Jump to content

Αλληλεξάρτηση κελιών στο excel (Και γενικότερα βοήθεια στο excel)

Makis Hourdakis

Recommended Posts

Θέλω να έχω δυο κελιά στο excel τα οποία να είναι αλληλεξαρτημένα με τον εξής τρόπο:

1. Αρχικά και τα δυο να φαίνονται ως "0"

2. Όταν στο κελί Α εισάγεται μια τιμή, το κελί Β να εμφανίζει μια τιμή με βάση ένα τύπο που να περιέχει την τιμή του κελιού Α

3. Όταν στο κελί Β εισάγεται μια τιμή, στο κελί Α να εμφανίζεται μια τιμή με βάση ένα τύπο που να περιέχει την τιμή αυτή

4. ’σχετα απο το τι πληκτρολογείται στο κάθε κελί, ο τύπος να παραμένει.

Γίνεται κάτι τέτοιο ή θα δημιουργηθεί φαύλος κύκλος;

Συγκεκριμένα, θέλω στο PC Builder να προσθέσω μια στήλη οπου θα μπορείς να εισαγάγεις προαιρετικά εκεί την τιμή κατευθείαν με ΦΠΑ αλλά όποτε γίνεται αυτό να εμφανίζεται η αντίστοιχη τιμή χωρίς ΦΠΑ στη αντίστοιχη στήλη και το ανάποδο, δλδ όποτε εισάγεται η τιμή χωρίς ΦΠΑ να εμφανίζεται στην άλλη στήλη η τιμή με ΦΠΑ.

Όταν θα πληκτρολογήσεις την τιμή στο ένα απο τα δυο κελια προφανώς θα χαθεί ο τύπος που υπηρχε σε αυτό. Ίσως υπάρχει τρόπος με χρήση VB αλλά δεν εχω τέτοιες γνώσεις... Διαφορετικά θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις περισσότερα κελιά.

Το ξέρω οτι θα χαθεί ο τύπος αλλά έλεγα μήπως γίνεται να οριστεί μια παράμετρος, πχ όταν το κελί Α=0 και το Β>0 τότε στο Α να υπάρχει ο τύπος και αντίστοιχα όταν Β=0 και Α>0 τότε στο Β να υπάρχει τύπος διαφορετικά να δέχεται τιμή. Ή κάπως έτσι τέλος πάντων, δεν ξέρω αν με καταλαβαίνετε...

Νομίζω πως κατάλαβα. Δυστυχώς τα δυο κελιά αλληλοεξαρτώνται οπότε θα έχεις κυκλικη αναφορά. Πρέπει να χρησιμοποιήσεις ακόμα ενα κελι στο οποίο θα γράφεις την τιμη (ειτε με ΦΠΑ είτε χωρίς) και άλλα 2 κελία όπου θα κάνεις τους υπολογισμούς. Δε μπορώ να σκεφτώ κάτι καλύτερο και τέτοια ώρα... :)

Αρχική απάντηση από Oric

Γίνεται, αλλά με κώδικα.

εισαι σιγουρος οτι μπορει να γινει με κωδικα?

Δεν ξερω αν εχεις δοκιμασει κατι που δεν ξερω..αλλα δεν νομιζω να γινεται...

@makis

μαλλον πρεπει να γινει με 3 κελια...

(απο κει και περα ειναι ευκολα)

Λοιπόν, γίνεται χωρίς κώδικα, με τη βοήθεια μιας επιπλέον στήλης και χρήση της IF. Δηλαδή, τα κελιά της στήλης «Τιμή περιλ. ΦΠΑ» μπορούν να περιέχουν την τιμή NAI ή ΟΧΙ, (από μια σχετική λίστα που μπορεί να δηλωθεί μέσω επικύρωσης δεδομένων, μενού Data Validation Settings), αλλά και να είναι απροσδιόριστα, όντας κενά. Αντίστοιχα, στα διπλανά κελιά γίνονται οι κατάλληλοι υπολογισμοί, αναλόγως της τιμής των κελιών της στήλης «Τιμή περιλ. ΦΠΑ», είτε περιέχουν μια παύλα, εάν τα ανάλογα κελιά δεν περιέχουν ούτε την τιμή ΟΧΙ, ούτε τη ΝΑΙ. Δεν ξέρω εάν κάποιος φίλος μπορεί να σκεφτεί κάτι απλούστερο.

post-3559-1416072603,3254_thumb.gif

• 1 month later...

Τώρα άρχισα να το φτιάχνω. Τελικά όπως το λες θα το κάνω, είναι το καλύτερο.

