Jump to content

περί μουσικής ..

edessaios

Recommended Posts

Πρώτα απο όλα:Θα ήθελα να ασχοληθώ με ένα απο τα παράκατω μουσικά όργαναΚιθάρα ή αρμονιο,synthesizer,midi keyboard και δε σύμμαζευεται.Με το όργανο που θα ασχοληθώ θέλω να κάνω ηχογραφίσεις μίξεις,remixes,και άλλα πολλά στον υπολογιστή.Τα όργανα τά έχω και τα δύο.Εμένα μου αρέσει περισσότερο το αρμόνιο και σαν όργανο και γιατί σου δίνεται η δυνατότητα να μεταφέρεις τη μουσική στον υπολογιστή πιο εύκολαα και να κάνεις πολλά πράγματα.Ποια είναι η άποψη σας πάνω στο θέμα?Τα midi keyboards είναι καλά.Απο προγράμματα τι παίζει?Απο προοπτικές να δημιουργήσεις τραγούδια μέσω υπολογιστή όταν είσαι πια σε προχωρημένο επίπεδο?

• Replies 61
  • Created
  • Last Reply

Προσωπικά θα μου άρεσε ένα midi keyboard για συνθέσεις και πειραματισμούς. Για εκτέλεση και ηχογραφήσεις όμως φυσικά όργανα all the way... ;)

Κι εγώ σκεφτόμουν τελευταία να πάρω μόλις μπορέσω ένα φτηνό midi έτσι για πειραματισμούς και μπας και καταφέρω να υλοποιήσω όσα έχω στο μυαλό μου τόσο καιρό.

Πάντως άμα έχεις ένα αρμόνιο με έξοδο midi μπορείς να το έχεις και σαν midi keyboard οπότε αν δεν έχεις και σκοπεύεις να πάρεις κοίταξέ το... ;)

Αρχική απάντηση από Makis Hourdakis [Χθες, στις 18:48]

Προσωπικά θα μου άρεσε ένα midi keyboard για συνθέσεις και πειραματισμούς. Για εκτέλεση και ηχογραφήσεις όμως φυσικά όργανα all the way... ;)

Κι εγώ σκεφτόμουν τελευταία να πάρω μόλις μπορέσω ένα φτηνό midi έτσι για πειραματισμούς και μπας και καταφέρω να υλοποιήσω όσα έχω στο μυαλό μου τόσο καιρό.

Πάντως άμα έχεις ένα αρμόνιο με έξοδο midi μπορείς να το έχεις και σαν midi keyboard οπότε αν δεν έχεις και σκοπεύεις να πάρεις κοίταξέ το... ;)

Το αρμόνιο δεν ξέρω αν έχει έξοδο midi.Είναι αρκετά παλιό αλλά τη δουλειά του τη κάνει.Έχει δυο εξόδους,μια κανονική,σαν αυτές της κάρτας ήχου και μια μεγαλύτερη σε διαμετρο νομίζω πως είναι midi,αλλά δεν είμαι και σίγουρος.Τι διαφορά έχουν?Με την άλλη την απλή δεν μπορώ να κάνω κάτι?Απο προγράμματα για συνθέσεις έχετε να μου προτείνετε κάτι.Εγώ που είμαι σχετικά αρχάριος στη μουσική,εντάξει δε λέω καποιες βασικές γνώσεις τις έχω,θα μπορέσω να κάνω κάτι?(όταν ήμουν μικρός πήγαινα πιάνο για δυο χρόνια μετά τα παράτησα)Υπάρχει ουσιαστική διαφορά ανάμεσα στην αναλογική και τη midi έξοδο.Αν υπάρχει μόνο η άναλογική δεν θα μπορέσω να κάνω τίποτα?Πως συνδέονται αυτά στον υπολογιστή?

Το midi είναι ένα πρωτόκολλο επικοινωνίας το οποίο ουσιαστικά διαβάζει τα δεδομένα που παίρνει από τα πλήκτρα, όπως διάρκεια που το πατάς (για την ακρίβεια πότε το πατάς και πότε το αφήνεις), νότα που παίζεις, δύναμη που το πατάς (σε όσα έχουν aftertouch) κλπ. Δεν βγάζει κάποιο ήχο δηλαδή με αυτόν τον τρόπο το όργανο, είναι απλά ένας controller, κάτι σαν το πληκτρολόγιο. Ενεργοποιώντας βέβαια το λεγόμενο midi thru (στα διάφορα προγράμματα) μπορείς να ακούς αυτό που παίζεις από τα ηχεία σαν νά τανε πιάνο.

