Aeon Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 6, 2006 #1 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 6, 2006 Δουλεύω σε ένα μικρό net cafe και πριν μια βδομάδα άρχισαν να καίγονται πυκνωτές των μητρικών.2 υπολογιστές (με 7 σκασμένους) είναι ήδη εκτός και άνοιξα άλλα 5 μηχανήματα μόνο για να δω ότι έχουν και αυτοί 1-2 σκασμένους πυκνωτές...Οι υπολογιστές είναι 2-3 χρονών και ακόμα για την εποχή τους ήταν φτηνά μηχανήματα...Είχαμε συχνές αλλαγές τάσεις στο ρεύμα αλλά οι γνώσεις μου δε μου επιτρέπουν να γνωρίζω αν αυτός ήταν ο λόγος που καίγονταν.Μπορώ να κάνω κάτι για να μην σκάσουν άλλοι ή είναι δυνατόν να αλλαχθούν, απο κάποιον ηλεκτρολόγο ίσως;
knight_77 Ιούνιος 6, 2006 #2 Ιούνιος 6, 2006 Αρχική απάντηση από Aeon [Σήμερα, στις 11:06] Είχαμε συχνές αλλαγές τάσεις στο ρεύμα αλλά οι γνώσεις μου δε μου επιτρέπουν να γνωρίζω αν αυτός ήταν ο λόγος που καίγονταν... Την απαντηση την εδωσες απο μονος σου.Σαν λυση δοκιμασε εναν σταθεροποιητη τασης σε συνδυασμο με ups αν ειναι εφικτο
Vadergr Ιούνιος 6, 2006 #4 Ιούνιος 6, 2006 Και ακομα καλυτερα προστασια υπερτασης απο τον ηλεκτρολογικο πινακα του μαγαζιου.Ειναι must...
yz250 Ιούνιος 6, 2006 #5 Ιούνιος 6, 2006 Αρχική απάντηση από Vadergr Και ακομα καλυτερα προστασια υπερτασης απο τον ηλεκτρολογικο πινακα του μαγαζιου.Ειναι must... Δικιο εχει ο Vadergr αλλα καλυτερα βαλε σταθεροποιητη τασης στον ηλεκτρολογικο πινακα κοστιζει 350-450 ευρω
frap Ιούνιος 6, 2006 #6 Ιούνιος 6, 2006 Όταν λες σκασμένους, εννοείς μπαμ-μπαμ ή απλά βλέπεις καφετί υγρό που έχει στεγνώσει γύρω και πάνω τους και φουσκωμένα καπάκια;
aggelopas Ιούνιος 6, 2006 #7 Ιούνιος 6, 2006 Τι board ηταν? msi?Γιατι δεν δοκιμαζεις να τους αλλαξεις?
Santa Cruz Ιούνιος 6, 2006 #8 Ιούνιος 6, 2006 μαζεψε τα τα mobo και τραβα σε καποιον ηλεκτρονικο να αρχιζεις να αλλαζεις πυκνωτες ,για αλλη μια λυση κοιτα η μελλοντικες σου επενδυσεις να ειναι λιγο πιο ποιοτικες.
Makis Hourdakis Ιούνιος 6, 2006 #10 Ιούνιος 6, 2006 Βασικά άσχετα απο ποιοτικές (εννοείς φαντάζομαι φθηνιατούρες) είχε παρατηρηθεί παλαιότερα μια τάση στις MSI να σκάνε... Και σε άλλες μητρικές είχε παρατηρηθεί βασικά αλλά όχι τόσο πολύ.
aggelopas Ιούνιος 6, 2006 #11 Ιούνιος 6, 2006 Οφειλετω σε προβληματικους πυκνωτες και δεν γλιτωνε κανενα (!)Αν θελετε μπορω να βρω το μοντελο.
Aeon Ιούνιος 6, 2006 Author #12 Ιούνιος 6, 2006 κάτι παλιές KuDoz motherboards είναι...Τώρα θα δούμε τι θα μου πεί να κάνω...Είναι σκασμένες- εννοώ καφετί υγρό απάνω τους, αν αρχίσω να ακούω και εκρήξεις θα βάλω ένα κράνος και θα κρυφτώ πίσω από κάναν καινούργιο υπολογιστή...
naz Ιούνιος 6, 2006 #13 Ιούνιος 6, 2006 μηπως τιποτα πιτσιρικαδες εκει στο νετ καφε βαλανε το χερακι τους....? κατι μου βρωμαει
blacK_iCe1416003182 Ιούνιος 6, 2006 #14 Ιούνιος 6, 2006 στο νετ του ξαδερφου μου σκασανε απο ασυσ mobo 2πυκνωτες 3000mf 6,3volt δεν βρηκα που8ενα και εβαλα 3των 1000 16βολτ και δουλεξαν για περιπου μια μερα μετα σκασανε παλι δεν γινετε τιποτα.......... εχει και ups στα πσ.........εγω δουλευω εναν π4 με αλλαγμενους του πυκνωτεσ εδω και ενα 4μηνο και παει καλα !!!!!!
