Jump to content

Αξίζει η αλλαγή από CRT σε TFT?

Wizard!

Recommended Posts

Έχω στα χέρια μου (για την ακρίβεια στο γραφείο μου, μιάς και είναι και ασήκωτη :confused: ) μια EIZO 21" F931.

Τη δουλεύω στα 1600x1200x32@85Hz (πάει και 100Hz, αλλά δεν έχω βρει αξιόπιστο Ramdac που να την οδηγεί σωστά...)

Τα παιχνίδια τα παίζω στα 1280x1024, γιατί προτιμώ τα πάντα στο full και 8ΑΑ-16ΑF παρά υψηλότερη ανάλυση και μειωμένη ποιότητα.

Σκέφτομαι σοβαρά και λόγο χώρου, αλλά και γιατί κοντεύει να λήξη η εγγύησή της, να την αντικαταστήσω με μία EIZO S2100 (linky ).

Και ερωτώ: Αξίζει τον κόπο? Θα χάσω σε ποιότητα, χρώματα? Τα παιχνίδια στα 1280x1024 τη στιγμή που η native ανάλυση είναι 1600x1280 θα φαίνονται καλά?

Η χρήση που γίνεται είναι προγραμματισμός και gaming κατά το 90% του χρόνου.

• Replies 47
  • Created
  • Last Reply

Γενικα σαν αλλαγη αξιζει.Μονο την ακτινοβολια να σκεφτεις.Εξαλλου αν πας σε 20-21 ιντσων tft θα πεσεις σε καλο μοντελλο ετσι και αλλιως.

Η ΕΙΖΟ που μας δινεις δεν νομιζω να ειναι τιποτα λιγοτερο απο εκπληκτικη.

Παντως καλυτερα ειναι να ''παιζεις'' σε native.

PS.Στα λεφτα που δινεις θα επαιρνα την philips 23 ιντσων...

Δυσκολη επιλογη φιλε μου.Σιγουρα θα κερδισεις σε ευκρινεια αλλα απο τη στιγμη

που ασχολεισαι με παιχνιδια δεν ξερω κατα ποσο καλα θα δειχνουν σε 1280x1024

καθως καλο ειναι να τα τρεχεις στη native αναλυση της οθονης.

Αν υπαρχει η δυνατοτητα τσεκαρε την 2100 απο κοντα να δεις αν σε καλυπτει;)

Παντως το μαυρο της καλης crt δεν θα το δεις σε tft.Πολλοι gamers επιλεγουν ακομα τις crt.

Ειναι δυσκολη αποφαση.Σε χρωματα και αντιθεση παντως δεν νομιζω η tft να βγει κατωτερη των προσδοκιων σου.

To θεμα ειναι και τι ''παιζει'' στο θεμα ghosting με την 2100.

16ms typical ειναι μεν καλα αρκει να αποδιδονται και στη πραξη αν και η Eizo δεν

φημιζεται για μαιμουδιες στα specs οπως αλλοι κατασκευαστες...

Βασικά έχουμε εδώ στο γραφείο την 19" και τη χρησιμοποιούν οι γραφίστες μας. Η άποψή τους είναι ότι είναι υποδιαίστερη των ΕΙΖΟ crt, αλλά πολύ καλύτερη από άλλες μάρκες. Το κακό είναι ότι και εδώ να τη δω, και σε μαγαζί, πως θα ελεγξω τα παιχνίδια?

Όσο για τη Philips, δεν παίζει, γιατί την ΕΙΖΟ την παίρνω 850 ;)

Αρχική απάντηση από g_0x

ασε και εγω με crt είμαι στο γραφείο και τα ματια μου κοντευουν να καούν.TFT αν δεν έχεις προβλημα με χρηματα με τη μία.το θεωρώ μονοδρομο.

Συμφωνώ απόλυτα...

Μόνο για την κούραση που θα γλυτώσεις στα μάτια, αξίζει όχι απλώς με τα 1000 αλλά με τα 10000.

Γνώμη μου (μετά από πολλά χρόνια καθημερινής 10ωρης + χρήσης σε CRT / TFT 20''+ είναι ότι αν δουλέψεις μία εβδομάδα σε TFT πολύ απλά δεν γυρίζεις σε CRT / δεν αντέχεις την κούραση στα μάτια / την θολούρα κλπ - αντιθέτως οι όποιοι συμβιβασμοί σε χρώματα, response time κλπ απλώς συνηθίζονται.

spc: Μα αυτό λέω... Ότι το 80% της κούρασης το έχω από το γραφείο που είμαι 8+ ώρες μπροστά σε μια μέτρια CRT. Σπίτι, βρίσκομαι 2-3 ώρες το πολύ, για να χαζέψω, να παίξω, να δω κάποια προσωπικά θέματα ή να μελετήσω. Αλλά σπάνια παραπάνω. Κι εδώ στο γραφείο αν ζητήσω TFT θα παραλάβω το πολύ 19", όπερ σημαίνει 1280x1024 με συνέπεια στη ευκολία της δουλειάς μου.

Έχω όμως μια άλλη απορία: Παλιότερα φωνάζαμε ότι το ελάχιστο που πρέπει να έχει μια οθόνη σε ρυθμό ανανέωσης είναι 70Hz ώστε να μην κουράζει τα μάτια. Εδώ έχω 75, σπίτι 85. Στο manual της S2100 διάβασα ότι πάζει στα 60??? Δεν είναι ενοχλητικό αυτό?

