Jump to content

Conroe 4pin fan?

lefteris

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Μήπως μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει γιατί ο ανεμιστήρας του conroe έχει 4πιν?

Αντίστοιχα, 4 πιν έχει και η υποδοχή στην P5B deluxe για τον ανεμιστήρα του επεξεργαστή, ενώ οι υποδοχές για τους άλλους ανεμιστήρες έχουν όλες 3 πιν.

Οι παλιοί ανεμιστήρες και μητρικές είχαν 3 πιν.

’λλωστε η P5B-D έχει διαχείριση στροφών στο bios και για τους ανεμιστήρες του κουτιού, οπότε δε νομίζω να τίθεται τέτοιο θέμα.

Οι ανεμιστήρες με τα 3 pin δεν είχαν κανένα κύκλωμα για την αυξομείωση των στροφών τους, η μητρική απλά αυξομείωνε την τάση ανάλογα με τις επιλογές μας στο bios.

Οι ανεμιστήρες με τα 4 pin(όπου το 4ο επιτρέπει στην μητρική να επικοινωνεί με το κύκλωμα του ανεμιστήρα μέσω παλμών) επιτρέπουν καλύτερη διαχείριση των στροφών(από το κλασσικό low/med/high) και χαμηλότερα επίπεδα θορύβου.

Αν έχεις όρεξη για διάβασμα, διάβασε αυτό.

:T: Ωραίο το Link... έχει και άλλες χρήσιμες πληροφορίες και specifications για power supplies...

:hmm: όμως δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο να βάλουν το control pin αφού το ίδιο πράγμα μπορούσαν να κάνουν με pwm από το mobo (και το κάνουν αρκετοί), ξέροντας από το sense την ταχύτητα του fan και φυσικά την θερμοκρασία από τους αισθητήρες της mobo...

Ενδιαφέρον.

Γιατί η απορία είναι λογική: Αν η διαχείριση των στροφών γίνεται πάλι με αλλαγή της τάσης και δεδομένου ότι και τα παλιά φανάκια είχαν 3ο pin για την ενημέρωση της μητρικής για τα RPM, τι παραπάνω προσφέρει τελικά το 4ο (μόνο μεγαλύτερη γκάμα ρύθμισης (σε σχέση με το low/mid/high) και αν ναι, γιατί αυτό δεν μπορούσε να γίνει με τα 3pins από την στιγμή που και τότε η μητρική διάβασε τα RPM) ;

ΥΓ Δεν διάβασα ακόμα το link

Νομίζω τελικά ότι είναι απλά μια προσπάθεια της Intel να δημιουργήσει ένα "πρωτόκολλο"(??) για το τι είναι Low/Mid/Hi στους σχεδιαστές mobo ώστε να μην κάνει ο καθένας ότι θέλει... νταααξ... ασήμαντο, αλλά αν το θέλουν έτσι...

Περισσότερο μου κάνει για προσπάθεια να τεθούν κάποια standards στην κατασκευή cpu ανεμιστήρων(ίσως η συχνή αλλαγή από low σε med σε high, πίσω σε low, σε high κλπ) να ζόριζαν το μοτέρ. Πλέον, προκειμένου να κάνουν χρήση του 4ου pin, η συχνή αλλαγή στροφών αποτελεί προυπόθεση.

• 4 weeks later...

(Για να μην ανοίγω άλλη σειρά μηνυμάτων...)

Συνδέοντας έναν ανεμιστήρα ψύκτρας επεξεργαστή με 3πιν σε μητρική που έχει 4πιν (γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες), παραμένει ο έλεγχος των στροφών;

Το bios θα τον ελέγχει με τον ίδιο τρόπο όπως έναν με 4πιν, εφόσον επιλέξουμε την αυτόματη ρύθμιση από αυτό;

Αν όχι, θα μπορούμε με πρόγραμμα όπως το speedfan να ορίζουμε την τάση/στροφές του;

Αν (πάλι) όχι, συνδέοντάς τον σε fan connector της μητρικής και όχι στο cpu θα υπάρξει πρόβλημα; Εκεί θεωρώ ότι θα έχουμε έλεγχο των στροφών του.

Τα έχει δοκιμάσει κάποιος τα παραπάνω;

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.