Jump to content

The ATi Catalyst Driver thread.

Recommended Posts

AMD-Catalyst-15.6-Beta vs AMD-Catalyst-15.7

Best out of three runs each

post-44918-0-99533100-1436444723_thumb.j

vs

post-44918-0-76435900-1436444731_thumb.j

edit

Το Frame Rate Target Control (FRTC) δεν νομίζω ότι λειτουργεί, το ενεργοποίησα και δοκίμασα 3 διαφορετικούς τίτλους σε όλα τα fps ήταν πάνω από 60 που είχα βάλει.

Στο Τομβ ραιδερ λειτουργεί.

Έγινε επεξεργασία από Havic

Εμένα λειτουργεί κανονικά. Αυτήν την στιγμή κάνω πολλές και διαφορετικές δοκιμές. Θα ποστάρω λεπτομέρειες αργότερα. Οι δοκιμές γίνονται σε R9 270X. Ένα μικρό tip για την ώρα όσον αφορά το FRTC. Πάντα να βάζετε +1 fps απο το επιθυμητό διότι έχει μία απόκλιση δεν είναι 100% ακριβές. τουλάχιστον αυτό αναφέρουν Fraps & MSI afterburner. Περισσότερα πράγματα και μετρήσεις αργότερα.

Έγινε επεξεργασία από Dj_ALeX
  • Like 3

Έχω την εντύπωση πως το FRTC δουλεύει μόνο σε DX10 και πάνω παιχνίδια.

Μια χαρά οι 15.7 πάντως, με τους 14.12 omega είχα μεγάλο θέμα.

Και πολύ σωστά την έχεις.

Κομμάτι απο τα release notes του Catalyst 15.7 WHQL αναφορικά με το FRTC.

Frame Rate Target Control (FRTC)

FRTC allows the user to set a maximum frame rate when playing an application in full screen exclusive mode. This feature provides the following benefits:

• Reduced GPU power consumption
    • Reduced system heat
    • Lower fan speeds and less noise

This feature is supported on applications using DirectX® 10 or higher

Έχω ολοκληρώσει σε ένα βαθμό τις δοκιμές μου με τον 15.7. Αργότερα θα ποστάρω λεπτομέρειες. Αυτό που έχω να πώ με σιγουριά είναι οτι είναι 100% stable ακόμα και σε OCed καταστάσεις no prob! Τώρα για το FRTC & VSR κάνω κάτι τελευταίες δοκιμές. Πάντως όποιος έχει "ξεχαστεί" με τίποτα beta ή τον 7μηνών OMEGA 14.12 να τον εγκαταστήσει. Ο καλύτερος οδηγός μέχρι στιγμής που έχω δεί απο AMD.

• Like 4

Λοιπόν έχουμε και λέμε για τον νέο Catalyst 15.7 WHQL.

Καταρχάς απλά να αναφέρω οτι είναι ο 1ος WHQL για το 2015. Στις 29/7 σύμφωνα με την AMD θα είναι έτοιμος και ένας ακόμα οδηγός official 100% για τα Win 10 RTM.

Ο 15.7 λοιπόν έφερε τις τεχνολογίες VSR & FRTC σε όλες τις GCN κάρτες (επιτέλους), αλλά φυσικά δεν είναι μονάχα αυτά τα νέα του features. Περιλαμβάνει υποστήριξη για τα έως τώρα Win 10 builds και το DX12 + το σύστημα απόδοσης γραφικών WDDM 2.0. Κάτι πολύ σημαντικό επίσης είναι πλέον και η υποστήριξη FreeSync + CrossFire κάτι που το ζήταγαν οι users/gamers απεγνωσμένα! Επίσης έφερε performance enhancements και ενημερωμένα CrossFire profiles για πολλά και διάφορα παιχνίδια όπως Witcher 3, GTA V, Dying light κτλ... (αναλυτικά στο site της AMD).

Προσωπικά τον έχω σχεδόν 2 μέρες σε ένα μου μηχάνημα με μία 270Χ και όλα παίζουν τόσο άψογα που ομολογώ εκπλήσσομαι!

