fractalbit Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 23, 2006 #1 Κοινοποίηση Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 23, 2006 Σκέφτομαι σαν μία μικρή αναβάθμιση να βάλω raid στο σύστημά μου. Δεν έχω αποφασίσει όμως ακόμα ποιόν raid controller θα πάρω και αν θα κάνω raid 0 ή 1. Έτσι έχω κάποιες απορίες.1. Με ενδιαφέρει σχεδόν αποκλειστικά η ταχύτητα διαβάσματος των δεδομένων και όχι αυτή της εγγραφής. RAID 1 και RAID 0 έχουν την ίδια απόδοση στο read (σχεδόν διπλάσια το raid 0 στην εγγραφή)? Η λογική αυτό λέει αφού και στο raid 1 υπάρχει θεωρητικά η δυνατότητα να διαβαστούν τα μισά δεδομένα από τον έναν δίσκο και τα μισά από τον άλλον. Ισχύει όμως αυτό στην πράξη και αν ναι με όλους ή μερικούς controller? Και ερχόμαστε έτσι στο 2...2. Ποιόν controller να επιλέξω; Θα βρω κάποιον αξιόπιστο και με σχετικά καλή απόδοση (με ενδιαφέρει κυρίως να πληροί το 1) με κόστος γύρω στα 50;Οι απαντήσεις σας θα μου είναι πολύτιμες. Πληροφοριακά οι δύο δίσκοι που θα πάρω θα είναι αυτοί : http://www.plaisio.gr/IWCatProductPage.process?Product_Id=318423 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ARVAS Αύγουστος 23, 2006 #2 Κοινοποίηση Αύγουστος 23, 2006 Το Raid 1 ειναι πιο αργο απο το να εχεις 1 δισκο. Οποτε αφου θες ταχυτητα πας για 0. Κοιτα μηπως βρεις κανα controler σε pci-x αν εχει η μητρικιη σου το pci ισως μπουκωνει σε ρειντ0.Τελος για δισκους κοιτα και αυτους http://www.eshop.gr/show_per.phtml?id=PER.301581Αν και αυτοι που λες ειναι πολυ καλοι.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
spc Αύγουστος 23, 2006 #3 Κοινοποίηση Αύγουστος 23, 2006 Αρχική απάντηση από ARVAS [Σήμερα, στις 16:45] Το Raid 1 ειναι πιο αργο απο το να εχεις 1 δισκο. Αυτό δεν ισχύει πάντα. Εξαρτάται τον controller. Αν αυτός (πχ Intel) υλοποιεί αποδοτικά το RAID 1, υπάρχει σημαντική αύξηση επιδόσεων στην ανάγνωση. Φυσικά για ταχύτητα, σε κάθε περίπτωση, το RAID 0 είναι καλύτερο. Αρχική απάντηση από ARVAS [Σήμερα, στις 16:45] Κοιτα μηπως βρεις κανα controler σε pci-x αν εχει η μητρικιη σου το pci ισως μπουκωνει σε ρειντ0. Υποθέτω ότι εννοείς PCI-EX και όχι PCI-X (καθώς το δεύτερο είναι για server - αν και βέβαια, πολύ διαδεδομένο πρότυπο για RAID Controllers - το πρόβλημα είναι ότι οι μητρικές που το υποστηρίζουν είναι πανάκριβες). Αρχική απάντηση από ARVAS [Σήμερα, στις 16:45] Τελος για δισκους κοιτα και αυτους http://www.eshop.gr/show_per.phtml?id=PER.301581 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ARVAS Αύγουστος 23, 2006 #4 Κοινοποίηση Αύγουστος 23, 2006 pci-ex εννοουσα. Εψαχνε ο πατερας μου για εναν και ειχε βρει γυρω στα 100 κατι. Τωρα αν μπορει να το αντεξει η τσεπη του φιλου μας δεν ξερω γιατι λεει γυρω στα 50Ε. Για το οτι μπορεις να εχεις με ρειντ1 ποιο γρηγορη αναγνωση απο οτι με 1 δισκο εισαι σιγουρος.Εγω που ειχα δοκιμασει μου φαινοταν πιο αργο ειδικα στην εγγραφη αλλα και στην αναγνωση. Link to comment Share on other sites More sharing options...
spc Αύγουστος 23, 2006 #5 Κοινοποίηση Αύγουστος 23, 2006 Αρχική απάντηση από ARVAS [Σήμερα, στις 19:47] pci-ex εννοουσα. Εψαχνε ο πατερας μου για εναν και ειχε βρει γυρω στα 100 κατιΚαι με 40-50 βρίσκεις και σχετικά αξιοπρεπείς. Αρχική απάντηση από ARVAS [Σήμερα, στις 19:47] Για το οτι μπορεις να εχεις με ρειντ1 ποιο γρηγορη αναγνωση απο οτι με 1 δισκο εισαι σιγουρος.Εγω που ειχα δοκιμασει μου φαινοταν πιο αργο ειδικα στην εγγραφη αλλα και στην αναγνωση. Μα αν διαβάσεις αυτά που έγραψα θα δεις ότι είπα ότι εξαρτάται από τον controller (οπότε δεν μου κάνει εντύπωση αυτό που λες, το οποίο κάλλιστα μπορεί να ισχύει ανάλογα την υλοποίηση). Link to comment Share on other sites More sharing options...
fractalbit Αύγουστος 23, 2006 Author #6 Κοινοποίηση Αύγουστος 23, 2006 Γι αυτό ρωτάω ποιόν controller να πάρω. Θέλω έναν που να έχει σωστή υλοποίηση raid 1 για γρήγορη ανάγνωση. Εννοείται πως αν αυτός κάνει 70 και όχι 50 θα τον πάρω απλά δεν θα πάω και στα 200Ε. Ενδεικτικά την ανέφερα την τιμή των 50.Για τους seagate που αναφέρετε δεν βλέπω τον λόγο να πάω προς τα εκεί αφού έχω μείνει απόλυτα ικανοποιημένος από 3 σκληρούς Western digital μετά από πολύχρονη και εντατική χρήση. Εκτός αυτού έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά οπότε θα επιλέξω την μάρκα που εμπιστεύομαι εδώ και χρόνια.Επίσης pci-ex δεν έχω στο σύστημά μου γι αυτό είπα για pci. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.