xaxa1982 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 14, 2006 #1 Κοινοποίηση Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 14, 2006 Ίσως υποψιαστήκατε την ερώτηση που θα κάνω, ήδη από τον τίτλο. Λοιπόν! Έχω έναν υπολογιστή με SATA-RAID0 συστοιχία δίσκων και θα ήθελα να μου πείτε αν υποστηρίζεται από το Linux. Παλιότερα είχα δοκιμάσει και δεν είχα καταφέρει να το βάλω γιατί δεν έβλεπε τους σκληρούς δίσκους.Θέλω να βάλω Ubuntu 6.06! Έχει δοκιμάσει κανείς να την βάλει σε σύστημα με SATA-RAID0 ?Υ.Γ.: Κοινώς όταν λέω SATA-RAID0, εννοώ συστοιχία δύο σκληρών δίσκων SATA με RAID0.Ευχαριστώ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
xaxa1982 Ιούλιος 14, 2006 Author #2 Κοινοποίηση Ιούλιος 14, 2006 Ίσως υποψιαστήκατε την ερώτηση που θα κάνω, ήδη από τον τίτλο. Λοιπόν! Έχω έναν υπολογιστή με SATA-RAID0 συστοιχία δίσκων και θα ήθελα να μου πείτε αν υποστηρίζεται από το Linux. Παλιότερα είχα δοκιμάσει και δεν είχα καταφέρει να το βάλω γιατί δεν έβλεπε τους σκληρούς δίσκους.Θέλω να βάλω Ubuntu 6.06! Έχει δοκιμάσει κανείς να την βάλει σε σύστημα με SATA-RAID0 ?Υ.Γ.: Κοινώς όταν λέω SATA-RAID0, εννοώ συστοιχία δύο σκληρών δίσκων SATA με RAID0.Ευχαριστώ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
xaxa1982 Ιούλιος 14, 2006 Author #3 Κοινοποίηση Ιούλιος 14, 2006 Η λύση που έψαχνα, βρίσκεται εδώ: https://help.ubuntu.com/community/FakeRaidHowto Ευχαριστώ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
xaxa1982 Ιούλιος 14, 2006 Author #4 Κοινοποίηση Ιούλιος 14, 2006 Η λύση που έψαχνα, βρίσκεται εδώ: https://help.ubuntu.com/community/FakeRaidHowto Ευχαριστώ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
mariosalice Ιούλιος 15, 2006 #5 Κοινοποίηση Ιούλιος 15, 2006 Πολύ χρήσιμο link αλλά δύσκολο στην εφαρμογή, πολύ περισσότερο στη μεταφορά του για άλλες διανομές. Πάντως το έβαλα στα bookmarks μου για μελλοντική χρήση. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mariosalice Ιούλιος 15, 2006 #6 Κοινοποίηση Ιούλιος 15, 2006 Πολύ χρήσιμο link αλλά δύσκολο στην εφαρμογή, πολύ περισσότερο στη μεταφορά του για άλλες διανομές. Πάντως το έβαλα στα bookmarks μου για μελλοντική χρήση. Link to comment Share on other sites More sharing options...
xaxa1982 Ιούλιος 15, 2006 Author #7 Κοινοποίηση Ιούλιος 15, 2006 Αρχική απάντηση από mariosalice Πολύ χρήσιμο link αλλά δύσκολο στην εφαρμογή, πολύ περισσότερο στη μεταφορά του για άλλες διανομές. Πάντως το έβαλα στα bookmarks μου για μελλοντική χρήση. Το όλο ζουμί είναι στην αρχή! Εκεί που λέει για το πακέτο dmraid . Αν το βάλεις αυτό,πρέπει να είσαι εντάξει... Link to comment Share on other sites More sharing options...
xaxa1982 Ιούλιος 15, 2006 Author #8 Κοινοποίηση Ιούλιος 15, 2006 Αρχική απάντηση από mariosalice Πολύ χρήσιμο link αλλά δύσκολο στην εφαρμογή, πολύ περισσότερο στη μεταφορά του για άλλες διανομές. Πάντως το έβαλα στα bookmarks μου για μελλοντική χρήση. Το όλο ζουμί είναι στην αρχή! Εκεί που λέει για το πακέτο dmraid . Αν το βάλεις αυτό,πρέπει να είσαι εντάξει... Link to comment Share on other sites More sharing options...