Οι δοκιμές μου περιορίστικαν σε απλά καθημερινά πράγματα (όπου και δεν αντιμετώπισα το παραμικρό) αλλά και στην χρήση φυσικά των VSR & FRTC σε διάφορα παιχνίδια που είχα πρόχειρα και έπαιξα αρκετά με αυτά έτσι ώστε να βγάλω κάποια πρώτα συμπεράσματα.

Τα παιχνίδια που δοκίμασα είναι τα παρακάτω:

1) Battlefield 3

2) Battlefield 4

3) Crysis 3

4) Shadow of Mordor

5) Tomb raider

6) Call of Duty AW

7) Call of Duty MW3 (παλιό μέν αλλά έχει πλάκα :D)

8) NFS Rivals

Απο τα τελευταία παιχνίδια δεν έχω κάποιο διαθέσιμο αυτήν την στιγμή. Λογικά απο βδομάδα να ανοίξουν και οι τράπεζες να τα τσιμπήσω μιάς και τα έχω τερματίσει όλα τα παραπάνω.

Στο θέμα μας τώρα. Δοκίμασα καταρχάς το FRTC και έβγαλα τα εξής συμπεράσματα.

1) Δεν λειτουργεί ώς εναλλακτικό του Vsync.

2) Ορίζει το frame rate στη μέγιστη τιμή του απο 55-95fps (Θα έπρεπε να έχει όριο παραπάνω βέβαια aka 144Hz monitors @1080p)

3) Προσωπικά για την 270Χ είναι σχεδόν άχρηστο (έχει οριακή δύναμη για τα παιχνίδια, δεν προσφέρει πλεόνασμα fps όπως πχ. μία 390/390Χ)

4) Οι ιδανικές συνθήκες για την αξιοποίηση του FRTC είναι δυνατότερη κάρτα + FreeSync monitor για να μπορέσει κάποιος να κλειδώσει το frame rate του μέσα στα όρια του FreeSync window χωρίς να αναγκαστεί να ενεργοποιήσει Vsync και να "φάει" το input lag.

5) Τέλος έχει όντως οφέλη στην κατανάλωση ενέργειας, στις θερμοκρασίες και στον θόρυβο αλλά θα πρέπει να ισχύει το σενάριο (4) όπου εκεί έχουμε μεγάλα TDP της τάξεως των 250-300W γιατί σε μικρότερες κάρτες το energy efficiency είναι ήδη δεδομένο.

6) Εάν χρησιμοποιηθεί σε ελαφρία games αλλά και μπεί και υποστήριξη για παλιά DX9 games τότε έχει νόημα χρήσης για ποιό αδύναμες κάρτες όπως η 270Χ.

Για το VSR τώρα μερικά πραγματάκια:

1) Καλοδεχούμενο φυσικά!

2) Σε σχετικά ελαφριά games (DX9 & DX11 φυσικά) για την 270Χ δίνει την έξτρα ποιότητα εικόνας.

3) Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε βαρύτερα αλλά θα πρέπει να μειώσουμε ορισμένα/αρκετά options απο τα γραφικά πχ. Crysis 3 & Tomb raider.

4) Γενικά τα μέχρι στιγμής υποστηριζόμενα VSR modes είναι λίγο περιορισμένα. Καλό θα ήταν η AMD σε επόμενα releases να "δώσει" και άλλες αναλύσεις σε όλες τις κάρτες.

5) Τέλος λειτουργεί κανονικά χωρίς πρόβλημα με το αναμενόμενο αντίκτυπο στις επιδόσεις, και ανάλογα τις αναλύσεις.

6) Φυσικά απο το VSR θα επωφεληθούν ξανά όπως και απο το FRTC οι δυνατότερες κάρτες 390/390Χ και απάνω! 

