Fandom Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 13, 2006 #1 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 13, 2006 Η ιστορία που ακολυθεί είναι σχετικά μεγάλη, θα προσπαθήσω να είμαι σύντομος και με συγχωρείτε για το μέγεθος.Το σύστημα που δουλεύω: asus P4P800, pentium 2.6c, 2x 512mb ddr400, Radeon 9800pro, Ηec silent 385W, 120+200 gb maxtor sata, Creative Audigy2ZS, pioneer 16x dvd κλπ. Πριν 1.5 μήνα το σύστημα άρχισε να τρώει φλασιές (αφου είχα αγοράσει πριν 2 βδομάδες απο τότε μια οθόνη LG 1940bq και ένα πληκτρολόγιο logitech media elite), κρέμαγε στο άσχετο και με ανάγκαζε να το κάνω επανελλημένα reset. Λέω, ο δίσκος θα είναι (είχε εμφανίσει bad sector πριν πολύ καιρό αλλα δεν είχε κανένα πρόβλημα), κάνω τα Backup μου και το βάζω να κάνει scandisk αναλυτικό. Κάπως ηρέμησε για μια μερα, αλλα την επόμενη πάλι τα ίδια. Το βάζω να κάνει scandisk ξανά και όταν γυρνάω στο σπίτι μετά απο μερικές ώρες το μηχάνημα ήταν καπούτ. Πράσινο φωτάκι, μαύρη οθόνη. Οτιδήποτε και αν έκανα μετά για να το κάνω να δουλέψει δεν έπιασε:Clear cmos (3 φορές), αφαίρεση όλων των περιφεριακών και boot μόνο με μητρικη μνήμη cpu + gpu, δοκιμή με άλλη gpu, δοκιμή με άλλο PSU, δοκιμή χωρίς σασί, άλλη οθόνη, άλλη cpu ΤΙΠΟΤΑ.Ε λεω, πάει η μητρική είναι, και παίρνω μια αδούλευτη P4P800 S-X.Με τα πολλά το έστησα το μηχάνημα πάλι με την καινούργια μητρική και δούλεψε.Τώρα, 2 βδομάδες μετά, πατάω power on και οι ανεμιστήρες στροφάρουν αλλά απο POST τίποτα. Μαύρη οθόνη. Το κλείνω το ξανανοίγω, τίποτα. Κλείνω psu και το βγάζω απο την πρίζα και παρατηρώ: Το σασι και οτιδήποτε πάνω με ηλεκτρίζει ελαφρά στο άγγιγμα ! Κλείνω το πολύπριζο και το ηλέκτρισμα σταματάει (σημειώστε: πανω είχε μόνο οθόνη και ηχεία που ήταν συνδεδεμένα με το πολύπριζο). Περιττό να αναφέρω οτι δοκίμασα πάλι τα πάντα όπως προηγουμένως. Και εδω προκύπτει 2ο παράδοξο! : Με την 9700 pro που έβαλα αντί της 9800 pro (πάλι μονο μητρική cpu psu μνήμη) μόλις πατάω power οι ανεμιστήρες παίρνουν πέντε στροφές αλλά το σύστημα δεν ξεκινά. Αν βάλω πάλι 9800 pro οι ανεμιστήρες στροφάρουν κανονικά. Λέω το Psu είναι. Αλλάζω psu, βάζω 9700 pro, πάλι τα ίδια!! Τι στο καλό ;! με 9800 Pro παίρνει μπρός αλλα δεν νιώθει τίποτα άλλο μετά. (φυσικά η 9700pro δουλεύει σε άλλο μηχάνημα).Βοηθάτε παίδες γιατί θα τρελαθούμε με αυτά που συμβαίνουν. Εχω βάλει στο νου μου όλα τα σενάρια επιστημονικής φαντασίας, μέχρι και οτι η οθόνη έδωσε ρεύμα μέσω του d-sub στην gpu, η οποία βραχυκύκλωσε τη μητρική...ότι τα ηχεία εχωσαν τάση στην audigy και έκαψαν κάτι στο mobo...τι να πω ακούγεται αστείο αλλα δεν βρίσκω άλλη εξήγηση.Οτιδήποτε μπορείτε να προτείνετε θα το εκτιμήσω ιδιαίτερα.
