Jump to content

Σφύριγμα από AMD cooler & τριγμός από HDD.

sugoruyo

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Γειά σας παίδες.

Θα ήθελα τη βοήθεια σας σε ένα θέμα θορύβου.

Υπάρχει στο οικογενειακό περιβάλλον ένα pc γραφείου με AMD Sempron 2800+ AM2 το οποίο παρουσιαζεί 2 προβλήματα θορύβου.

Το ένα είναι ένα υψίσυχνο σφύριγμα, προσφορά του εργοστασιακού cooler.

Το άλλο είναι ένας κραδασμός και τριγμός που παρατηρείται στις λαμαρίνες [πλαϊνά] του κουτιού λόγω του δίσκου [WD SATA2 120GB].

Το μηχανάκι δεν περνάει τους 38 β. Κελ. με τη max χρήση τώρα το καλοκαίρι οπότε υποθέτω ότι δε χρειάζεται εξτρα ψύξη. Το τροφοδοτικό είναι ένα 385watt heroichi windmill με 12αρα προπέλα το οποίο δεν ακούγεται μέσα από το κουτί το οποίο είναι επίσης heroichi 6a19. Ο μόνος άλλος ανεμιστήρας είναι της AMD και ψιλοτσιρίζει. Οι 12άρηδες που υπήρχαν μέσα είναι ασύνδετοι.

Αυτό που θέλω είναι μια εξίσου ισχυρή ψύκτρα για AM2 που να κάνει λιγότερο θόρυβο και κάποιο τρόπο να σταματήσω τον τριγμό από το δίσκο.

Θα ήθελα να μου πείτε τη γνώμη σας για το ζήτημα αλλά επειδή θα λείπω από Τρίτη έως την άλλη Τετάρτη θα δω τις απαντήσεις σας μαζεμένες και δε θα μπορώ να δώσω κι επιπλέον πληροφορίες.

Thanks in advance...

Αυτό που χρειάζεσαι είναι το speedfan. ψάξε λίγο στο forum ή στο google σχετικά. Εκτός και αν διαθέτει η μητρική σου επιλογή στο BIOS για μείωση των στροφών του ανεμιστήρα της cpu.

Εγώ με το stock fan του 3000+ AM2 Sempron δεν έχω παράπονο. Ισα που ακούγεται. Ειναι στις 1800 rpm αν μδεν κάνω λάθος αλλά η θερμοκρασία ειναι 45 περιπου. Το cool & quiet δεν το έχω βάλει. Εσενα σε τι στροφές γυρίζει. Ακόμα έχω το 6919 που είναι λιγο μεγαλύτερο απο το δικό σου και οι 2 12ριδες μου φαίνονται πολύ αθόρηβοι, έχουν και αισθητήρα ενσοματομένο για να ρυθμίχουν στροφές με βάση την θερμοκρασία. Και αυτοί στις 1700-1800 περίπου. Πολύ καλή ψήχτρα είναι η zalman 9500 που έχει βγεί νεα εκδοση (silver) και για AM2.

Οσο για τους σκληρούς έμένα έχει λαστιχάκια που αποροφούν κάθε κραδασμό. Τι να σου πω έμενα δουλευει μια χαρα....

Κι εμένα έχει λαστιχάκια για τους δίσκους. Οι ανεμιστήρες οι 12άρηδες απλώς δε χρειάζονται, αλλά όταν τους δοκίμασα είναι εντελώς αθόρυβοι.

Το εργοστασιακό ανεμιστήρι παίζει στις 3200 σύμφωνα με BIOS πάντα. Το Cool 'n' Quiet το έχω ενεργό αλλά η ρύθμιση των στροφών από το BIOS δεν φαίνεται να έχει επίδραση ούτε στο θόρυβο ούτε στις στροφές που διαβάζει το BIOS.

