Jump to content

Χρονισμοι μνημων

Iωαννης

Recommended Posts

Καπου διαβασα οτι οι καλυτεροι χρονισμοι για τις μνημες ειναι 2/2/2/5 και σε 1Τ dual channel.

Xρησιμοποιωντας το προτεινομενο CPU-Z διαπιστωνω οτι οι δικες μου ειναι μονο...

3/3/3/8

Σημειωνω οτι εχω 4 στικς απο kingston 400ΜΗz, PC3200 DDR στα 512ΜΒ εκαστη, συνολο 2GB dual. Αυτο που ξερω ειναι τα 4 στικς δεν μπορουν να λειτουργουν σε συχνοτητα 400 αλλα 333ΜΗz (frequency 166.9 MHz)

Στο ιδιο περιοδικο λεει οτι οποιοι εχουν 4 στικς και πλατφορμα AMD οπως εγω, "ο ελεγκτης μνημης δε μπορει να λειτουργησει με 1Τ timing, αλλο μονο με 2Τ, πραγμα που εχει αντικτυπο στις επιδοσεις".

Επισης προτεινεται το free προγραμμα Rightmark Memory Analyzer με το οποιο μπορεις να επεμβεις και να ρυθμισεις τους χρονισμους. Πραγμα φυσικα το οποιο ειναι πολυ επικινδυνο αν δε γινουν οι σωστοι χειρισμοι.(Κοιταξα και στα BIOS αλλα δεν βρηκα τετοια κατατοπιστικα options)

Αναρωτιεμαι λοιπον κατα ποσον θα μπορουσα κι εγω να το χρησιμοποιησω για να ρυθμισω κατα το καλυτερο τις μνημες μου.

Ισως βεβαια μου πειτε οτι ολα αυτα ειναι υπερβολικοι προβληματισμοι αφου τελικα, λεει, η διαφορα και το κερδος απο τη χειριστη στη βελτιστη ρυθμιση ειναι της ταξης του 12-15%.

Ή μηπως ειναι μεγαλο αυτο το ποσοστο?

Tι θελω να κανω?? Μα δε διαβασες?

Καταρχην αν ειναι σωστο το 3/3/3/8 και εαν δεν ειναι σωστο (παντως καλο/γρηγορο δεν ειναι σιγουρα) πως μπορει να μικρυνει. Μηπως να το ρυθμισω με το Rightmark Memory Analyzer ή καποιο παρομοιο?

Φιλε μου με 4 dimms δεν μπορεις να κανεις πολλα πραγματα.Κατ'αρχην οι μνημες εχουν τα ιδια τσιπακια ή ειναι value(το πιθανοτερο).Ποια μητρικη εχεις?Τι πυρηνα εχει ο Α64 3200+(το λεει το cpu-z).

Σε γενικες γραμμες ισχυουν οσα ειπες.Σιγουρα θα χρησιμοποιησεις το 2Τ(command per clock) με 4 dimms και πιθανοτατα να χρειαστει να τρεξουν στα 333.Αυτο εξαρταται απ'τον πυρηνα του επεξεργαστη που εχεις κυριως,καθως και την μητρικη.Εγω θα σου προτεινα να μην αλλαξεις τα timings,αλλα να κοιταξεις πρωτα αν ειναι σταθερες στα 400 με τα default timings,δηλ 3-3-3-8.Οι αλλαγες μπορουν να γινουν με το προγραμμα Rightmark Memory Analyzer που λες ή ακομη καλυτερα με το A64info(μπορεις να το χρησιμοποιεις κι εναντι του cpu-z,αφου σου δινει info για το συστημα σου).

ΥΓ:Για να τεσταρεις τις μνημες σου καλο ειναι να κατεβασεις το memtest86 για dos (ακολουθωντας τις οδηγιες εγκαταστασης σε δισκετα),ωστε να μην χρειαζεται να μπαινεις στα windows κι εχεις καποιο προβλημα.Υποψιν παντα κανουμε backup σε οτι χρειαζομαστε..ανυπερβλητος κανονας αφου θελεις να κανεις overclockin(ή τελος παντων αλλαγες που μπορουν να προκαλεσουν ασταθεια συστηματος).:)

Φιλε μου deadlock7,

οταν λες οτι με 4 dimms δε μπορω να κανω και πολλα τι εννοεις? οτι τα 4 dimms εχουν περιορισμενες δυνατοτητες?...Βασικα σoυ θυμιζω οτι εγω μιλαω μονο για τον χρονισμο τους. Τα αλλα τα εχω λυσει. Γνωριζω, οπως ειπα, οτι σε πλατφορμα AMD τα 400ρια 4 στικς γινονται 333. Για το memtest86 που μου λες το εχω ηδη τρεξει(οπως και το mem Test) και οι μνημες μου δεν εχουν κανενα προβλημα. ΔΕΝ θελω να κανω overclocking. Πως το σκεφτηκες κι αυτο παλι? Ακομα να σου διευκρινησω οτι και τα 4 στικς ειναι πανομοιοτυπα, με τα στοιχεια που εχω ηδη πει (Αληθεια, το value που αναφερεις τι ειναι? γιατι νομιζες οτι το πιθανοτερι θα ηταν να ειναι value?) και λειτουργουν φυσικα σε dual channel mode.H μητρικη μου ειναι η A8V-Deluxe. Παιζει ρολο η μητρικη στους χρονισμους? Σε ποιο σημειο το cpu-z αναφερει τον πυρηνα του A64 3200?

