Jump to content

Η υδρόψυξη είναι ένας ακριβός μύθος .-

Mainframe

Recommended Posts

Παιδιά, χωρίς να θέλω να δημιουργήσω εντυπώσεις, πάντα προβληματιζόμουν για την απόδοση ενός συστήματος υγρόψύξης. Το να βάλω ένα τέτοιο σύστημα στο pc μου δημιουργούσε πάντα την ανασφάλεια της διαρροής, το ότι κάθε τόσο θα πρέπει να κοιτάω αν υπάρχει αρκετό νερό, αν μέσα στην αντλία και στα σωληνάκια υπάρχει αέρας κλπ. Από την άλλη σκεφτόμουν πώς η αερόψυξη δεν έχει τέτοιους κινδύνους. Βάση των παραπάνω, το θέμα στο μυαλό μου πάντα κατέληγε στο ότι αν θα πάω σε υδρόψυξη τότε αυτή θα πρέπει να έχει πολύ καλύτερη απόδοση σε σχέση με την αερόψυξη και οι όποιες ανησυχίες μου να αντισταθμίζονται βάση αυτής (της απόδοσης)! Παρόλα αυτά διαβάζοντας στο Forum περί υδρόψυξης και απόδοσης βλέπω πως δεν έχει ουσιαστική διαφορά από ένα καλό σύστημα αερόψυξης. Για παράδειγμα τώρα που είναι καλοκαίρι στο pc της υπογραφής μου (με μια xp 120) σε idle κατάσταση μετά από δύο ώρες λειτουργίας η θερμοκρασία δεν ξεπερνά τους 39 βαθμούς. Επίσης σκέφτομαι πώς μία πολύ καλή ψύκτρα δεν ξεπερνά τα 60 E εν αντιθέσει με ένα σύστημα υγρόψυξης που για να πεις πώς κάνεις κάτι χρειάζεσαι το λιγότερο 150 Ε. Μήπως τελικά το όλο θέμα της υδροψυξης είναι μια τρύπα στο νερό και είναι ένα καλοστημένο κόλπο του marketing για να δίνουμε τα ωραία μας λεφτά?

Φιλικά

• Replies 172
  • Created
  • Last Reply

Το μεγαλο προσον της υδροψυξης για μενα ειναι οτι μπορεις ευκολα να αποβαλεις ολη την θερμοτητα εξω απο το pc σου. Κατι που με αεροψυξη ειναι πιο δυσκολο αλλα και πιο θορυβοδες.Τωρα απο αποψη αποδοσης δεν προσφερει κατι τραγικο πια σε σχεση με τις κορυφαιες ψυκτρες.

Αρχική απάντηση από Mainframe

Παιδιά, χωρίς να θέλω να δημιουργήσω εντυπώσεις, πάντα προβληματιζόμουν για την απόδοση ενός συστήματος υγρόψύξης. Το να βάλω ένα τέτοιο σύστημα στο pc μου δημιουργούσε πάντα την ανασφάλεια της διαρροής, το ότι κάθε τόσο θα πρέπει να κοιτάω αν υπάρχει αρκετό νερό, αν μέσα στην αντλία και στα σωληνάκια υπάρχει αέρας κλπ. Από την άλλη σκεφτόμουν πώς η αερόψυξη δεν έχει τέτοιους κινδύνους. Βάση των παραπάνω, το θέμα στο μυαλό μου πάντα κατέληγε στο ότι αν θα πάω σε υδρόψυξη τότε αυτή θα πρέπει να έχει πολύ καλύτερη απόδοση σε σχέση με την αερόψυξη και οι όποιες ανησυχίες μου να αντισταθμίζονται βάση αυτής (της απόδοσης)! Παρόλα αυτά διαβάζοντας στο Forum περί υδρόψυξης και απόδοσης βλέπω πως δεν έχει ουσιαστική διαφορά από ένα καλό σύστημα αερόψυξης. Για παράδειγμα τώρα που είναι καλοκαίρι στο pc της υπογραφής μου (με μια xp 120) σε idle κατάσταση μετά από δύο ώρες λειτουργίας η θερμοκρασία δεν ξεπερνά τους 39 βαθμούς. Επίσης σκέφτομαι πώς μία πολύ καλή ψύκτρα δεν ξεπερνά τα 60 E εν αντιθέσει με ένα σύστημα υγρόψυξης που για να πεις πώς κάνεις κάτι χρειάζεσαι το λιγότερο 150 Ε. Μήπως τελικά το όλο θέμα της υδροψυξης είναι μια τρύπα στο νερό και είναι ένα καλοστημένο κόλπο του marketing για να δίνουμε τα ωραία μας λεφτά?

