Jump to content

Διαφορές σε τέστ δίσκων WD.Ειναι λογικό??

nikraven

Recommended Posts

Καλημέρα σε όλους.

Μετά απο ένα τέστ που έκανα με το HDD-TUNE και το HD-TACH σε δύο ολόιδιους δίσκους που έχω στο pc -(WD 640GB AAKS SATA)-είναι λογικό να μου βγάζει διαφορετικά αποτελέσματα και μάλιστα με μεγάλες αποκλίσεις ταχυτήτων όπως φαίνεται και απο τις φωτογραφίες?

Στις φωτογραφίες με αριθμό 1 είναι ο δίσκος που έχω φορτωμένο μόνο το λειτουργικο (XP+SP2) και τα προγράμματα μου και στις φωτογραφίες με αριθμό 2 είναι ο δίσκος που έχω φορτωμένα μόνο τα προσωπικά μου αρχεία.

σημ:απο το πρόγραμμα HDD-TUNE τρέχοντας και το error scan δεν βρήκε κανένα πρόβλημα.

................................................................................................................

Να σας δώσω και μια πληροφορία σχετικά με κάτι που συμβαίνει στο pc τις τελευταίες ημέρες που ίσως να έχει σχέση με το χάλι του δίσκου.

Καποιες στιγμές το pc πάγωνε ξαφνικά και αναγκαστικά το έκλεινα χειροκίνητα απο το κουμπάκι του tower.

Στην επανεκκίνηση του pc και κατα την ώρα που φόρτωναν οι πληροφορίες απο το bios-(η μαύρη οθόνη με πληροφορίες όλου του υπολογιστή)-εκεί ο δίσκος με το λειτουργικό δεν φαινόταν.

Αποτέλεσμα ήταν να έρθει μια πανέμορφη μαύρη οθόνη που έγραφε NTLDR is missing-press ALT+CTRL+DEL για επανεκκίνηση.

Βγάζοντας τον δίσκο απο το pc και κάνοντας τον εξωτερικό-(σε ένα αλλο pc που έχω)- εκεί φαίνεται μια χαρά σαν εξωτερικός δίσκος.

Τον ξηλώνω απο εξωτερικό δίσκο και τον ξανα εγκαθιστώ μέσα στο pc στην θέση του και ως δια μαγείας το bios τον αναγνωρίζει στην εκκίνηση και φορτώνει το λειτουργικό μια χαρά.!!!!

Καλώς ή κακώς παίρνω απόφαση να του κάνω ένα format για να μην μου ξανα παρουσιάσει τέτοιο πρόβλημα.

Αφού γίνεται το format και ξανα περνάω όλα τα προγράμματα απο την αρχή προχθές πάλι μου κάνει την ίδια ιστορία.

Παγώνει το pc ξαφνικά απο το πουθενά και το κλείνω χειροκίνητα.

χάνεται πάλι ο δίσκος με το λειτουργικό και δεν ξεκινάει με τίποτα και μου βγάζει πάλι το μήνυμα NTLDR is missing-press ALT+CTRL+DEL για επανεκκίνηση.

Σκέφτηκα πριν τον ξηλώσω τον δίσκο απο το κουτί να κάνω μια δοκιμή και να του αφαιρέσω το καλώδιο SATA και μετά απο λίγα λεπτά να το ξανασυνδέσω.

Και όντως μετά την επανασύνδεση του καλωδίου sata πάνω στον δίσκο το pc ξεκίνησε κανονικότατα και φόρτωσε τα windows κανονικότατα.!!!

Τι μπορεί να έχει αποδημήσει ή να ετοιμάζεται να αποδημήσει εν τόπο χλοερό τώρα??

βγαίνει κανένα συμπέρασμα??

post-1837-1414343428,6191_thumb.jpg

post-1837-1414343428,63_thumb.jpg

post-1837-1414343428,6446_thumb.jpg

post-1837-1414343428,6553_thumb.jpg

φιλε μου georgevasil αυτη η εικόνα που βλέπεις πιο πάνω είναι ο κύριος δίσκος c: με το λειτουργικό φορτωμένος.

