Dr.Paneas Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 6, 2006 #1 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 6, 2006 Παιδια σε λιγο θα κανω unistall το FC5 και παω ολοταχος για Ubuntu. Επειδη δεν εχω δουλεψει ποτε σε Debian based διανομη, θα ηθελα την υποστηριξη σας σε καποιες αποριες που θα εχω εντος ο λιγον ωρων.
DJD Αύγουστος 6, 2006 #2 Αύγουστος 6, 2006 sudo apt-get install "program name" είναι το μόνο που χρειάζεται να ξέρεις
Giannakis Αύγουστος 6, 2006 #3 Αύγουστος 6, 2006 Ορίστε ένας πολύ κατατοπιστικός οδήγός για να μπείς στο κλίμα. Ωραίο το ubuntu, κατάφερα σε 1 ώρα να σετάρω το pc μου κομπλέ, χωρίς να έχω ασχοληθεί ποτέ μου με Linux!
Dr.Paneas Αύγουστος 6, 2006 Author #4 Αύγουστος 6, 2006 Ειμαι στο net με ubuntu. Βασικα με τρομαξε λιγο στην αρχή γιατι δεν εμπαινε στο net. Πηγα στο Δικτυο και οι ρυθμισεις ηταν OK, απλα επρεπε να τις ξανα επιλεξω και να πατησω OK. Κουλό μου φάνηκε, αλλα τελος παντων.Τωρα κανω update. Μου πεταχτηκε ενα popup και μου ειπε να κανω κατι updates, ειναι συνολο 192mb. Τωρα περιμενω ακομα...Βασικα, προσεξα οτι ο firefox ειναι αργος (???). Διαβασα στο LinuxFormat οτι αυτο το προβλημα σχετικα με την ταχύτητα του firefox το έχουν πολλοί χρήστες στο Ubuntu. Πιθανόν να ευθύνεται στο IPv6. Ακολούθησα τις οδηγίες και το έφτιαξα.Σας παραθέτω το τρόπο για να δείτε κι εσεις:Πατάμε alt+F2 και γραφουμε gksudo gedit /etc/modprobe.d/aliasesβρισκουμε εκει που λεει alias net-pf-10 ipv6 και βαζουμε ενα # μπροστα ωστε να γινει σχόλιο. Ακριβως απο κατω, γραφουμε alias net-pf-10 off και κανουμε save και κλεινουμε το gedit. Μετα ξανα πατάμε alt+F2 και γραφουμε gksudo gedit /etc/modprobe.d/blacklist και προσθετουμε την γραμμή blacklist ipv6 και κανουμε save και μετα exit. Μετα πάλι Alt+F2 και δίνουμε gksudo gedit /etc/hosts . Δεν πειραζουμε τις πρωτες γραμμες που ξεκινουν με 127.0.0.1 και στην συνέχεια βαζουμε # μπροστα απο τις επομενες. Κανουμε save και μετα exit. Μετά ανοιγουμε τον firefox και στην address bar γράφεται about:config . Στο πεδιο filter γράφεται network.dns και σας βγαζει 2 επιλογες. Εσεις κανετε διπλο κλικ σε εκεινη που γραφει disable.ipv6 ωστε να παρει την τιμη true. καντε restart ολο το μηχανημα και voila.Τώρα ξέρετε μηπως να μου πειτε τι κανει το sudo και το gksudo καθώς και τι να κανω για να φτιάξω λιγο τις ελληνικες γραμματοσειρες;Σας ευχαριστω για τις απαντησεις σας. Πολυ ενδιαφερον link και θα ακολουθησω τις οδηγίες του. Ξέρετε τι παιζει με το EasyUbuntu script ; Τι κανει ; Κατεβαζει και ρυθμιζει αυτοματα για μενα ;
Giannakis Αύγουστος 6, 2006 #5 Αύγουστος 6, 2006 To EasyUbuntu σου εγκαθιστά όλα τα απαραίτητα codecs για να παίζει mp3, avi κτλ, τους drivers για gpu και λοιπά χρήσιμα πακέτα. Εγώ έκατσα και τα έβαλα με το... χέρι, πιό πολύ για να εξοικιωθώ. Δοκίμασε, αν δεν το έχεις κάνει και στο FC5, να βάλεις και xgl, είναι όλα τα λεφτά.Edit: το sudo πριν από κάθε εντολή σου δίνει δικαιώματα super user.Αν θέλεις να μην το γράφεις συνέχεια δώσε sudo -s -H. Έτσι ουσιαστικά κάνεις login σαν root.
