ΒΑΒΑ84 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 18, 2006 #1 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 18, 2006 Καλησπέρα! Καταρχήν να σας ενημερώσω ότι δεν γνωρίζω αν έχει ξαναειπωθεί το συγκεκριμένο θέμα, μιας & είμαι νέοπας στο site! Λοιπόν, κάνοντας ένα μικρό test στον Η/Υ μου διαπίστωσα ότι όταν τον ανοίγω, ενώ προηγουμένως τον έχω κλείσει με shut down, η θερμοκρασία της CPU, (μετρούμενη με το aida32), είναι περίπου 42-44 βαθμοί κελσίου (σε κανονική λειτουργία- χρήση internet, μουσική, nero και διάφορα άλλα progs..), κι όταν παίζω κάποιο παιχνίδι φτάνει τους 48-50. Όταν όμως ανοίγω το PC, κι ενώ προηγουμένως το έχω "κλείσει" με stand by, η θερμοκρασία της CPU κυμαίνεται μεταξύ 28 και 34 βαθμών. Το motherboard είναι σταθερά στους 43-44 βαθμούς όπως κι αν έχει ανοίξει ο Η/Υ. (Σύστημα: Ρ4 3.2, Μ/Β:asus P5 ND2 sli deluxe, Τροφ: Herolchi 550W, 2x512 RAM, WD 200GB, κάρτα: MSI 6800 GT). Στο κουτί έχω ένα μόνο 9άρι ανεμιστηράκι εξόδου και την ψύκτρα της CPU-όχι την stock, αλλά είναι σχετικά φτηνή (των 25 Ευρώ). Μήπως τελικά να "κλείνω" το PC με... stand by??? (Mιας και με το dsl δουλεύει σχετικά συνέχεια...!) Επηρεάζει κάπου αλλού?? Και κάτι άλλο... είπα και σ'ένα φίλο μου να δοκιμάσει το ίδιο "test" αλλά οι θερμοκρασίες της CPU του ήταν οι ίδιες και στις δύο περιπτώσεις. Γιατί?? Αυτό ήταν που με μπέρδεψε περισσότερο κι έκανα το θέμα! (Ο φίλος μου έχει περίπου το ίδιο σύστημα με το δικό μου, αλλά με Ρ4 3.0..) Και τα δυο "test" έγιναν τώρα το καλοκαίρι. Οποιος μπορεί ας δώσει μια εξήγηση...! Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
jogi Ιούλιος 18, 2006 #2 Ιούλιος 18, 2006 Με stand-by δεν δουλεύει ο υπολογιστής. Απλώς εχει τα δεδομένα στην μνήμη και με το πάτημα ενός κουμπιού επανερχεται.Αν θες να κατεβαζεις πολυ απλά δεν θα κατεβάζεις όιταν ειναι σε stand-by.
ΒΑΒΑ84 Ιούλιος 18, 2006 Author #3 Ιούλιος 18, 2006 Ναι φίλε αυτό που λες το γνωρίζω αλλά δε νομίζω ότι έχει να κάνει με αυτό που ρωτάω... !
kaynd Ιούλιος 19, 2006 #4 Ιούλιος 19, 2006 Απλά όταν βρίσκεται ο υπολογιστής σε stand by η θερμοκρασία της CPU και των άλλων υποσυστημάτων γευτεί σε χαμηλά επίπεδα ταχυτέρα από ότι πέφτει όταν είναι σβηστός , διότι οι ανεμιστήρες συνεχίζουν να λειτουργούν παρ όλο που τα υποσυστήματα του υπολογιστή υπολειτουργούν, και επειδή αμέσως μόλις πατάς κάποιο κουμπί επανέρχεται έχεις την ευκαιρία να δεις αυτές τις χαμηλές θερμοκρασίες πριν ανεβεί η θερμοκρασία στις συνήθεις τιμές (λογικά πρέπει να ξανά ανεβαίνει πολύ γρήγορα στα κανονικά) Αυτές τις χαμηλές τιμές απλά ίσως να μη προλάβαινες να τις δεις μετά από μια κανονική εκκίνηση καθώς μεσολαβεί το boot .Τώρα αν εννοείς ότι μετά από stand by μένουν σταθερά χαμηλότερες θερμοκρασίες τότε απλά μιλάμε για σφάλμα υπολογισμού της μητρικής και διαφέρει από μητρική σε μητρική.. και εμένα μου τύχαιναν μητρικές που μετά το restart σου έδειχναν σταθερά -5 ,6 βαθμούς κάτω σε σχέση με πρινΠάντως και μονό το γεγονός ότι η CPU έχει χαμηλότερη θερμοκρασία από τη μητρική στην περίπτωση του stand by δείχνει ότι για σφάλμα θα πρόκειται. Το γιατί η θερμοκρασία της cpu δε μπορεί να είναι χαμηλότερη από της μητρικής όταν μιλάμε για αεροψυξη δε θέλει και πολύ για να το καταλάβεις.