Jump to content

Εκτελωνισμός - Αεροδρόμιο Σπάτων

JaguarOne

Recommended Posts

Την Τρίτη που μας πέρασε, χρειάστηκε να εκτελωνίσω κάποια πράγματα. 8 Αντικέιμενα, βάρους λιγότερο του 1kg, όγκου το πολύ 2,5λίτρα... this is their story

Φτάνω στην περιοχή του αεροδρομίου και στο κτίριο της DHL κατα τις 11.30. Το κτίριο συστεγάζει και την Swissport

1) Μπαίνω μέσα έχει κάτι κοπελιές, πάω στην πρώτη και της λέω το αριθμό φορτωτικής. Μου δίνει ένα πάκο χαρτιά, μου ζητάει 25 για την διατακτική εκτελωνισμού και μου λέει να προχωρήσω μέσα, στο γραφείο του τελωνείου. "Πολυ ωραία σκέφτομαι τα έχουν όλα κοντά κοντά και βολικά"

(1 υπάλληλος)

2) Μέσα είναι ο χώρος των εμπορευμάτων και έχει και ένα γραφείο για τον εκτελωνιστή. Πάω μέσα της λεω το-και-το μου λέει πήγαινε στο τάδε γραφείο (που ήταν ακριβώς δίπλα) να σου βρούνε το δέμα. Το βρίσκει ο υπάλληλος της DHL και μαζί του πάμε σε ένα τραπέζι, όπου έρχεται και η εκτελωνίστρια. Εκεί ανοίγει το δέμα και αρχίζουν οι ερωτήσεις: "Ti είναι αυτά?", "τι τα θές?", "εχουν αξία?", "Τι θα τα κάνεις?","Γιατί τα πήρες απο έξω?", "έχεις εταιρία?" και άλλα τέτοια. Με τα πολλά την πείθω ότι δεν έχουν αξία, εξάλου τα έβλεπε και η ίδια τι ήταν... Συμπληρώνει η ίδια τα χαρτιά μιας και είμαι ιδιώτης και δεν έχω ιδέα τι πρέπει να γράψω που. Ξεκινάει τους υπολογισμούς

Έτσι για να γνωρίζετε, οι υπολογισμοί δεν είναι με βάση την αξία του εμπορευματος μόνο, αλλά και τα μεταφορικά έξοδα, δλδ πάνω στα 194,28$ που τα στρογγυλοποίησε στα 195,33$ (!!!!!) που μετα την μετατροπή έγιναν 158. Ξέρω, λίγο λάθος η ισοτιμία ε? Τέσπα.

Στα 158 προσθέτουμε 4,27 "Δασμοί και Τέλη", 0,24"Εισφορά Τραπεζών", 0,79 "Φορος Α.Ε.Ι" και φυσικά 31,03 "ΦΠΑ 19%". Υπ όψιν ότι τα νούμερα υπολογίστηκαν με ποσοστά επι της αξίας του εμπορεύματος - δεν ειναι σταθερά νούμερα. "’ντε λέω τουλάχιστον είναι γρήγορη η διαδικασία". Αμ δε!

Αφού έχει συμπληρώσει τα έγγραφα και έχει υπογράψει αυτή και εγώ μου λέει να πάω στον άνθρωπο που μου έδωσε το πακέτο μου (αποθηκάριος?) να το θεωρήσει και μετα να πάω στην προϊσταμένη τελωνειακή (την αποκαλούσαν και "ελεγκτη") να το υπογράψει, που είναι στο ίδιο κτίριο αλλά στην άλλη πλευρά, 200 μέτρα μακριά.

(2 υπάλληλοι)

3) Την βρίσκω, σχετικά εύκολα,να μιλάει στο τηλέφωνο και αφού περίμενα 10 λεπτά (και αφού μαζεύτηκε ουρά) υπέγραψε και έβαλε σφραγίδες. (Μάλιστα, αυτή μόνο υπέγραφε, τις σφραγίδες τις έβαζε κάποιος που περίμενε στην ουρά - αλλά γι'αυτο θα σας πω στο τέλος). Μου λέει πήγαινε τώρα στο ταμείο να πληρώσεις. Το ταμείο είναι στο κεντρικό κτίριο του τελωνείου "το γκρι κτίριο που δεν γράφει τίποτα", περίπου 600 μέτρα μακριά σε ευθεία.