Για τον δεύτερο δίσκο δυστυχως δεν μπορώ να σου ανεβάσω φωτογραφία απο το HD-TUNE γιατι γράφω τώρα απο το δευτερο μου pc γιατί πάλι το άλλο pc παγώνει.

Ευτυχώς πρόλαβα και πήρα μια μέτρηση στον δεύτερο μου δίσκο με το HD-TUNE.

Πάντως στον δεύτερο μου δίσκο που έχω μόνο τα προσVπικά μου αρχεία οι ενδείξεις απο το HD-TUNE και την καρτέλα ΙΝFO δεν είναι ίδιες σε σχέση με τον πρώτο μου δίσκο.

Στον δεύτερο δίσκο στο INFO του HD-TUNE μου βγάζει τα εξής:

ATA/ATAPI-8-SATA II

UDMA MODE 6 (ULTRA ATA/133)

UDMA MODE 5 (ULTRA ATA/100)

υπαρχουν διαφορές απο τις ενδείξεις του πρώτου hd.

σημαίνει κάτι αυτο?

μια νέα δοκιμή που έκανα πριν απο λίγο είναι η εξής:

άλλαξα πρώτα το καλώδιο του δίσκου με αυτό το καλώδιο απο τον δεύτερο δίσκο που έχω στο pc και πήρα μια μετρηση με το HD-TACH αλλά οι ενδείξεις είναι οι ίδιες όπως και στις προηγούμενες εικόνες.

δεύτερη δοκιμή και ξηλώνω τελείως τον δεύτερο καλό δίσκο που έχω στο pc-(αυτόν που φαίνεται στις φωτογραφίες με τον αριθμό 2)-και στην θέση του βάζω αυτόν τον δίσκο που με τυρρανάει-(αυτον που φαίνεται στις φωτογραφίες με αριθμο 1)-και παίρνω ξανά μια μέτρηση με το HD-TACH που σαφως απο όσο βλέπω τώρα είναι στα κανονικά επίπεδα τώρα ενός δίσκου SATA ή κάνω λάθος?

άρα να υποθέσω ότι φταίει η θέση SATA της motherboard για όλα αυτά που τραβάω και εγώ και ο δίσκος εφόσον στην νέα θέση έχει καλές μετρήσεις?

και η πλάκα είναι ότι η motherboard έχει μόνο 2 θέσεις SATA.

Υπάρχει καμμιά άλλη λύση για να βολέψω και τον δεύτερο μου SATA δίσκο?

post-1837-1414343428,7507_thumb.jpg

Εαν τα εχω καταλαβει σωστα... Εχεις 2 sata ports, ας τα πουμε sata1 και sata2. Εχεις και 2 ιδιους WD640AAKS ας τους πουμε HD1 και HD2.

Ετσι οπως τα εχεις στον υπολογιστη σου, στο sata1 εχεις τον HD1 και στο sata2 τον HD2.

Απο οτι βλεπω, οταν εβαλες τον HD1 στo sata2 επαιξε κανονικα. Δοκιμασες να βαλεις και τον HD2 στο sata1 για να μπορουμε να πουμε με σιγουρια οτι το προβλημα ειναι της θυρας;

Εαν ναι, δεν εχεις και πολλες επιλογες. Φανταζομαι οτι κατι παιζει με τις επιλογες του ultra DMA, ριξε μια ματια εδω και εδω.

Αν δεν σου δινει την δυνατοτητα να αλλαξεις το DMA mode, κανε uninstall τον controller, στο επομενο reboot θα τον δει με τις σωστες ρυθμισεις αυτην την φορα. ;)

Εχει καρτουλες pci με 2 sata υποδοχες με λογικο κοστος (<30€).

Κανε ενα κοπο και τρεξε και το κανενα διαγνωστικο για τον δισκο ( WD Diagnostic 5.04f μεσα απο καποιο boot cd με εργαλεια)

φιλε μου Vagouridis σε ευχαριστώ για το διαγνωστικό της WD.

το κατέβασα σε iso και το εκαψα σε ένα cd.

παρακάτω θα σου κάνω μια περιγραφή του τι έγινε τελικά με το πρόστυχο το pc μου.

όσο για τις καρτούλες τις extra με sata υποδοχές τις είδα σήμερα και στο plaisio και στο e-shop.

