Jump to content

Σκληροί, bad-sectors και εγγύηση...

Wizard!

Recommended Posts

Κάποιοι ίσως έχετε διαβάσει αυτό: http://www.thelab.gr/showthread.php?s=&threadid=26487

Απλά κάνω μια ξεχωριστή ερώτηση για τους δίσκους, γιατί πιστεύω ότι είναι ένα θέμα που αφορά πολύ κόσμο κι εμένα προσωπικά μου έχει ξαναπαρουσιαστεί αρκετές φορές.

Κατά τη διάρκεια του φορμάτ σε εγκατάσταση λειτουργικού, στο 92%, κόλλησε για 5+ λεπτά, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν bad sectors. Τι κάνουμε? Οι δίσκοι είναι καινούριοι, αγορασμένοι το Φεβρουάριο. Πάνε πίσω? Πως ξέρω ποιός από τους 2 έχει? Αν δεν αντικαθίστανται, πως τους "μαρκάρω" ώστε να μη γραφτεί τίποτα εκεί πάνω κι έχω πρόβλημα?

Σημειωτέoν οι δίσκοι είναι σε Raid αλλά δεν έχω πρόβλημα να τους βγάλω, να "μαρκάρω" τους bad-sectors και να ξαναστήσω το Raid.

Όταν είχαμε MSDOS ήταν ενα απλό format/b...οι bad sectors μαρκάρονταν για να μην εγγράφονται.

Κανένα prog που να κάνει αυτή τη δουλειά σήμερα? Γνωρίζει καποιος?

Η άποψή μου πάντως είναι οτι όπου υπάρχουν bad sectors, τείνουν να εμφανίζονται και άλλοι. Αν όντως έχεις τέτοιο πρόβλημα θα σου πρότεινα να στείλεις τον προβληματικό πίσω, μην τραβιέσαι αργότερα.

Τους πας πίσω όπως είναι και στους αλλάζουν αμέσως. Αρκεί να είναι 100% σίγουρο οτι είναι όντως bad sectors.

Το οτι σταματάει η εγκατάσταση στο 92% ΔΕΝ αποδεικνύει την ύπαρξη bad sectors. παρόμοιο πρόβλημα είχα με έναν Seagate SATA2 σε SATA1 controller της Silicon Image. O δίσκος δούλεψε κανονικά σε άλλον SATA1 controller.

Η ύπαρξη bad sectors επιβεβαιώνεται με κάποιο διαγνωστικό πρόγραμμα. Ακόμα και ένα bad sector είναι αρκετός λόγος για RMA.

Αρχική απάντηση από jpavly

Για αρχή τρέχεις το tool της εταιρείας των δίσκων σου σε έναν έναν ξεχωριστά και ίσως να διορθωθεί το πρόβλημα σου. Αν έχουν θέμα, πάνε πίσω.

Όπως είπε και ο φίλος , τρέχεις το diagnostic tool της εταιρίας του δίσκου , καθώς το scandisk των windows δεν είναι αξιόπιστο

Έχω αλλάξει σκληρό WD που είχε το ίδιο πρόβλημα με τον δικό σου , κολλούσε το format προς το τέλος με αποτέλεσμα να μπορεί να γίνει μόνο fast format και όχι κανονικό . Τα windows δεν βλέπαν πρόβλημα , το tool της WD όμως το βρήκε , οπότε ο δίσκος αντικαταστάθηκε χωρίς πρόβλημα

Αρχική απάντηση από Wizard!

Oκ, πιστεύω ότι καλύφθηκα πλήρως με το συγκεκριμένο.

Τελευταία ερώτηση:

Υπάρχει τρόπος να δω σε ποιό δίσκο είναι τα bad sectors, χωρίς να χαλάσω το Raid?

Βρε σου λέω πιο πάνω, βάλε ένα ένα δίσκο. Κοινώς κάνε τον ένα disconect και δες τον, μετά τον άλλο.

Edit: Λογικά θα χρειαστεί να δηλώσεις τους SATA ως IDE για να τους δει το tool.

Ρε παιδιά, θα τα πάρω στο κρανίο τελικά.... Οκ ο ένας SATA2 είχε bs και πήγε για αντικατάσταση...

Έχω τώρα κι έναν 40άρη, εξωτερικό που εμφάνισε και αυτός. Του κάνω surface check, βρίσκει στα 40 γίγα, μόλις 4k σε bad sectors. Παρόλα αυτά, όταν πάω να γράψω κολλάει το σύμπαν!!! Γονατίζει το σύστημα, σέρνονται τα πάντα, και μου βγάζει συνεχώς μηνύματα, ότι τα Windows δεν μπορούν να κάνουν το delayed write στο δίσκο γιατί υπάρχει πρόβλημα!

Τι στο καλό γίνεται??? Επιδημία έπεσε? Σημειωτέον ότι αυτόν τον έχω στο γραφείο, και ΔΕΝ έχει μπει στο μηχάνημα σπίτι εδώ και πολύ καιρό, οπότε virus, κλπ, δεν παίζουν...

Λίγο καθυστερημένα αλλά καλό είναι να υπάρχει:

Τελευταία ερώτηση:

Υπάρχει τρόπος να δω σε ποιό δίσκο είναι τα bad sectors, χωρίς να χαλάσω το Raid?

Συνήθως τα διαγνωστικά των εταιριών (ειδικά αν τα τρέχεις από FDD/CD boot) βλέπουν κανονικά ξεχωριστά τους δίσκους ανεξάρτητα από το αν ανήκουν σε array ή όχι (οπότε μπορείς αφού τρέξεις το διαγνωστικό να διαλέξεις πoιον δίσκο από το array θες να τεστάρεις χωρίς να χαλάσεις το array).

Αρχική απάντηση από spc

Λίγο καθυστερημένα αλλά καλό είναι να υπάρχει:

Συνήθως τα διαγνωστικά των εταιριών (ειδικά αν τα τρέχεις από FDD/CD boot) βλέπουν κανονικά ξεχωριστά τους δίσκους ανεξάρτητα από το αν ανήκουν σε array ή όχι.

Ναι έχεις δίκιο, και με το εργαλείο της Seagate το έκανα, που όντως είδε ξεχωριστά τους δίσκους χωρίς να τους βγάλω από το array

Ο δίσκος αλλάχθηκε από το Πλαίσιο όπου είχε αγοραστεί, μέσα σε 24 ώρες, χωρίς καμμία αντίρρηση.

Έχω τώρα κι έναν 40άρη, εξωτερικό που εμφάνισε και αυτός. Του κάνω surface check, βρίσκει στα 40 γίγα, μόλις 4k σε bad sectors. Παρόλα αυτά, όταν πάω να γράψω κολλάει το σύμπαν!!! Γονατίζει το σύστημα, σέρνονται τα πάντα, και μου βγάζει συνεχώς μηνύματα, ότι τα Windows δεν μπορούν να κάνουν το delayed write στο δίσκο γιατί υπάρχει πρόβλημα!

Με αυτόν τι να κάνω? :hmm:

Αρχική απάντηση από nobig

Ρε παιδία εμένα το chkdsk των 2000 μου βγάζει 4 ΚΒ σκάρτο πράμα αλλά το διαγνωστικό της seagate τιποτα. Περίεργα πράματα

To διαγνωστικό της Seagate ψάχνει για physical Bad sectors (και τα οποία φυσικά δεν επιδιορθώνονται). Τα οποία διαφέρουν από sectors που το ΟS νομίζει ως χαλασμένα.

Με αυτόν τι να κάνω? :hmm:

HDD Regenarator μάλλον η μόνη λύση αν δεν έχεις εγγύηση.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.