(1 υπάλληλος)

4) Αυτοκίνητο, σε 2 λεπτά είμαι εκεί. Ισόγειο και βρίσκω ένα χώρο με περίπου 20 γραφεία και 35 ανθρώπους. Βλέπω "ταμείο" ("Ολε", λέω απο μέσα μου). Βλέπει τα χαρτιά, "α" μου λέει "γραφείο 7". Κοιτάω και βλέπω ταμπέλα "7 - Καταχώρηση (Για ιδιώτες και πρεσβείες)", είχε δουλειά με στέλνει στο 6, μετά απο 5 λεπτά με εξυπηρετεί. Δίνω τα χαρτιά, τα καταχωρεί σε υπολογιστή, με στέλνει στο 11. Το 11 γράφει "Εξαγωγή" και μετά απο 5 λεπτά, απλά κοιτάει τα χαρτιά, τα υπογράφει και αυτός, πατάει 5 πλήκτρα στον υπολογιστή και μου λέει πήγαινε στο 16. Το 16 δεν θυμάμαι τι έγραφε αλλά, αφού συμπληρώσανε άλλα, παρόμοια με τα δικά μου, πακέτα χαρτιών και εν μέσω καπνίσματος και φραπεδογνωσίας, είδανε και τα δικά μου, όπου απλά τα υπογράψανε. Με στέλνουν στο 17 που ήταν μια απο τα ίδια. Αυτή τη φορά υπέγραψε και σφράγισε κάθε χαρτί που τους έδινε (περι των 6-7). "Τώρα μπορείτε να πληρώσετε". Χαίρομαι και εγώ, πάω να προχωρήσω προς το "Ταμείο" με σταματάει ένας κύριος που ήταν σε γραφείο με ταμπέλα "Τράπεζα της Ελλάδος" : "Εδώ πληρώνετε". OK, πληρώνω τα κερατιάτικα 36,33 που σας είπα πριν, υπογράφει στα χαρτιά, 2 σφραγίδες, και δίνει αυτός στο διπλανό γραφείο που είναι το "Ταμείο". Στο ταμείο πληρώνω άλλα 2 για Δ.Ε.Τ.Ε (Δικαίωμα Εκτέλεσης Τελωνειακών Εργασιών) μου δίνει τις αποδείξεις, κρατάει τα χαρτιά (αφού τα υπέγραψε και αυτός και έβαλε και σφραγίδα) και μου λέει πήγαινε τώρα να παραλάβεις το δέμα σου, δλδ απο εκεί που ξεκίνησες.

(6 υπάλληλοι)

• Replies 105
  • Created
  • Last Reply

5) Αυτοκίνητο πάλι, πίσω στην DHL, πάω αμέσως στο χώρο εμπορευμάτων -όπου βλέπω χύμα το δέμα μου σε ένα πάγκο μαζί με άλλα- με τις αποδείξεις στο χέρι. Η εκτελωνίστρια τα βλέπει και με στέλνει στον αποθηκάριο να δει και αυτός τις αποδείξεις. Τις βλέπει και μου λέει δεν έχεις πληρώσει εργατικα! Πίσω στο ταμείο όχι με την κοπέλα που πρωτομίλησα, αλλά με άλλη , στο διπλανό ταμείο. Μου ζητάει 6 και μου λέει: "Απο την στιγμή που κάποιο εμπόρευμα σταματάει στο τελωνείο χρεώνονται εργατικά και κόστος αποθήκης, στην περίπτωση σας μόνο εργατικά μιας και δεν περάσανε 4 ημέρες". Υπ'όψιν τα εργατικά ήταν να αφήσουν το δέμα βάρους 0,5kg και όγκου όσο ένα μπουκάλι κοκα-κολα, 10 μέτρα πιο πέρα, στην αποθήκη τους. Απόδειξη στο χέρι και πίσω στον αποθηκάριο του δίνω και το τελευταίο χαρτί συμπληρώνει ένα βιβλίο και μου δίνει και το δέμα...

(1 υπάλληλος)

Αξία δέματος άνευ μεταφορικών ~155$

Σύνολο Κέρατου:

25 Εντολή διατακτικής εκτελωνισμου

38,30 Δασμοί, Φόροι, Δ.Ε.Τ.Ε

6 DHL "Handling Customs"

69,30

Σημειώσεις:

Εργαστήκανε για μένα 11 υπάλληλοι απο τους οποίους οι 5 δεν έκαναν τίποτε το ουσιώδες.

Η εναλλακτική που πρόσφερε η DHL, ήταν να αναλάβει δικός τους εκτελωνιστής την δουλειά αυτη, με χρέωση 84!!!!!

