Jump to content

SuSE 10.1 released

sotiris

Recommended Posts

Μετά από αρκετό καιρό, 9 beta και 3 rc (release candidate) εκδόσεις, το SuSE 10.1 είναι γεγονός.

Βασικά χαρακτηριστικά του:

http://download.opensuse.org για να το κατεβάσετε.

Ένα mini - review εδώ:

http://en.theweeklyrant.com/modules/news/article.php?storyid=7

Πέραν των αναβαθμίσεων σε νέο kernel, νέα έκδοση KDE, YaST etc., ένα βασικό είναι η υποστήριξη για xgl!!!!!

Η dvd community έκδοση δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμη, πάντως προβλέπεται ενδιαφέρον :)

Εδώ έχει κάποιες παλιότερες οδηγίες (από την beta εποχή) για το τι χρειάζεται για την ενεργοποίηση του xgl:

http://www.novell.com/coolsolutions/feature/17174.html

Τελικά ήταν 5 τα rc, γίναν γρήγορα τα 2 τελευταία :)

http://www.suseblog.com/?p=91

Ό,τι άλλες πληροφορίες βρείτε (π.χ. αναλυτικά τα specs) βάλτε τα εδώ :)

Το εχω κανει εγκατασταση αλλα υπαρχουν καποια συμαντικα προβληματα. Πρωτων το νεο συστημα για τα updates ειναι τρομερα βαρυ,χρειαζεται το 100% της cpu για πανω απο 4-5 λεπτα...Επιπλεον τα περισσοτερα προγραμματα που βρισκονται στον packman δεν δουλευουν λογω dependencies που δεν καλυπτονται απο τα υπαρχοντα repositories.

Γενικά ειμαι πολυ δυσαρεστημένος απο το Suse 10.1. Φαίνεται σαν να βιαστηκανε να το βγάλουν εξω και ειναι γεματο bugs. ΤΟ kde συχνα κολλάει, εχει 100% χρήση cpu χωρίς λόγο, ο updater ειναι πανβαρης και το control centre ειναι επισης πολύ αργο. Πήρε πόδι μετα απο 4 μερες προσπαθειών και την θέση του πήρε πάλι το kubuntu dapper fight 7 που αν και beta ειναι πολύ πιο γρήγορο και σταθερό απο το Suse.

Ωχ!Αρχίσανε τα παράπονα!Ένα από τα προβλήματα που έχω δει και σε άλλα forum είναι για τον updater,για τον οποίο λένε ότι πρέπει να δουλεύει για 3-4 λεπτά στο 100% ο επεξεργαστής για να το εκκινήσει!Μάλιστα!Οπότε μένω με το Mandriva 2006 το οποίο μετά από τα updates από την εταιρεία,έγινε σταθερότατο!

Ευχαριστώ jogl για την ανάλυση που'κανες!Μ'έσωσες από 2 format!

Μακαρι να το ειχα παρει χαμπαρι τι μουφα ειναι ο updater νωριτερα και να γλιτωνα και εγω τα format... Οντως, αν βαλεις 3-4 repositories θελει περιπου 5-6 λεπτα στο 100% για να ανοιξει. Και το μηχανημα ειναι φυσικα άχριστο γιατι δεν εχουμε dual core, εναν "ταπεινο" dothan εχουμε με 1 gb μνημη.

Επιπλεον, ο vlc δεν παιζει γιατι λειπουν dependencies, για την ακριβεια υπαρχουν εγκατεστημενα αλλα σε ποιο νεες εκδόσεις απο αυτές που απαιτει το rpm αρα πρεπει να κανεις symlink με το χερι τα libraries και τα αγνοήσεις τα dependency προβληματα...