Ο τριγμός μου φαίνεται κι εμένα περίεργος καθώς το συγκεκριμένο κουτί το έχω δει με πολύ πιο κτηνώδη μηχανήματα και δεν έπαιζε τέτοιο θέμα. Η αλήθεια πάντως είναι ότι δε δοκίμασα πως ακούγεται με τα πλαϊνά βιδωμένα. Απλώς τα έκλεισα με τα clips. Παίζει να έχει πρόβλημα χαμηλών στροφών ο δίσκος και να συντονίζει; [επειδή παίρνει ρεύμα από SATA βύσμα -ίσως το PSU να μην κάνει]

Το εργοστασιακό ανεμιστήρι παίζει στις 3200 σύμφωνα με BIOS πάντα.

Εγώ έχω την msi k9n neo και ρυτθμίζει τις στροφές με βάση την θερμοκρασία. Είναι πάντα 1650-1850 απο 40-45 θερμοκρασία. Τι μητρική έχεις? Μήπως έχει επιλογή για ρύθμιση στροφών?

Παίζει να έχει πρόβλημα χαμηλών στροφών ο δίσκος και να συντονίζει; [επειδή παίρνει ρεύμα από SATA βύσμα -ίσως το PSU να μην κάνει]

Στο AM2 μηχάνημα έχω 80αρι sata2 και παίρνει ρεύμα από τροφοδοτικό των multirama 300watt(λεμε τώρα....:whistling) και όλα μια χαρα. Αυτο με τις στροφές δεν το βλέπω....

Κοίτα ξανα τις βίδες και βλάλε ή σφίξε το πλαίνο.

Να σου πώ φίλε μου εγώ πιστεύω ότι κάτι φταίει στη ψύχτρα σου.

1)Έλενξε αν έχει καθήσει καλά και

2)Αν δεν είναι αυτό τότε ξήλωσέ την και τσεκαρέ την λίγο μήπως κάτι δεν είναι καλά στην θέση του.

Αρχική απάντηση από plessinho-13- [Σήμερα, στις 21:27]

Να σου πώ φίλε μου εγώ πιστεύω ότι κάτι φταίει στη ψύχτρα σου.

1)Έλενξε αν έχει καθήσει καλά και

2)Αν δεν είναι αυτό τότε ξήλωσέ την και τσεκαρέ την λίγο μήπως κάτι δεν είναι καλά στην θέση του.

To παλικάρι είπε:

Το μηχανάκι δεν περνάει τους 38 β. Κελ. με τη max χρήση τώρα το καλοκαίρι

οπότε η ψύχτρα πατάει μια χαρά....;)

• 2 weeks later...

Λοιπόν το cooler δεν ακούγεται και τόσο με μια πατέντα που του έκανα.

Το πρόβλημα είναι ο ρημάδης ο σκληρός. Τον πέταξα στο PC μου το οποίο είναι σχεδόν τελείως αθόρυβο και άρχισε να τρίζει κι αυτό.

Ο κραδασμός που παράγει είναι πολύ έντονος. Το κουτί μου που είναι το Sharkoon Silvation και είναι μονωμένο στα πλαϊνά όταν δουλεύει με αυτό το δίσκο μέσα τρίζει πολύ. Ο SATA 120gb Maxtor που έχω μέσα δεν κάνει έτσι.

Παίζει περίπτωση να είναι ελαττωματικός ο δίσκος και να κάνει έτσι ή είναι γενικό φαινόμενο με αυτούς τους δίσκους [WD SATA2];

Αν είναι να τον πουλήσω σε κανά φίλο που έχει το PC για να ακούει beatάκια και να πάρω κάτι άλλο. Κάποια μάρκα αθόρυβη ή να μην είναι SATA2 ή ότι φταίει τέλος πάντων. Το γομάρι το κουτί μου άρχισε να κάνει σαν ντιζελομοτέρ σε παλιό ταξί μόλις έβαλα τα πλαϊνά.

Βασικά μάλλον έχει πρόβλημα ο δίσκος. Πήγαινέ τον πίσω γιατί όσους WD Sata2 έχω "ακούσει" είναι αθόρυβοι...