Να σε ρωτήσω, γίνεται να γράψω κάπως με το χέρι τις επιλογές και να μην τις έχω σε ήδη υπάρχοντα κελιά;

edit: ’κυρο. Γίνεται. Πολύ απλά, γράφουμε τις επιλογές βάζοντας ενδιάμεσα λατινική άνω τελεία (" ; ")

Στη συνάρτηση IF δεν μπορώ να δώσω τιμές σε κείμενο κάπως; Θέλω δηλαδή να φτιάξω τη συνάρτηση

=IF(H15=Με ΦΠΑ;C15*F15;C15*F15*(B127+100%))

αλλά άμα το κάνω έτσι μου το παίρνει λάθος

edit1: Τουλάχιστον πώς θα μπορούσα να δώσω δυο επιλογές οι οποίες η μια να είναι απο κελί και η άλλη σταθερή; Γράφω

=$B$127;0
αλλά δεν το δέχεται...

edit2: Το βρήκα και αυτό. Το κατάφερα γράφοντας πρώτα το μηδενικό και μετά το κελί με το ΦΠΑ. Ωστόσο όταν πας να επιλέξεις σου βγάζει τη μια επιλογή "0" κανονικά αλλά την άλλη "=$B$127". Παρόλαυτα, όταν το επιλέξεις φαίνεται κανονικά το περιεχόμενο του κελιού B127, δηλαδή 19%. Πώς θα το κάνω να φαίνεται και σαν επιλογή το περιεχόμενο του κελιού;

edit3: Γίνεται κι αυτό απλώς συμβιβαστικά πρέπει να ορίσουμε κελιά. Ένα το κελί με το ΦΠΑ και άλλο ένα κενό κελί ή με "0".

Σας έπρηξα με τα edit ε; :p

Πολλά edit πέσανε οπότε ας κάνω ένα νέο post μπας και δει κανένας επιτέλους το θέμα... :p

Πώς θα μπορούσα να ορίσω κάποια πράγματα να μην εκτυπώνονται; Πχ αυτό που λέω κάτω κάτω "Βρήκατε κάποιο λάθος; κτλ κτλ". Επίσης πώς γίνεται να μη φαίνονται ούτε οι γραμμές απο τις στήλες και τις γραμμές (στην οθόνη);

Αν μπορούσε κανείς να μου απαντήσει το πρώτο ερώτημα του προηγούμενου post θα του ήμουν ευγνώμον. :)

edit: Ποπο ρε παιδί μου τι σας ετοιμάζω... Θα κάτσω να το ξαναφτιάξω απο την αρχή το PC Builder. ’ρχισαν να έρχονται 10-10 οι ιδέες! :D:D:D Υπομονή μόνο γιατί θέλω να βγει καλό. :)

edit2: Καλά, τι θα γίνει, όλα εγώ θα τα λύνω, μόνος μου; :p

Για να μη φαίνονται οι γραμμές, πολύ απλά ορίζουμε ωχ χρώμα το χρώμα του φόντου (συνήθως λευκό). :)

Αρχική απάντηση από nickthegreek

σε αυτό που ρωτάει ο μάκης για να μην τυπώνονται τα κελιά μπορεί να απαντήσει κάποιο? Pleaseee?

Επιλέγοντας τις περιοχές του φύλλου που θέλεις να τυπώνονται, μπορείς να τις ορίσεις ως περιοχή εκτύπωσης, από το μενού Αρχείο Περιοχή εκτύπωσης Ορισμός περιοχής εκτύπωσης. Έτσι, εξ ορισμού, θα τυπώνονται μόνον αυτές οι περιοχές.

Ευχαριστώ για την απάντηση. :)

Το είχα δοκιμάσει αυτό που λες αλλά όχι επιτυχώς. Όριζα πχ για εκτύπωση απο την αρχή μέχρι μια σειρά και έπειτα απο ένα άλλο σημείο μέχρι τέλους. Αντί όμως να μου αφήσει κενό όσο ήταν (2-3 σειρές) μου άφησε μια σελίδα!

Τελικά μάλλον δεν θα το χρησιμοποιήσω.

ΥΓ: Η v4 του PC Builder είναι ουσιαστικά έτοιμη. Μένουν ακόμα μερικά βοηθητικά στοιχεία τα οποία όμως θέλουν πολλή δουλειά. Σήμερα γύρισα και θα κάτσω να το τελειώσω. Περιμένετε και θα καταλάβετε! :D

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.