρεύμα, εξ ου και οι διαφορές που διαβάζεις.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
anthis Δεκέμβριος 26, 2006 Author #14 Κοινοποίηση Δεκέμβριος 26, 2006 Κατέβασα σε stock (1,86GHz - 266 fsb)για να δω κάποια πράγματα (να σιγουρευτώ ότι δεν είναι ιός τα restart και φυσικά να τρέξω το ORTHOS σε stock ταχύτητες να δω τι παίζει...)Εγώ μέχρι 400 fsb θέλω να πάω... Αφού σιγουρευτώ ότι είναι οκ το σύστημα σε stock...Λες λοιπόν ότι δεν χρειάζεται να βάλω MGC (chipset) overvoltage.... FSB overvoltage να βάλω? Και την τάση του επεξεργαστή λέω να την κρατήσω κάτω από 1,4 για να έχω οκ θερμοκρασίες... Γύρω στο 1,375 θα την πάω...Τρέχω λοιπόν το blend του ORTHOS σε stock και βλέπω...Θα postάρω σύντομα... Link to comment Share on other sites More sharing options...
anthis Δεκέμβριος 26, 2006 Author #15 Κοινοποίηση Δεκέμβριος 26, 2006 Μετά το format που έκανα και το κατέβασμα των πάντων σε stock έτρξα επιτέλους το ORTHOS στο blend χωρίς προβλήματα.... Πάει και το πρόβλημα του restart...Θα αρχίσω να ανεβάζω πάλι τώρα...Από πού είναι καλύτερο να υπερχρονίζω από το BIOS ή από το easy tune 5?Voltage στο chipset να ανεβάσω? Στο FSB? Πόσο? +0,1?Τον επεξργαστή θα του δώσω όσο λιγότερη τάση αντέχει... Αλλιώς ανεβάζει πολλή θερμοκρασία.... Γϋρω στο 1,35 με 1,375 λέω.... Σιγά σιγά και βλέπουμε... Link to comment Share on other sites More sharing options...
dohc161416003179 Δεκέμβριος 26, 2006 #16 Κοινοποίηση Δεκέμβριος 26, 2006 Κοίταξε....κανένας σοβαρός άνθρωπος που θέλει να λέιε ότι ασχολείται(όχι ότι είναι Overclocker) με το Overclocking δεν θα καταδεχόταν να χρησιμοποιήσει ένα πρόγραμμα για αυτό το λόγο...Το καλό με το Easy Tune είναι ότι και χαζομάρα να κάνεις με ένα restart θα επανέλθεις, ενώ με το να πειράξεις το BIOS...FSB και Chipset να μην δώσεις ρεύμα...ακόμα...Αν πιάσεις το chipset θα δεις ότι ζεματάει, παρά την ψύκτρα του. Τοποθέτησε εκεί ένα ανεμιστηράκι, να είσαι σίγουρος. Για ρεύμα δοκίμασε με 1.375 στον επεξεργαστή και +0,2 στις μνήμες..Για σιγουριά βάλε κι εκεί έναν 8ρι να ρίχνει.Κατέβασε το SetFsb, ώστε να ανεβάζεις συχνότητα με αυτόν τον τρόπο και άρχισε τις δοκιμές Link to comment Share on other sites More sharing options...