Είδα τουλάχιστον 15 τέτοιους εκτελωνιστές, και ήταν ένας απο αυτόυς που έβαζε τις σφραγίδες την ώρα που η προϊσταμενη μιλούσε στο τηλέφωνο (έστω και με πελάτη) και έβαζε τις υπογραφές. Αργότερα, αυτοί μπαίνανε μέσα στα γραφέια του κεντρικού κτιρίου των τελωνείων και κάνανε μια απο τα ίδια: Βάζανε και απο μόνοι τους σφραγίδες και λέγανε στους υπαλληλους που να υπογράψουν...

Η DHL με χρέωσε 6 για "εργατικά τελωνείων", την ώρα που το δέμα το παρέλαβα ο ίδιος και δεν μου το στείλανε στο σπίτι, δλδ και με χρεώσανε και γλιτώσανε χρήματα για την διαδρομή Αεροδρόμιο-Βούλα. Αυτοί το μόνο που κάνανε, αντί να το βάλουν στο φορτηγο για να μου το παραδόσουν, το βάλανε σε μια μικρή αποθήκη, 10 μέτρα παραπέρα.

Πραγματικά δεν έχω παράπονο απο τους υπάλληλους των τελωνείων. Σχετικά ευγενικοί, εξυπηρετικοί και ξέρουν το αντικείμενο τους (Σίγουρα, αφού ένας βάζει το γάλα, άλλος τα αυγά, άλλος το αλεύρι και ούτω καθ'εξής)

Καταννοώ το επίπεδο χρέωσης, δεν είναι ιλλιγιώδες το ποσό. Δεν καταννοώ τα 25 για την εντολή, μου φαίνονται πολλά, δεν καταννοω γιατί τόσοι υπάλληλοι για κάτι που δεν το χρειάζεται. Θα καταννοούσα να είχε τόσους πολλούς, να κάνουν την ίδια δουλειά και ότι κάθονταν γιατί είναι πχ περίοδος που δεν γίνονται πολλές εισαγωγές. Απλά, έχουν φτιάξει ένα σύστημα που ευνοεί την ύπαρξη πολλών δημόσιων υπαλλήλων χωρίς να κάνουν κάτι. Επίσης δεν καταννοώ γιατί η DHL να με χρεώσει 6 για εργατικά για αυτό το δέμα, την ώρα μάλιστα που γλιτώνουν την παράδοση στο σπίτι μου που είχα προπληρώσει. Και να πεις ότι ήταν ογκώδες ή βαρύ το δέμα...

Επομενως , οταν φερνουμε ενα πακετο απο εξωτερικο , ακομη και αν δηλωθει αξια 10 $USD , πρεπει να προσεχουμε και τα μεταφορικα του . Αν δηλαδη βαλουμε ασφαλεια ή express ή δεν ξερω τι αλλο , τοτε θετουμε υποψηφιοτητα για μπλεξιματα με το τελωνειο.

JaguarOne , υπηρχαν αποδειξεις μεσα στο πακετο που εφερες απο εξω ? Θα μπορουσες να τους πεις οτι ειναι απο φιλο το δεμα κλπ κλπ .

Νομιζω το εχω δειξει αλλα για μια φορα ακομα θα το δειξω.

Τοσα με χρεωσαν εμενα οταν πηρα τους επεξεργαστες μου(αμερικη αγορα μεσω ebay).

Eιναι το ποσο που βλεπετε+5ευρω που προσθεσε ο υπαλληλος των ελτα

μπροστα μου οταν πηγα απο ταχυδρομειο για την παραλαβη.(φαινεται κατω κατω).

Τουλαχιστον εγω δεν τραβηξα το δικο σου λουκι,και πηγα και το παρελαβα χωρις πολλα

πολλα(ερωτησεις και τα ρεστα).Ενας φιλος που αγοραζει συχνα απο αμερικη(αξεσουαρ για αυτοκινητα)με ειχε πει οτι αν σε ερθει με dhl εισαι ωραιος γιατι σε παιρνουν τηλ σε λενε

τοσο ειναι ολο το ποσο(εκτελωνισμος μεταφορικα),θελεις? ναι! σε δινουν λογαριασμο τραπεζας καταθετεις και την αλλη μερα το εχεις σπιτι.Αν ερθει με speedex την πατησες γιατι η οργανωση τους ειναι....