Η εγγραφή που κάνεις μέσω midi, είναι 100% ψηφιακή. Μπορείς χωρίς κόπο να της αλλάξεις ΤΑ ΠΑΝΤΑ, εισάγωντάς της σε ένα πρόγραμμα επεξεργασίας midi / σύνθεσης (για παράδειγμα το noteworthy composer - www.ntworthy.com).

Θεωρητικά, το midi keyboard είναι το απόλυτο εργαλείο για σύνθεση, όχι όμως για εκτέλεση.

Πιθανότατα θα σου σπάσει τα νεύρα το λεγόμενο quantization (που πρέπει να παίζεις σαν ρομπότ 100% σωστός χρονικά για να μη σου βγάζει άλλα αντί άλλων τις χρονικές αξίες στις νότες), αλλά αν θες να γράψεις ένα κομμάτι, αυτό μπορείς να το υποστείς για να έχεις μια έκδοση σε παρτιτούρα του κομματιού σου (έστω με λίγες διορθώσεις που θα κάνεις μετά).

Αν θες εκτελεστικό παίξιμο όμως, τότε μπορείς και με αυτό που έχεις, χωρίς να αγοράσεις midi keyboard, με χρήση κάποιου προγράμματος όπως το cubase, να δοκιμάσεις να κάνεις αναλογικές εγγραφές σε πολλές διάφορες φωνές - όργανα κλπ. (αναλογικές = με μικρόφωνο στο line-in της κάρτας ήχου).

Μερικά προγράμματα που θα μπορούσες να δεις:

noteworthy composer - λιτό - απλό - φτηνό (www.ntworthy.com)

sibelius

cubase

reason

fruity loops

Για εγγραφές, goldwave είναι το αγαπημένο μου.

Γενικότερα για επεξεργασία wave υπάρχει το wavelab, το cooleditpro etc.

Έχω καιρό πάντως να ασχοληθώ με τον τομέα, και δεν είμαι και ο πλέον ειδικός, απλά έχω μια ελαφριά ιδέα του τι γίνεται :)

Αν δεν κάνω λάθος Σωτήρη, εσύ έχεις ένα midi keyboard, σωστά; Τι θα πρότεινες για ένα γύρω στα 100-150 (δεν υπάρχουν φθηνότερα νομίζω); Τι πρέπει να προσέξει κανείς στην επιλογή;

Aυτά των 100-150ευρώ είναι αυτά των δυο οκτάβων?Και κάτι ακόμα που δεν απαντήθηκε:Είναι εύκολο σε κάποιον αρχάριο να φτιάξει μια μελωδία,έστω και απλή?Αν δε διαθέτει midi έξοδο το αρμόνιο,τι γίνεται,τότε το μόνο που μπορεί κανείς να κάνει είναι ηχογραφήσεις?Και δεύτερο αν διαθέτει τι θα χρειαστεί για τη σύνδεσή του με τον υπολογιστη?(καλώδια,midi conectors)]

Βρίσκεις και με παραπάνω σε αυτά τα λεφτά απλά χωρίς τόσα πρόσθετα "μαραφέτια" πάνω.

Ένα φτηνό με 4 οκτάβες που είδα είναι αυτό το M-Audio

http://www.musicorama.gr/eshop/product_info.php?cPath=1_12_1210&products_id=1680

Τώρα για το τι έχει περισσότερο σημασία σε ένα midi keyboard το ξέρει καλύτερα ο Σωτήρης.

Όσο για τη μελωδία. Προσωπικά παίζω λίγο καιρό κιθάρα, δεν τα πάω ιδιαίτερα καλά με νότες κτλ ωστόσο βγάζω μελωδίες. Σιγά σιγά το αυτί καταλαβαίνει την αρμονία. Αν ασχοληθείς και λίγο με θεωρητικά πιστεύω κάτι κάνεις. ;)

Αρχική απάντηση από Makis Hourdakis [Χθες, στις 19:15]

Βρίσκεις και με παραπάνω σε αυτά τα λεφτά απλά χωρίς τόσα πρόσθετα "μαραφέτια" πάνω.