spc Μάρτιος 13, 2006 #2 Μάρτιος 13, 2006 Ο συνήθης ύποπτος είναι οι μνήμες (αν και τα συμπτώματα κάνουν πιο πολύ για μητρική).Από την στιγμή που άλλαξες μητρική και psu και με δεδομένη σωστή τροφοδοσία, τσέκαρε μνήμες και cpu.
TASOS Μάρτιος 13, 2006 #3 Μάρτιος 13, 2006 Είναι εμφανές νομίζω....ότι έχεις βραχυκύκλωμα.Με την δεύτερη μητρική...όταν έστησες πάλι το pc σου...χρησιμοποίησες το πρώτο σου τροφοδοτικό ?Εχω την εντύπωση....ότι κατά πάσα πιθανότητα έτσι όπως το περιγράφεις....κάνει υπερτάσεις το τροφοδοτικό σου....και παίρνει σβάρνα τις μητρικές σου....κλπ hardware.Πιθανόν και η 2ρη μητρική σου...να έχει βγεί off.
colt3003 Μάρτιος 13, 2006 #4 Μάρτιος 13, 2006 καλημέρα.........καλως ήλθες στο κλάμπ ......το πρόβλημα με το σασί είχα και εγώ ..... απο τη μπρίζα σε αντικεραυνικό, αντιπαρασιτικό, αντιβιωτικό αντί αντι αντι.... πολύμπριζο των 45, μετα απο αυτο είχα το ups με σταθεροποιητή ΚΑΙ αντικεραυνική προστασία και όμως έφαγα κάτι χτυπήματα που ήταν όοοοολα δικά μου απο το σασί. δυστυχώς μέχρι να το πάρω χαμπάρι έφυγαν 2 μητρικές και μερικές βδομάδες απο τη ζωή μου, χώρια η τσαντίλα (τι έχουν οι έρμες και ψωφάνε ....???). Δοκίμασε το εξής απλό πάρε ένα δοκιμαστικό κατσαβίδι και αντί να βρείς τη φάση ακούμπατο πάνω στο λαμάκι της γείωσης του πολύμπριζου. Εντελώς ακίνδυνο εγγυημένα. Αν δείς το λαμπάκι του δοκιμαστικού να ανάβει, τράβα πιο πίσω προς την μπρίζα απο όπου δίνεις σε αυτό ρεύμα αν εκεί δεν ανάβει πάρε το πολύμπριζό και πέτα το και μην του δώσεις ούτε δευτερόλεπτο σε σκέψεις μάταιες (αν διορθώνεται). ΠΡΟΣΟΧΗ !!!!αν βρείς οτι έχει ρεύμα και το λαμάκι της μπρίζας απο όπου έδινες στο πολύμπριζο (το πολύμπριζο εκτός αυτής) τηλέφωνο πάραυτα στη ΔΕΗ. Λίγο δύσκολο αλλά ειναι οι μόνοι που μπορεί να έχουν κανει λεβεντιά και να έχεις διαρροή στη γείωση σε όλες τις μπρίζες του σπιτιού σου οπώτε καταλαβαίνεις οτι είναι αρκετά σοβαρό. Σιγουρέψου ότι κατι τέτοιο ισχύει και πάρτους τηλέφωνο. θα εκπλαγείς με την ταχύτητά τους (εγώ δεν τους πρόλαβα μισή ώρα μετά )
Fandom Μάρτιος 14, 2006 Author #5 Μάρτιος 14, 2006 Λοιπόν Ups δεν έχω. Ένα αξιοπρεπές πολύπριζο έχω, και το σασί είναι το 6Α hec (όχι και τόσο ψεύτικο). Και τα δυο τα έχω δουλέψει 2.5 χρόνια χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα, και μου κάνει περίεργο στα καλά του καθουμένου να "τον πήρε" ένα απο τα δύο. Το δοκιμαστικό κατσαβίδι δεν έλαμψε σε καμία απο τις δυο γειώσεις (παίζει να είναι ελλατωματικό το κατσαβίδι; Εχω αρχίσει να τα υποπτεύομαι όλα).Όταν έστησα πάλι το Pc χρησιμοποίησα το ίδιο τροφοδοτικό. Λέτε να είναι εκεί το πρόβλημα; Τοτε πώς τα καταφέρνει και δουλεύει 2 βδομαδες χωρίς προβλημα =/. Σημειώστε πως η ζημιά έχει νύχτα. Πρωτού κοιμηθώ δούλευε μια χαρά, όταν ξύπνησα ούτε POST δεν έκανε...Τα φώτα σας...
