Jump to content

Κυκλοφορία αέρα μέσα στο κουτί. Πως και με ποιον τρόπο

Mainframe

Recommended Posts

Κατά την γνώμη μου ο αέρας πρέπει να μοιράζεται μέσα στο κουτί όπως φαίνεται στο παρακάτω σχήμα. Αυτό σημαίνει πως ο μπροστινός ανεμιστήρας βγάζει αέρα όπως και ο πίσω. Στα κουτιά του εμπορίου γίνεται το λάθος ο μπροστινός ανεμιστήρας να βάζει αέρα με αποτέλεσμα η θερμότητα που βγάζουν οι δίσκοι να μεταφέρεται στο cpu...αφού στα κουτιά μας συνήθως το CPU είναι στο ύψος του πίσω ανεμιστήρα. Κάτι άλλο που πρέπει να προσέξει κάποιος είναι η σωστή κυκλοφορία. Δηλαδή τα cfm του κεντρικού ανεμιστήρα (αυτού που βάζει τον αέρα) θα πρέπει να είναι τουλάχιστον διπλάσιο του αθροίσματος των άλλων δύο (αυτών που βγάζουν αέρα). Αυτό οφείλεται στην απώλεια που δημιουργείται από τον ανεμιστήρα του CPU που στην ουσία κλεύει τον δροσερό αέρα κατά την είσοδο του. Ποια η δική σας γνώμη?

post-4025-1416072644,0578_thumb.jpg

• Replies 50
  • Created
  • Last Reply

Συνήθως, ο ψυχρός αέρας μπαίνει από κάτω κ μπροστά και φεύγει θερμός άνω κ πίσω. Αν σκεφτείς ότι ο θερμός αέρας είναι ελαφρύτερος (κ αντίστοιχα ο ψυχρός) θα έχεις εισροή του ψυχρότερου δυνατού ρεύματος ενός δωματίου κ εκροή στο πάνω μέρος από πχ 1Χ120 του θερμού, ο οποίος δε δυσκολέυεται να φτάσει εκεί λόγω βάρους. Σε γενικές γραμμές συμφωνώ με αυτή τη λογική, αλλά πιστεύω πως θα πρέπει να υπάρχουν κ πλαινά ανεμηστήρια για τις pci/vga (βγαίνει από το cooler της περιμετρικά και επομένως πάντα κάτι μένει) για να κινείται ο αέρας σε αυτήν την περιοχή!

Η cpu δεν έχει πρόβλημα, καθώς ό,τι βγαίνει δεν ξαναμπαίνει, δηλαδή έχουμε σταθερή υερμοκρασία για καταστάσεις ισορροπίας. Θα μπορούσε κανείς να θέσει ένα παραπανίσιο ανεμηστήρι αντιδιαμετρικά του πίσω fan (σε σχέσε με την ψύκτρα της cpu) για να υποβοηθήσει αυτήν τη ροή.

τα κουτακια του εμποριου πιστευω στηριζονται στη σωστη λογικη αλλα λογω μειωσης κοστους επιλεγονται λαθος μεσα.εν προκειμενω φθηνιαρικοι και θορυβωδεις ανεμηστηρες.

η προσανατολισμενη ροη αερα εισερχομενη απο τους δισκους και εξερχομενη πισω ψηλα κατω απο το τροφοδοτικο ειναι ιδανικη αν εχουμε 2 12αρηδες ανεμηστηρες καλης ποιοτητας .σε γενικες γραμμες ολα αυτα γιατι καποιο ρολο παιζουν και τα τροφοδοτικα σομπες που κυκλοφορουν,σε αυτα θα πρεπει να γινει επεμβαση ωστε να προσανατολισουμε την ροη του αερα σωστα.

οι ενεργοβορες καρτες γραφικων ειναι ενα προβλημα,οπως προβλημα αποτελουν και τα διαφορα εμποδια στη ροη του αερα,για αυτο πρεπει να εχουμε τακτοποιημενα καλλωδια μεσα στο κουτι.

η ροη που δειχνεις στο σχημα ειναι θεωρητικη,στη πραξη λογω διαφορων φαινομενων ο αερας δεν θα φυγει δεξια αριστερα 50/50 αλλα θα παλινδρομει κυριως εντος του κουτιου.εκτος και αν οι ανεμηστηρες εξοδου ειναι πολυ ισχυροι -θορυβωδης και εξαναγκασουν τη ροη .

