nikraven Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 6, 2010 #1 Κοινοποίηση Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 6, 2010 Kαλησπέρα σε όλους και χρόνια πολλά.Να ζητήσω συγνώμη για αρχή αν θεωρηθεί απο κάποιους το συγκεκριμένο post λίγο χαζό αλλά επειδή δεν έβγαλα άκρη απο το google για την απορία μου περί συστοιχιών RAID αν μπορεί κάποιος και αν έχει χρόνο και όρεξη να μου εξηγήσει χοντρικά τι είναι ετούτο το RAID,σε τι χρησιμεύει,πως γίνεται και τι προυποθέσεις χρειάζονται?Ας πούμε σε μια motherboard λέει υποστήριξη για RAID σε 0,1,5,10.αυτό τι μπορεί να σημαίνει και πως γίνεται?Το μόνο που ίσως κατάλαβα και αν το αντιλήφθηκα σωστά απο ότι διάβασα στο google για να δημιουργηθει μια συστοιχία RAID οι δίσκοι πρέπει λεει να είναι της ίδιας εταιρίας και της ίδιας χωρητικότητας ή κατάλαβα λάθος? Link to comment Share on other sites More sharing options...
GeorgeVasil Απρίλιος 6, 2010 #2 Κοινοποίηση Απρίλιος 6, 2010 Kαλησπέρα σε όλους και χρόνια πολλά.Να ζητήσω συγνώμη για αρχή αν θεωρηθεί απο κάποιους το συγκεκριμένο post λίγο χαζό αλλά επειδή δεν έβγαλα άκρη απο το google για την απορία μου περί συστοιχιών RAID αν μπορεί κάποιος και αν έχει χρόνο και όρεξη να μου εξηγήσει χοντρικά τι είναι ετούτο το RAID,σε τι χρησιμεύει,πως γίνεται και τι προυποθέσεις χρειάζονται?Ας πούμε σε μια motherboard λέει υποστήριξη για RAID σε 0,1,5,10.αυτό τι μπορεί να σημαίνει και πως γίνεται?Ακριβώς όπως τα λες.Μητρική η οποία υποστηρίζει RAID (σχεδον ολες εχουν τωρα).Απο εκει και περα χρειαζεται τουλαχιστον 2 δισκους (αναλογα το RAID που θα κανεις) για RΑΙD 0 ή 1 και >3 για RΑΙD 5 κτλ.Απο την WikipediaRAID 0RAID 0 (striped disks) distributes data across multiple disks in a way that gives improved speed at any given instant. If one disk fails, however, all of the data on the array will be lost, as there is neither parity nor mirroring. In this regard, RAID 0 is somewhat of a misnomer, in that RAID 0 is non-redundant. A RAID 0 array requires a minimum of two drives. RAID 1RAID 1 mirrors the contents of the disks, making a form of 1:1 ratio realtime mirroring. The contents of each disk in the array are identical to that of every other disk in the array. A RAID 1 array requires a minimum of two drives.Θεωρητικά αν κανεις RAID 0 με 2 δίσκους διπλασιάζεις το Average Read σου.Χονδρικα:ΠΧ αν ζευγαρωσεις εναν δισκο 80GB και εναν δισκο 320 GB που και οι 2 βγαζουν 50ΜΒ/s Read θα εχεις μια συστοιχία με μεγεθος 80+80=160GB που θα αποδίδει Average Read 100MB/s .(Θεωρητικά παντα ετσι..).Κοινως κερδίζεις σε χωρητικότητα,σε ταχυτητα αλλα ΟΧΙ σε ασφαλεια γιατι αν ο ενας δισκος χαλασει..Bye Bye..=================================Θεωρητικά αν κανεις RAID 1 με 2 δίσκους δεν διπλασιάζεις το Average Read σου.Χονδρικά:ΠΧ αν ζευγαρωσεις εναν δισκο 80GB και εναν δισκο 320 GB που και οι 2 βγαζουν 50ΜΒ/s Read θα εχεις μια συστοιχία με μεγεθος 80+80=80GB που θα αποδίδει Average Read 50MB/s .Κοινως ΧΑΝΕΙΣ σε χωρητικότητα,σε ταχύτητα αλλα κερδιζεις σε ασφαλεια γιατι αν ο ενας δισκος χαλασει..τα δεδομενα υπαρχουν και στον αλλον..Το μόνο που ίσως κατάλαβα και αν το αντιλήφθηκα σωστά απο ότι διάβασα στο google για να δημιουργηθει μια συστοιχία RAID οι δίσκοι πρέπει λεει να είναι της ίδιας εταιρίας και της ίδιας χωρητικότητας ή κατάλαβα λάθος?Για ψυχολογικους λογους,και για λογους μεταπωλησης ναι..Θεωρητικά και πρακτικα οχι. