Jump to content

Έχετε RAID και για ποιό λόγο?

mariosalice

Έχετε RAID στον κύριο υπολογιστή του σπιτιού σας και για   

88 members have voted

You do not have permission to vote in this poll, or see the poll results. Please sign in or register to vote in this poll.

Recommended Posts

Το δικό μου RAID-0 κλείνει έναν χρόνο απροβληματιστης λειτουργίας. Το έκανα περισσότερο για την απομυθοποίηση του πράγματος (και εφόσον έπεσε στα χέρια μου ένας ακόμα δίσκος) και τελικά δεν έμεινα παραπονεμένος. Φιλοξενεί λειτουργικό, αρκετά τεράστια αρχεία βίντεο που επεξεργάζομαι και λειτουργεί και ως χώρος υποδοχής της σαβούρας μέχρι αυτή να κατηγοριοποιηθεί...δλδ δεν θα πεθάνω αν κάποιος δίσκος παραδώσει (φτού σκόρδα!). Γι'αυτό υπάρχει το backup.

Δεν μπορώ να πώ οτι κόλλησα στην καρέκλα από την αύξηση των επιδόσεων (μιλάμε για 2xWD800JD στον NF4), η διαφορά είναι αισθητή πάντως, ειδικά στις αντιγραφές μεγάλων αρχείων, οπότε ικανοποιημένος είμαι...

• Replies 56
  • Created
  • Last Reply
Αρχική απάντηση από mariosalice [Χθες, στις 23:29]

του χρόνου θα υστερώ από τις SATA 3 φτηνές On board λύσεις.

Ωπα! Να το μας και το SATA 3!

Έμαθα ότι άνοιξε η επέκταση της Αττικής οδού με 156 λωρίδες ανά κατεύθυνση. Λέω να πάω για δοκιμή γιατί είμαι σίγουρος ότι η τελική του Zastava μου θα ανέβει από τα 100 στα 250 τουλάχιστον!

Είσαι σίγουρος ότι δεν υπάρχει ανάγκη για

Αρχική απάντηση από mariosalice

Ομαδική ψυχοθεραπεία?

;

:p

Αρχική απάντηση από chroma

H αρχική μου τοποθέτηση βασικά ήταν off topic και τελικά την έφαγε η μαρμάγκα. Αλλά θα το προτείνω, αντι να το συζητάμε δεν ανοίγουμε ένα θέμα με μετρήσεις, μόνο μετρήσεις όμως μεταξύ raid και μονού δίσκου, μεταξύ διαφορετικών stripe size κλπ. Εγώ κάτι ετοιμάζω σχετικό, μόλις το ολοκληρώσω θα ανέβει.

Το θεμα ειναι τι benchmarks θα χρησιμοποιηθουν για να εχουμε σωστα αποτελεσματα

Αρχική απάντηση από spc [13-09-2006 11:19]

Ωπα! Να το μας και το SATA 3!

Έμαθα ότι άνοιξε η επέκταση της Αττικής οδού με 156 λωρίδες ανά κατεύθυνση. Λέω να πάω για δοκιμή γιατί είμαι σίγουρος ότι η τελική του Zastava μου θα ανέβει από τα 100 στα 250 τουλάχιστον!

Είσαι σίγουρος ότι δεν υπάρχει ανάγκη για

;

:p

SATA 3

Το θέμα SATA έχει ήδη συζητηθεί και δεν υπάρχει λόγος να επιμένουμε, από τη στιγμή που δεν συμφωνούμε.

Ένας μας κάνει λάθος. Εγώ, εσύ, δεν έχει σημασία.

Λέω την άποψή μου, είπες παλιά τη δική σου.

Ε φτάνει. Θα αρχίσουμε να κόβουμε φλέβες. :p

Σχετικά με το Zastava.

Μπορεί να μην υπάρχει βελτίωση στην ταχύτητα του Zastava, αλλά αν έχεις πολλά Zastava, τότε σου χρειάζεται ο φαρδύς δρόμος. Διαφορετικά θα έχεις μποτιλιάρισμα.

Εδώ είναι που μιλάμε για RAID ή για συστοιχίες SATΑ3 σε port multiplier.

Παλιότερα όταν είχε γίνει η ίδια συζήτηση είχα δώσει κι ένα link από άρθρο της Intel, που δικαιολογουσε γιατί και πότε βελτιώνεται η ταχύτητα με το SATA, τη στιγμή που οι δίσκοι έχουν ταχύτητα μικρότερη και από το ATA100.

Θα ήθελα τη γνώμη σου σε αυτό το άρθρο.

http://www.storagereview.com/articles/200406/20040625TCQ_6.html

Αρχική απάντηση από mariosalice [Σήμερα, στις 17:29]

SATA 3

Ε φτάνει. Θα αρχίσουμε να κόβουμε φλέβες. :p

(I need) BLOOD :p

Αρχική απάντηση από mariosalice [Σήμερα, στις 17:29]

SATA 3

Σχετικά με το Zastava.