Ένα φτηνό με 4 οκτάβες που είδα είναι αυτό το M-Audio

http://www.musicorama.gr/eshop/product_info.php?cPath=1_12_1210&products_id=1680

Τώρα για το τι έχει περισσότερο σημασία σε ένα midi keyboard το ξέρει καλύτερα ο Σωτήρης.

Όσο για τη μελωδία. Προσωπικά παίζω λίγο καιρό κιθάρα, δεν τα πάω ιδιαίτερα καλά με νότες κτλ ωστόσο βγάζω μελωδίες. Σιγά σιγά το αυτί καταλαβαίνει την αρμονία. Αν ασχοληθείς και λίγο με θεωρητικά πιστεύω κάτι κάνεις. ;)

Λοιπόν τελικά το αρμόνιο έχει midi έξοδο.Τ.ωρα για να το συνδέσω με τον υπολογιστή τι χρειάζομαι?Θεωρητικά πάνω κάτω ξέρω λίγα.Σκέφτομαι απο τη νέα σχολική περίοδο να αρχίσω αρμόνιο στο ωδείο της πόλης μου.Το θέμα είναι οτι ,εδώ τουλάχιστον όλοι οι δάσκαλοι είναι χαιβάνια και μόνο κάτι κλασικά σου μαθαίνουν,που τα βαριέμαι αφάνταστα.’σε που δε ξέρουν τίποτα απο συνθέσεις ηλεκτρονικής μουσικής κια τέτοια.Τι άποψη έχετε πάνω στο θέμα?

Υπο την προϋπόθεση οτι έχεις κάρτα ήχου με είσοδο midi (αλλιώς "gameport") θα πάρεις ένα καλώδιο midi και απο 'κει και πέρα λογικά κατεβάζοντας κάποιο σχετικό πρόγραμμα θα στο βρει.

Για το αρμόνιο, απο τη στιγμή που δεν σε ενδιαφέρει καθόλου το ωδείο, βρες κάποιον που ξέρει να σου πει 5 πράγματα για αρχή και μετά πιάσε ένα βιβλίο και μάθε μόνος σου και γενικότερα πειραματίσου.

Πάντως αν θες να φτάσεις ψηλά, καλό θα ήταν να περάσεις απο ωδείο. Προσωπικά δεν έχω περάσει απο ωδείο και βλέπω οτι έχω πολλές ελείψεις. Πάντως ζορίσου και κάνε ό,τι μπορείς τώρα γιατί στο Λύκειο δεν θα έχεις και τόσο χρόνο. Προσωπικά θα σου 'λεγα και τότε να μην σταματήσεις να ασχολείσαι (μέγα σφάλμα) απλώς να είσαι πιο χαλαρός απο κει. Σε cool 'n' quiet, πώς το λένε; :p

Αρχική απάντηση από Makis Hourdakis [Σήμερα, στις 08:05]

Υπο την προϋπόθεση οτι έχεις κάρτα ήχου με είσοδο midi (αλλιώς "gameport") θα πάρεις ένα καλώδιο midi και απο 'κει και πέρα λογικά κατεβάζοντας κάποιο σχετικό πρόγραμμα θα στο βρει.

Για το αρμόνιο, απο τη στιγμή που δεν σε ενδιαφέρει καθόλου το ωδείο, βρες κάποιον που ξέρει να σου πει 5 πράγματα για αρχή και μετά πιάσε ένα βιβλίο και μάθε μόνος σου και γενικότερα πειραματίσου.

Πάντως αν θες να φτάσεις ψηλά, καλό θα ήταν να περάσεις απο ωδείο. Προσωπικά δεν έχω περάσει απο ωδείο και βλέπω οτι έχω πολλές ελείψεις. Πάντως ζορίσου και κάνε ό,τι μπορείς τώρα γιατί στο Λύκειο δεν θα έχεις και τόσο χρόνο. Προσωπικά θα σου 'λεγα και τότε να μην σταματήσεις να ασχολείσαι (μέγα σφάλμα) απλώς να είσαι πιο χαλαρός απο κει. Σε cool 'n' quiet, πώς το λένε; :p

Κατέβασα το fruity loops.Καλό πρόγραμμα,αλλά μου φάνηκε λίγο περίπλοκο.Υπάρχει κάποιο manual για αυτό το πρόγραμμα?Αν το διαβάσω θα με βοηθήσει να μάθω τα βασικά?Η κάρτα ήχου δεν έχει είσοδο midi αλλά έχει η μητρική.Αυτή δεν είναι ίδια με αυτές που συνδέονται τα joystick?