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sakis_the_fraud Απρίλιος 6, 2010 #3 Κοινοποίηση Απρίλιος 6, 2010 Μια πολυ καλη πηγη για να κατανοησεις το RAID ειναι η Wikipedia. Αναλυει ξεχωριστα το καθε RAID και με εικονες εδω. Κατι παρομοιο υπαρχει και στα ελληνικα εδω. Αν κολλησεις καπου, εδω ειμαστε. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nikraven Απρίλιος 6, 2010 Author #4 Κοινοποίηση Απρίλιος 6, 2010 Ακριβώς όπως τα λες.Μητρική η οποία υποστηρίζει RAID (σχεδον ολες εχουν τωρα).Απο εκει και περα χρειαζεται τουλαχιστον 2 δισκους (αναλογα το RAID που θα κανεις) για RΑΙD 0 ή 1 και >3 για RΑΙD 5 κτλ.Απο την WikipediaΘεωρητικά αν κανεις RAID 0 με 2 δίσκους διπλασιάζεις το Average Read σου.Χονδρικα:ΠΧ αν ζευγαρωσεις εναν δισκο 80GB και εναν δισκο 320 GB που και οι 2 βγαζουν 50ΜΒ/s Read θα εχεις μια συστοιχία με μεγεθος 80+80=160GB που θα αποδίδει Average Read 100MB/s .(Θεωρητικά παντα ετσι..).Κοινως κερδίζεις σε χωρητικότητα,σε ταχυτητα αλλα ΟΧΙ σε ασφαλεια γιατι αν ο ενας δισκος χαλασει..Bye Bye..=================================Θεωρητικά αν κανεις RAID 1 με 2 δίσκους δεν διπλασιάζεις το Average Read σου.Χονδρικά:ΠΧ αν ζευγαρωσεις εναν δισκο 80GB και εναν δισκο 320 GB που και οι 2 βγαζουν 50ΜΒ/s Read θα εχεις μια συστοιχία με μεγεθος 80+80=80GB που θα αποδίδει Average Read 50MB/s .Κοινως ΧΑΝΕΙΣ σε χωρητικότητα,σε ταχύτητα αλλα κερδιζεις σε ασφαλεια γιατι αν ο ενας δισκος χαλασει..τα δεδομενα υπαρχουν και στον αλλον..Για ψυχολογικους λογους,και για λογους μεταπωλησης ναι..Θεωρητικά και πρακτικα οχι.φιλε μου georgevasil σε ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες,να εισαι καλά.αυτό ήθελα να μάθω σε γενικές γραμμές περί RAID. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nikraven Απρίλιος 6, 2010 Author #5 Κοινοποίηση Απρίλιος 6, 2010 Μια πολυ καλη πηγη για να κατανοησεις το RAID ειναι η Wikipedia. Αναλυει ξεχωριστα το καθε RAID και με εικονες εδω.Κατι παρομοιο υπαρχει και στα ελληνικα εδω. Αν κολλησεις καπου, εδω ειμαστε. Kαι σε σένα φιλε sakis ενα ευχαριστώ για τον χρόνο σου και τις πληροφορίες. Μόνο μια τελευταία απορία έχω. Ας πούμε ότι έχω την κατάλληλη motherboard που υποστηρίζει RAID 0 και RAID 1 και ας πούμε ότι έχω και δυό δίσκους ας πούμε 500GB ο καθένας. Το RAID 1 για παράδειγμα πως το φτιάχνουμε? Πάει το κόλπο ανάλογα σε ποιές θύρες sata θα εγκαταστήσουμε τους δίσκους και μετά θα πρέπει να κάνουμε κάποια ρυθμιση απο το bios ή κοτσάνα είπα?:rauch003: Link to comment Share on other sites More sharing options...
sakis_the_fraud Απρίλιος 6, 2010 #6 Κοινοποίηση Απρίλιος 6, 2010 Μόνο μια τελευταία απορία έχω.Ας πούμε ότι έχω την κατάλληλη motherboard που υποστηρίζει RAID 0 και RAID 1 και ας πούμε ότι έχω και δυό δίσκους ας πούμε 500GB ο καθένας. Το RAID 1 για παράδειγμα πως το φτιάχνουμε? Πάει το κόλπο ανάλογα σε ποιές θύρες sata θα εγκαταστήσουμε τους δίσκους και μετά θα πρέπει να κάνουμε κάποια ρυθμιση απο το bios ή κοτσάνα είπα?:rauch003: Με τις θυρες δεν πρεπει να κανεις κατι συγκεκριμενο. Αν ειναι και οι 2 στον ιδιο controller δεν παιζει ρολο σε ποια θεση ειναι κουμπωμενοι. Υπαρχει ενας οδηγος για τους controller της intel ( ICHxR ) εδω Link to comment Share on other sites More sharing options...
nikraven Απρίλιος 7, 2010 Author #7 Κοινοποίηση Απρίλιος 7, 2010 Παιδιά σας ευχαριστώ πολύ για όλα και για την βοήθεια σας.Κατατοπιστικότατα όλα τα link και οι πληροφορίες σας.Να είστε καλά. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.