colt3003 Μάρτιος 14, 2006 #6 Μάρτιος 14, 2006 Καλησπέραμπορεί τελικά να είμαι και ο μόνος που είχα τέτοια εμπειρία, αλλά καλού κακού κάνε έναν κόπο ακόμα και αν έχεις πολύμετρο κάνε τις εξής μετρήσεις στο πολύμπριζο:στην κλίμακα των 750 V AC άσε τον ένα ακροδέκτη στη γείωση του πολύμπριζου και μέτρα με τον άλλον τις υποδοχές ρεύματος. Λογικά σε μία μέτρηση θα έχεις 230 V (γείωση με φάση) και στην άλλη μέτρηση θα έχεις 0 V (γείωση με ουδέτερο). Εαν έχεις και στις δύο περιπτώσεις ένδειξη τότε μιλάμε για διαρροή του πολύμπριζου. Δες και αυτό αν έχεις τη δυνατότητα και βλέπουμε.
lord Μάρτιος 15, 2006 #7 Μάρτιος 15, 2006 καποτε εγω ειχα μεταφερει ενα pc (PIII 1GHZ)απο την μια πολη σε μια αλλη (ποιες πολης δεν λεμε)η μεταφορα εγινε με ταχυδρομειο(τρομαρα μου) και μου σπασανε καρτα γραφικων και Μobo παιρνω που λετε σε ενα τοπικο καταστημα και μου το φτιαχνουν το φερνω σπιτι και εκανε κολλιματα.. του κανω φορματ και πολι τα ιδια του εκανα συνολο 3-4 φορματ . και τι εφτεγε νομιζετε.. ο ενοχος ηταν το πληκτρολόγιο ειχε χαλαση και αυτο και μου κολουσε ολοκληρο το PC AN EINAI DYNATON το προβλημα αυτο μου ειχε σπασει τα ......εσυ ομως εχεις πει οτι εχεις βγαλει τα περιφερειακα η κανω λαθος . Εισηγουμε να κοιταξεις περισσοτερο τα περιφερειακα κατα προτιμησει να δοκιμασεις αλλα οκ
GO(O)D BOY Μάρτιος 15, 2006 #9 Μάρτιος 15, 2006 κατα την γνωμη μου μήπως το ''σασί'' ηλεκτριζει;π.χ δημιουργει ρευματα και δεν αφήνει το pc να κανει την δουλεία του;με εχει χτυμησει μη μονωμενο κουτι....
