Nickman Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 26, 2006 #1 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 26, 2006 Εδώ και αρκετό καιρό ξεψανχίζω κυριολεκτικά το διαδύκτιο για να βρώ πληροφορίες για κάποια κάρτα γραφικών 'οσο το δυνατόν καλή και φθηνή (κάτω απο 200 ευρώ). Επειδή δυστυχώς οι πληροφορίες είναι τόσες πολλές έχω αρχίσει να χάνω τουν μπούσουλα μου. Το πράγμα έγινε πολύ πιο δύσκολο τώρα με τα νέα μοντέλα. Τι θα πρέπει να κοιτάξω σε μία κάρτα? τις πίπες που έχει? την ταχύτητα που τρέχει? την μνήμη? Βάσει των όσων γράφωνται στο διαδίκτυο μια αρκετά φθηνή και καλή είναι η X800GTO με 16 πίπες. Φυσικά υπάρχουν και παραπλήσια μοντέλα αλλά για τα χρήματα της (γύρω στα 166 ευρώ) είναι ότι καλύτερο έχω βρεί πρός το παρόν. Εσείς τι έχετε να προτείνετε? Αναμένω (εναγωνίως) τις απόψεις/υποδήξεις σας.
Makis Hourdakis Απρίλιος 26, 2006 #2 Απρίλιος 26, 2006 Χ800GTO2 http://www.skroutz.gr/search.php?sp_keyword=X800GTO2&sp_catcode=SKROUTZ Έχει τον ίδιο πυρήνα με την X850XT και μετατρέπεται άνετα στην τελευταία...
unknown Απρίλιος 26, 2006 #3 Απρίλιος 26, 2006 ε δωσε κατι παραπανω και παρε την 7600gt θα εχεις και shadermodel 3.0
Maximus Απρίλιος 26, 2006 #5 Απρίλιος 26, 2006 Για να τα πάρουμε από την αρχή: Στην κατηγορία των έως 170 ευρώ άνετα την Sapphire X800GTo2 (συγκεκριμένα αυτή) γιατί ξεκλειδώνεται σε Χ850ΧΤ ΡΕ με μια σχετική ευκολία (+ το κόστος μιας καλής ψύκτρας γύρω στα 25Ε) και προσφέρει πολύ καλές επιδόσεις. Αν ανέβεις στα 200, τότε χωρίς δισταγμό την 7600GT η οποία είναι η καλύτερη Value 4 Money από τις κάρτες νέας γενιάς. Τώρα για αυτά που ρωτάς σχετικά με τα τεχνικά μέρη των καρτών: Tα pipelines είναι γενικός κανόνας ότι όσο περισσότερα, τόσο καλύτερα. Σε αρκετές κάρτες (ειδικά παλιότερα - τώρα τα κλειδώνουν αρκετά καλά) μπορούσες να ξεκλειδώσεις τα εξτρά pipelines και να πετύχεις μεγαλύτερες επιδόσεις. Τα pipelines γενικά βοηθούν στις μεγαλύτερη και ταχύτερη ροή δεδομένων από τον επεξεργαστικό πυρήνα της κάρτας γραφικών, γι αυτό και όσο περισσότερα έχεις τόσο καλύτερα είναι. Η ταχύτητα που τρέχει, όπως λες, η κάρτα, εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες. Καταρχάς Nvidia και ΑΤΙ δεν έχουν ίδιες ταχύτητες στα παρομοίων επιδόσεων μοντέλα τους. Επίσης δεν είναι απαραίτητο οι νέας γενιάς κάρτες να έχουν νούμερα (σε MHz) τα οποία να είναι μεγαλύτερα από αυτά των καρτών παλαιότερης γενιάς. Εξηγούμαι: Παλιότερα υπήρχαν κάρτες με 128bit πυρήνα. Σήμερα η πλειοψηφία είναι με 256bit. Ένας πυρήνας 128άρης με 600MHz συχνότητα δεν είναι όμως ταχύτερος από έναν 256άρη στα 450MHz! Η μνήμη είναι αρκετά σημαντική αλλά έχει παρεξηγηθεί αρκετές φορές. Γενικά σήμερα καλό είναι να έχει κανείς 256ΜΒ μνήμης. Υπάρχουν βέβαια κάρτες με 512ΜΒ. Αυτές είναι αρκετά ακριβές και συνήθως δεν αξίζει να καταβάλεις το υπέρογκο κόστος τους γιατί δεν προσφέρουν τόοοσο περισσότερη ισχύ σε σχέση με τις αντίστοιχες 256άρες. Ειδικά για την ΑΤΙ, η οποία είχε βγάλει κάρτες με 256 και 512ΜΒ στο ίδιο μοντέλο, οι διαφορές ήταν ελάχιστες. Η Nvidia έχει βγάλει κάποιες ειδικές, υπερχρονισμένες εκδόσεις με 512ΜΒ μνήμης, οι οποίες έχουν διαφορές, όχι τόσο λόγω μνήμης, αλλά λόγω υπερχρονισμού. Υπάρχουν τέλος και κάρτες με 128ΜΒ (οι οποίες συνήθως έχουν και αντίστοιχες με 256ΜΒ). Εγώ δεν έχω δει μεγάλες διαφορές μεταξύ π.χ. 6600GT 128MB με 6600GT 256MB. Καλό είναι βέβαια να πάρεις κάποια με 256ΜΒ αλλά δεν είναι και απαραίτητο. Από μάρκες τέλος, γενικός κανόνας είναι να παίρνεις ή την πιο φτηνή ή αυτή που σου προσφέρει τα περισσότερα/καλύτερα παιχνίδια - εγγύηση. Αν όμως ψάχνεις για κάτι συγκεκριμένο (γρήγορες μνήμες π.χ.) τότε κοιτάς σε συγκεκριμένες μάρκες. Τρανό παράδειγμα η Χ800GTo2 που σου πρότεινα, καθότι είναι η μόνη που σίγουρα ξεκλειδώνεται σε Χ850ΧΤ ΡΕ (λόγω της "αγάπης" μεταξύ ΑΤΙ και Sapphire)
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.