mariosalice Ιούλιος 16, 2006 #9 Κοινοποίηση Ιούλιος 16, 2006 Το πακέτο dmraid μπαίνει αυτόματα κατά την εγκατάσταση του SUSE Linux 10.1.Το πρόβλημα που έχω όμως δεν έχει να κάνει μόνο με το raid όσο με την ονομασία των partitions.Το Linux βλέπει τα ονόματα των δίσκων με βάση τη σειρά που έχουν στον SATA controller και όχι με βάση το ποιός είναι o boot δίσκος στο BIOS.Ακριβώς το ίδιο πρόβλημα έχουν και τα Windows.Από τη στιγμή που ορίζουμε στο BIOS ως Boot το δίσκο που είναι στο SATA2 θα έπρεπε το Linux να βλέπει το δίσκο αυτό ως dev/sda και όχι ως dev/sdb.Αν το Linux έβλεπε τον εκάστοτε boot δίσκο που έχει το λειτουργικό ως dev/sda ανεξάρτητα από τη φυσική του θέση στον controller θα είχαμε μεγαλύτερη ευελιξία να εγκαθιστούμε διαφορετικά λειτουργικά σε διαφορετικούς φυσικούς δίσκους.Τα πλεονεκτήματα αυτής της προσέγγισης εγκατάστασης πολλαπλών λειτουργικών είναι νομίζω προφανή.Δεν υπάρχει αλληλεξάρτηση των λειτουργικών, δεν κινδυνεύουν οι εγκαταστάσεις, η αλλαγή του λειτουργικού γίνεται μέσα από το BIOS αλλάζοντας boot δίσκο κτλ.Το πρόβλημα αναλυτικά έχει ως εξής:Έστω οτι έχουμε ένα σκληρό στο SATA1 με Windows και ένα σκληρό στο SATA2 αφορμάριστο.Αν απενεργοποιήσουμε στο BIOS το SATA1 και εγκαταστήσουμε το Linux στο SATA2, θα έχουμε στο δίσκο dev/sda partitions dev/sda1 dev/sda2 dev/sda3 κλπ.Αν τώρα στο BIOS ενεργοποιήσουμε το SATA1, και δηλώσουμε boot το δίσκο που είναι στο SATA2, το Linux θα βλέπει τον πρώτο δίσκο των Windows ως dev/sda και τον δεύτερο με το Linux ως dev/sdb, ενώ τα partitions του Linux θα τα βλέπει ως dev/sdb1 dev/sdb2 dev/sdb3.Είναι επόμενο να μην μπορεί να μπουτάρει σε Linux.Αν αλλάξω το Grub ώστε να μπουτάρει από dev/sdb, φορτώνει μεν τον kernel αλλά κολλάει γιατί συνεχίζει να ψάχνει τα partitions dev/sda1 dev/sda2 dev/sda3 αντί για τα dev/sdb1 dev/sdb2 dev/sdb3.Αν όμως γράψουμε το αρχείο /etc/fstab ώστε όπου λέει dsa να λέει sdb πχ. sdb1 sdb2 κτλ καταφέρνουμε να μπούμε και να δούμε και τον δίσκο SATA1 με τα Windows.Τώρα πάμε στα δυσκολότερα που είναι ακριβώς και η δική μου περίπτωση.Αν έχουμε RAID στα SATA1 SATA2 με εγκατεστημένα Windows σε NTFS, τότε θα πρέπει να ονομάσουμε τον δίσκο που έχουμε στο SATA3 που έχει το λειτουργικό Linux ως sdc και να αλλάξουμε και τα αρχεία /etc/fstab και /boot/grub/menu.list ανάλογα ώστε στις θέσεις όπου έλεγε sda να λέει sdc.Με ποιo τρόπο θα δούμε τους δύο δίσκους στα SATA1 SATA2 ως ένα δίσκο fake Raid?Θα αλλάξει πάλι το sdc του Linux σε sdb αυτή τη φορά?Έχει καταλάβει κανείς αρκετά καλά τη διαδικασία ώστε να βοηθήσει στην περίπτωση αυτή?Δείτε για παράδειγμα μια αρχική προσπάθεια που έκανα με το dmraid.(Μάλλον θα χρειαστεί να διαβάσω περισσότερα για τον τρόπο λειτουργίας του dmraid).linux:/home/marios # dmraid -ayERROR: dos: reading /dev/mapper/nvidia_cebfffaa[No such file or directory]linux:/home/marios # dmraid --hdmraid: Device-Mapper Software RAID tool* = [-d|--debug]... [-v|--verbose]... [-i|--ignorelocking]dmraid {-a|--activate} {y|n|yes|no} * [-f|--format FORMAT] [-p|--no_partitions] [-t|--test] [RAID-set...]dmraid {-b|--block_devices} * [-c|--display_columns]...dmraid {-h|--help}dmraid {-l|--list_formats} *dmraid {-n|--native_log} * [-f|--format FORMAT] [device-path...]dmraid {-r|--raid_devices} * [-c|--display_columns]... [-D|--dump_metadata] [-f|--format FORMAT] [device-path...]dmraid {-r|--raid_devices} * {-E|--erase_metadata} [-f|--format FORMAT] [device-path...]dmraid {-s|--sets}...