spc Μάρτιος 15, 2006 #11 Μάρτιος 15, 2006 Αρχική απάντηση από GO(O)D BOY κατα την γνωμη μου μήπως το ''σασί'' ηλεκτριζει; π.χ δημιουργει ρευματα και δεν αφήνει το pc να κανει την δουλεία του; με εχει χτυμησει μη μονωμενο κουτι.... Αρχική απάντηση από GO(O)D BOY ...χτυπησει... κόμβιον ''διόρθωση'' @ 15:00
Dr.Paneas Μάρτιος 15, 2006 #12 Μάρτιος 15, 2006 Εγώ είχα κι έχω ακομα ενα παρόμοιο πρόβλημα. πχ αν παω το case στο σαλονι (σε άλλη πριζα δηλαδη) τότε ίσως ανάψουν τα fans για 2,3 seconds και μετα off. Να τονίσω ότι αυτό γίνεται έτσι στο άσχετο, χωρίς να πειραξω τιποτα απο hardware (δηλαδή απλά μια μεταφορά του case από ενα δωμάτιο σε ένα άλλο). Πώς έφτιαξε ; Στην τύχη, από το κλείσε-άνοιξε το κουτί και βάλε βγάλε την κάρτα γραφικών, κατα τύχη, παίζει. Νομίζω ότι παίζει βραχυκύκλωμα. Σε εμένα η μητρική δεν είναι σωστά βιδωμένη στο κουτί καθώς της λείπουν 2 βίδες. Το κουλό είναι ο "μπαλατζάρει" όταν παω να βαλω καποια pci και την ζορίζω... Φίλε μου, είσαι άτυχος... Τι διαλο να έχει το χαζομήχαημα ( ένας θεος ξερει. Πάντως μην απελπίζεσαι, στο τέλος κάτι θα γίνει. Τα παιδια εδω ξέρουν πολλα και θα σε βοηθήσουν. Κάτι που μπορεί να ακουστεί γελοίο... Είπες ότι ολα άρχισαν όταν εβαλες την TFT. Τσέκαρες αν η οθόνη έχει πρόβλημα ; Δηλαδή, αν βαλεις την παλια οθόνη παίζει το μηχάνημα. Και 2ον, το τροφοδοτικό είναι πλέον μικρό... Από κάποιον γνωστό σου πάρε ένα ups, κι γεω πήρα. Με μία υπέρταση στο σπίτι (και λογο εκεινου του κουλού προβλήματος που σου περιεγραψα παραπάνω) έφυγε η μητρική. Ηταν η ώρα της..είπα. Μετά από λιγο χρονικό διάστημα, πέφτει το ρεύμα... γειάσου radeon... ωσπου πηρα ups. Σορρυ αν σε κούρασα
format c: Μάρτιος 15, 2006 #13 Μάρτιος 15, 2006 Είχα συναντήσει ένα αντίστοιχο πρόβλημα σε ένα PC που μου φέραν και με λίγο ψάξιμο βρήκα μια βίδα σφηνωμένη ανάμεσα στο ΜΒ και το σασί. Βγάλτα όλα και δοκίμασε να στήσεις το μηχάνημα εκτός κουτιού με όσο το δυνατόν λιγότερα πράγματα πάνω. Μή βάλεις πολύμπριζο, έχε πρόχειρο και δεύτερο τροφοδοτικό, άλλαξε θέσεις στις μνήμες κλπ μέχρι να ξεκινήσει. Από κει και πέρα δοκίμαζε ένα ένα όλα τα στοιχεία του PC μέχρι να δεις τι φταίει.
Sapelas Μάρτιος 15, 2006 #14 Μάρτιος 15, 2006 Τροφοδοτικό είναι κατα πάσα πιθανότητα τώρα πως μια λειτουργεί μια κάνει κόλπα πιθανότατα κάτι έχει φύγει από την θέση του κ ή σου κάνει βραχυκύκλωμα ή πειράζει τους πυκνωτές μόνο έτσι μπορεί να "ημιλειτουργεί" ένα τροφοδοτικό. Οι μνήμες δεν θα σου ξεκίναγαν ποτέ το pc (ανέφερες ότι αλλάζοντας mobo όλα καλά), Δανείσου από κάπου τροφοδοτικό και δοκίμασε. Αν είσαι γιανννενα και δεν βρίσκεις κανένα δανεικό σου δανείζω εγώ ένα που έχω για δοκιμές.