Αρχική απάντηση από Wizard! [Σήμερα, στις 12:23]

...Έχω όμως μια άλλη απορία: Παλιότερα φωνάζαμε ότι το ελάχιστο που πρέπει να έχει μια οθόνη σε ρυθμό ανανέωσης είναι 70Hz ώστε να μην κουράζει τα μάτια. Εδώ έχω 75, σπίτι 85. Στο manual της S2100 διάβασα ότι πάζει στα 60??? Δεν είναι ενοχλητικό αυτό?

Mη σε απασχολει το refresh rate στις TFT καθως λειτουργει τελειως διαφορετικα σε σχεση

με τις crt.;)

Αρχική απάντηση από Wizard!

spc: Μα αυτό λέω... Ότι το 80% της κούρασης το έχω από το γραφείο που είμαι 8+ ώρες μπροστά σε μια μέτρια CRT. Σπίτι, βρίσκομαι 2-3 ώρες το πολύ, για να χαζέψω, να παίξω, να δω κάποια προσωπικά θέματα ή να μελετήσω. Αλλά σπάνια παραπάνω. Κι εδώ στο γραφείο αν ζητήσω TFT θα παραλάβω το πολύ 19", όπερ σημαίνει 1280x1024 με συνέπεια στη ευκολία της δουλειάς μου.

Έχω όμως μια άλλη απορία: Παλιότερα φωνάζαμε ότι το ελάχιστο που πρέπει να έχει μια οθόνη σε ρυθμό ανανέωσης είναι 70Hz ώστε να μην κουράζει τα μάτια. Εδώ έχω 75, σπίτι 85. Στο manual της S2100 διάβασα ότι πάζει στα 60??? Δεν είναι ενοχλητικό αυτό?

Καταρχήν οι 2-3 ώρες στο σπίτι δρουν σωρευτικά (των επιπλέον στην δουλειά).

Από την άλλη βέβαια αν βάλεις TFT σπίτι δεν θα αντέχεις στο γραφείο ούτε 2 ώρες :p

Και στο γραφείο πάντως μία καλή 19αρα με DVI θα σε ξεκουράσει όσο δεν μπορείς να φανταστείς γεγονός το οποίο, κατά τη γνώμη μου, θα υπερκεράσει όποια αρνητική συνέπεια στην δουλειά σου.

Σε σχέση με το refresh rate:

Το refresh rate στις TFT δεν έχει καμία σχέση με τις CRT. Είναι τελείως διαφορετικό. Στις TFT τα 60 Hz είναι βράχος (και μάλιστα προτεινόμενα σε σχέση με τα 75 από τους ίδιους τους κατασκευαστές το μόνο κοινό σημείο με τις CRT είναι ότι η αλλαγή από τα 60 στα 75 με αναλογική / όχι DVI σύνδεση επιφέρει μία ελαφρά θολούρα).

Αρχική απάντηση από spc

...Και στο γραφείο πάντως μία καλή 19αρα με DVI θα σε ξεκουράσει όσο δεν μπορείς να φανταστείς γεγονός το οποίο, κατά τη γνώμη μου, θα υπερκεράσει όποια αρνητική συνέπεια στην δουλειά σου.

Ντεν έκει DVI στο γκραφείο καρντιά μου... Αλλά και να είχε, πρέπει να βρω τρόπο να "καψω" αυτή και να σιγουρευτώ ότι δεν υπάρχει στην αποθήκη άλλη διαθέσιμη, γιατί μπορεί να βρεθώ με καμμιά 17άρα :p

Αρχική απάντηση από spc

Το μόνο κοινό σημείο με τις CRT είναι ότι η αλλαγή από τα 60 στα 75 με αναλογική / όχι DVI σύνδεση επιφέρει μία ελαφρά θολούρα).

Σπίτι φυσικά με DVI θα δουλέψει. Καλύτερα είναι τα 60 ή 75? Τι προβλήματα μπορεί να παρουσιάσει "λάθος" ρύθμιση?

Σε 2 tft που εχω κατσει μπροστα (ειχα την lg1915s και στο γραφειο εχουμε κατι acer 17'') και δουλευαν μονο με αναλογικη συνδεση, τα 75 ηταν σαφως καλυτερα απο τα 60.

Σε dvi ομως τα 60 ηταν απλα μια αλλη φαση....Κανενα απολυτως προβλημα και φυσικα κλασεις ανωτερη απο τα 75ηζ που ειχα με την 1915s.Απο την αλλη, στην philips δεν εχω βαλει καθολου dsub να δω πως συμπεριφερεται. (και ουτε προκειται να το κανω να ειμαι ειλικρινης.Δεν υπαρχει περιπτωση στο 1000000 να παρω καλυτερη εικονα).

DVI μονο με 60hz μπορεις ,σε ολες τις οθονες.

Αρχική απάντηση από Wizard! [Σήμερα, στις 12:42]

Σπίτι φυσικά με DVI θα δουλέψει. Καλύτερα είναι τα 60 ή 75? Τι προβλήματα μπορεί να παρουσιάσει "λάθος" ρύθμιση?

Αν προκειται να δουλεψει με DVI τοτε δεν θα δεις ενδειξη 75 αλλα μονο 60Hz.

DVI=60Hz only;) η οποια οπως ειπε και ο spc ειναι η προτεινομενη σαρωση στις TFT.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.