Jump to content

sata1+sata2=raid0 ?

astrolabos

Recommended Posts

Θα ήθελα να σας απευθύνω την εξής θεωρητική ερώτηση: Αν σε ένα σύστημα το οποίο φέρει δίσκο SATA 1 (και SATA 1 controller) θα μπορέσει να δεχθεί SATA 2 δίσκο και μάλιστα να δουλέψουν μαζί σε συστοιχία RAID 0. Οι χωρητικότητες είναι ίδιες και ό ένας είναι Seagate και ο άλλος Hitachi. Τα φώτα σας:)

Ο άνθρωπος ρωτάει απλώς στην ουσία περί SATA 1 / 2 συμβατότητας.

Τυπικά όλοι οι δίσκοι SATA 2 είναι πίσω συμβατοί με SATA 1.

Μόνο οι Maxtor DM10 έχουν πρόβλημα σε SATA 2 mode με NF4 (αλλά και αυτό λύνεται γυρίζοντας το jumperάκι τους σε SATA 1 mode).

Από εκεί και πέρα και εφόσον βέβαια η μητρική υποστηρίζει raid, δεν έχει σημασία το sata 1 / 2.

Αν δλδ η μητρική ''δει'' τον δίσκο δεν τίθεται κανένα θέμα συμβατότητας σε raid mode.

Αρχική απάντηση από Malkav

ρε παιδιά, δεν πρεπει να είναι ίδιοι οι δίσκοι για να παίξουν raid0 ?????

Όχι.

Απλώς περιορίζεται η χωρητικότητα του μεγαλύτερου σε αυτή του μικρότερου.

Αρχική απάντηση από spc

Όχι.

Απλώς περιορίζεται η χωρητικότητα του μεγαλύτερου σε αυτή του μικρότερου.

ακόμα και αν τα τεχνικά χαρακτηριστηκά δεν είναι ίδια;

πχ. αριθμός κεφαλών κλπ...

Αρχική απάντηση από Malkav

ακόμα και αν τα τεχνικά χαρακτηριστηκά δεν είναι ίδια;

πχ. αριθμός κεφαλών κλπ...

Ναι.

Φυσικά η ιδανική (από πλευράς ταχύτητας κλπ) περίπτωση είναι οι δίσκοι να είναι ίδιοι.

Αρχική απάντηση από ea6gka

στο RAID 1 δεν γινεται αυτο? στο RAID 0 δεν προστιθεντο οι χωρητικοτητες?

Ναι, αλλά και πάλι οι δίσκοι πρέπει να είναι όμοιοι. Αν απλώς προσθέτεις πάνω από έναν δίσκους σε striping array, τότε λέγεται JBOD (Just a Bunch Of Disks) και ουσιαστικά πετάς ό,τι δίσκο θες πάνω και αυτός παίρνει μέρος στο ίδιο array.

• 1 month later...

Τελικά το ένα σήμερα. Πήρα ένα WD 800JD - ο οποίος μπορεί να θεωρηθεί SATA2 - τον jumperωσα και τον έκανα RAID0 με έναν Seagate 80 Gb. Όλα πήγαν μια χαρά, και πλέον η ταχύτητα του δίσκου του συστήματος έχει ανέβει στα 100 Mb/sec :D

• 3 weeks later...

astrolavos πες μου κατι.

ειδες διαφορες στο φωρτομα παιχνιδιων?και γενικα εκει που φωρτονει πραγματα ο δισκος?

εγω πηγα στο πλαισιο να παρω ενα δισκο και να τον βαλω πανω στο δικο μου με raid 0 αλλα εχω εναν baracuda sata1 120gb 7200 Και μου ειπανε οτι για να κανεις raid πρεπει να ειναι ολοιδιοι οι δισκοι και ιδια τα gigabyte αλλιως δεν παιζει.ηθελα να παρω τον καινουργιο 120 7200.9 αλλα δεν ηξερα αν θα παιξει raid.η μητρικη 865 neo 2 msi εχει πανω controler.

και αυτο μου το ειπε ΤΕΧΝΙΚΟΣ(ναι εσυ ψηλε στο τεχνικο τμημα στο πλαισιο περιστεριου)ετσι.φυσικα και δεν το πιστεψα γιατι αλλα ισχυουν και δεν του ειπα τιποτα.ασε που μου ειπε οτι διαφορα θα δεις μονο σε video editing που8ενα αλλου.