Fandom Μάρτιος 15, 2006 Author #15 Μάρτιος 15, 2006 Ευχαριστώ για τις απαντήσεις παιδιά. Τροφοδοτικό 2ο έχω, δοκίμασα τα πάντα και εκτός κουτιού αλλά τίποτα (άλλη τροφοδοσία-άλλες gpu κλπ). Το σημείο που θέλει προσοχή νομίζω είναι οτι ενώ το βράδυ το πισι δούλευε, το πρωί που ξύπνησα ήταν off. Και ενώ έβγαλα την πρίζα του τροφοδοτικού, το κουτί με "χτύπαγε" ελαφρά (μη φανταστείτε σπινθήρες αλλά αισθητό χτύπημα) μέχρις ότου έσβησα το πολύπριζο και απο τότε δεν ξαναχτύπησε. Λέτε να τον έχει πάρει το τροφοδοτικό και κάθε τόσο (10-15 μέρες) να του τη δίνει και να καίει πράγματα; Ή μήπως να φταίει το κουτί; Aναβαθμίσεις σε hardware δεν έχω κάνει, το κουτί το δουλεύω 2.5 χρόνια το τροφοδοτικό 1.5 (αλήθεια αυτά τα HEC τι εγγύηση να έχουν; ). Ευχαριστώ για το χρόνο και ελπίζω σε περισσότερες απαντήσεις ώστε να κάνω και την ανάλογη κίνηση (ήδη μάλλον χάλασα 2η μητρική, δεν υπάρχουν χρήματα για άλλα τέτοια . )
makio Μάρτιος 15, 2006 #16 Μάρτιος 15, 2006 αλλαξε τροφοδοτικο -δλδ παρε ενα 3ο - κι ασε αυτα που εχεις στην ακρηψαξε για ενα το δυνατον καλυτερο (ειναι και θεμα κοστους βεβαια)ξηλωσε τα ολα και φτιαχτα απο την αρχη (κουτι-μητρικη-καρτες κλπ κλπ με τα βασικα παντα) και τσεκαρε αυτο που σου εγραψε ο colt3003 στην αρχη -δλδ το ρευμα απο την πριζα και μετα........
colt3003 Μάρτιος 16, 2006 #17 Μάρτιος 16, 2006 Αρχική απάντηση από Fandom Και ενώ έβγαλα την πρίζα του τροφοδοτικού, το κουτί με "χτύπαγε" ελαφρά (μη φανταστείτε σπινθήρες αλλά αισθητό χτύπημα) μέχρις ότου έσβησα το πολύπριζο και απο τότε δεν ξαναχτύπησε. Καλημέρα και πάλιαπο αυτό που έγραψες παραπάνω κοίτα τι εικόνα έχω και πές μου αν είναι σωστή:βγάζεις την πριζα του τροφοδoτικού του pc (αρα το pc ΔΕΝ έχει καμία ηλεκτρική σύνδεση με το δίκτυο) και πάλι σε χτυπάει μέχρι να σβήσεις και το πολύμπριζο.... Πριν το κάνεις αυτό η οθόνη εξακολουθεί να παίρνει ρευμα ?????? αν ισχύει η παραπάνω πρόταση η διαρροή έρχεται απο το καλώδιο που πάει στη VGA αφού και αυτό είναι γειωμένο (το μεταλλικό του περίβλημα) άρα μιλάμε για:1. Ελαττωματικό τροφοδοτικό οθόνης 2. διαρροή απο το δίκτυο.δοκίμασε είτε να αλλάξεις οθόνη, είτε να την βγάλεις εκτός (εκτός ρεύματος ΚΑΙ σύνδεσης στο pc), και να συνδέσεις το pc στο ρεύμα και δές πάλι αν σε χτυπάει.
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.