CaptainMilo Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 2, 2006 #1 Κοινοποίηση Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 2, 2006 Καλησπέρα, Ήρθε ο καιρός λοιπόν να χρησιμοποιήσω / δοκιμάσω το Suse 10 που έχω κατεβάσει εδώ και λίγο καιρό (έφτασε και το Kubuntu 6.06 χθες στο ταχυδρομείο) , και να δω κατά πόσο δίκιο έχουν όλα τα παιδιά που υποστηρίζουν τόσο θερμά αυτό το λειτουργικό , τόσο από πλευράς επιδόσεων/σταθερότητας , όσο και από πλευράς ευκολίας στην χρήση των νέων εκδόσεων Καταρχήν , ξεκίνησα φτιάχνοντας μια λίστα με τα προγράμματα που χρησιμοποιώ σε καθημερινή βάση στα windows , έτσι ώστε να τα αντιστοιχίσω στα αντίστοιχα του Linux Πάνω κάτω βρήκα κάτι αντίστοιχο για τα περισσότερα τα οποία χρησιμοποιώ , τα οποία είναι και τα παρακάτω . Οποιαδήποτε πρόταση για αντιστοίχηση των παραπάνω προγραμμάτων είναι παραπάνω από ευπρόσδεκτη Να υποθέσω adaware , antivirus , firewall δεν θα χρειαστώ; Και αν ναι , ποια προτείνετε; Από codecs divx , xvid , ogg , vobsub κτλ. να υποθέσω πως είμαι καλλυμένος έτσι; H κύρια χρήση του υπολογιστή είναι - Ιντερνετ - Μουσική - Ταινίες (dvd , συμπιεσμένες και HD) τις οποίες εξάγω στην τηλεόρασή μου - Λίγα παιχνίδια Γνωρίζω πως οι περισσότεροι τίτλοι στην αγορά μπορούν να τρέξουν σε linux , μέσω cedega αν δεν κάνω λάθος . Τι επίπτωση έχει αυτό το emulation στην απόδοση του εκάστοτε παιχνιδιού; Επίσης , χρησιμοποιώ το Catalyst center για να διαχειριστώ ανάλυση και σήμα που εξάγω στην TFT τηλεόρασή μου . Θα μπορώ να χρησιμοποιώ αυτή τη λειτουργία στο linux; Στο θέμα drivers , εκτυπωτής (ΗΡ 7760) , tv tuner , κάρτα ήχου (x-fi) θα αναγνωρίζονται κανονικά; Με ενδιαφέρει κυρίως η X-Fi να αναπαράγει 7.1 ήχο με τα enhancements που περιλαμβάνονται στο λειτουργικό που την συνοδεύει (crystalizer και surround) Προγράμματα thermal , network , voltage monitoring είναι ευπρόσδεκτα Οι σκληροί μου δίσκοι οι οποίοι είναι NTFS θα αναγνωρίζονται κανονικά; (το kubuntu live cd δυστυχώς δεν τους έβλεπε) Για γραφικό περιβάλλον μάλλον κλίνω προς KDE Τι έκδοση προτείνετε , 32 ή 64 bit; Έψαξα και για ένα βιβλίο της προκοπής , το οποίο θα με κρατήσει συντροφιά στο επικείμενο ταξίδι μου προς το άγνωστο , και για να αποφύγω noobo-ερωτήσεις του στυλ "πώς κάνω install" κτλ. Με μια πρώτη αναζήτηση κατέληξα στο παρακάτω http://www.amazon.com/gp/product/0672327260/104-4157175-7842305?v=glance&n=283155 Τι θέλω να κερδίσω από αυτή την αλλαγή λειτουργικού; Καταρχήν νομιμότητα στις εφαρμογές μου και αμέσως μετά επιπλέον γνώσεις στην χρήση λειτουργικών συστημάτων . Δεν γνωρίζω κατά πόσο θα δω διαφορά στην σταθερότητα του συστήματός μου , από τη στιγμή που τα Win Xp Sp2 που έχω αυτή τη στιγμή είναι σταθερότατα 2 βδομάδες τώρα χωρίς restart στο pc μου . Το μέλλον θα δείξει Να διευκρινίσω πως λύσεις τύπου 2 λειτουργικών (δηλ. winxp για games και dvd και linux για "χαβαλέ") δεν πρόκειται να ακολουθήσω Θέλω ΕΝΑ μόνο λειτουργικό σύστημα , σοβαρό , το οποίο να καλύπτει όλες τις παραπάνω απαιτήσεις μου . Είμαι διατεθημένος να μάθω ένα λειτουργικό από το μηδέν , χωρίς να τα παρατήσω στην πρώτη δυσκολία , εφόσων μπορεί να μου προσφέρει ότι και τα Windows , αν όχι και καλύτερα Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την πολύτιμη βοήθειά σας , και συγνώμη για τις πολλές ερωτήσεις , απλά προσπαθώ να είμαι όσο το δυνατόν καλύτερα προετοιμασμένος από την Day 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Seeker Αύγουστος 2, 2006 #2 Κοινοποίηση Αύγουστος 2, 2006 Αρχική απάντηση από CaptainMilo [Χθες, στις 19:09] Να υποθέσω adaware , antivirus , firewall δεν θα χρειαστώ; Και αν ναι , ποια προτείνετε;Τα δύο πρώτα όχι αλλά το τρίτο (firewall) είναι καλό να υπάρχει. Στο Linux το firewall είναι ενσωματωμένο στον πυρήνα και αρκεί να το προσαρμόσεις στις ανάγκες σου. Λογικά με κάποιο απλό πρόγραμμα όπως το Firestarter δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα. Αν θέλεις κάτι με περισσότερες δυνατότητες απο το Firestarter υπάρχει και το Guarddog.Από codecs divx , xvid , ogg , vobsub κτλ. να υποθέσω πως είμαι καλλυμένος έτσι;Μπορεί να μην έρχονται με την διανομή σου αλλά σίγουρα θα βρείς αν ψάξεις λίγο.Γνωρίζω πως οι περισσότεροι τίτλοι στην αγορά μπορούν να τρέξουν σε linux , μέσω cedega αν δεν κάνω λάθος . Τι επίπτωση έχει αυτό το emulation στην απόδοση του εκάστοτε παιχνιδιού;Συνήθως δεν έχει ιδιαίτερα σημαντικές επιπτώσεις αλλά σίγουρα θα βρείς τίτλους που θα παίζουν αισθητά πιο αργά αλλά και τίτλους που θα παίζουν αισθητά πιο γρήγορα (ναι, το emulation δεν έχει πάντα χειρότερη απόδοση απο το πρωτότυπο)Επίσης , χρησιμοποιώ το Catalyst center για να διαχειριστώ ανάλυση και σήμα που εξάγω στην TFT τηλεόρασή μου . Θα μπορώ να χρησιμοποιώ αυτή τη λειτουργία στο linux;Για τους drivers της ATi δεν γνωρίζω, ξέρω βέβαια οτι είναι κατώτεροι απο αυτούς της NVIDIA αλλά εάν πλησιάζουν λίγο αυτούς της NVIDIA δεν θα έχεις πρόβλημα.Στο θέμα drivers , εκτυπωτής (ΗΡ 7760) , tv tuner , κάρτα ήχου (x-fi) θα αναγνωρίζονται κανονικά; Με ενδιαφέρει κυρίως η X-Fi να αναπαράγει 7.1 ήχο με τα enhancements που περιλαμβάνονται στο λειτουργικό που την συνοδεύει (crystalizer και surround)Ναι λογικά δεν πρέπει να έχεις πρόβλημα. Ίσως να χρειάζεται να κάνεις χειροκίνητα κάποιες ρυθμίσεις για να αναπαράγει ήχο 7.1 η x-fi αλλά γίνεται.Οι σκληροί μου δίσκοι οι οποίοι είναι NTFS θα αναγνωρίζονται κανονικά; (το kubuntu live cd δυστυχώς δεν τους έβλεπε)Θα αναγνωρίζονται και μάλιστα πλέον μπορείς και να γράφεις σε NTFSΓια γραφικό περιβάλλον μάλλον κλίνω προς KDEΤι έκδοση προτείνετε , 32 ή 64 bit;Δοκίμασε και το GnomeΊσως θα ήταν καλύτερο να προτιμήσεις την 32bit έκδοση γιατί, απο όσο θυμάμαι, παλαιότερα οι 64bit εκδόσεις είχαν κάποιες μικρές αδυναμίες (για παράδειγμα με την υποστήριξη flash)Δες και στο http://clubs.pathfinder.gr/LinuxOS Link to comment Share on other sites More sharing options...