[a|i|active|inactive] * [-c|--display_columns]... [-f|--format FORMAT] [-g|--display_group] [RAID-set...]dmraid {-V/--version}linux:/home/marios # dmraid -lhpt37x : Highpoint HPT37X (S,0,1,10,01)hpt45x : Highpoint HPT45X (S,0,1)isw : Intel Software RAID (0,1)lsi : LSI Logic MegaRAID (0,1,10)nvidia : NVidia RAID (S,0,1,10)pdc : Promise FastTrack (S,0,1)sil : Silicon Image(tm) Medley(tm) (0,1,10)via : VIA Software RAID (S,0,1,10)dos : DOS partitions on SW RAIDslinux:/home/marios # dmraid -r/dev/sda: nvidia, "nvidia_cebfffaa", stripe, ok, 488397166 sectors, data@ 0/dev/sdb: nvidia, "nvidia_cebfffaa", stripe, ok, 488397166 sectors, data@ 0linux:/home/marios #linux:/home/marios # dmraid -s -s nvidia_cebfffaa*** Active Setname : nvidia_cebfffaasize : 976794332stride : 128type : stripestatus : oksubsets: 0devs : 2spares : 0linux:/home/marios # Link to comment Share on other sites More sharing options...
mariosalice Ιούλιος 16, 2006 #10 Κοινοποίηση Ιούλιος 16, 2006 Το πακέτο dmraid μπαίνει αυτόματα κατά την εγκατάσταση του SUSE Linux 10.1.Το πρόβλημα που έχω όμως δεν έχει να κάνει μόνο με το raid όσο με την ονομασία των partitions.Το Linux βλέπει τα ονόματα των δίσκων με βάση τη σειρά που έχουν στον SATA controller και όχι με βάση το ποιός είναι o boot δίσκος στο BIOS.Ακριβώς το ίδιο πρόβλημα έχουν και τα Windows.Από τη στιγμή που ορίζουμε στο BIOS ως Boot το δίσκο που είναι στο SATA2 θα έπρεπε το Linux να βλέπει το δίσκο αυτό ως dev/sda και όχι ως dev/sdb.Αν το Linux έβλεπε τον εκάστοτε boot δίσκο που έχει το λειτουργικό ως dev/sda ανεξάρτητα από τη φυσική του θέση στον controller θα είχαμε μεγαλύτερη ευελιξία να εγκαθιστούμε διαφορετικά λειτουργικά σε διαφορετικούς φυσικούς δίσκους.Τα πλεονεκτήματα αυτής της προσέγγισης εγκατάστασης πολλαπλών λειτουργικών είναι νομίζω προφανή.Δεν υπάρχει αλληλεξάρτηση των λειτουργικών, δεν κινδυνεύουν οι εγκαταστάσεις, η αλλαγή του λειτουργικού γίνεται μέσα από το BIOS αλλάζοντας boot δίσκο κτλ.Το πρόβλημα αναλυτικά έχει ως εξής:Έστω οτι έχουμε ένα σκληρό στο SATA1 με Windows και ένα σκληρό στο SATA2 αφορμάριστο.Αν απενεργοποιήσουμε στο BIOS το SATA1 και εγκαταστήσουμε το Linux στο SATA2, θα έχουμε στο δίσκο dev/sda partitions dev/sda1 dev/sda2 dev/sda3 κλπ.Αν τώρα στο BIOS ενεργοποιήσουμε το SATA1, και δηλώσουμε boot το δίσκο που είναι στο SATA2, το Linux θα βλέπει τον πρώτο δίσκο των Windows ως dev/sda και τον δεύτερο με το Linux ως dev/sdb, ενώ τα partitions του Linux θα τα βλέπει ως dev/sdb1 dev/sdb2 dev/sdb3.Είναι επόμενο να μην μπορεί να μπουτάρει σε Linux.Αν αλλάξω το Grub ώστε να μπουτάρει από dev/sdb, φορτώνει μεν τον kernel αλλά κολλάει γιατί συνεχίζει να ψάχνει τα partitions dev/sda1 dev/sda2 dev/sda3 αντί για τα dev/sdb1 dev/sdb2 dev/sdb3.Αν όμως γράψουμε το αρχείο /etc/fstab ώστε όπου λέει dsa να λέει sdb πχ. sdb1 sdb2 κτλ καταφέρνουμε να μπούμε και να δούμε και τον δίσκο SATA1 με τα Windows.