Φιλικά

Αν δεν εχεις σκοπο να ασχοληθεις με o/c καλη ειναι και η αεροψυξη (μανισια ψυκτρα).

Μη ξεχνας οτι μια καλη αεροψυξη κοστιζει και αυτη.

Καλή αερόψυξη για cpu: ~60ευρώ

Αθόρυβος ανεμιστήρας για cpu: ~20ευρώ

Kαλή αερόψυξη για vga: ~50ευρώ

Σύνολο 130ευρώ

Watercooling μέτρια: ~150-170ευρώ

Watercooling κορυφαία: ~250ευρώ

Μήπως τα τραγικοποίησες λίγο τα πράγματα;

Αρχική απάντηση από unstoppable

Τωρα απο αποψη αποδοσης δεν προσφερει κατι τραγικο πια σε σχεση με τις κορυφαιες ψυκτρες.

Γιατί όμως τότε όταν μιλάμε για o/c λέμε τόσα με αέρα, για παραπάνω βάλε νερό...?

Κι εγώ υδρόψυκτος είμαι, απλά ρωτάω... :...:

Αρχική απάντηση από DJD [Σήμερα, στις 12:12]

Καλή αερόψυξη για cpu: ~60ευρώ

Αθόρυβος ανεμιστήρας για cpu: ~20ευρώ

Kαλή αερόψυξη για vga: ~50ευρώ

Σύνολο 130ευρώ

Watercooling μέτρια: ~150-170ευρώ

Watercooling κορυφαία: ~250ευρώ

Μήπως τα τραγικοποίησες λίγο τα πράγματα;

ε οχι και 130 ευρω για αερα...

http://www.skroutz.gr/search.php?sp_keyword=big+typhoon&sp_catcode=SKROUTZ

http://www.skroutz.gr/search.php?sp_keyword=zalman+vf+900&sp_catcode=SKROUTZ

με 75 εισαι μια χαρα...

Αν θέλεις να συγκρίνεις ένα αθόρυβο μέτριο σύστημα υδρόψυξης μόνο με μια κορυφαία λύση αερόψυξης μπορείς να το κάνεις. Κι οι λύσεις που δίνεις στο link δεν αγγίζουν καν το μέτριο σε αερόψυξη.

To δικο μου setup αποτελειται απο:

25 ευρω Ψυγειο απο Opel Caddet

45 ευρω μπλοκ eleven

L20 30 ευρώ

Fan 2x12 15 ευρώ

Λοιπα 5 ευρώ

120ευρω για συστημα υδροψυξης που δεν εχει να ζηλεψει τιποτα απο αλλα πιο ακριβα.....Νομιζω συμφερει και πιο σημαντικο ΗΣΥΧΙΑ!!!!!!!!!!Τον τελευταιο καιρο ουτε overclock δεν εχω.

Στο μελλον σιγα σιγα μπορεις να προσθεσεις και αλλα πραγματα.

+ GPU Block ~ 30 ευρώ

Καταρχην αυτο το 39 που λες οτι εχεις idle απλα ξεχνα το. Αμα θες να συγκρινεις ψυξεις, παντ ανα συγκρινεις σε full load, εκει φαινεται η πραγματικη διαφορα που ζοριζουν τα πραγματα, και στην τελικη εκει μετραει τι θερμοκρασια θα εχεις για να κρατησεις το μηχανημα απο το να κρασαρει...

Αποκει και περα, οχι η υδροψυξη δεν ειναι μυθος, μπορεις να εχεις αισθητα καλυτερες θερμοκρασιες ακομα και απο κορυφαια αεροψυξη. Μπορεις να εχεις σταθερα 10 βαθμους κατω ας πουμε...

Απο εκει και περα, το παραπανω overclock που θα παρεις απο τους 10 βαθμους κατω, μπορει να μην αξιζει τον κοπο και το κοστος....αλλα αυτο ειναι μια αλλη κουβεντα.

Και παντα μετραει και το τι εχεις να ψυξεις....γιατι σε ενα κρυο επεξεργαστη σαν τον Dothan ας πουμε, δεν θα σου δωσει και πολλα η υδροψυξη, αλλα σε εναν Pentium D?

