jax7480 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 4, 2009 #1 Κοινοποίηση Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 4, 2009 Στο συστημα αυτη την στιγμη εχω ενα raid 1 array το οποιο χρησιμοποιω σαν αποθηκη το οποιο ειναι στημενο πανω στον onboard controller της μητρικης (Rampage II Extreme με ICH10R).Το Array αποτελειται απο 2 δισκους του 1ΤΒ σε mirroring που σημαινει οτι ο διαθεσιμος χωρος ειναι 1ΤΒ συνολικα.Σημερα θα αγορασω αλλους 2 δισκους του 1ΤΒ και θελω να φυγω απο το Raid1.2 επιλογες:Raid5 για μεγαλυτερη χωρητικοτητα (συνολο 3ΤΒ) και χαμηλοτερες επιδοσεις αλλα και μεγαλυτερη πιθανοτητα να "σπασει" το raid λογω προβληματος σε εναν δισκοή Raid10 με μικροτερη χωρητικοτητα (συνολο 2ΤΒ) αλλα υψηλοτερες επιδοσεις και μεγαλυτερη ασφαλεια?Για αρχη αυτο που δεν γνωριζω ειναι οι πιθανοτητες του να χασω συνολικα το Raid5 απο καποιο προβλημα ενος δισκου.Ειναι πολυ μεγαλυτερες οι πιθανοτητες του να "χαθει" το Raid5 array σε σχεση με το Raid10?Επισης ποσο μεγαλη ειναι η διαφορα σε ταχυτητα μεταξυ των 2 raid?Μιλαμε για ενα 10-20% ή παραπανω για το Raid10?Πρωταρχικο ρολο για μενα παιζει η ασφαλεια μεν, αλλα και το να χαραμιζεται και 1TB το σκεφτομαι.Αν δηλαδη οι πιθανοτητες να χασεις το raid5 ειναι 5% και να χασεις το raid10 ειναι 3% τοτε να παω για το 5. Να αναφερω οτι για την ωρα δεν υπαρχει UPS αλλα θα αγοραστει συντομα και ο υπολογιστης που εχει το Raid δουλευει περιπου 12-14 ωρες την ημερα.Αρα μιλαμε μονο για hardware failure.Τα φωτα σας, γνωμες, αποψεις για συζητηση, ολα ευπροσδεκτα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
orion Αύγουστος 4, 2009 #2 Κοινοποίηση Αύγουστος 4, 2009 Αποψη μου πανε για RAID5 οι πιθανοτητες να χαλασουν 2 δισκοι ταυτοχρονα ειναι λιγοτερο απο 1%.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ignatios Αύγουστος 4, 2009 #3 Κοινοποίηση Αύγουστος 4, 2009 Raid 5 Και απο μένα.Είχα και raid 10 με 4 x 320 gb αλλά έχανα πολύ χώρο, οι δίσκοι σου είναι ούτος ή άλλως γρήγοροι και το 5 υστερεί πιο πολύ στο write... Link to comment Share on other sites More sharing options...
GeorgeVasil Αύγουστος 4, 2009 #4 Κοινοποίηση Αύγουστος 4, 2009 Εξαρτάται και τι σε νοιάζει περισσότερο. Ειμαι της αποψης οτι: Αν σε νοιάζει η ασφάλεια..κανε Raid. Αν θες TB ..και 4x1 καλά είναι. Λες και μεταφερεις μεγαλα αρχεια καθε μερα (κρινω απο την δικια μου χρηση) οπου τα κετεβαζω/αναπαραγω απο Server. Aν χρειαστει να μεταφερω ISO για install..τα κατεβαζω με 60-80mb/s σε λιγο χρονο. Τι ειναι 5-10 λεπτα μπροστα στα 70ε του δισκου. Περι ορεξεως.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vagouridis Αύγουστος 4, 2009 #5 Κοινοποίηση Αύγουστος 4, 2009 Raid 5 και απο μενα. Το μονο προβλημα γενικα με raid σε χρηση αποθηκευσης που συναντησα με τους onboard controller ειναι οτι σε πιθανη αναβαθμιση εξαρτασαι απο την μητρικη και την συμβατοτητα. Παρομοια φαση ειναι με τις ξεχωρες καρτες raid οτι εξαρτασαι απο το υλικο. Μια λυση που την εχω σπιτι ειναι ειναι οτι εχω και 2η καρτα και παντοτε ενα δισκο standby. Στην εταιρεια το linux με το soft -raid ειμαι οκ. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.