μα ειναι τοσο καραγιοζηδες??:tomato:

Αρχική απάντηση από ΛΑΜΠΡΟΣ

Θα ήθελα να απαντήσω αλλά δεν μου το επιτρέπει η ανατροφή μου. :p

(ήθελα να ξέρα, δεν ξέρουν που δεν ξέρουν, το καλύτερα να μασάς παρά να μιλάς δεν το έχουν ακούσει; αλλά έτσι είμαστε στην Ελλάδα, ξερόλες...τεσπα...)

Το RAID 0 φυσικά και:

1. ΔΕΝ χρειάζεται ιδίους δίσκους

2. Δίνει άλλο αέρα στο μηχάνημα

Αν είναι να πάρεις νέο δίσκο σήμερα και δεν πας για Raptor, η καλύτερη λύση είναι μάλλον οι νέοι SEAGATE 7200.10 με Perpendicular Recording και τιμή για τον 320αρη ~100 .

Αρχική απάντηση από ΛΑΜΠΡΟΣ [Σήμερα, στις 17:45]

astrolavos πες μου κατι.

ειδες διαφορες στο φωρτομα παιχνιδιων?και γενικα εκει που φωρτονει πραγματα ο δισκος?

εγω πηγα στο πλαισιο να παρω ενα δισκο και να τον βαλω πανω στο δικο μου με raid 0 αλλα εχω εναν baracuda sata1 120gb 7200 Και μου ειπανε οτι για να κανεις raid πρεπει να ειναι ολοιδιοι οι δισκοι και ιδια τα gigabyte αλλιως δεν παιζει.ηθελα να παρω τον καινουργιο 120 7200.9 αλλα δεν ηξερα αν θα παιξει raid.η μητρικη 865 neo 2 msi εχει πανω controler.

και αυτο μου το ειπε ΤΕΧΝΙΚΟΣ(ναι εσυ ψηλε στο τεχνικο τμημα στο πλαισιο περιστεριου)ετσι.φυσικα και δεν το πιστεψα γιατι αλλα ισχυουν και δεν του ειπα τιποτα.ασε που μου ειπε οτι διαφορα θα δεις μονο σε video editing που8ενα αλλου.

Σαφώς αυτό που σου είπε ο τεχνικός δεν ισχύει. Μπορείς να κάνεις RAID0 με δύο δίσκους και διαφορετικής εταιρίας και διαφορετικής κλάσης (aka SATA1 ο ένας και SATA2 ο άλλος, αρκεί να μπορεί να ρυθμιστεί ο SATA2 να δουλέψει και ώς SATA1).

Στο σύστημα είδα διαφορά, το boot time κατέβηκε αρκετά. Τώρα παιχνίδι δεν έχω εγκαταστήσει κανένα λόγω φόρτου εργασίας και έτσι δε μπορώ να σε διαφωτίσω αν και πιστεύω οτι και εκεί θα δείς διαφορες.

Όσον αφορά τον χαρακτηρισμό σου για τον πωλητή του πλαισίου, επιφυλλάσομαι, και πραγματικά θα ήθελα να μην υπάρχουν τέτοιοι χαρακτηρισμοί μιας και "ρίχνουν" το επίπεδο. Ευχαριστώ :)

Αρχική απάντηση από astrolabos

Όσον αφορά τον χαρακτηρισμό σου για τον πωλητή του πλαισίου, επιφυλλάσομαι, και πραγματικά θα ήθελα να μην υπάρχουν τέτοιοι χαρακτηρισμοί μιας και "ρίχνουν" το επίπεδο. Ευχαριστώ :)

'Ελα τώρα βρε Astro.

’δικο έχει ο άνθρωπος;

Λογική απορία εκφράζει.

Σου λέει: Είναι δυνατόν τεχνικός μίας εκ των μεγαλύτερων αλυσίδων πληροφορικής στην Ελλάδα να λέει ότι του κατέβει στην κούτρα με τόση σιγουριά;

Ας κρατάει το στόμα του κλειστό τουλάχιστον.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.