trendy Ιούνιος 6, 2006 #15 Ιούνιος 6, 2006 3000mF; Μάλλον εννοείς 3000μF, αν όχι 3000nF.Αν δε βρίσκεις τον ίδιο πυκνωτή βάζεις μεγαλύτερους σε σειρά ή μικρότερους παράλληλα, όμως με την ίδια τάση.
blacK_iCe1416003182 Ιούνιος 6, 2006 #16 Ιούνιος 6, 2006 Nαι 3000μF 3 παραληλλα αλλα ταση δεν βρηκα στα 6,3 αλλα 16β ετσι δουλευη ενας π4 εδω και 4 μηνεσ χωρισ προβλημα
frap Ιούνιος 6, 2006 #17 Ιούνιος 6, 2006 Αρχική απάντηση από Aeon [Σήμερα, στις 17:03] Είναι σκασμένες- εννοώ καφετί υγρό απάνω τους, αν αρχίσω να ακούω και εκρήξεις θα βάλω ένα κράνος και θα κρυφτώ πίσω από κάναν καινούργιο υπολογιστή... To σκάσιμο πυκνωτή είναι οι εκρήξεις... δοκίμασε να δώσεις τάση ανάποδα σε ηλεκτρολυτικό να δεις τι θα γίνει μόνο να βρίσκεσαι στα 5-10 μέτρα ... Στο προκείμενο τώρα, να μαντέψω ότι οι προβληματικοί πυκνωτές είναι κοντά στα mosfet και μαζί με αυτά τροφοδοτούν τον επεξεργαστή; Το λοιπόν, πριν καμιά 3-4 χρόνια, κυκλοφόρησε στην πιάτσα (Κορέα, Ταϊβάν κλπ) ένα "φτηνό" διηλεκτρικό για ηλεκτρολυτικούς πυκνωτές ειδικούς για εφαρμογές παλμοτροφοδοτικών με απαιτήσεις (βλέπε παραγωγή Vcore στις μητρικές), με επιδόσεις ανάλογες ενός πολύ ακριβότερου που χρησιμοποιούνταν μέχρι τότε σχεδόν αποκλειστικά. Και φυσικά οι πυκνωτές που το χρησιμοποίησαν κοστίζαν πολύ λιγότερο. Σχεδόν όλοι οι κατασκευαστές μητρικών τσίμπησαν και χρησιμοποίησαν αυτούς τους πυκνωτές, κυρίως στις φτηνές μητρικές τους ώστε να ρίξουν το κόστος. ’λλοι και στα ακριβά τους μοντέλα (ΜSI ...). Το "φτηνό" διηλεκτρικό όμως δεν ήταν τόσο καλό... Το αποτέλεσμα άρχισε να φαίνεται 1-2 χρόνια μετά, όταν αυτοί οι πυκνωτές άρχισαν να έχουν διαρροές και άρα αλλοίωση των χαρακτηριστικών τους, ως εκ τούτου, τα παλμοτροφοδοτικά που στηρίζονταν επάνω τους παρουσίαζαν δυσλειτουργίες αρχικά ενώ με την πάροδο του χρόνου ήταν εντελώς εκτός προδιαγραφών. Ο χρήστης άρχιζε να βλέπει αραιά και που μπλε οθόνες, που πύκνωναν με τον καιρό και τελικά το μηχάνημα έφτανε να μην ξεκινά καθόλου. Αν το πρόβλημά που έχεις ταιριάζει στα παραπάνω, τότε μπορείς να αλλάξεις τους χαλασμένους πυκνωτές με νέους. Η διαδικασία είναι εύκολη σχετικά, όποιος μπορεί να πιάσει σταθερά κολιτίρι μπορεί να το κάνει. Υπάρχει όμως ένα catch. Ή μάλλον δύο: 1) Πρέπει να βρεις πυκνωτές με ίδια χαρακτηριστικά: χωρητικότητα@Volts. Τη χωρητικότητα δεν θα έχεις πρόβλημα να τη βρεις, όμως ο συνδοιασμός μεγάλη χωρητικότητα στα επιθυμητά V ώστε να έχει μικρές διαστάσεις ο πυκνωτής θα σε δυσκολέψει... Εγώ δεν μπόρεσα να βρω, μου δίναν συνεχώς κάτι νταρντάνες στα 16 και 25V. 2) Υπάρχει ακόμη μια λεπτομέρια. Οι πυκνωτές για παλμοτροφοδοτικά έχουν ένα επιλέον χαρακτηριστικό το χαμηλό ESR (effective series resistance) που τους επιτρέπει βασικά να μην ζεσταίνονται όταν μεγάλα ρεύματα φόρτισης-εκφόρτισης τους διαρρέουν. H ζέστη είναι κακό πράγμα για το διηλεκτρικό. Οι κοινοί πυκνωτές έχουν πολύ μεγάλο ESR και σύντομα θα καταλήξουν σαν αυτούς που έχεις ήδη. Σε παρόμοια περίπτωση κατέληξα να κανιβαλλίσω παλιότερη, χαλασμένη, mobo. -Κ.
Aeon Ιούνιος 7, 2006 Author #18 Ιούνιος 7, 2006 Ευχαριστω, θα πω και αυτά στο αφέντικο και θα δω τι θα αποφασίσει να κάνει.
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.