Jump to content

2 x 200gb 7400rpm raid 0 vs 1x 74gb raptor

demizz26

Ποιά είναι η ιδανικότερη σκληρή λύση για ένα γρήγορο π  

36 members have voted

You do not have permission to vote in this poll, or see the poll results. Please sign in or register to vote in this poll.

Recommended Posts

Moνο εαν δοκιμασεις εναν Raptor και συγκερκριμενα τον 74 θα καταλαβεις την διαφορα των 10Κ RPM...Εγω ημουν κατα αλλα βρηκα μια ευκαιρια και τον πηρα και δεν το μετανιωσα.Πανω εχω μονο το λειτουργικο και οτι χρειαζεται για να τρεχει ενα prog(παιχνιδια κλπ).Για αποθηκη εχω εναν αλλο μεγαλο δισκο.Βασικα εαν περισσευς τπτ θα επαιρνα αλλον ενα 74 για Raid0 αλλα ΜΟΝΟ για να βαλω πανω το λειτουργικο.Αλλα μου φαινεται πολυ κομπλεξικο και ματαιοδοξο...Δλδ στα παιχνιδια και αντε καποια προγραμματα επεξεργασιας ηχου που ειναι τα πιο βαρυα μου δεν νομιζω να δω Θεαματικη διαφορα η διαφορα που να δικαιολογει εναν τετοι συνδυασμο(για μενα παντα)

• Replies 44
  • Created
  • Last Reply

επειδη και εγω σκεφτομαι τι να αγορασω, θα επιχειρησω μια σουμα απο καποια στοιχεια-ερωτηματα που εχω διαβασει εδω αλλα και σε αλλες σελιδες

στο μονο που υπερτερει ο ραπτορας ειναι στο access time(?).

ειναι πιο ακριβος απο 2 80αριδες σατα2, εχει πιο λιγο χωρο, και ειναι πιο αργος σε διαβασμα και γραψιμο απο 2χ80 σε raid0 (?).

οταν φορτωνει μια πιστα σε ενα παιχνιδι μετραει το access time η το read (mb/sec)? σε ποιες εργασιες θα επωφεληθουμε απο το πιο γρηγορο access time (δεν ξερω, ρωταω)?

τωρα σχετικα με τη 2πλασια πιθανοτητα να σου χαλασει το ραιδ... μιλωντας με απολυτους αριθμους (γιατι το "2πλασια" ακουγεται καπως) η πιθανοτητα να χαλασει ενας δισκος ποση ειναι? 0.5% (λεμε)? αρα για 2 ειναι 1%.... δε μου ακουγεται τοσο τρομερο (στο ραιδ θα εχω λειτουργικο-προγραμματα εννοειται)...

οπως φαινεται μαλον προς το 2χ80 σε ραιδ κλεινω αλλα ευχαριστως θα ακουγα τη γνωμη σας σχετικα με τα παραπανω...

Υπερτερεί σε ΟΛΑ εκτός από μεταφορές ΜΕΓΑΛΩΝ αρχείων (στα μικρά είναι πάλι πιο γρήγορος).

Οι επαγγελματίες που χρησιμοποιούν τέτοια μεγάλα αρχεία επιλέγουν ακόμα πιο γρήγορες λύσεις. Για τους υπόλοιπους περιστασιακούς χρήστες η μεταφορά μεγάλων αρχείων καταλαμβάνει ελάχιστο από τον συνολικό χρόνο χρήσης του H/Y (5% το πολύ) οπότε και πάλι το σκεπτικό συστοιχίας 0 για μεγαλύτερη ταχύτητα είναι άστοχο εξ αρχής.

Τώρα αν δεν σε ενοχλεί η διπλάσια πιθανότητα απώλειας δεδομένων (γιατί θα έχεις μόνο λειτουργικό από ότι λες) τότε μάλλον δεν διάβασες ότι το βασικό σκεπτικό χρήσης raptor είναι για γρήγορο λειτουργικό που αυτόματα το καταργείς με την χρήση RAID κάνοντάς το ακόμα πιο αργό και από μονό δίσκο.