απο μενα η προταση είναι μια εκδοση του logic που να είναι για windows(πλεον βγαίναι μόνο για Mac) κ φυσικα έναν που να ξέρει τα βασικα να σου τα δίξει.εννοείται midi θύρα γιατί δεν έχει latency κ μπορεις να διορθώσεις τα λάθη, ρυθμό,ήχο κ άλλα πολλά.με την αναλογική είσοδο θές μία κάρτα που να έχει ASIO για να μικραίνει το latency αλλα κ παλι θα έχει καπιο της τάξης μερικών ms(καπου 12 θα είσαι καλά).

Για τα Midi με 2 οκταβες καλο θα ήταν να το σκεφτείς γιατί μπορείς να φτιάξεις πολλά πράγματα σαν μπιτακια κε ηλεκτρονική μουσική που ουσιαστικά θα χρησιμοποιήσεις λουπες με συγκεκριμένα πράγματα αλλα για άλλα είδη μουσικής όπως τζαζ ενοείται οτι δε κάνει.θες παραπάνω οκτάβες.παντος παλι μιντι σου προτείνω γιατί θα μπορείς να γράψεις κ τα drums ενώ αναλογικα...

καλό είναι κ το cubase αλλα δε ξερω απο χειρισμό τι παίζει...

αυτά απο μένα.

καλύτερα πάντως να μάθεις λίγο μουσική πρώτα κ μετά να αρχίσεις να πειραματίζεσαι.κ παλι καλύτερα να είσαι με ένα φίλο για να ανταλλάζετε ιδέες.

Αρχική απάντηση από spresv [Σήμερα, στις 08:26]

Που να δοκιμασεις και κανα cubase... Σε τετοια προγραματα ειναι πολυ πιο ευκολο αν εχεις καποιον να σου δειξει 5 βασικα πραγματα.

Ναι το έχω καταλάβει .Και στη πόλη μου όμως(φαίνεται απο το username μου)δε γνωρίζει κανείς για τέτοια προγράμματα,τουλάχιστον απο αυτούς που ξέρω.Πόσο μάλλον οι φίλοι μου που το μόνο που ξέρουν να κάνουν είναι να παίζουν PES5 και counter και απο προγράμματα δεν ξέρου ούτε στο word να γράψουν.:( Όμως στη Θεσσαλονίκη κατεβαλινω συχνα:happy: Μήπως υπάρχει κάποιος εκεί που θα μπορούσε να μου δείξει,κάποια σχολή υπολογιστών ίσως...Γιατί εδώ τα δυο τρία φροντιστήρια που υπάρχουν μονο word,excel,powerpoint και access μαθαίνουν.:( Θέλω να μάθω photoshop και δε μπορώ γιατί δε ξέρει κανείς:mad:

σαλονιακ υπαρχουν πολλα ιεκ που κανουν μαθήματα 2-3 φορες την εβδομαδα κ αν ισως κ λιγοτερο για μουσικη τεχνολογια.συγκεκριμενα ενας γνωστος μου πηγενε κ μαθαινε στο δημοσιο οδειο νομιζω, προγραμματα 2 φορες την εβδομαδα με πρακτικη εξασκιση κ τετοια αλλα τα διδακτρα ήταν 1500Ε.αν διαθετεις τα λεφτα κ την υπομονη για 6 μηνες πηγαινε.καλο θα είναι.απο κει κ περα ψαξε για μανουαλ στο ιντερνετ.για cubase υπαρχουν απειρα με ενα google search ή limewire κτλ κτλ κτλ.