οποτε μια μονοδρομη ροη οπως συστηνουν οι κατασκευαστες του εμποριου στην πραξη συνδιαζει ησυχια και σχετικα καλη ψυξη.

οι δισκοι θα πρεπει να εχουν καποια αποσταση μεταξυ τους(2 εκατοστα τουλ) και το κουτι θα πρεπει να ειναι σχετικα ερμητικα κλειστο ετσι ωστε να εχουμε εξαναγκασμενη ροη τυπου αεροσυραγγας.

Έχω πέντε δίσκους μέσα στο κουτί. Όσο είχα τον μπροστινό ανεμιστήρα να βάζει αέρα η θερμοκρασία του cpu σε idle φάση ήταν γύρω στους 38 βαθμούς! Με το που άλλαξα φορά, η θερμοκρασία στο cpu έπεσε στους 34 βαθμούς. Αν είναι το pc με έναν το πολύ δύο δίσκους ίσως η διαφορά δεν είναι τόσο εμφανής. Αν όμως αρχίσουμε και βάζουμε περισσότερος από δύο, τότε πιστεύω πως η φορά του μπροστινού ανεμιστήρα είναι μονόδρομος. Δοκιμάστε το και θα δείτε. Το λέω γιατί έρχεται καλοκαιράκι και η θερμοκρασίες ανεβαίνουν.

στον επεξεργαστη +- 5 βαθμοι στη κλιμακα των 40 δεν παιζουν κανενα μα κανενα ρολο,στους δισκους ομως μετρανε.μηχανικα μερη,τριβες,συνεχης λειτουργια....rma!

ο φρεσκος αερας που εισερχεται απο μπροστα ψυχει καλυτερα τους δισκους σε σχεση με τον αερα που θα ερχοτανε πιο θερμος μεσα απο το case.σκεψου οτι τα θερμα κυματα εξ ορισμου κινουνται σε ψηλοτερες γραμμες,αρα θελεις εναν ανεμηστηρα εξοδου στη κορυφη του case,εν προκειμενω βολευει αυτος που συνηθως ειναι κατω απο το psu.και εγω με 5 δισκους ειμαι και μια 6800 και εναν clocked α 64,cpu 43 max και δισκοι 35 max.

Για να έχεις χαμηλώτερες θερμοκρασίες σε ένα κουτί θα πρέπει να έχεις ένα ρεύμα αέρα αρκετά ισχυρό. Στα περισσότερα κουτιά κάτι τέτοιο είναι αρκετά δύσκολο να το επιτύχεις λόγω ανεμιστήρων (cpu, n/b, gpu, ram, ...). Οι στροβιλισμοί που δημιουργούν αυτοί οι επιπλέον ανεμιστήρες μέσα στο κουτί, σχεδόν καταστρέφει το ρεύμα αέρα και ανεβάζει την θερμοκρασία.

Καθώς ο ανεμιστήρας της CPU είναι ο πιο δυνατός σε σχέση με τους άλλους που βρίσκονται στο κουτί μια αρκετά καλή παντέτα είναι να βάλεις έναν ανεμιστήρα με χοάνη στο πλάι στο ύψος της CPU. Έτσι έχεις δροσίσει αρκετά τη CPU (καθώς παίρνει πιο δροσερό αέρα) και επιπλέον έχει δροσίσει και το εσωτερικό του κουτιού (καθώς απο τη CPU φεύγει λιγότερο θερμος αέρας).

Ο τρόπος που προτείνεις έχει το μειονέκτημα οτι προσπαθείς να δημιουργήσεις 2 ρεύματα στο εσωτερικό του κουτιού (ακόμα πιο δύσκολο απο το να δημιουργείς ένα ρεύμα). Όπως σου είπε και ο naz έχει πολύ περισσότερους στροβιλισμούς με αυτό τον τρόπο και κατα πάσα πιθανότητα θα αυξηθεί η θερμοκρασία του κουτιού.

Επίσης πολύ σημαντικό (όπως είπαν και τα παιδιά) είναι η ψύξη των σκληρών δίσκων. Έχεις ένα δίκιο οτι ο αέρας περνώντας απο τους δίσκους θερμένεται αλλα οποιαδήποτε άλλη επιλογή θα μείωνε τη ψύξη των δίσκων με ίσως καταστροφικά αποτελέσματα...