Dr.Paneas Αύγουστος 6, 2006 Author #6 Αύγουστος 6, 2006 Σε ευχαριστω Γιαννακη. Θα τα κανω με το χέρι. Βασικα καθε φορα που κανω restart πρεπει να πηγαινω στο Συστημα>Διαχείριση Συστήματος>Δικτυο και να βαζω εκει που λεειπροεπιλεγμενη συσκευη gateway το eth0 γιατι καθε φορα που κανω restart δεν γραφει τιποτα εκει με αποτελεσμα να μην εχω δικτυο. Γιατι γινεται αυτο ;
Dr.Paneas Αύγουστος 6, 2006 Author #7 Αύγουστος 6, 2006 Προβλημα με τα πολυμεσα. Ακουληθησα το link αλλα πρεπει μαλλον να το ανανεωσουν γιατι δεν υπαρχει τετοιο link πλεον.# (optional; I don't think this works any more; try the next step instead) Install DVD playback capability and Windows Media and RealPlayer codecs (see also the Restricted Formats page):wget -c -O /tmp/w32codecs.deb ftp://ftp.free.fr/pub/Distributions_Linux/plf/ubuntu/plf/pool/dapper/i386/non-free/w32codecs/w32codecs_20050412-1plf4_i386.deb wget -c -O /tmp/libdvdcss2.deb ftp://ftp.free.fr/pub/Distributions_Linux/plf/ubuntu/plf/pool/dapper/i386/free/libdvdcss2/libdvdcss2_1.2.9-1plf3_i386.debsudo dpkg -i /tmp/w32codecs.deb /tmp/libdvdcss2.deb# (alternative) In case previous step didn't work, try the following:wget -c -O /tmp/w32codecs.deb ftp://ftp.nerim.net/debian-marillat/pool/main/w/w32codecs/w32codecs_20050412-0.4_i386.deb sudo dpkg -i /tmp/w32codecs.deb sudo apt-get install libdvdread3sudo /usr/share/doc/libdvdread3/examples/install-css.shτι να κανω ;Παιρνω αυτο:panos@panos-linuxmachine:~$ wget -c -O /tmp/w32codecs.deb ftp://ftp.nerim.net/debian-marillat/pool/main/w/w32codecs/w32codecs_20050412-0.4_i386.deb--21:44:55-- ftp://ftp.nerim.net/debian-marillat/pool/main/w/w32codecs/w32codecs_20050412-0.4_i386.deb => `/tmp/w32codecs.deb'Εύρεση του ftp.nerim.net... 62.4.17.14, 2001:7a8:1:5::14Connecting to ftp.nerim.net|62.4.17.14|:21... συνδέθηκε.Αυθεντικοποίηση ως anonymous ... Επιτυχής σύνδεση!==> SYST ... έγινε. ==> PWD ... έγινε.==> TYPE I ... έγινε. ==> CWD /debian-marillat/pool/main/w/w32codecs ...Δεν υπάρχει τέτοιος κατάλογος `debian-marillat/pool/main/w/w32codecs'.???
