Jump to content

Κολλήματα (της cpu;), πως το στρώνω;

Fandom

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Λοιπόν το backup pc μου παρουσιάζει το εξής κουλό:

Πριν κανα 2 βδομάδες δούλευε μια χαρά, αναγκάστηκα όμως να βγάλω και να βάλω τη cpu, gpu κλπ και όταν τα ξαναέβαλα δούλευε μια χαρά (δεν το έκανα εκτενή έλεγχο όμως, benchmark ή κάτι τέτοιο).

Τώρα 2 βδομάδες μετά που το χρησιμοποιώ ξανά ως main pc (p4 2.8c, 875p MSI, 1gb ram, 80gb HD, 9700 pro kai PSU 350W (που το σήκωνε μια χαρά τόσο καιρό) ) έχω το εξής πρόβλημα:

Σε παιχνίδια όπως το WoW πχ, με όλα τα γραφικά κάτω κλπ, παρουσιάζει framerate drop.

Απο 50-60 πέφτει στα 8-11fps, μένει λίγο σε αυτό το νούμερο, μετά πάλι 50, μετά πέφτει στα 10 και μένει λίγο περισσότερο εκεί κλπ.

Έκανα benchmark cpu με το τελευταίο sandra και μια μου βγάζει αποτελέσματα καλύτερα απο τα αναμενόμενα, μια 30-35% κάτω απ'οτι πρέπει.

Το 3dmark05 έβγαλε 2400 σκόρ, νούμερο αναμενόμενο για την κατηγορία του μηχανήματος αλλά το cpu test μόνο 1700.

Τι να φταίει; Έλεγα οτι θα φταίει η θερμοαγώγιμη, πράγματι έβγαλα την ψύκτρα και ήταν λίγο χάλια οπότε το καθάρισα ελαφρά με λίγο οινόπνευμα και έβαλα μια φρέσκια στρώση arctic silver 5. Δεν μπορώ να πώ ότι άλλαξε κάτι αισθητά. ’λλαξα μνήμες, cpu+heatsink, gpu, τίποτα. Και η διάταξη των καλωδίων είναι οκ στο κουτί.

EDIT: παρατήρησα ότι όταν το βγάλω στον κρύο αέρα το pc με την πλαινή πλευρά ανοιχτή (με το παράθυρο να χτυπά ψύχος πάνω του :) ) η απόδοση στο cpu test (sandra) και τα fps είναι σχετικά οκ. Αν το γυρίσω στον τοίχο, θα συρθεί πάλι. Λέτε να ζεσταίνεται το τροφοδοτικό;

Έβαλα Throttlewatch και ένα μετροπρόγραμμα της MSI και δεν δείχνουν υπερθέρμανση της cpu ή throttling, παρόλο που κολλάει...

Έκανα και format αλλά τίποτα. Ιδέες;

μαλλον η ψυξη του επεξεργαστη σου δεν ειναι και πολυ καλη. αν δεν θες να αλλαξεις ψυκτρα βαλε μεσα τουλαχιστον δυο ανεμιστηρες να δουλευουν συνεχεια και αν δεν εχεις αποτελεσμα τοτε θα πρπει να αλλξεις την ψυκτρα. παντως πες και θερμοκρασιες για να βοηθησουμε ακομη περισσοτερο.

Για αρχη κοιταξε με τι temps παιζεις. Αφησε πχ το riva στο backround να καταγραφει θερμοκρασιες και δες τες μετα να δεις αν ειναι σε φυσιολογικα επιπεδα.

Έχω δοκιμάσει και με άλλη κάρτα γραφικών και παρατήρησα το ίδιο φαινόμενο.

Η ψύκτρα του επεξεργαστή είναι μια Zalman 7000cu οπότε δεν τίθεται θέμα ανεπάρκειας νομίζω (δουλέυει στο full, 1700 rpm). Στο κουτί έχω 2 12αρηδες ανεμιστήρες και την μία πλευρά ανοικτή.

Απο temps : (βάση του bios) : 38cpu, 33mobo.

Η sandra όμως αναφέρει: 35cpu, 63mobo (!!).

Τι λέτε;

EDIT: παρατήρησα ότι όταν το βγάλω στον κρύο αέρα το pc με την πλαινή πλευρά ανοιχτή (με το παράθυρο να χτυπά ψύχος πάνω του :) ) η απόδοση στο cpu test (sandra) και τα fps είναι μια χαρά. Αν το γυρίσω στον τοίχο, θα συρθεί πάλι. Λέτε να ζεσταίνεται το τροφοδοτικό;

Έβαλα Throttlewatch και ένα μετροπρόγραμμα της MSI και δεν δείχνουν υπερθέρμανση της cpu ή throttling, παρόλο που κολλάει...

Έκανα και format αλλά τίποτα. Ιδέες;

απο θερμοκρασιες καλα εισαι.

ειναι λιγο απιθανο αλλα μηπως υπερθερμενονται οι μνημες σου; φτιαξε λιγο την διαταξη των καλωδιων σου ωστε να τις χτυπαει εστω και λιγος αερας και πες μας τι εγινε.

αληθεια τι μαρκα ειναι οι μνημες;;;

Δηλαδή τι εννοείς φίλε, ότι τα ανεβοκατεβάσματα στις επιδόσεις οφείλονται σε ηλεκτρική αγωγιμότητα της πάστας; Πως μπορώ να το ελέγξω αυτό;

Λοιπόν δοκίμασα και με άλλη cpu (2.6c με μαμήσια ψύκτρα, χωρίς να ξαναπεράσω θερμοαγώγιμη -όπως την ξεκόλλησα απο το άλλο pc την κόλλησα σε αυτό) αλλά πάλι τα ίδια, επιδόσεις χάλια και σκαμπανεβάσματα. :(

Όπως είπα και προηγουμένως έκανα φορμάτ. Δεν νομίζω να τίθεται θέμα ιού.

Οποιαδήποτε ιδέα/πρόταση είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτη παιδιά.

UPDATE:

Πάρτε και μια ιδέα απο sandra 2005:¨

Μετά απο cold boot η μέτρηση της cpu είναι κάπως έτσι:

lolcpu17zm.th.jpg

Αν περάσει λίγη ώρα και ζεσταθεί το μηχάνημα (μετά απο κανα 2 μετρήσεις) έχουμε αυτό:

lolcpu25qv.th.jpg

Και μια μέτρηση chipset-mem-cpu αφού έχει ζεσταθεί το σύστημα:

lol22rq.th.jpg

Τώρα αν απο αυτά βγάλετε συμπέρασμα θα ήμουν ευγνώμον αν μπορούσατε να μου πείτε και μένα. Κάτι μου λέει οτι πρόκειται για κόλπα της μητρικής (μήπως το northbridge ζεσταίνεται; )

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.