Αυτά πρός ώρας θα προσθέσω σε λίγη ώρα και ορισμένα πραγματάκια παραπάνω. Να τον εγκαταστήσετε ΟΛΟΙ! :) Ο καλύτερος/πλουσιότερος οδηγός απο την AMD μέχρι στιγμής!

EDIT:

Κάτι που θέλω να επισημάνω για το FRTC. Παραπάνω αναφέρω οτι δεν λειτουργεί σαν εναλλακτικό Vsync.

Ας πούμε οτι παίζουμε ένα game με Vsync @60 fps και η κάρτα μας μπορεί και παραπάνω αλλά επειδή η οθόνη μας είναι 60Ηz εάν το αφήσουμε free παρουσίαζονται φαινόμενα tearing. Εάν στο ίδιο παιχνίδι απενεργοποιήσουμε το vsync και ορίσουμε στο FRTC 60 fps τότε παίζουμε ξανά με καρφωμένα τα 60 fps αλλά έχουμε tearing για κάποιο λόγο. Επίσης δεν έχουμε input lag σε αυτήν την περίπτωση αλλά και στις 2 περιπτώσεις επειδή η GPU "κλειδώνει" είτε με τον 1 είτε με τον άλλο τρόπο στα 60fps έχουμε χαμηλότερο GPU usage που σημαίνει αυτομάτως χαμηλότερες θερμοκρασίες, θόρυβο και μικρότερη κατανάλωση ρεύματος. Που θέλω να καταλήξω με όλο αυτόν τον συλλογισμό!

Μου δίνεται η εντύπωση πώς η AMD έβγαλε αυτήν την τεχνολογία περιορισμού του frame rate καθαρά για να χρησιμοποιηθεί σε συνδιασμό με τα νέα FreeSync monitors όπου και το εύρος των Hz είναι συγκεκριμένο πχ. 45-75fps έτσι ώστε ο gamer του εν λόγω συστήματος έχοντας μία κάρτα όπου μπορεί να έχει σταθερά και χωρίς frame drops πχ. τη μέγιστη τιμή FreeSync 75Ηz, να μπορεί να κάνει χρήση του FRTC "κλειδώνοντας" το frame rate σταθερά στην εκάστοτε μέγιστη τιμή ή μέσα στο εύρος τιμών FreeSync (σε Ηz) έτσι ώστε να μπορεί να παίζει 100% tear/flicker/stutter FREE χωρίς να κάνει χρήση Vsync το οποίο και προσθέτει input lag! Με αυτόν τον τρόπο λοιπόν να έχει την καλύτερη δυνατή εμπειρία gaming. Τέλος εάν και εφόσον ισχύουν όλα τα παραπάνω προσωπικά η μόνη διαφορά του FRTC με το Vsync θεωρώ οτι είναι αυτή, γιατί κατά τα άλλα και το Vsync περιορίζει το GPU usage με όλα τα παραπάνω οφέλη που ανέφερα για το FRTC με την μόνη διαφορά οτι προσθέτει input lag. Άρα το FRTC σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση δεν μας προσφέρει κάτι το τρομερό, βέβαια ακόμα και εάν δεν έχουμε FreeSync monitor αλλά πολύ δυνατή κάρτα μπορούμε ακόμα φυσικά να το χρησιμοποιήσουμε κόβοντας τα πλεονάζουσα frames τα οποία και δεν πρόκειται να δούμε ποτέ (ειδικά στα cinematics των παιχνιδιών) και να έχουμε όλα τα οφέλη όπως χαμηλότερη θερμοκρασία,usage κτλ.. αλλά έγω νομίζω οτι το FRTC προορίζεται κυρίως για χρήση σε FreeSync monitors. Anyway... κακό δεν κάνει που το έχουμε πάντως!

@syban

Μην χρησιμοποιείς τον εν λόγω uninstaller δημιουργεί πολλά και διάφορα προβλήματα. Καλύτερα με το DDU ή με κανονική απεγκατάσταση απο τον πίνακα ελέγχου των Windows.