Dr.Paneas Αύγουστος 6, 2006 Author #8 Αύγουστος 6, 2006 οκ. Απλα τα links ειναι παλια.panos@panos-linuxmachine:~$ wget -c -O /tmp/w32codecs.deb http://packages.freecontrib.org/ubuntu/plf/pool/dapper/i386/non-free/w32codecs/w32codecs_20060611-1plf1_i386.debΚαι ειστε οκ! Απλα ολα τα tuts εχουν τα παλια links. μεχρι και το wiki. Google is my friend.Σορρυ για το διπλο post.
Giannakis Αύγουστος 6, 2006 #9 Αύγουστος 6, 2006 Δεν σε πρόλαβα... Δεν είναι ανάγκη να κάνεις την ζωή σου δύσκολη. Και τα δύο πακέτα που έψαχνες υπάρχουν στο Synaptic Package Manager, και τα κάνεις install κατευθείαν από εκεί. Έχει και search, που βοηθάει πολύ.
WeirdAL Αύγουστος 6, 2006 #10 Αύγουστος 6, 2006 Βασικα για ολα τα κοντεκς υπαρχει το easyUbuntu, πολυ χρησιμο προγραμματακι...
Dr.Paneas Αύγουστος 7, 2006 Author #11 Αύγουστος 7, 2006 Αρχική απάντηση από Dr.Paneas Σε ευχαριστω Γιαννακη. Θα τα κανω με το χέρι. Βασικα καθε φορα που κανω restart πρεπει να πηγαινω στο Συστημα>Διαχείριση Συστήματος>Δικτυο και να βαζω εκει που λεει προεπιλεγμενη συσκευη gateway το eth0 γιατι καθε φορα που κανω restart δεν γραφει τιποτα εκει με αποτελεσμα να μην εχω δικτυο. Γιατι γινεται αυτο ; Απο DHCP εκανα static IP δινοντας ip, subnet mask, gateway, DNS και τωρα παιζει ΟΚ. Αρχική απάντηση από Dr.PaneasΤώρα ξέρετε μηπως να μου πειτε τι κανει το sudo και το gksudo καθώς και τι να κανω για να φτιάξω λιγο τις ελληνικες γραμματοσειρες; MS Fonts Done:D Για οποια αλλη απορια, θα ξανα ποσταρω. Ευχαριστω πολυ!:clap:
Dr.Paneas Αύγουστος 7, 2006 Author #12 Αύγουστος 7, 2006 Λοιπον προσπαθω να δω το ntfs και το καταφερα. Εφτιαξα ενα /mnt/windows dir και στο /etc/fstab εδωσα /dev/hda1 /mnt/windows ntfs ro,defaults,umask=0222 0 0 . Αν παω στον καταλογο /mnt/windows/ βλεπω τον ntfs δισκο μου χωρις προβλημα. Ξέρετε μήπως, πως να εμφανισω ενα εικονίδιο στο "Τοποθεσιες > Υπολογιστης" (εκει που εχει την δισκετα, το DVD-RW, το filesystem) να εχει και ενα εικονιδιο με τον δισκο των Windows ? *Πριν κανω αυτην την αλλαγη στο fstab υπηρχε ενα τετοιο εικονιδιο που εγγραφε 39GB (τοσος ειναι ο χωρος στο ntfs partition των windows που εχω) αλλα δεν ηταν προσπελασσιμο. Τωρα που το εκανα προσπελασσιμο χαθηκε το εικονιδιο. ΤΙ να κανω ;
gdp77 Αύγουστος 7, 2006 #13 Αύγουστος 7, 2006 Κατέβασα τη Live διανομή του Ubuntu και την έτρεξα στο laptop... ΤΡΕΛΑΘΗΚΑ!!!! τα είδε όλα!!! τι ιντερνετ, τι usb, τι δίκτυα, office έτοιμο, gimp έτοιμο, firefox έτοιμος, ελληνικα !!!.... Καλά μιλάμε τεράστια διαφορά από τότε που τελευταία φορά ασχολήθηκα με linux.... Μου φαίνεται θα το εγκαταστήσω στο laptop.... Όρεξη και υπομονή μέχρι να μάθεις το λειτουργικό και τα τερτίπια του (πόσα να είναι πια... εδώ με τα winXP μόλις έφαγα 24ώρες για να λύσω ενα πρόβλημα με το networking) και είσαι έτοιμος...Αν το Linux όπως το είδα είχε και την απαραίτητη υποστήριξη από τους game developers, τότε δε θα υπήρχε λόγος να βάζουμε MS στα pc μας...