εμενα αυτο το αρθρο με επεισε οτι 2>1...το ψαχνω λιγο ακομα για 2χ80 σατα2(αντι για 2 ραπτορ) σε σχεση με 1 ραπτορ...

edit: προφανως παιζει ρολο και το κοστος στην ολη συγκριση. 2χ80σατα2~=125 ευρω, 1 ραπτορ 74γβ 180 ευρω...

Δεν κατάλαβα που είδες σε αυτό το άρθρο ότι 1 raptor είναι πιο αργός από 2 απλούς (ΟΧΙ RAPTOR).

Δεν κατάλαβα το θέμα κόστους πάλι. Περιμένεις κάτι που είναι πιο γρήγορο να είναι φθηνότερο?

... το βασικό σκεπτικό χρήσης raptor είναι για γρήγορο λειτουργικό που αυτόματα το καταργείς με την χρήση RAID κάνοντάς το ακόμα πιο αργό και από μονό δίσκο.

το αρθρο λεει οτι το RAID δεν ειναι πιο αργο απο μονο δισκο (εκτος αν εννοουσες σατα2 , 7200ρπμ)

Δεν κατάλαβα που είδες σε αυτό το άρθρο ότι 1 raptor είναι πιο αργός από 2 απλούς (ΟΧΙ RAPTOR).

δεν ειπα κατι τετοιο...ειπα οτι δεν ξερω ακομα αν 2 σατα2, 7200ρπμ παραμενουν πιο γρηγοροι απο 1 ραπτορ

Δεν κατάλαβα το θέμα κόστους πάλι. Περιμένεις κάτι που είναι πιο γρήγορο να είναι φθηνότερο?

οχι..περιμενω να μην δωσω περισσοτερα χρηματα για κατι που δεν ειναι πιο γρηγορο :)

δυστυχως δεν εχω βρει καποιο αρθρο που να συγκρινει τα 2 σεταπ. μονο απο hdtach screens εχω κανει εμμεσες συγκρισεις. αν καποιος τα εχει δοκιμασει και τα δυο, θα μας διαφωτιζε...

Αρχική απάντηση από pcfreak [Σήμερα, στις 00:48]

το αρθρο λεει οτι το RAID δεν ειναι πιο αργο απο μονο δισκο (εκτος αν εννοουσες σατα2 , 7200ρπμ)

Φυικά και εννοώ σε σύγκριση με 7200 (δεν νομίζω να μίλησε κανείς για RAID με Raptor σε αυτό το topic)

http://www17.tomshardware.com/2006/02/06/wd1500ad_raptor_xtends_performance_lead/page14.html

ότι λέμε όλοι

Αν θες ταχύτητα θα πάρεις Raptor και τίποτα άλλο. Τα νούμερα που πιάνουν στα read και write οι δύο απλοί δίσκοι σε Raid-0 είναι νούμερα που ΜΟΝΟ το HD Tach και γενικά τα Benches πιάνουν. Στην πραγματικότητα οι δίσκοι αυτοί είναι πιο αργοί από τον Raptor λόγω του seek/access time τους που δε συγκρίνεται με τίποτα με αυτό των Raptor.

Αυτό που θα πρεπε να σε απασχολεί είναι το αν θα πάρεις έναν 74άρη ή δύο 36ρηδες. Για μένα καλύτερα τον 74άρη και αργότερα καβαντζώνεις και ένα δεύτερο και είσαι κυριλέ.

Για το Raid-0 που λες η πιθανότητα να χαλάσει κάτι είναι πράγματι μικρή. Όμως ΔΕΝ συνιστάται για δίσκους αποθήκες. Ο λόγος είναι απλός: Εγώ έχω το λειτουργικό και τα παιχνίδια μου στους Raptors. Κάνω συχνά backup οπότε και να πάθει κάτι η συστοιχία δε με νοιάζει. Φαντάσου όμως 2*200 να σου πάθει ζημιά. Που θα έχεις κρατήσει 400GB Backup???

