Jump to content

PCMCIA GΙGABIT LAN - Χαμηλή Ταχύτητα

spc

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Το πρόβλημα είναι το εξής:

Μετά την εγκατάσταση PCMCIA GBIT κάρτας (LINKSYS PCM1000) σε φορητό (Fujitsu Siemens Amilo L7310W) η ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων στο δίκτυο είναι τραγική.

Από τα ~ 9 MB/S που ήταν με την 100αρα onboard του φορητού έπεσε στα ~1,5 MB/S!.

Όλα φαίνονται να είναι ΟΚ (η κάρτα και το GBIT switch φαίνεται να κλειδώνουν κανονικά στο 1 GBIT και το ίδιο αναφέρουν και τα Win).

Τα Win είναι Home αλλά αυτό δεν νομίζω ότι παίζει κάποιο ρόλο.

Μόλις γυρίζω στην 100αρα onboard η ταχύτητα είναι πάλι φυσιολογική (για 100αρα) και υψηλότερη από ότι με την 1000αρα!.

Οι ρυθμίσεις των καρτών, δικτύων κλπ είναι ίδιες και στις 2 περιπτώσεις. Το ίδιο και τα καλώδια (cat5e το οποίο σε άλλο τμήμα του δικτύου παίζει κανονικά στο 1 GBIT).

Έχω δοκιμάσει αναβάθμιση BIOS φορητού και ότι άλλο update βρήκα (δυστυχώς δεν υπάρχει για την νέα κάρτα αλλά ούτε και για τον οδηγό PCMCIA ENE CB1410/851).

Υποψιάζομαι πρόβλημα στον οδηγό PCMCIA ENE CB1410/851 αλλά, απ όσο κοίταξα στο δίκτυο, ότι αναφέρεται γι αυτόν (από άποψη προβλήματος) είναι βασικά για Linux.

Δεν ξέρω τι άλλο μπορεί να παίζει (ίσως κάποια μυστήρια ρύθμιση της κάρτας; αν και όλες οι 1000αρες που έχω δοκιμάσει όχι PCMCIA πάντως δεν θέλουν τίποτα μυστήριο)

edit

Η περίπτωση ο 1410 να μην υποστηρίζει ταχύτητες > 1,5 MB/S μου φαίνεται απίθανη (από την άλλη specs του δεν κατάφερα να βρω...)

-Δοκιμασε ενα cat6 ή εστω ενα αλλο cat5e

-Δοκιμασε την καρτουλα σε καποιο αλλο λαπτοπ

Τι διαμεταγωγη υποστηριζει η PCMCIA σου? Αν και το 1,5MB/s ειναι πολυ χαμηλο...

Αρχική απάντηση από SlotKiller

-Δοκιμασε ενα cat6 ή εστω ενα αλλο cat5e

-Δοκιμασε την καρτουλα σε καποιο αλλο λαπτοπ

Τι διαμεταγωγη υποστηριζει η PCMCIA σου? Αν και το 1,5MB/s ειναι πολυ χαμηλο...

1. Το έκανα χωρίς αποτέλεσμα

2. Αυτός είναι ο επόμενος στόχος (αν και θεωρώ απίθανο να είναι χαλασμένη η κάρτα).

3. Όπως έγραψα και στο edit, δεν ξέρω αλλά δεν νομίζω να είναι 1,5 MB/S.

ντί έμ έι (ελληνιστί: dma)

edit: το pcmcia (προς αποφυγήν παρεξηγήσεων) θεωτητικά έχει το throughput μιας 32bit all-time classic pci κάρτας, οπότε επαρκεί για να σηκώσει το gigabit.

Αρχική απάντηση από sotiris

το pcmcia (προς αποφυγήν παρεξηγήσεων) θεωτητικά έχει το throughput μιας 32bit all-time classic pci κάρτας, οπότε επαρκεί για να σηκώσει το gigabit.

Βασικα γι αυτο ρωτησα γιατι δεν ηξερα τι διαμεταγωγη υποστηριζει το pcmcia :)

ντί έμ έι (ελληνιστί: dma)

edit: το pcmcia (προς αποφυγήν παρεξηγήσεων) θεωτητικά έχει το throughput μιας 32bit all-time classic pci κάρτας, οπότε επαρκεί για να σηκώσει το gigabit.

ΟΚ αλλά DMA ποιανού και πως;

Βάλε auto-negotiation σε όλα τα pc και θα δείς τι ωραία θα πηγαίνει!