Από εκεί και πέρα δεδομένου του συστήματος σου ο 9αρης που έχεις πίσω δε θεωρώ ότι είναι αρκετός αν και οι θερμοκρασίες που αναφέρεις είναι απολύτως ανεκτές καλό θα ήταν να ψηλαφήσεις τις ψυκτρες να δεις και μονός σου αν ψήνονται πιστεύω ότι άλλον έναν ανεμιστήρα σε χαμηλή τάση για να μη κάνει θόρυβο θα μπορούσες να τον τοποθετήσεις.Οι πραγματικές θερμοκρασίες του υπολογιστή μετά από κάποια ώρα λειτουργίας (πάνω από 5-10 λεπτά) δεν έχουν να κάνουν τίποτα απολύτως με το πώς θα ανάψεις τον υπολογιστή σου.Επίσης αν δεν έχεις σκοπό να χρησιμοποιήσεις τον υπολογιστή σύντομα δε χρειάζεται να τον αφήνεις σε stand by καθώς καταναλώνει μεγάλο ποσοστό της κανονικής του ισχύος χωρίς κανένα λόγο
ΒΑΒΑ84 Ιούλιος 19, 2006 Author #5 Ιούλιος 19, 2006 Φίλε kaynd, η θερμοκρασία της μητρικής όπως και αν ανοίξω το PC είναι ΊΔΙΑ&ΣΤΑΘΕΡΗ στους 44 βαθμούς. Οπότε δεν τίθεται κάποιο θέμα με τη μητρική...(Ούτε είναι κάτι ιδιαίτερα ζεστό απο ότι έχω ψάξει πάνω της). Η CPU είναι το περίεργο. ’σε που όταν το κάνω stand by δεν δουλεύει κανένα απολύτως ανεμιστηράκι, αφού υπάρχει απόλυτη ησυχία όπως ακριβώς είναι όταν είναι κλειστός(από shut down). Μια εξήγηση που δίνω εγώ (και θα ήθελα τη γνώμη σου) είναι πώς όταν ανοίγουμε το PC από shut down πέφτει πολύ μεγαλύτερο ρεύμα στον επεξεργαστή και η ψύκτρα δεν προλαβαίνει να τον ψύξει, σε αντίθεση με το stand by που επειδή υπάρχει ήδη κάποιο ρεύμα στο σύστημα, όταν κάνουμε εκκίνηση, μέσα στον επεξεργαστή θα πέφτει αρκετά λιγότερο ρεύμα, αφού το σύστημα δεν κάνει καν boot τα windows, και η ψύκτρα θα προλαβαίνει να τον ψύξει. Πολύ αισιόδοξο ε? Αν ναι τότε πολύ απλά η απάντηση είναι ότι κάνει σφάλμα το aida32 όπως είπες... ακόμα και αν είναι τόσο μεγάλο.. (15 βαθμοί διαφορά..!) Τέλος, εννοείται πως αν πρόκειται για μεγάλο διάστημα, δεν αφήνω το PC με stand by.. Ευχαριστώ! Α!! κι επίσης να προσθέσω πως οι θερμοκρασίες αυτές φαίνονται όπως είπα αρχικά ακόμα και μετά από πολλές ώρες λειτουργίας..!(όχι απλά για λίγα λεπτά).
kaynd Ιούλιος 19, 2006 #6 Ιούλιος 19, 2006 Όχι αυτό που λες δεν αντιστοιχεί στα αυστηρά ηλεκτρονικά κυκλώματα του υπολογιστή.. δεν είναι σόμπα... και σόμπα να ήταν μετά από κάποια ώρα δε θα έπρεπε να υπάρχουν διαφορές στη θερμοκρασία ανάλογα με την εκκίνηση. Σφάλματα υπολογισμού της θερμοκρασίας γίνονται μην σου φαίνεται παράξενο οι ενδείξεις το bios είναι λίγο ποιο ακριβείς ίσως αλλά πολύ καλή είναι και η δική σου μέτρηση ’νοιγε το κουτί σου και πιάνε ανά διαστήματα τη ψήκτρα και τα διαφορά υποσυστήματα. Μετά από λίγο καιρό θα αποκτήσεις μια "θερμή":inlove: σχέση με το PC σου και θα καταλαβαίνεις ποιες ενδείξεις θερμοκρασίας πάνε λάθος και ποιες όχι. (δε μιλάω για νούμερα αλλά για αναλογίες πιο ψυχρό, πιο θερμό) Τέλος πάντων αν δεν είναι αισθητά θερμό το κουτί σου παντού μετά από λίγη ώρα παιχνιδιού είσαι πολύ καλά οι τιμές θερμοκρασίες που αναφέρει το πρόγραμμα για καλοκαίρι και default ψύξη είναι άριστες.
ΒΑΒΑ84 Ιούλιος 20, 2006 Author #7 Ιούλιος 20, 2006 Thanks kaynd! Θα κάνω και περισσότερα τεστ θερμοκρασίας με το... χέρι! Όχι εντάξει δε θα καώ προσέχω! Και για να κλείσω το θέμα να προσθέσω ότι τις παραπάνω θερμοκρασίες που γράφω (είτε από stand by είτε από shut down) τις είχα ''ελέγξει'' με τρία προγράμματα μετρήσεων...! (aida32 v. 3.75, aida32 v. 3.93, asus Probe 2-από μητρική).... :confused:
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.