Τωρα σε εσενα γιατι σε κανανε τοση μανουρα?Λειτουργουν διαφορετικα

στην βορεια ελλαδα?Δεν εχουν μια κοινη πολιτικη?

p52700304ca.th.jpg

Αρχική απάντηση από GoriLLakoS [Σήμερα, στις 08:24]

Δηλαδη αν πληρωνες 84ευρω αντι για 69...θα στο εκτελωνιζαν αυτοι και θα στο στελνανε και σπιτι???

Ηολυ σηι(φ)τ...και εχω και εγω να παω να παραλαβω κατι...

όχι, 84 για να βάζανε εκτελωνιστή δικό τους να κάνει όλη αυτή τη διαδικασία. Τα 69 είναι δασμοί, φόροι και λοιπά έξοδα που θες δε θες τα χρεώνεσε. Κοινώς αν δεν έχει τρομερά μεγάλη αξία αυτό που θες να παραλάβεις κάνε τον εκτελωνισμό εσυ. (ή το κάνω εγώ για 30 :p )

Αρχική απάντηση από Stelaras

Επομενως , οταν φερνουμε ενα πακετο απο εξωτερικο , ακομη και αν δηλωθει αξια 10 $USD , πρεπει να προσεχουμε και τα μεταφορικα του . Αν δηλαδη βαλουμε ασφαλεια ή express ή δεν ξερω τι αλλο , τοτε θετουμε υποψηφιοτητα για μπλεξιματα με το τελωνειο.

JaguarOne , υπηρχαν αποδειξεις μεσα στο πακετο που εφερες απο εξω ? Θα μπορουσες να τους πεις οτι ειναι απο φιλο το δεμα κλπ κλπ .

στην DHL μου είπανε ότι για αξία μέχρι 22$ δεν σταματάει τελωνείο, απο 22-100$ έχει το δικαίωμα ο τελωνειακός να το σταματήσει και απο 100$ και πάνω το σταματάει στάνταρ.

Την *****δέλα την τράβηξα γιατί ενώ είχα συνεννοηθεί να μην βάλουν αποδείξεις, αυτοί τις βάλανε κανονικότατα μαζί με τα χαρτιά του δέματος...

Απλά παιδιά την επόμενη φορά ποτέ dhl,αν είναι να πάρετε κάτι που δεν είναι αξίας είτε usps είτε το κλασσικό usps express ή αλλιώς ems.Με αυτά τα σέρβις δε θα μπλέξετε έτσι,αν βιάζεστε προτιμήστε το 2ο και θα είναι σπίτι σας σε 3 μέρες από Αμερική,και έχει χρέωση περίπου 30 ευρώ τα 2 κιλά νομίζω.

Mε το τελωνείο την έχω πατήσει και εγώ. Αφού έχασα τρείς ώρες από τη ζωή μου (και αφού μου ρούφηξαν το "αίμα" ) υποσχέθηκα στον εαυτό μου πως από χώρες εκτός ΕΕ δεν θα ξαναπαραγγείλω εκτός εάν ήταν η μοναδική λύση. Και πάλι τότε ποτέ courrier, ταχυδρομείο και μόνο.

εγω χθες εστειλα με την DHL ΕΧΠΡΕΣ τις μνημες και μου πηραν 40ευρο.Και ενα εισητηριο τσαρτερ για Σουηδια εχει 20ευρο

Αρχική απάντηση από JaguarOne

στην DHL μου είπανε ότι για αξία μέχρι 22$ δεν σταματάει τελωνείο, απο 22-100$ έχει το δικαίωμα ο τελωνειακός να το σταματήσει και απο 100$ και πάνω το σταματάει στάνταρ.

Την *****δέλα την τράβηξα γιατί ενώ είχα συνεννοηθεί να μην βάλουν αποδείξεις, αυτοί τις βάλανε κανονικότατα μαζί με τα χαρτιά του δέματος...

Έχω πάρει από Ebay, 4 κράνη αξίας 980 (το καθένα), στην εξωφρενική τιμή των 410 (το ακριβότερο).

Ουδέποτε πλήρωσα τελωνείο, ουδέποτε με ταλαιπώρησαν, ουδέποτε είχα πρόβλημα. Κάθε φορά τα έστελναν ασφαλισμένα για ΟΛΟ το ποσό, γιατί δε ρίσκαρα να "χαθούν" (στο κεφάλι κάποιου τελωνιακού...) και να χάσω τα χρήματά μου.

