Jump to content

Πρόβλημα σε Ubuntu με εγκατεστημένο KDE...

xaxa1982

Recommended Posts

Παιδιά, ακούστε πρόβλημα περίεργο που έχω με το KDE σε Ubuntu. Έχω όπως προείπα το Ubuntu 5.10, και έχω βάλει και το KDE σαν δεύτερο γραφικό περιβάλλον. Όταν ανοίγω προγράμματα του KDE και κυρίως τους κειμενογράφους(όπως Kwrite,Kate κτλ), δεν μπορώ να βάλω σωστά τους τόνους στα Ελληνικά. Οι τόνοι δηλαδή μπαίνουν κάπως έτσι: "Το ωραι´οτερο forum ε´ιναι το thelab".

Γιατί γίνεται αυτό? Σε εσάς έχει συμβεί ποτέ κάτι τέτοιο?Πώς το λύνουμε αυτό το πρόβλημα?

Το πρόβλημα που είχα το έλυσα με τη βοήθεια του παρακάτω link συν μια βοήθεια που βρήκα κάπου αλλού. Τελικά έλειπε φάκελος στο /usr/share/X11/locale που να λεγόταν el_GR.UTF-8 και επίσης έλειπε και το compose αρχείο που έχει μέσα. Κατέβασα λοιπόν το compose για την el_GR.UTF-8 και μετά το compose.dir το άφησα ανέπαφο.Αυτή ήταν η λύση του προβλήματος για τους ελληνικούς τόνους στο KDE.

http://simos.info/blog/archives/441

Υ.Γ.:Το παραπάνω site, μου έδωσε ιδέες για το πώς να λύσω το πρόβλημα και όχι την λύση του προβλήματος.

Δες εδώ: http://members.hellug.gr/djart/articles/grlinux/grlinux.html

Προφανώς δεν είχες βάλει τα σωστά locale.

Καλύτερα να ακολουθείς τις γενικές οδηγίες για ρύθμιση των X, προσαρμόζοντάς τις μετά στο εκάστοτε γραφικό περιβάλλον, παρά να χρησιμοποιείς ένα custom hacked ubuntu που σε ο,τιδήποτε άλλο πλην gnome πιθανώς να μην παίζει σωστά (αφού μου λες ότι δεν είχε καν το el_GR.UTF-8 locale).

Αρχική απάντηση από sotiris

Δες εδώ: http://members.hellug.gr/djart/articles/grlinux/grlinux.html

Προφανώς δεν είχες βάλει τα σωστά locale.

Καλύτερα να ακολουθείς τις γενικές οδηγίες για ρύθμιση των X, προσαρμόζοντάς τις μετά στο εκάστοτε γραφικό περιβάλλον, παρά να χρησιμοποιείς ένα custom hacked ubuntu που σε ο,τιδήποτε άλλο πλην gnome πιθανώς να μην παίζει σωστά (αφού μου λες ότι δεν είχε καν το el_GR.UTF-8 locale).

Τα locales τα έχω βάλει όπως λες στο link παραπάνω, αλλά υπήρχε ένα bug το οποίο δεν εγκαθιστούσε ό,τι και να κάνω το el_GR.UTF-8. Έβαλα κι εγώ ένα compose από άλλο Xorg και το θέμα λύθηκε και τώρα κανένα πρόβλημα!Δεν καταλαβαίνω γιατί η λύση είναι προβληματική, από την στιγμή που το bug αυτό άφηνε το Xorg χωρίς υποστήριξη el_GR.UTF-8...

Αρχική απάντηση από sotiris

και το gnome πώς είχε σωστά ελληνικά χωρίς el_GR.UTF-8 υποστήριξη στον x-server?

Προφανώς το bug αυτό δεν ήταν στον X-server, αλλά στο Qt....κάτι τέτοιο τέλοσπάντων!Πάντως δεν λυνόταν με τον τρόπο του παραπάνω site, το είχα κάνει πολλές φορές και δεν λειτουργούσε. Αν υπάρχει κάποια άλλη λύση, είμαι ανοιχτός να την ακούσω...

Το /usr/share/X11/locale δεν είναι path του KDE, αυτό που θέλω να σου πω είναι ότι το σύστημά σου δεν είχε σωστή υποστήριξη Ελληνικών στον X server γενικότερα.

Ευτυχώς (για τα νεύρα μου) δεν δουλεύω Ubuntu, μου κάνει το all-time classic debian unstable.

Υπάρχει κάποια ομάδα development που ασχολείται με τον εξελληνισμό του Ubuntu.

Με αυτό που λες, είναι ότι η default 5.10 διανομή δεν έχει - δεν μπορείς να προσθέσεις σωστά τα Ελληνικά στο X. (εγώ αυτό κατάλαβα, και όχι πρόβλημα με τα Qt, σου ξαναλέω ότι δεν έχω Ubuntu και δεν ξέρω πώς συμπεριφέρεται, ούτε έχω κάνει πολλές δοκιμές). Δηλαδή και XFCE να έβαζες μάλλον τα ίδια προβλήματα θα είχες.

Οπότε επέτρεψέ μου να μην πολυ-ασχολούμαι με μια διανομή που χρησιμοποιεί χακιές για να παίξει Ελληνικά, ξανα-ανακαλύπτοντας τον τροχό.

(κανονικά δίνοντας dpkg-reconfigure locales και έχοντας επιλέξει το el_GR.UTF-8 έπρεπε να παίξει αμέσως).

Αφού έλυσες το πρόβλημά σου ελπίζω να είσαι χαρούμενος, ελπίζω το 6.06 να μη θέλει κι αυτό χακιές για να δείξει Ελληνικά.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.