Για να έχεις μια ισοροποιμένη ροή αέρα θα πρέπει ότι αέρας μπαίνει περίπου ο ίδιος αέρας να βγαίνει απο το κουτί (CFMεισ ~ CFMεξ). Με αυτό τον τρόπο αποφεύγεις όσο το δυνατόν περιοχές μέσα στο κουτί με συγκεντρωμένο θερμό/ψυχρο αέρα. Επιπλέον ο αέρας που μπαίνει στο κουτί θα πρέπει να μπαίνει με σχετικά εύκολο τρόπο (να μην είναι κλεισμένο το κουτί απο μπροστά με κάποιο έπιπλο) και επίσης ο αέρας που φεύγει απο το κουτί θα πρέπει να έχει δίοδο προς τα πάνω (εφόσων είναι θερμός αέρας ανεβαίνει).

Aυτό το κουτάκι χωρίζεται σε 2 διαμερίσματα, ένα για 5 δίσκους και το τροφοδοτικό κι ένα για 2 δίσκους και motherboard. Είναι ένας πολύ καλός διαχωρισμός κατά την γνώμη μου γι' αυτό και το επέλεξα :) Χρησιμοποιώ την Scythe Ninja παθητηκή και είμαι πολύ ικανξοποιημένος!

P180_b_Inside.jpg

Κι ένα άλλο airflow-σκεπτικό, χρησιμοποιώντας ψύκτρα με ανεμιστήρα στην CPU:

Flux%20d

Aν αλλάξετε τον πάνω ανεμιστήρα να φυσάει έξω, έχετε ακριβώς το κουτί μου :)

Αρχική απάντηση από ang3l [Σήμερα, στις 14:36]

Aυτό το κουτάκι χωρίζεται σε 2 διαμερίσματα, ένα για 5 δίσκους και το τροφοδοτικό κι ένα για 2 δίσκους και motherboard. Είναι ένας πολύ καλός διαχωρισμός κατά την γνώμη μου γι' αυτό και το επέλεξα :) Χρησιμοποιώ την Scythe Ninja παθητηκή και είμαι πολύ ικανξοποιημένος!

P180_b_Inside.jpg

Κι ένα άλλο airflow-σκεπτικό, χρησιμοποιώντας ψύκτρα με ανεμιστήρα στην CPU:

Flux%20d

Aν αλλάξετε τον πάνω ανεμιστήρα να φυσάει έξω, έχετε ακριβώς το κουτί μου :)

πιο κουτι ειναι αυτο ???? αν μπορεις δωσε και λινκ

Τωρα το καλοκαίρι κάνεις το εξής: Πετάς σε μια αποθήκη το πλαινό του κουτιού. Κλείνεις και ότι fan έχεις να δουλεύει και ηρεμείς, και απο θερμοκρασία και από θόρυβο. Αν το βρίσκεις λίγο πρόχειρο, αντιαισθητικό ή μπακαλίστικο....απλά δεν κοιτάς το κουτί.:tomato:

Αρχική απάντηση από Snips [Σήμερα, στις 16:05]

Τωρα το καλοκαίρι κάνεις το εξής: Πετάς σε μια αποθήκη το πλαινό του κουτιού. Κλείνεις και ότι fan έχεις να δουλεύει και ηρεμείς, και απο θερμοκρασία και από θόρυβο. Αν το βρίσκεις λίγο πρόχειρο, αντιαισθητικό ή μπακαλίστικο....απλά δεν κοιτάς το κουτί.:tomato:

Εγώ λέω καλύτερα να βάλω μια σωλήνα από στις περσίδες του air condition και να καταλήγει μέσα στο κουτί αφού αφαιρέσω πρώτα τον πλαϊνό ανεμιστήρα.....:p

• 2 weeks later...

ερωτηση κ απο ενα ασχετιδη...

στο κουτι μου,ο μπροστα ανεμιστηρας δε βγαινει καθολου.

βαζει μεσα αερα ,πανω στους σκληρους (μονο 1000 στροφες βεβαια).

πισω κ πανω,ο αλλος βγαζει αερα.ειναι 15αρης,αλλα ΠΟΛΥ θορυβωδης,κ τον εχω στο 1/4 περιπου των στροφων του με φαν κοντρολερ.

το τροφοδοτικο εχει ανεμιστηρα απο κατω του,κ βαζει μεσα του αερα,κ τον βγαζει απο πισω εξω απο το κουτι.

αν βαλω ανεμιστηρα στο πλαινο του υπολογιστη,θα πεφτει ακριβως πανω στην ψυκτρα του εεπεξεργαστη,που διωχνει αερα.

εχει νοημα να τον βαλω τον πλαινο?

καμια αλλη συμβουλη?

πασα βοηθεια δεκτη!

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.