Δεδομένου πώς μέσα στο κουτί έχω 5 δίσκους που δουλεύουν σαν τρελοί, το max που έχω δει στο σύστημα μου, τώρα μέσα στο καλοκαίρι, είναι 48 βαθμοί, και αυτό μετά από τρελό processing με related πίνακες. Εσάς που επιλέξατε την υδρόψηξη, τι max θερμοκρασίές έχετε? Δεν νομίζω σε processing operation ή ακόμα και σε βαριά παιχνίδια να μην χτυπάτε πάνω από 45 βαθμούς! Τώρα όσο για την ησυχία και η υδρόψυξη και η αερόψυξη θέλουν ανεμηστηράκια οπότε τα db δεν τα γλιτώνει κανείς. Αν η πιθανή διαφορά των 3ων βαθμών παίζει τόσο σημασία για να δώσω 100 Ε παραπάνω σε ένα επεξεργαστή των 250 (έστω ότι είχα τον 4600) και με όριο τους 65 C μου φαίνεται υπερβολικό. ’σε που κάθε λίγο θα φοβάσαι μήπως χρειαστείς υδραυλικό. Δεν κάνω επίθεση στους νερουλάδες αλλά νομίζω πώς στην τελική οι λύσεις της υδρόψυξης για αυτό που προσφέρουν και για την περιποίηση που ζητούν, είναι υπερεκτιμημένες ακριβές και κατά την γνώμη μου ανούσιες. Στην τελική έχετε δει κανένα σοβαρό μηχάνημα κανένα server δηλαδή με υδρόψυξη..Δεν το νομίζω!

Αρχική απάντηση από Mainframe

. Στην τελική έχετε δει κανένα σοβαρό μηχάνημα κανένα server δηλαδή με υδρόψυξη..Δεν το νομίζω!

Ποιος θα βαλει υδροψυξη στον server?.. η εταιρία?....Σιγα μη σε βαλει και phase:D

Εφόσον αναφερθήκατε σε θερμοκρασίες, δοκιμάστε το coretemp beta που δίνει σαφώς πιο ακριβή ένδειξη και δεν παίζει ρόλο η μητρική, διότι διαβάζει απευθείας από τον επεξεργαστή.

Αρχική απάντηση από Mainframe [Σήμερα, στις 14:37]

Δεδομένου πώς μέσα στο κουτί έχω 5 δίσκους που δουλεύουν σαν τρελοί, το max που έχω δει στο σύστημα μου, τώρα μέσα στο καλοκαίρι, είναι 48 βαθμοί, και αυτό μετά από τρελό processing με related πίνακες. Εσάς που επιλέξατε την υδρόψηξη, τι max θερμοκρασίές έχετε? Δεν νομίζω σε processing operation ή ακόμα και σε βαριά παιχνίδια να μην χτυπάτε πάνω από 45 βαθμούς! Τώρα όσο για την ησυχία και η υδρόψυξη και η αερόψυξη θέλουν ανεμηστηράκια οπότε τα db δεν τα γλιτώνει κανείς. Αν η πιθανή διαφορά των 3ων βαθμών παίζει τόσο σημασία για να δώσω 100 Ε παραπάνω σε ένα επεξεργαστή των 250 (έστω ότι είχα τον 4600) και με όριο τους 65 C μου φαίνεται υπερβολικό. ’σε που κάθε λίγο θα φοβάσαι μήπως χρειαστείς υδραυλικό. Δεν κάνω επίθεση στους νερουλάδες αλλά νομίζω πώς στην τελική οι λύσεις της υδρόψυξης για αυτό που προσφέρουν και για την περιποίηση που ζητούν, είναι υπερεκτιμημένες ακριβές και κατά την γνώμη μου ανούσιες. Στην τελική έχετε δει κανένα σοβαρό μηχάνημα κανένα server δηλαδή με υδρόψυξη..Δεν το νομίζω!