Αρχική απάντηση από g_0x [Σήμερα, στις 08:49]

σαλονιακ υπαρχουν πολλα ιεκ που κανουν μαθήματα 2-3 φορες την εβδομαδα κ αν ισως κ λιγοτερο για μουσικη τεχνολογια.συγκεκριμενα ενας γνωστος μου πηγενε κ μαθαινε στο δημοσιο οδειο νομιζω, προγραμματα 2 φορες την εβδομαδα με πρακτικη εξασκιση κ τετοια αλλα τα διδακτρα ήταν 1500Ε.αν διαθετεις τα λεφτα κ την υπομονη για 6 μηνες πηγαινε.καλο θα είναι.απο κει κ περα ψαξε για μανουαλ στο ιντερνετ.για cubase υπαρχουν απειρα με ενα google search ή limewire κτλ κτλ κτλ.

Εγώ λέω για νά πάω μια-δυο άντε τρεις φορες για να μάθω δυο τρια βασικά πράγματα μες το καλοκαίρι,αλωστεμη ξεχνάς οτί είμαι μαθητής και ότι η διαδρομή Έδεσσα-Θεσσαλονίκη είναι 1 ώρα.’ρα αυτή η πρόταση απορίπτεται,έκτος αν γίνονται και μεμονωμένα μαθήματα μες το καλοκαίρι για λίγες μόνο ώρες..Τι λέτε?

αν μπορεις καντο αλλα καλυτερα σου λεω να πειραματιστεις μονος σου,να μαθεις λιγο μουσικη παραπάνω ώστε να αρχισεις τις δικές σου συνθέσεις κ μετα να αρχίσεις να γράφεις.μετα θα πορωθείς όυτως ή άλλως κ θα αγοράζεις κ εξοπλισμό, θα βρίσκεις προγράμματα κ γενικά θα ψάχνεσαι.τωρα είσαι ενθουσιασμένος.παντως το fruity είναι αρκετα καλο για αρχή αλλα μονο για κομματακια απο πισι κ λουπες.πιο περα θα θες κ πιο επαγγελματικες λύσεις.βασικα παίζουν κ περιοδικα απο αγγλια που θα σε βοηθήσουν-πορώσουν.computer music λεγεται ένα καλο κ βγαίνει που κ που κ στα ελληνικά.καλη αρχη edessaios.

Αρχική απάντηση από g_0x [Σήμερα, στις 09:02]

αν μπορεις καντο αλλα καλυτερα σου λεω να πειραματιστεις μονος σου,να μαθεις λιγο μουσικη παραπάνω ώστε να αρχισεις τις δικές σου συνθέσεις κ μετα να αρχίσεις να γράφεις.μετα θα πορωθείς όυτως ή άλλως κ θα αγοράζεις κ εξοπλισμό, θα βρίσκεις προγράμματα κ γενικά θα ψάχνεσαι.τωρα είσαι ενθουσιασμένος.παντως το fruity είναι αρκετα καλο για αρχή αλλα μονο για κομματακια απο πισι κ λουπες.πιο περα θα θες κ πιο επαγγελματικες λύσεις.βασικα παίζουν κ περιοδικα απο αγγλια που θα σε βοηθήσουν-πορώσουν.computer music λεγεται ένα καλο κ βγαίνει που κ που κ στα ελληνικά.καλη αρχη edessaios.

Ευχαριστώ πολυ,και κάτι που ξέχασα το καλώδιο απο που θα το ζητήσω,πόσο περίπου κοστίζει και ταιριάζει σε αυτή τη θύρα της μητρικής που είναι για το joystick?gameprt δεν είναι εκείνη?

δε ξερω αν ταιριαζει.ισως κ οχι.δε θελω να σε παρω στο λαιμο μου.ρωτα καποιον πιο ειδικό.εγω στης καρτας ήχου το συνέδεα.

Βασικά απ'όσο ξέρω υπάρχουν δυο ειδών βύσματα midi. Τα τραπέζια (το gameport δηλαδή) και τα στρογγυλά. Τα όργανα πάνω συνήθως έχουν το στρογγυλό.

Καλώδιο μάλλον απο κατάστημα μουσικών οργάνων. Χλωμό το βλέπω να βρεις σε κατάστημα Η/Υ.

αυτο που λες ισχύει αλλα εμεις συνδέαμε καλώδιο στρόγγυλο απο synth και απο την άλλη μερια ήταν τραπέζιο για το midi πορτ του πισι. :)

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.