Τώρα πάμε στα δυσκολότερα που είναι ακριβώς και η δική μου περίπτωση.Αν έχουμε RAID στα SATA1 SATA2 με εγκατεστημένα Windows σε NTFS, τότε θα πρέπει να ονομάσουμε τον δίσκο που έχουμε στο SATA3 που έχει το λειτουργικό Linux ως sdc και να αλλάξουμε και τα αρχεία /etc/fstab και /boot/grub/menu.list ανάλογα ώστε στις θέσεις όπου έλεγε sda να λέει sdc.Με ποιo τρόπο θα δούμε τους δύο δίσκους στα SATA1 SATA2 ως ένα δίσκο fake Raid?Θα αλλάξει πάλι το sdc του Linux σε sdb αυτή τη φορά?Έχει καταλάβει κανείς αρκετά καλά τη διαδικασία ώστε να βοηθήσει στην περίπτωση αυτή?Δείτε για παράδειγμα μια αρχική προσπάθεια που έκανα με το dmraid.(Μάλλον θα χρειαστεί να διαβάσω περισσότερα για τον τρόπο λειτουργίας του dmraid).linux:/home/marios # dmraid -ayERROR: dos: reading /dev/mapper/nvidia_cebfffaa[No such file or directory]linux:/home/marios # dmraid --hdmraid: Device-Mapper Software RAID tool* = [-d|--debug]... [-v|--verbose]... [-i|--ignorelocking]dmraid {-a|--activate} {y|n|yes|no} * [-f|--format FORMAT] [-p|--no_partitions] [-t|--test] [RAID-set...]dmraid {-b|--block_devices} * [-c|--display_columns]...dmraid {-h|--help}dmraid {-l|--list_formats} *dmraid {-n|--native_log} * [-f|--format FORMAT] [device-path...]dmraid {-r|--raid_devices} * [-c|--display_columns]... [-D|--dump_metadata] [-f|--format FORMAT] [device-path...]dmraid {-r|--raid_devices} * {-E|--erase_metadata} [-f|--format FORMAT] [device-path...]dmraid {-s|--sets}...[a|i|active|inactive] * [-c|--display_columns]... [-f|--format FORMAT] [-g|--display_group] [RAID-set...]dmraid {-V/--version}linux:/home/marios # dmraid -lhpt37x : Highpoint HPT37X (S,0,1,10,01)hpt45x : Highpoint HPT45X (S,0,1)isw : Intel Software RAID (0,1)lsi : LSI Logic MegaRAID (0,1,10)nvidia : NVidia RAID (S,0,1,10)pdc : Promise FastTrack (S,0,1)sil : Silicon Image(tm) Medley(tm) (0,1,10)via : VIA Software RAID (S,0,1,10)dos : DOS partitions on SW RAIDslinux:/home/marios # dmraid -r/dev/sda: nvidia, "nvidia_cebfffaa", stripe, ok, 488397166 sectors, data@ 0/dev/sdb: nvidia, "nvidia_cebfffaa", stripe, ok, 488397166 sectors, data@ 0linux:/home/marios #linux:/home/marios # dmraid -s -s nvidia_cebfffaa*** Active Setname : nvidia_cebfffaasize : 976794332stride : 128type : stripestatus : oksubsets: 0devs : 2spares : 0linux:/home/marios # Link to comment Share on other sites More sharing options...
aggelopas Νοέμβριος 8, 2006 #11 Κοινοποίηση Νοέμβριος 8, 2006 Εχει κατεφερει/ξερει κανεις πως θα κατσει το suse 10.1 πανω σε partition σε δισκο με raid 0?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
xaxa1982 Νοέμβριος 8, 2006 Author #12 Κοινοποίηση Νοέμβριος 8, 2006 Ψάξε να βρεις πακέτο στα repos που λέγεται dmaraid αν έχεις software raid(ενσωματωμένο πάνω στην mobo) και όχι ξεχωριστή κάρτα raid... Link to comment Share on other sites More sharing options...
aggelopas Νοέμβριος 8, 2006 #13 Κοινοποίηση Νοέμβριος 8, 2006 Οπα οπα...1η ερωτηση γιατι το ενσωματωμενο στο mobo raid controller ειναι software raid?Δευτερον που ειναι τα repos και τι θα κανω οταν βρω το dmaraid?Αν εννοεις να κανω αυτο που εκανε ο Μαριος τοτε δεν ξερω πως να το κανω. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.