τα σοβαρα μηχανηματα ειναι σε χωρους με ελεγχομενες συνθηκες, για να μπεις θελεις συνηθως παλτο και καρτα εισοδου

και το βασικοτερο κανενας ασχετος σαν εμας δεν τους βαζει δακτυλο

Αρχική απάντηση από xrist22 [Σήμερα, στις 14:50]

Ποιος θα βαλει υδροψυξη στον server?.. η εταιρία?....Σιγα μη σε βαλει και phase:D

Δεν μιλάμε για μηχανήματα που τρέχουν εφαρμογές όπως είναι το Κεφάλαιοόπου ο admin είναι και οικονομικός διευθυντής και η μισθοδοσία υπολογίζεται σε μπλοκάκι. Μιλάμε για συστήματα υπολογισμού τόκων πιστώσεων χρεώσεων κλπ όπως τα τραπεζικά συστήματα μιλάμε για σύστημα υπολογισμού και έκδοσης λογαριασμών , μιλάμε για συστήματα υπεύθυνα για 24ωρη λειτουργία επικοινωνιακών κόμβων, μιλάμε για συστήματα που στην τελική η εταιρία που τα έχει αν έπρεπε να βάλει υδρόψυξή ώστε να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία τους θα έβαζε από πάνω τους να κυλάει ο Νιαγάρας και ότι ποτάμι υπάρχει τριγύρω, Παιδία η λύση είναι αερόψυξή και οπού αυτό απαιτήτε στα computer room δηλαδή- κλιματισμός.! Και συμφωνώ με τον τassoss!;)

Συγνώμη, αλλά κάνεις μεγάλο λάθος εδώ και σου απάντησε ήδη ο tassoss...

ΟΛΑ αυτά τα μηχανήματα που λες βρίσκονται σε περιβάλλον με ελεγχόμενες συνθήκες και συνήθως σε θερμοκρασίες χώρου περίπου στους 20C. Εκεί δε χρειάζεται ούτε το ρίσκο, ούτε το κόστος του νερού.

Φυσικά και πάλι, υπάρχουν συστήματα όπως το Cray3 που έχουν ενσωματομένη υδρόψυξη, αλλά καμμία σχέση με το κιτάκι που βάζουμε εμείς.

Μην μπλέκουμε το pc στο δωμάτιο με τα mainframes...

Αέρας για την πλειοψηφία των χρηστών και phase για αυτόν που θέλει το απόλυτο oc. Το νερό το θεωρώ πια μια μεσοβέζικη λύση που δεν έχει να προσφέρει πολλά, αλλά ήταν η πιο καλή λύση πριν μερικά χρόνια (όταν δεν υπήρχανε καλές ψύκτρες και τα Phase ήταν πανάκριβα).

Θα μιλήσω σε σχέση με τον αέρα γιατί αυτός που θα πάρει phase έχει άλλα πράγματα στο μυαλό του και δεν πρόκειται να ασχοληθεί με αέρα-νερό.

1) Κόστος νερού τουλάχιστον το διπλάσιο σε σχέση με καλή αερόψυξη (ακόμα και με χρήση παθητικής ψύξης σε vga κτλ)

2) Διαφορές απόδοσης μηδαμινές (οι επιδόσεις έρχονται με subzero και όχι με θερμοκρασίες κοντά σε αυτήν του περιβάλλοντος)

3) Μικρότερη αξιοπιστία (αντλίες κτλ) και μεγαλύτεροι κίνδυνοι (όσο και να προσέξεις ατυχήματα συμβαίνουν)

4) Ανάγκη συντήρησης και δυσκολίες μετακίνησης

Αρχική απάντηση από tristeno [Σήμερα, στις 15:30]

Αέρας για την πλειοψηφία των χρηστών και phase για αυτόν που θέλει το απόλυτο oc. Το νερό το θεωρώ πια μια μεσοβέζικη λύση που δεν έχει να προσφέρει πολλά, αλλά ήταν η πιο καλή λύση πριν μερικά χρόνια (όταν δεν υπήρχανε καλές ψύκτρες και τα Phase ήταν πανάκριβα).

Θα μιλήσω σε σχέση με τον αέρα γιατί αυτός που θα πάρει phase έχει άλλα πράγματα στο μυαλό του και δεν πρόκειται να ασχοληθεί με αέρα-νερό.

1) Κόστος νερού τουλάχιστον το διπλάσιο σε σχέση με καλή αερόψυξη (ακόμα και με χρήση παθητικής ψύξης σε vga κτλ)

2) Διαφορές απόδοσης μηδαμινές (οι επιδόσεις έρχονται με subzero και όχι με θερμοκρασίες κοντά σε αυτήν του περιβάλλοντος)

3) Μικρότερη αξιοπιστία (αντλίες κτλ) και μεγαλύτεροι κίνδυνοι (όσο και να προσέξεις ατυχήματα συμβαίνουν)

4) Ανάγκη συντήρησης και δυσκολίες μετακίνησης

Πέστα Χρυσόστομε:worship:

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.