Δεν κανεις πολλα γιατι ειναι δυσκολο να τρεξουν χαμηλα Timings,αν δεν φορουν τα ιδια τσιπακια+τρεχουν 2Τ+τρεχουν 333.ΟΚ ξεχνα οτι ειπα.Κατεβασε το A64info που σου εδωσα λινκ παραπανω και προσπαθησε να κατεβασεις λιγακι τα timings cas-trcd-trp-tras.Σε καθε αλλαγη να τεσταρεις με το memtest86.Aυτα απο μενα..καλη συνεχεια!

Ok, ειπαμε, ειναι τα ιδια ακριβως τσιπακια, και 2Τ και 333ΜΗz. To A64info απ οτι ειδα εχει τις ιδιες πληροφοριες με το cpu-z.

Ωστε εσυ μου προτεινεις να κατεβασω αφοβα τους χρονισμους?

Τωρα ειναι 3/3/3/8 (ειναι αυτες αραγε οι original τιμες? Πως μπορω να ξερω?) Να τα παω λες 2.5/2.5/2.5/6 ?...

Χμμ..2.5/2.5/2.5/6 δεν γινεται:D .Να κατεβασεις αφοβα τους χρονισμους επισης δεν γινεται,γι'αυτο οπως ειπα ΤΕΣΤΑΡΕΙΣ με το memtest σε καθε αλλαγη που κανεις.Καλο ειναι να κανεις μια-μια τις αλλαγες(πχ πρωτα το cas,meta to trcd,κλπ) για να βλεπεις τι φταιει.

Μολις κατεβασεις τα timings τοσο που δεν παει αλλο(αλλα να ειναι σταθερα),τοτε ανεβαζεις απο το bios +0.01ν το vdimm.Τελος παντων κανε την παραπανω διαδικασια και μολις τελειωσεις το ξανασυζηταμε.Υποψιν το τεσταρισμα θα παρει μερες..μην νομιζεις οτι αυριο θα εχεις τελειωσει.

Αυτό που σου λέει ο deadlock7: κατέβασε μια από αυτές τις τιμές κατά "1" (εκτός από το CAS Latency που κατεβαίνει ανά 0.5) και στρεσάρισε το σύστημα. Αν περάσει το τεστ, προχώρα στο επόμενο. Γενικά να χαίρεσαι άμα το πρώτο 3άρι γίνει 2.5άρι :)

Αν τα βαλεις ολα στο auto θα καταλαβεις απο μονος σου!Μπορεις να το δεις και στο cpu-z εκει που λεει spd!:)

T'οτι εχεις 4*Κingston 512 pc3200( ddr ειναι κι οχι SDRAM) δεν σημαινει οτι εχουν ολες τα ιδια τσιπακια.Γι'αυτο κι επεμενα στην αρχη,αλλα οπως μου λες ειναι πανομοιοτυπα.

Φιλε Deadlock, δε ξερω πως θα τα βαλω στο auto, παντως στο spd του cpu-z, μου λεει:

- στα 200ΜΗz -> 3.0/3/3/8 (το 1ο 3ρι το αναφερει ως 3.0 εχει καποια σημασια το δεκαδικο?)

- στα 166ΜΗz -> 2.5/3/3/7

Εγω, εφοσον οι μνημες μου λειτουργουν οπως αναλυσαμε στα 333 αντι των 400, παω στα 2.5/3/3/7.

Συνεπως το 3/3/3/8 που εχω δεν ειναι το πρέπον. Μπορω λοιπον αφοβα να το κατεβασω για να ερθω στα σωστα μου??

Οσο για την περιγραφη των μνημων μου, το λαθος που εκαναν ειναι που εγραψα SDRAM αντι για DIMM (το DDR το σημειωσα). Και ναι, τα τσιπακια ειναι ιδια και τα 4, αφου απλουστατα τα αγορασα μαζι! Τεσσερα του ιδιου!:)

athlon=greek, σε ευχαριστω για τον κοπο σου να βαλεις αυτα τα screenshots αλλα δεν χρειαζονταν, αφου οπως ειπα το χρησιμοποιω το cpu-z και βεβαιως μπορω και να το διαβασω(εστω και με λιγη καθοδηγηση.:p

Αφου στο cpu-z σου εμφανιζει στα 166->2.5-3-3-7,τοτε αυτα να βαλεις στο bios.Κατεβασε τα και μετα τεσταρε με το Memtest86 απο dos οπως ειπαμε για να δεις αν ειναι σταθερες.

Τ'οτι τα αγορασες μαζι ΔΕΝ σημαινει οτι εχουν τα ιδια τσιπακια!Η Kingston χρησιμοποιει διαφορα στις μνημες της.To καθε μαγαζι εχει πολλα dimms με την ιδια ονομασια(εν προκειμενου Kingston pc3200),αλλα ΔΕΝ συνεπαγεται οτι ολα εχουν τα ιδια τσιπακια!Κανε το τεστ που ειπαμε και τα ξαναλεμε..

Ναι, αλλα πως να τα βαλω στο BIOS? Koιταξα αλλα δεν ειδα καποια τετοια επιλογη που να μπορω να βαλω τιμες στις μνημες.:blink:

Δηλαδη εσυ υποστηριζεις οτι μπορω να παρω 2 τεμαχια με τα χαρακτηριστικα

Kingston 512MB PC3200 CL3 184 - Pin DIMM και κωδικο ΚVR400X64C3A/512

και παρολαυτα να ειναι διαφορετικα??...

Καταρχάς ρίξε μια ματιά στo manual της μητρικής σου γιατι κάθε μια έχει τις δικιές της ρυθμίσεις. Και ναι είναι δυνατόν να έχουν τον ίδιο κωδικό αλλά να είναι διαφορετικά σαν απόδοση.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.