Οι Raptor γενικά είναι πιο γρήγοροι σε όλα. Ο λόγος είναι επειδή έχουν χαμηλό seek/access time και μπορούν και χειρίζονται πάρα πολύ γρήγορα μικρά-μεσαία σε μέγεθος αρχεία. Τέτοια αρχεία χρησιμοποιούν άλλωστε και η πληθώρα των εφαρμογών-παιχνιδιών σήμερα. Έτσι προσφέρουν καλύτερη διαχείριση των αρχείων, πράγμα το οποίο συνεπάγεται και μεγαλύτερη ταχύτητα.

Για τα μεγάλα αρχεία, πόσες φορές θα μεταφέρεις μεγάλα (>2GB) αρχεία? Είναι κάτι που θα κάνεις καθημερινά? Αν όχι, ο Raptor δεν έχει καμία διαφορά με τους 2*80 σε Raid-0. Αν ναι, τότε ξέχνα τους 2*80 και τράβα πάρε ένα SCSI U320 και εκεί θα δεις ταχύτητα (με το ανάλογο κόστος βέβαια).

Raptor για ταχύτητα είναι must. Και ειδικά αν έχεις 2 τέτοιους σε Raid-0, όπου και boostάρεται και η "τελική" τους, τότε θα είσαι άρχοντας. Όμως πρώτα δες τι ανάγκες έχει το PC σου και τι ανάγκες έχεις εσύ. Μην περιμένεις από τους δίσκους να κάνουν τη διαφορά. Ίσως μια πιο γρήγορη μνήμη να κάνει μεγαλύτερη διαφορά και όχι τόσο ένας γρήγορος δίσκος σε αυτό που θέλεις εσύ. Και εννοείται ότι αν σε νοιάζουν τα παιχνίδια, κάρτα γραφικών πάρε και άσε τους δίσκους για όταν θα σου περισσεύουν ή όταν σου κάτσει η καλή ευκαιρία ;)

Πολυγραφότατος και κατατοπιστικότατος. Ότι πρέπει για επίλογος σε αυτό το thread.

(σώσε το κάπου γιατί είναι το ζουμί της ιστορίας)

Αυτός που χρειάζεται τον 74 (150άρη τώρα), θα μπορεί να διαθέσει άλλα τόσα όχι μόνο για 400 αλλά 4 Χ 500, οπότε πάλι δεν τίθεται θέμα χρημάτων.

Είναι σαν να προσπαθείς να συγκρίνεις μια Ferrari με ένα Datsun με τεράστιο χώρο αποσκευών.

Ατυχές(τατο) το παράδειγμα επειδή ο σκληρός δίσκος εξ'ορισμού είναι αποθηκευτικό μέσο.Ο εκάστοτε Ferrarατος μπορεί να τα σκάσει για 3 150άρηδες ραπτορ για raid 0 και 4χ500 για raid 5 και ας τους καμαρώνει

Όπως επίσης και το ερώτημα

Αρχική απάντηση από Arapis [Σήμερα, στις 11:37]

Απο την άλλη,τί λέτε να αξίζει περισσότερο? 74 γίγα ή 400 γίγα?

διαφορετικοί χρήστες-διαφορετικές προτεραιότητες

Αρχική απάντηση από tristeno [Σήμερα, στις 16:11]

Όπως επίσης και το ερώτημα

διαφορετικοί χρήστες-διαφορετικές προτεραιότητες

Για να μείνουμε on topic,εγω δεν ξέρω πως τα καταφερνω αλλά τα έχω για πλάκα τα 300+ γιγα γεμάτα στο pc μου.

Όσο για το θέμα προτεραιότητας,οι δίσκοι είναι το κερασάκι στην τούρτα,γιατί μόνο με κερασάκια και χωρίς τούρτα δεν χόρτασε κανένας και ούτε πρόκειται......

Ακριβώς. To Datsun έχει μεγαλύτερο πορτ-παγκάζ από την Ferrari, αλλά αν βγάζεις τα προς το ζειν κερδίζοντας αγώνες αυτοκινήτου δεν θα πάρεις το Datsun.

Διαφορετικοί χρήστες-διαφορετικές προτεραιότητες.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.