Αφού ξέρεις ποιός είναι ο δικτυάς!:D

^By default αυτη ειναι η ρυθμιση αν καταλαβα καλα σε τι αναφερεσαι.

Ρε Σωτο τι dma? και εγω δε καταλαβα καλα! dma στην pcmcia slot υποθετω?

Αρχική απάντηση από panos2k

Βάλε auto-negotiation σε όλα τα pc και θα δείς τι ωραία θα πηγαίνει!

Αφού ξέρεις ποιός είναι ο δικτυάς!:D

Ναι βρε δικτυά της κακιάς ώρας :p αφού, όπως λέει και ο slotkiller:

^By default αυτη ειναι η ρυθμιση αν καταλαβα καλα σε τι αναφερεσαι.

(και προφανώς έχει δοκιμαστεί και χειροκίνητα στα 1.000 αλλά δεν κάνει διαφορά - εξάλλου και σε όλες τις περιπτώσεις κλειδώνει κανονικά στα 1.000 αλλά απλώς παίζει σε ταχύτητες 10....).

Ρε Σωτο τι dma? και εγω δε καταλαβα καλα! dma στην pcmcia slot υποθετω?

Αναφέρεται στο DMA της PCI και υποθέτει ότι φταίει αυτό χωρίς όμως να ξέρει πως μπορούμε να το ρυθμίσουμε (αυτές τις εξυπνάδες έκανε και στα αφεντικά του και καταλαβαίνεις τώρα γιατί είναι ένας απλός - ποταπός χρήστης :p).

BTW: Η κάρτα δοκιμάστηκε σε άλλο φορητό (με PCMCIA controller της TI) και στα 100 που έπαιξε (δυστυχώς δεν ήταν διαθέσιμη 1000αρα σύνδεση εκεί) ήταν ΟΚ (δλδ ~9 MB/S σε σχέση με τα 1,5ΜΒ/S που ήταν στα 1.000 στο αρχικό φορητό).

Υποθέτω λοιπόν ότι είναι θέμα PCMCIA controller ή οδηγού αλλά αδυνατώ να σκεφτώ λύση....

Αρχική απάντηση από spc

Αναφέρεται στο DMA της PCI και υποθέτει ότι φταίει αυτό χωρίς όμως να ξέρει πως μπορούμε να το ρυθμίσουμε (αυτές τις εξυπνάδες έκανε και στα αφεντικά του και καταλαβαίνεις τώρα γιατί είναι ένας απλός - ποταπός χρήστης :p).

Εδώ να τονίσουμε ότι ναι μεν έχεις δίκιο, αλλά από την σκοπιά του Windows χρήστη.

Σε linux (πέραν του ότι θα δούλευε), θα είχα σίγουρα πιο πολλές επιλογές στη διάθεσή μου, έχοντας το source του kernel module. Βέβαια, έχουμε μάθει στη windows λογική, που πρέπει το όνομά σου να αρχίζει από devi και να τελειώνει σε ance, για να μπορέσεις να πειράξεις κάτι (και εννοείται η καταγωγή σου να είναι εκ Ρωσίας).

Σε Windows, απλά να σου πώ ότι κατά 99% φταίνε "οι οδηγοί", όπως κι εσύ έχεις καταλάβει.

Αλήθεια το κλασσικό τεστ dma το έκανες? Είδες αν έχει load ο cpu όταν στέλνεις δεδομένα από το ethernet? (απλά για να δω αν έχει αρχίσει να με προδίδει το ένστικτό μου, για καθαρά εγκυκλοπαιδικούς λόγους δηλαδή). Αν και το ότι παίζει κανονικά στα 100MBps λογικά σημαίνει ότι δεν είναι αυτό το πρόβλημα.

Δοκίμασε πάντως και με κάνα live cd (τύπου ubuntu 6.06) να δεις αν όντως φταίει ο driver ή φταίει κάτι άλλο. (αν δεν έχεις, ζήτα από την αγάπη).

Εδώ να τονίσουμε ότι ναι μεν έχεις δίκιο, αλλά από την σκοπιά του Windows χρήστη.

Σε linux (πέραν του ότι θα δούλευε), θα είχα σίγουρα πιο πολλές επιλογές στη διάθεσή μου, έχοντας το source του kernel module. Βέβαια, έχουμε μάθει στη windows λογική, που πρέπει το όνομά σου να αρχίζει από devi και να τελειώνει σε ance, για να μπορέσεις να πειράξεις κάτι (και εννοείται η καταγωγή σου να είναι εκ Ρωσίας).