Dr.Paneas Αύγουστος 8, 2006 Author #14 Αύγουστος 8, 2006 Τελικα δεν βρηκα καποια λυση, αλλα οκ ειμαι κ ετσι. Ναι το ubuntu κ μενα μου τα είδε όλα.Βασικα εχει ενα bug για τον ηχο ο ΚΑΙΝΟΥΡΙΟΣ kernel σε περιπτωση που θα κανετε apt-get update το τοποιο λυνεται αν προσθεσετε τον εαυτό σας ως usermods (κατι τετοιο εκανα ο Σωτος που ηρθε σπιτι μου - οχι ο Sotiris του forum - ενας φιλος μου πολυ αξιος Linuxas, προγραμματιστης αλλα και hacker).
gdp77 Αύγουστος 10, 2006 #15 Αύγουστος 10, 2006 Λοιπόν, το έβαλα στο laptop. Βέβαια εμένα και δίκτυο είδε αμέσως και mount τους NTFS δίσκους έκανε και γενικά δεν είχα κανένα πρόβλημα. Τώρα, από linux comand line δεν ξέρω πολλά πράγματα, οπότε προς το παρόν θα δουλεύω με το GUI. Απλά θα βαρεθείτε να απαντάτε στις ερωτήσεις μου.Έχουμε και λέμε. 1) Με το που εγκαταστάθηκε , μου ζήτησε να κάνει update 217MB. Το έκανα και μετά το restart έβλεπε δύο kernel στο boot από τα οποία επέλεγα το updated. Πώς μπορώ να απενεργοποιήσω το παλιό kernel και να μη μου το ζητάει στο boot? Μπορώ να το σβήσω και από τον δίσκο, να μην μου πιάνει χώρο? (Ελπίζω να μην είπα μαμακία τώρα,,,)2) Επειδή έβαλα το αγγλικό ubuntu, εγκαταστάθηκε και το αγγλικό openoffice.org . Στην αρχή δε μου έκανε ορθογραφικό έλεγχο στα ελληνικά. Από το synaptic package manager είδα ότι υπάρχει το aspell στο σύστημα που κάνει και ελληνική διόρθωση. Δεν ήξερα πώς να "πω" στο openoffice ομως να χρησιμοποιήσει το aspell για ορθογραφικό έλεγχο. Έψαξα λίγο στο net, αλλά δε βρήκα άκρη και τελικά έκανα πατέντα δικιά μου. Πήγα στα tools-->options-->paths και έβαλα manually το path του aspell. Και τώρα έχω ορθογραφικό έλεγχο!!! Καλά έκανα? Ή μήπως υπήρχε άλλος τρόπος πιο σωστός για να γίνει αυτό?Κατά γενική ομολογία το λειτουργικό είναι εκπληκτικό. Βέβαια θέλει το ψαξιματάκι του. Όχι δεν το θεωρώ πιο δύσκολο από τα windows... Είναι ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ που σημείνει ότι πρέπει να του αφιερώσεις χρόνο. Από το 95 μέχρι σήμερα, 11 χρόνια με Win. Λογικό είναι να μας ξενίζει το linux-άκι. Θέλει υπομονή και είμαι σίγουρος ότι θα μας ανταμείψει.
Giannakis Αύγουστος 10, 2006 #16 Αύγουστος 10, 2006 Για να βγάλεις το παλιο kernel απλά κάνε τον unistall από το synaptic.
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.