Μόνο μία φορά πλήρωσα 42 στην ACS χωρίς να μου πουν γιατί, αλλά και πάλι είχα γλιτώσει τόσα πολλά που δεν το συζήτησα καν.

Κάθε φορά τα έστελναν με USPS και έκαναν το πολύ 1 εβδομάδα να έρθουν.

Επίσης κι ένα ντεπόζιτο που είχα πάρει για ένα φίλο που έπεσε, αξίας 180$ μαζί με τα μεταφορικά, το έφερε ταχυδρόμος στην πόρτα μου!

Αρχική απάντηση από Wizard!

Έχω πάρει από Ebay, 4 κράνη αξίας 980 (το καθένα), στην εξωφρενική τιμή των 410 (το ακριβότερο).

Ουδέποτε πλήρωσα τελωνείο, ουδέποτε με ταλαιπώρησαν, ουδέποτε είχα πρόβλημα. Κάθε φορά τα έστελναν ασφαλισμένα για ΟΛΟ το ποσό, γιατί δε ρίσκαρα να "χαθούν" (στο κεφάλι κάποιου τελωνιακού...) και να χάσω τα χρήματά μου.

Μόνο μία φορά πλήρωσα 42 στην ACS χωρίς να μου πουν γιατί, αλλά και πάλι είχα γλιτώσει τόσα πολλά που δεν το συζήτησα καν.

Κάθε φορά τα έστελναν με USPS και έκαναν το πολύ 1 εβδομάδα να έρθουν.

Επίσης κι ένα ντεπόζιτο που είχα πάρει για ένα φίλο που έπεσε, αξίας 180$ μαζί με τα μεταφορικά, το έφερε ταχυδρόμος στην πόρτα μου!

οντος ειναι απο τις πιο αξιοπιστες εταιριες στον κοσμο.

Αρχική απάντηση από Wizard! [Σήμερα, στις 17:54]

Η USPS είναι εταιρία? Εγώ έχω την εντύπωση ότι είναι το αμερικάνικο ταχυδρομείο...

United

States

Parcel

Service

:...:

είναι wizard! συγκεκριμμένα United States Postal Service και είναι το αντίστοιχο των ΕΛΤΑ.

Απο Αμερική όλοι μου λένε usps πάντως και μάλλον δεν έχουν άδικο! :T:

Δυστυχώς για μένα αυτά που πήρα δεν ήταν απο Αμερική αλλά απο Ισλανδία αν και μάλλον έπρεπε να είχα προτιμήσει τα Ισλανδικα ταχυδρομεια :cry:

Εγω εχω παρει 3 φορες πραγματα(το ενα ηταν μητρικη σε πακετο-γουρουνι ισα με εμενα που ειμαι 1.50 ..:hehe: ) απο ιαπωνια και ποτε δεν πληρωσα τελωνειο επειδη ειπα σε αυτον που τα εστειλε να γραψει used electronic device 50$..!

Απο αμερικη το ιδιο...:D

Τελικα πηρα και ρωτησα γιάυτο που σας ελεγα και μου ζητησαν 120 ευρω εξοδα για το τελωνειο και οι μνημες κοστιζαν 140....αλλα να ειναι καλα ο θειος που δουλευει στο τελωνιο και μου τις εστειλε και σπιτι τζαμπα χωρις ...:D

Αυτό ακριβώς κάνω και εγώ, πάνω από 15 φορές, declared price κάτω από 45$ μετά βέβαια από συννενόηση με τον πωλητή. Μια φορά τη πάτησα και για 100$ έδωσα ~45 και ακόμη το φυσάω...

Οι περισσότεροι ιδιώτες στο ebay το δέχονται, ενώ και σε μερικά καταστήματα πιάνει.

Είναι ασφαλισμένα, αν υπάρχει βέβαια επιλογή για όλο το πραγματικό ποσό.

Μια φορά μου άνοιξαν δέμα γιατί ο πωλητής ήταν στρατιωτικός και το έστελνε από US Army Base στην Ιαπωνία :) (που τον πέτυχα και εγώ) , αλλά δεν μου χρέωσαν τίποτα.

Αρχική απάντηση από GoriLLakoS [Σήμερα, στις 20:35]

Εγω εχω παρει 3 φορες πραγματα(το ενα ηταν μητρικη σε πακετο-γουρουνι ισα με εμενα που ειμαι 1.50 ..:hehe: ) απο Ιαπωνια και ποτε δεν πληρωσα τελωνειο επειδη ειπα σε αυτον που τα εστειλε να γραψει used electronic device 50$..!

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.