Μπορεί να μην υπάρχει βελτίωση στην ταχύτητα του Zastava, αλλά αν έχεις πολλά Zastava, τότε σου χρειάζεται ο φαρδύς δρόμος. Διαφορετικά θα έχεις μποτιλιάρισμα.

Εδώ είναι που μιλάμε για RAID ή για συστοιχίες SATΑ3 σε port multiplier.

Πολύ σωστά.

Δεν είχα διαφωνήσει ποτέ σε αυτό.

Το θέμα είναι ότι ήδη το SATA II χωράει άνετα 3 δίσκους (μην πω και 4 please μην μου πεις τίποτα για burst 1.269.587 GB/S :p).

Επίσης το ερώτημα που είχε μείνει εκκρεμές σε παλιότερη σχετική συζήτηση είναι τελικά αν το bandwidth του SATA (1,5 G για το I και 3,0 G για II) αφορά το κάθε κανάλι ή το άθροισμα αυτών.

Από τα specs και με μια πρώτη ματιά, φαίνεται να μην γίνεται αναφορά στο σύνολο των καναλιών υποδεικνύοντας ότι το bandwidth αφορά το κάθε κανάλι.

Σε μία τέτοια περίπτωση βέβαια το επιχείρημα των πολλών δίσκων (πάντα για >3 έτσι κι αλλιώς έχει νόημα) καταρρίπτεται.

Θυμάμαι ότι είχες εκφράσει αμφιβολίες για το ότι το bandwidth αναφέρεται στο ανά κανάλι και όπως σου είχα πει και τότε, μου φάνηκαν λογικές οι αμφιβολίες σου.

Ωστόσο έχεις βρει τελικά κάποιο spec που να διευκρινίζει το θέμα;

Όπως είχε πει και τότε αυτό θα ήταν πράγματι κάτι χρήσιμο.

;)

Μέχρι στιγμής δεν κατάφερα να βρω τις προδιαγραφές του nforce4, λες και είναι επτασφράγιστο μυστικό.

H διαφορά μας ήταν στο πόσα κανάλια υποστηρίζει το Nfoce4 νομίζω και στο τι εννοούμε κανάλια.

Η αλήθεια, έχω την αίσθηση, οτι βρίσκεται κάπου στη μέση.

Δηλαδή οτι το Nforce4 υποστηρίζει δύο κανάλια, όπου το καθένα έχει ξεχωριστό bus των 3Gb/s και υποστηρίζει δύο SATA ports, με port multiplier.

Αυτό πρακτικά φαίνεται και από το burst speed του HDTach όπου με δύο δίσκους σε raid-0 στο ένα από τα δύο κανάλια, δείχνει την ταχύτητα του bus και είναι 300MB/s περίπου.

Σύμπτωση? Δεν νομίζω.

Το SATA3 δεν θα έχει μόνο αυξημένη ταχύτητα, αλλά και άλλες βελτιώσεις στο πρωτόκολλο.

Ίσως οι μελλοντικοί σκληροί δίσκοι να έχουν πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα από τους σημερινούς. Mε τα σημερινά δεδομένα δεν έχει νόημα.

Δεν ξέρω τι συμβαίνει αν κάποιος θελήσει να συνδέσει 15 εξωτερικούς δίσκους με port multiplier σε ένα κανάλι. Σενάριο επιστημονικής φαντασίας τραβηγμένο από τα μαλλιά θα μου πεις και θα έχεις δίκιο.

Δεν την έχω δει αυτή την υλοποίηση να δουλεύει και δεν ξέρω.

Εγώ πάντως χρησιμοποιώ ένα μικρό raid0 όπου έχω όλα τα προγράμματα (160gb) και αυτό formaρεται όποτε χρειαστεί. Στο δεύτερο (600gb) υπάρχουν όλα τα δεδομένα και backup του 1ου ;)

Επίσης υπάρχουν και άλλα 360Gb όπου κάνω backup το 600άρι, αλλά μόνο δεδομένα που δε μπορώ να βρω αλλού. Πράγματα που απλά περιμένουν να καταχωρηθούν σε κάποιο DVD, ας χαθούν... Ξαναβρίσκονται :)

Αρχική απάντηση από Oric [15-09-2006 23:31]

Δείτε τις προδιαγραφές του nForce4 εδώ.

Αυτό δεν λέει τίποτα σημαντικό.

Η φράση "SATA drive Support 4 (3Gb/s)" σημαίνει οτι υποστηρίζινται 4 δίσκοι SATA2.

Τίποτα άλλο.

Οι όροι SATA II και SATA2 είναι λάθος.

Ο σωστός όρος είναι SATA και αναλυτικά τι υποστηρίζει. Πχ SATA 3Gb/s σημαίνει αυτό που όλοι ξέρουμε ως SATA2.

Αρχική απάντηση από mariosalice [Σήμερα, στις 16:58]

Αυτό δεν λέει τίποτα σημαντικό.

Η φράση "SATA drive Support 4 (3Gb/s)" σημαίνει οτι υποστηρίζινται 4 δίσκοι SATA2.