CaptainMilo Αύγουστος 3, 2006 Author #3 Κοινοποίηση Αύγουστος 3, 2006 Ευχαριστώ Seeker Λοιπόν , όλα πήγαν καλά προς το παρόν (μόνη εξαίρεση η X-Fi η οποία δεν αναγνωρίζεται διότι η Creative δεν έβγαλε drivers - όπως λέει θα βγούνε στα μέσα του 2007 ) Οπότε αναγκαστικά χρησιμοποιώ την onboard της μητρικής Εγκατέστησα την 32bit έκδοση Κάρτα γραφικών , onboard ήχου , εκτυπωτής , tv tuner αναγνωρίστηκαν κανονικότατα Η κάρτα τηλεόρασης θέλει λίγο ψάξιμο ακόμη διότι δεν βγάζει σήμα , αλλά αναγνωρίστηκε κανονικά από το λειτουργικό Μπορώ να διαχειρίζομαι τους NTFS σκληρούς μου , και να κάνω και επεμβάσεις Επόμενο βήμα είναι να μαζέψω όλους τους απαραίτητους codecs ώστε να μπορέσω να δω και κάνα video Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arielis Αύγουστος 3, 2006 #4 Κοινοποίηση Αύγουστος 3, 2006 Όσο για τους codecs, μπορείς να κατεβάσεις τον MPlayer (ψάξε το λίγο γιατί εγώ είχα πρόβλημα με τη διανομή μου ,αλλά η σελίδα του είναι εδώ)Θα σου ζητήσει κάποια dependencies ,εγκατέστησε τα και είσαι ΟΚ.Αρκετά καλός player. Υποστηρίζει αρκετά format. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr.Paneas Αύγουστος 6, 2006 #5 Κοινοποίηση Αύγουστος 6, 2006 Φιλε μου μιας κ εχεις τα SUSE με το 10 το καλο, ανοιξε το YaST, δωσε το root password για σου επιτρεπεψει την προσβαση, φόρτωσε ενα Packman Mirror για update (ψαξε στο google γιατι δεν θυμαμαι) και μετα, μεσω του YOU (Yast Online Updater) γραψε mplayer. Θα στο κατεβασει. Μετα γραψε codecs, θα στους κατεβασει. Μετα γραψε divx, θα το κατεβασει κλπ κλπ. Link to comment Share on other sites More sharing options...
morfeas-dsl- Αύγουστος 6, 2006 #6 Κοινοποίηση Αύγουστος 6, 2006 Πολυ καλο θεμα για καποιον αρχαριο στο λινουξ (οπως εγω). Ισως να επρεπε να γινει και sticky.Ερωτηση, το νεο suse 11 μαζι με τον νεο πυρηνα τον 4 αν δεν κανω λαθος ποτε βγαινει?Αν ειναι να βγει συντομα πιστευω αξιζει να περιμενει καποιος στο να βαλει λινουξ Link to comment Share on other sites More sharing options...
jogi Αύγουστος 6, 2006 #7 Κοινοποίηση Αύγουστος 6, 2006 "SLES 11 is expected sometime in 2008. "We'lll have a two year release cycle going forward," Dyroff said."http://channels.lockergnome.com/linux/archives/20060320_novell_plans_suse_linux_11_for_2008.phtmlΑρα μάλλον δεν αξίζει να περιμένεις... Βάλε Ubuntu - Kubuntu αν θές ότι ποιο συγχρονο κυκλοφορεί. Link to comment Share on other sites More sharing options...
morfeas-dsl- Αύγουστος 6, 2006 #8 Κοινοποίηση Αύγουστος 6, 2006 δεν ξερω ποσο εμπιστο ειναι το site αλλα λιγο μακρυα δεν ειναι? λεει στα μεσα του 2008. Αρχες 2007 θα βγει ο πυρηνας kde 4 και θα τους κανει 1.5 χρονο να βγαλουν το νεο suse?Θα δειξει Link to comment Share on other sites More sharing options...
jogi Αύγουστος 6, 2006 #9 Κοινοποίηση Αύγουστος 6, 2006 Το ΚDE4 δεν ειναι πυρήνας, ειναι interface, οπως το gnome. Πυρήνας ειναι το kernel.Tωρα οσον αφορά το site, τι να σου πω, αυτό βρήκα με ενα γρήγορο search στο google. Link to comment Share on other sites More sharing options...
morfeas-dsl- Αύγουστος 6, 2006 #10 Κοινοποίηση Αύγουστος 6, 2006 βασικα θελω suse γιατι θελω να παιδευτω οσο δυνατον λιγοτερο με οσο δυνατον καλυτερο αποτελεσμα και μου ειπαν οτι αυτο ειναι το ιδανικο :< Link to comment Share on other sites More sharing options...
jogi Αύγουστος 6, 2006 #11 Κοινοποίηση Αύγουστος 6, 2006 Δεν θα το έλεγα. Το ποιο user friendly κατα την γνώμη μου ειναι το ubuntu. Δοκιμασε το, δεν χ'ανεις τίποτα. Αν θες suse βάλε το 10.0. To 10.1 είχε πολλα προβλήματα όταν το δοκίμασα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.