anthis Δεκέμβριος 27, 2006 Author #17 Κοινοποίηση Δεκέμβριος 27, 2006 OK θα χρησιμοποιήσω το BIOS.... Μέχρι 400 FSB που θα πάω δεν δίνω ρεύμα σε chipset και fsb, αν δω αστάθεια θα δώσω λίγο.... Θα τρέχω συνέχεια το ORTHOS όσο ανεβαίνω....Οι μνη΄μες με καλύπτονυ στην εγγύηση για τάση μέχρι 2,3.... ’ρα θα τους δώσω 2,2 να είναι οκ... Δεν ψήνονται.... Έχουν πολύ καλές ψύκτρες....Για το chipset (το 965 όχι το ICH8, έτσι?) γίνεται πάνω στο παθητικό σύστημα ψύξης που έχει να βάλω έναν τεσσάρι ανεμιστήρα? Να τον βιδώσω.... Αλλά έχει περίεργο σχήμα, δεν βιδώνει τίποτα....Το πολύ πολύ αγοράζω από e-shop κάτι ψύκτρες με ανεμιστήρα που έχει για chipset...Τα άλλα παιδιά εδώ στο forum που έχουν αντίστοιχα motherboards της Gigabyteέβαλαν επιπλέον ψύκτρα στο chipset? Αν ναι πείτε μου ποια, να βάλω και εγώ την ίδια...Θα ανεβάσω τώρα και θα σας πω αποτελέσματα....Thanks για τις συμβουλές.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
gdp77 Δεκέμβριος 27, 2006 #18 Κοινοποίηση Δεκέμβριος 27, 2006 Τώρα έβαλα 1,375 και timings 4/5/4/15 με 2,2 volt τάση....To mem test σε αυτά τα settings έκανε 8 pass χωρίς errors καθόλου... Μετά βαρέθηκα και το σταμάτησα....Μου έχει τύχει το memtest να βγάλει errors μετά τις 7 ώρες... Για μένα, αν δεν τρέξεις 12 ώρες memtest δεν είσαι ok στις μνήμες. (Να μην πω 24) ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
dohc161416003179 Δεκέμβριος 27, 2006 #19 Κοινοποίηση Δεκέμβριος 27, 2006 Αρχική απάντηση από anthis [Σήμερα, στις 10:58] Για το chipset (το 965 όχι το ICH8, έτσι?) γίνεται πάνω στο παθητικό σύστημα ψύξης που έχει να βάλω έναν τεσσάρι ανεμιστήρα? Να τον βιδώσω.... Αλλά έχει περίεργο σχήμα, δεν βιδώνει τίποτα.... [/quote Μπορείς να βάλεις ότι ανεμιστήρα θες, ακόμα και να ακουμπήσεις κάποιον πάνω στην κάρτα γραφικών ή έναν μικρό, τον οποίο θα δέσεις με πλαστικό από κάπου, ή ακόμα να κρεμάσεις κάποιον ανεμιστήρα από πάνω...άλλα παιδιά στο φόρουμ έβγαλαν τις ψύκτρες ακ ιάλλαξαν την πάστα τοποθετώντας AS-5..Προφανώς είχαν μεγάλες βλέψεις Πάντως για να δεις ΟΛΕΣ τις θερμοκρασίες(και του southbridge) κάνεις τα ακόλουθα. Στο PC health Status, πας στο Fan speed control Method και επιλέγεις Intel® QST , σώζεις το BIOS και στην επανεκίνηση σου εμφανίζει θερμοκρασίες του ICH και MCH, ενώ πραάλληλα ανοίγει η επιλογή Advanced Chipset features. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anthis Δεκέμβριος 28, 2006 Author #20 Κοινοποίηση Δεκέμβριος 28, 2006 Πόπο.... Έκανα αυτό που είπες και είδα τις θερμοκρασίες.... Σε stock ρολόγια τα πάντα, έχω61 βαθμούς στο chipset. 34 στο ICH8, 28 στον επεεξργαστή και 27 στο σύστημα....Παράγγειλα λοιπόν έναν ανεμιστήερα 4cm AKASA με μπλε LED πάνω.... να τον βάλω να φυσά αέρα στο chipset ή να τραβά? Θα υπάρξει πάντως βελτίωση λογικά, έτσι?Μέχρι τι θερμοκρασίες αντέχει το chipset? Ανεβαίνει η θερμοκρασία του παραπάνω όταν ανεβάζεις FSB? Ρωτάω γιατί εκτός της περίπτωσης του conroe που συζητάμε τώρα, έχω και ένα άλλο PC για την αδερφή μου που έχει τα εξής:Asus P5ND2 SLI DeluxePentium 4 630 3GHzSupertalent 512MB 533MHz CL4PSU QTEC 550WATTμε καλή ροή και ψύκτρα, το chipset (nForce 4 SLI) με stock παθητικό σύστημα ψύξης ψήνεται υπερβολικά, αν το ακουμπήσεις παθαίνεις έγκαυμα, και δεν έχω υπερχρονίσει αν και σκέφτομαι... Μάλλον πρέπει να βάλω και εκεί κάτι... Ανεμιστήρι πάντως δύσκολα στερεώνεται σε αυτό το παθητικό σύστημα που έχει....Ο επεξεργαστής πιάνει 40 βαθμούς σε idle και 52 full load... Σηκώνει να τον ανεβάσω έτσι? Φοράει μια ψύκτρα GLacialtech με ανεμιστήρα Thermaltake Silent Cat 8cm... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.