• Like 3

καλησπέρα, προσπαθώ να το εγκαταστήσω και όταν πάει να βάλει catalyst control center ...
έχω κάνει και clean με atiman uninstaller, καμία ιδέα ;

post-40191-0-94271100-1436551867.png

Report_xml.txt

Έγινε επεξεργασία από syban

• 2 weeks later...

Όπως είχε υποσχεθεί η AMD και είχα αναφέρει και γω σε ποιό πάνω πόστ στις 29/07 θα έβγαζε τον 100% Windows 10 official AMD Catalyst! Το όνομα αυτού Catalyst 15.7.1 και η μοναδική διαφορά με τον 15.7 είναι πλέον η official υποστήριξη για την τελική έκδοση (RTM Build 10240) του νέου OS με πλήρη υποστήριξη WDDM 2.0 & DX12 για τις GCN κάρτες. Παραθέτω το σύνδεσμο για την έκδοση του νέου 15.7.1 για Win10 64bit εδώ! Φυσικά στο official site της AMD υπάρχουν και εκδόσεις και για Win7,8 & 8.1 αλλά ο συγκεκριμένος οδηγός επικεντρώνεται στο release των νέων Windows 10 που σημαίνει οτι όσοι έχετε installed σε άλλο λειτουργικό τον 15.7 δεν υπάρχει λόγος να κάνετε την αναβάθμιση αυτή.

Όπως είχε υποσχεθεί η AMD και είχα αναφέρει και γω σε ποιό πάνω πόστ στις 29/07 θα έβγαζε τον 100% Windows 10 official AMD Catalyst! Το όνομα αυτού Catalyst 15.7.1 και η μοναδική διαφορά με τον 15.7 είναι πλέον η official υποστήριξη για την τελική έκδοση (RTM Build 10240) του νέου OS με πλήρη υποστήριξη WDDM 2.0 & DX12 για τις GCN κάρτες. Παραθέτω το σύνδεσμο για την έκδοση του νέου 15.7.1 για Win10 64bit εδώ! Φυσικά στο official site της AMD υπάρχουν και εκδόσεις και για Win7,8 & 8.1 αλλά ο συγκεκριμένος οδηγός επικεντρώνεται στο release των νέων Windows 10 που σημαίνει οτι όσοι έχετε installed σε άλλο λειτουργικό τον 15.7 δεν υπάρχει λόγος να κάνετε την αναβάθμιση αυτή.

θα τον περασω και στα 7 και στα 10  bro !!!!

• Like 1

@juno12

Μιάς και αναφέρεις αύξηση επιδόσεων στα Win 10 απλά να αναφέρω οτι όντως παρουσιάζεται αύξηση 5-8% στα fps έναντι με τα Win 8.1. Μιλάμε πάντα για τον Catalyst 15.7.1. Προσωπικά δεν το έχω τσεκάρει ακόμη, μιάς και δεν έχω κάνει την μετάβαση σε Win 10 ακόμη αλλά εδώ εάν διαβάσετε επιβεβαιώνεται η πεποίθηση για αύξηση επιδόσεων στα νέα Win 10 έναντι με τα Win 8.1. Πολύ ενδιαφέρον ζήτημα θα έλεγα! Θα το κοιτάξω και προσωπικά σύντομα!

Both companies have stable Windows 10 drivers (which, by the way, seem to be providing about a 5% to 8% performance boost over Windows 8.1 on otherwise identical systems).
  • Like 2

@juno12

Απο δώ και πέρα ΔΕΝ υπάρχει δικαιολογία να ΜΗΝ συμβεί αυτό που λές! Ήδη ο Catalyst 15.7.1 είναι πάρα πολύ καλός! Εύχομαι για το καλύτερο στο προσεχές μέλλον! :)

Πάντως τα Win 10 που τα έχω σε δοκιμαστικό HDD όπου και κάνω δοκιμές (πλήν παιχνιδιών αυτήν την στιγμή) πάνε σφαίρα! Λογικά σε ελάχιστο χρονικό διάστημα θα τα περάσω και στο main system σε SSD για τα περαιτέρω.

• Like 1

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.