Στην δική μου motherboard όμως ύπάρχει διαθέσιμη μόνο μία θέση (στενή) pci express και απο όσο διάβασα στο manual την περιγράφει σαν PCIEX1_1.

Mπάινει σε αυτήν την θέση τέτοιος controller με extra sata θύρες?

Εαν τα εχω καταλαβει σωστα... Εχεις 2 sata ports, ας τα πουμε sata1 και sata2. Εχεις και 2 ιδιους WD640AAKS ας τους πουμε HD1 και HD2.

φίλε μου sakis είσαι απολύτως σωστός μέχρι εδώ.

Ετσι οπως τα εχεις στον υπολογιστη σου, στο sata1 εχεις τον HD1 και στο sata2 τον HD2.

και εδώ σωστός

Απο οτι βλεπω, οταν εβαλες τον HD1 στo sata2 επαιξε κανονικα. Δοκιμασες να βαλεις και τον HD2 στο sata1 για να μπορουμε να πουμε με σιγουρια οτι το προβλημα ειναι της θυρας;

όχι αυτήν την δοκιμή δεν την έκανα γιατί σκέφτηκα εφόσον άλλαξα θέση τον HD1 απο την θέση sata1 στην θέση sata2 και εκεί πήγαινε σφαίρα στις μετρήσεις υπέθεσα ότι άρπαξε σασί η θέση sata1.

Εαν ναι, δεν εχεις και πολλες επιλογες. Φανταζομαι οτι κατι παιζει με τις επιλογες του ultra DMA, ριξε μια ματια εδω και εδω.

Αν δεν σου δινει την δυνατοτητα να αλλαξεις το DMA mode, κανε uninstall τον controller, στο επομενο reboot θα τον δει με τις σωστες ρυθμισεις αυτην την φορα. ;)

αυτό φίλε μου sakis δεν πρόλαβα να το τσεκάρω γιατί φρικάρισα με το pc και είπα πριν αρχίσω να ψάχνω για extra controller με sata θέσεις να του τραβήξω ένα περιποιημένο φορμάτ να τα ξαναπεράσω όλα απο την αρχή και να δω τι θα μου κάνει.

Λοιπόν παιδιά για να μην σας ταλαιπωρώ άλλο με ερωτήσεις να σας πώ απλά ότι το πείραμα πέτυχε ο ασθενής εγχειρίσθηκε και η επέμβαση πέτυχε.:rauch001:

Περιληπτικά για αρχή οι δίσκοι μπήκανε στις θέσεις τους όπως ήταν.

Εγινε ένα περιποιημένο format και ξαναπεράστηκε εκ νέου το λειτουργικό.

Για την συνέχεια ξαναπεραστήκανε όλοι οι drivers της motherboard και πριν περάσω οτιδήποτε άλλο κάνω εγκατάσταση το HD-TACH και παίρνω μετρήσεις και ως δια μαγείας και οι δύο δίσκοι πάνε βολίδα όπως έπρεπε να πηγαίνουν σαν sata δίσκοι.

Κάνω εγκατάσταση ένα προγραμματάκι που παλιά μου είχε σώσει έναν δίσκο και λέγεται HDD-REGENARATOR και το τρέχω.

Μετά απο 5.30 ώρες βρίσκει και επιδιορθώνει 14 bad sectors στον δίσκο μου.

Μετά τρέχω και το boot cd με το διαγνωστικό εργαλειάκι απο την WD που μου πρότεινε πιο πάνω ο φίλος Vagouridis και βρίσκει και τους δύο δίσκους μια χαρά χωρίς σφάλματα.

Ξαναπαίρνω μετρήσεις με το HD-TACH και το ΗD-TUNE και όλα είναι άψογα.

Απο όσο κατάλαβα-(με τις λίγες γνώσεις που κατέχω)- κάτι πρέπει να χάθηκε ή να σβήστηκε απο τους drivers της motherboard.

Παιδιά σας ευχαριστώ όλους για την βοήθεια σας και για τον χρόνο σας.

Καλή Ανάσταση σε όλους με υγεία ευτυχία και φωτεινές ημέρες σε όλους.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.