Τίποτα άλλο.

Οι όροι SATA II και SATA2 είναι λάθος.

Ο σωστός όρος είναι SATA και αναλυτικά τι υποστηρίζει. Πχ SATA 3Gb/s σημαίνει αυτό που όλοι ξέρουμε ως SATA2.

Νομίζω ότι οι προδιαγραφές, έτσι όπως τις παραθέτει ο κατασκευαστής, είναι και επαρκείς και σαφείς. Τί άλλο θα έπρεπε να λέει;

Κάπου είχα διαβάσει οτι έχει δύο κανάλια μόνο και οτι χρησιμοποιείται port extender για να βγάζει από κάθε κανάλι δύο sata ports.

Δεν είμαι όμως και σίγουρος.

Αυτό σημαίνει οτι κάθε SATA port υποστηρίζει μεν ένα SATA2 δίσκο 3Gb/s, αλλά αν βάλεις δύο δίσκους η διαμεταγωγή δεν διπλασιάζεται.

Με 4 δίσκους, αν υπάρχουν δύο κανάλια η διαμεταγωγή θα είναι 2Χ3Gb/s και όχι 4Χ3Gb/s.

Αυτό εν έχει δύο κανάλια. Αν όμως έχει ένα μόνο κανάλι απ' όπου βγάζει τέσσερα sata ports τότε και με τέσσερις δίσκους πάλι 3Gb/s θα έχουμε συνολικά.

Αυτό μπορούμε φυσικά να το εκμεταλλευτούμε βάζοντας εμείς ένα port extender στο εξωτερικό SATA port και με αυτό τον τρόπο να συνδέσουμε τέσσερις εξωτερικούς δίσκους.

Το bus, επειδή είναι ευρύχωρο στα 3Gb/s θα λειτουργήσει όπως το RAID και θα έχουμε ταυτόχρονη μεταφορά δεδομένων και από τους τέσσερις δίσκους τη στιγμή που τo bus στα 3Gb/s επαρκεί και δεν δημιουργείται μποτιλιάρισμα.

Αυτή είναι και η μεγάλη αξία του SATA 3Gb/s.

Λοιπόν τη βρήκα την απάντηση.

Ηταν μπροστά στη μύτη μας τόσο καιρό και ούτε που το είδαμε.

Προσέξτε αυτό το σχεδιάγραμμα.

http://www.thelab.gr/showthread.php?postid=344030#post344030

Φαίνεται οτι υποστηρίζονται δύο κανάλια 3Gb/s ή 4Χ1.5Gb/s.

Προσέξτε οτι αναφέρεται σε δυνατότητα μεταφοράς δεδομένων και όχι στο πόσους και τι δίσκους θα βάλουμε πάνω.

Μπορούμε δηλαδή να βάλουμε τέσσερις δίσκους SATA 3Gb/s, αλλά η διαμεταγωγή δεν θα είναι 4Χ3Gb/s, αλλά 2Χ3Gb/s.

Προσέξτε άλλο ένα μύθο.

Λένε όλοι οι κατασξευαστές ότι ναι μεν μπορείς να βάλεις στην εξωτερική SATA πορτ εχτενδερ και 4 δίσκους αλλά δεν υποστηρίζεται RAID.

Λένε τη μισή αλήθεια.

Δεν υποστηρίζεται hardware raid για υπολογισμό του parity.

To raid-0 όμως δεν έχει υπολογισμό parity, οπότε δεν μας εμποδίζει κανείς να στήσουμε RAID-0 με τέσσερις sata 2 εξωτερικούς δίσκους.

Η ταχύτητα φυσικά θα είναι απίστευτη.

Ακόμα μπορούμε να φτιάξουμε και software raid-5 για ασφάλεια και να επιβαρυνθεί ο επεξεργαστής.

Μα τις τους θέλουμε τους διπλο και τετραπλοπύρηνους επεξεργαστές?

Για να τους θαυμάζουμε?

στο λάπτοπ raid0 [έχει ξεμείνει από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη (jax) που είναι γκαζιάρης... :) ]

σε 3 μηχανήματα στο γραφείο, raid1 για ασφάλεια φυσικά , χάσιμο αρχείων=ώρες δουλειάς...

Εγώ χρησιμοποιώ εδώ και 2 χρονια raid0 πρώτα με τους 2 74ηδες raptor και μετα με τους 150αρηδες τους οποίους και χρησιμοποιώ αυτή τη στιγμή.Έχοντας αυτά τα δύο χρόνια το λειτουργικό μου πάνω σε raid επρεπε να ασχόληθω με άλλες συγκεκριμμένες εφαρμογές όπως παιχνίδια, benchmarks και διάφορα άλλα για να καταλάβω τις διαφορές μεταξύ των επεξεργασών που άλλαξα ,μεχρι τώρα γιατί σε οτιδήποτε άλλο το raid με έχει βγάλει ασπροπρόσωπο χωρίς το παραμικρό πρόβλημα μέχρι τώρα.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.