Αμάν αυτά τα προβλήματα με τα multimedia ρε γαμώτο!Πρέπει κάποια στιγμή να το λύσουν αυτό!Αυτόν τον καημένο τον vlc player του'χουν βγάλει τα μάτια του κακομοίρη!Μου φαίνεται ότι η Suse έχει φορτώσει τόσο πολύ το λειτουργικό της που έχει χάσει τη φιλοσοφία του λειτουργικού!Φίλε μου εγώ έχω έναν ταπεινό 1.7GHz,512MB Pentium 4 M,σε laptop(όχι Centrino),οπότε δε θα δούλευε με τίποτα!Μου φαίνεται το Mandriva θα είναι και η τελευταία μου επιλογή!Δεν θα ξαναλλάξω διανομή!Ευχαριστώ και πάλι που έκανες τον κόπο να μου απαντήσεις,ενώ είχες ήδη απογοητευθεί και με έσωσες!Ελπίζω κάποια άλλη στιγμή που θα χρειαστείς κάτι να σου φανώ χρήσιμος!

Παιδια, η καλύτερη διανομή που εχω δοκιμάσει μέχρι τώρα ειναι η Kubuntu dapper... αν και beta ειναι σταθερότατη, απιστευτα γρήγορη, και διαθέτει την τελευταία λέξη απο την διαθέσιμη τεχνολογία. Επιπέον το σύστημα apt ειναι το καλύτερο που έχω δεί για διαχείρηση πακέτων. Απίστευτα γρήγορο και διαθέτει τα πάντα. Αντίστοιχα η fedora core 5 ειναι σχετικά καλή αλλα εχει προβλήματα διότι οι προγραμματιστές της επέλεξαν να μην ενσωματώσουν propriety drivers, σαν τον driver της καρτας δικτύου που εχουν οι centrino!!! Επιπλέον δεν διαθέτει γραφικό εργαλείο διαχείρισης πακέτων, πραγμα που αν δεν εισαι ειδικός και ξέρεις ακριβώς τι ζητάς θα σε πεδέψει. Τέλος, το Suse 10 ήταν καλό, αλλα ήταν ασύμβατο με το acpi του sony λαπτοπ μου, αφού μετα απο περίπου 10 δευτερόλεπτα χρήσης τοy pc ελεγε ότι είχε υπερθερμαθεί και τον εκανε shutdown. Για το 10.1 όλα δουλέυουν καλα απο αυτήν την άποψη αλλα ειναι πολύ βαρύ. Στα + του ότι καταφερε και μου δούλεψε την XGL στην ενσωματωμένη κάρτα γραφικών μου και μαλιστα έπαιζε και ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ...

• 4 weeks later...
Αρχική απάντηση από hemppants

Επειδή είμαι εντελώς άσχετος με Linux, δηλαδή τζάμπα κατέβασα το Suse 10.1; Υπάρχει άλλη free έκδοση Linux όπως αυτή;

Εννοείται! Πάμπολες! Κατέβασε Gentoo (το minimal CD είναι μόλις μερικές δεκάδες ΜΒ), το portage καμιά 30αριά και το stage-3 άλλα 100. (θα καταλάβεις τι είναι αυτά όταν ξεκινήσεις την εγκατάσταση)

Γίνεται σε 11 απλά βήματα (υπάρχει και πολύ καλός οδηγός εδώ >>> http://www.gentoo.org) και μετά από δύο ημέρες compiling θα έχεις το πιο γρήγορο μηχάνημα ραμμένο στις ανάγκες του δικού σου pc!

Εδώ το έκανα εγώ που τώρα ξεκινάω να μαθαίνω αν και έχω χρόνια που τρέχω εφαρμογές σε linux. Καμία σχέση με τα 'έτοιμα' το 'do it yourself' από άποψη απόδοσης!

Και σε ότι αφορά πακέτα, ανοίγεις μια console ως root και απλά γράφεις emerge 'όνομα πακέτου' και στο κατεβάζει και στο εγκαθιστά κιόλας κι εσύ απλά κάθεσαι και κοιτάς... Κορυφή!

Αν έχεις καλή σύνδεση και σου αρέσουν οι 'χειροτεχνίες' επιχείρησέ το! :)

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.