Rma it.... και :rip:

Τον πήρα από το e-shop σε μια ζελατίνα, σφραγισμένη μεν αλλά ζελατίνα. Λες να τον πάρουν πίσω;

Αρχική απάντηση από sugoruyo

Τον πήρα από το e-shop σε μια ζελατίνα, σφραγισμένη μεν αλλά ζελατίνα. Λες να τον πάρουν πίσω;

Ναι, αυτή είναι η bulk συκευασία των WD. Μία φιμέ ζελατίνα. Να τον πάρουν πίσω επειδή κάνει φασαρία? Δεν πιστεύω πάντως.

Πριν τον στείλεις, δοκίμασε να τον αφήσεις να δουλέψει σε άλλη γωνία.

Έτσι είχε ησυχάσει ένας Maxtor που είχα παλιά. Δοκίμασε κάθετα, ανάποδα και πλάγια. ΠΑΝΤΑ σε 90 μοίρες όμως, όχι με κλίση.

Μάλλον ξεχνάς το rma. Εγώ θα το δοκίμαζα πάντως. Βέβαια θα έστελνα mail στην WD και μετα.....;)

Στο κάτω κάτω τις γραφής δεν λειτουργεί σωστά, μιάς και ο θόρυβος είναι υπερβολικός, όπως μας περιγράφεις.

Μπορείς να κατεβάσεις από το site της WD το datalifeguard και να ελέξεις τον δίσκο σου για πιθανά προβλήματα , έτσι ώστε να σου φύγει και η απορία για το αν είναι ελαττωματικός ή οχι

http://support.wdc.com/download/

Πάντως όσων αφορά το θέμα του θορύβου , επειδή έχω έναν WD 120άρη Sata2 στον οποίο έχω το λειτουργικό μου , μπορώ να πω πως ακούγεται ελάχιστα έως καθόλου

Όπως ξαναείπα το πρόβλημα δεν είναι ο θόρυβος που παράγει ο δίσκος αλλά ο κραδασμός που μεταδίδει σε όλο το κουτί και τελικά κάνει τα πλαϊνά να τρίζουν. Αν τον κρατάω στο χέρι μου ή δε βάλω τα πλαϊνά του κουτιού είναι απόλυτα αθόρυβος.

Αυτό με τη γωνία δεν παίζει γιατί το ένα κουτί τον παίρνει οριζοντίως [6Α19] και το άλλο κατακόρυφα [silvation].

Ο δίσκος δεν έχει πρόβλημα. Τουλάχιστον όσο αφορά στη λειτουργία του ως σκληρό. Απλά παράγει υπερβολικούς κραδασμούς.

Μια και έχω ασχοληθεί με το θέμα του θορύβου εξονυχιστικά και ειδικά αφού έχω μελετήσει δεκάδες σκληρούς δίσκους ειδικά για το θέμα των δονήσεων και του συντονισμού που παράγουν έχω καταλήξει στα εξής συμπεράσματα:

1)Το case όσο καλό και να είναι, ακόμη και αν έχει ξεχωριστό module για δίσκος, ακόμη και αν είναι case των 200, θα συντονίσει πολύ ή λίγο, αν ο ίδιος ο δίσκος παράγει κραδασμούς.

2)Για το αν τώρα ο δίσκος που θα πάρεις, παράγει δονήσεις τέτοιες ώστε να μεταφερθούν στο case δεν παίζει ρόλο όυτε η μάρκα, ούτε η χωρητικότητα, ούτε ο τύπος, ούτε η παλαιότητα. Πιστεύω ότι παίζει ρόλο το κομμάτι που θα σου τύχει. Μου έχουν τύχει δίσκοι σφραγισμένοι που πραγματικά τρέμουν άμα τους ακουμπήσεις, και δίσκοι 4ετίας που είναι πραγματικά ακλόνητοι.

3) Αυτό που κάνω εγώ άμα το case δεν πρόκειται να μεταφέρεται από δω και απο κεί, είναι να βάλω αυτοσχέδιο καουτσούκ στη βάση του κουτιού και ακουμπάω το δίσκο κάτω. Έτσι εξαλείφεται το πρόβλημα που αναφέρεις.

LoL.....

Δυστυχώς σε κανένα από τα 2 κουτια δεν υπάρχει χώρος [λόγω καρτών PCI για να μπει κάτω]. Thanks για την ωραία πρόταση πάντως.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.