Σε Windows, απλά να σου πώ ότι κατά 99% φταίνε "οι οδηγοί", όπως κι εσύ έχεις καταλάβει.

’λλο ένα σεμινάριο Linux vs Win..:p

Αλήθεια το κλασσικό τεστ dma το έκανες? Είδες αν έχει load ο cpu όταν στέλνεις δεδομένα από το ethernet? (απλά για να δω αν έχει αρχίσει να με προδίδει το ένστικτό μου, για καθαρά εγκυκλοπαιδικούς λόγους δηλαδή).

Σωστά, αυτό δεν το σκέφτηκα (sotiris: 1 point :p)

Αν και το ότι παίζει κανονικά στα 100MBps λογικά σημαίνει ότι δεν είναι αυτό το πρόβλημα.

Παίζει με την onboard κανονικά στα 100.

Δεν έχω δοκιμάσει με την 1.000 σε 100 mode. Θα το δοκιμάσω και αυτό (sotiris: 1 point :p)

Δοκίμασε πάντως και με κάνα live cd (τύπου ubuntu 6.06) να δεις αν όντως φταίει ο driver ή φταίει κάτι άλλο. (αν δεν έχεις, ζήτα από την αγάπη).

Δεν θέλω λέμε! Ωχου! - (sotiris: -10 points :p)

(δεν λέω βέβαια.είναι μία καλή δικαιολογία για να ενοχλήσω την αγάπη.:p)

Αρχική απάντηση από spc

Δεν θέλω λέμε! Ωχου! - (sotiris: -10 points :p)

(δεν λέω βέβαια.είναι μία καλή δικαιολογία για να ενοχλήσω την αγάπη.:p)

Ουδέν κακόν αμιγές καλού :p

Επίσης δε μετράμε μεταγωγή με ftp,copy κλπ, αλλά με κάποιο μετροπρόγραμμα όπως το iperf.

Τέλος έχεις ενεργοποιήσει τα jumbo frames στα advanced settings της κάρτας;

Αρχική απάντηση από trendy

Επίσης δε μετράμε μεταγωγή με ftp,copy κλπ, αλλά με κάποιο μετροπρόγραμμα όπως το iperf.

Καταρχήν δεν είπα πως μέτρησα (ναι με ενα απλο copy το εκανα :p)

Εδώ μιλάμε για gbit και 1,5 ms/s, το αν ήταν 1,5 ή 1,6 μετράει;

Ναι (default ηταν disable αν θυμαμαι καλα) αλλα καμια διαφορά.

Πάλι έξω? Ω τι κόσμος μπαμπά...

Αρχική απάντηση από spc

Καταρχήν δεν είπα πως μέτρησα (ναι με ενα απλο copy το εκανα :p)

Εδώ μιλάμε για gbit και 1,5 ms/s, το αν ήταν 1,5 ή 1,6 μετράει;

Εξαρτάται τι θέλεις να μετρήσεις. Αν θες να μετρήσεις καθαρό throughput τότε χρησιμοποιείς μετροπρόγραμμα για να μην έχεις καθυστέρηση από τα άλλα υποσυστήματα.

Πάλι έξω? Ω τι κόσμος μπαμπά...

Ναύτης βγήκε στη στεριά για περιπολία,

μάνα μου αναστέναξε όλη η παραλία

τέλειωσε η περίπολος κι 'ρθε το ναυτάκι

κι έριχνε στη θάλασσα μαύρο βοτσαλάκι...

Εξαρτάται τι θέλεις να μετρήσεις. Αν θες να μετρήσεις καθαρό throughput τότε χρησιμοποιείς μετροπρόγραμμα για να μην έχεις καθυστέρηση από τα άλλα υποσυστήματα.

Προφανώς.

Εμένα δεν με ενδιέφερε αν ήταν 40 ή 50 MB/S (λέω τόσο λόγω 2,5αρη δίσκου) αλλά απλώς να πήγαινα σε άλλη τάξη μεγέθους από το 100αρι LAN (και όπως φαίνεται πήγα σε ~10αρι :p).

Τεσπά...καμία ιδέα (πριν πάρει πόδι) ;

Αυτό που μπορώ να σκεφτώ είναι η κάρτα να στέλνει πολλά άχρηστα irqs στον επεξεργαστή και να του τρώει το χρόνο σε βλακείες αντί να στέλνει δεδομένα. Κάνε μία δοκιμή με το iperf να είμαστε σίγουροι.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.