Jump to content

Μπορώ να ανάβω και να κλείνω HDD;

Exposed_Bone

Recommended Posts

• 2 years later...

Ξεθάβω το θέμα για να ρωτήσω κάτι ανάλογο.

To SATA interface προδιαγράφεται εγγενώς με τη δυνατότητα hot swapping, κάτι που στο παρελθόν ίσχυε μόνο στο SCSI, και με σαφώς αλμυρό τίμημα. Με την ίδια ευκολία και ασφάλεια, με την οποία αποσυνδέεις μια μνήμη flash από κάποια θύρα USB, μπορείς να «τραβήξεις» δίσκο SATA, υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι αυτός τροφοδοτείται με ρεύμα μέσω του ειδικού βύσματος, και όχι με το κλασικό 4πινο της αρχιτεκτονικής ΑΤ. Επίσης, προϋποτίθεται ότι ο δίσκος είναι τοποθετημένος σε ειδικό υποδοχέα, ώστε να τοποθετείται και να αφαιρείται εύστοχα, χωρίς τζόγους, όπως το ρακ που έχεις. Εναλλακτικά, ένας -οποιοσδήποτε- δίσκος μπορεί να εκκινηθεί και να διακόπτεται με τη χρήση διπλού διακόπτη, ώστε να αποκόπτονται και οι δύο ηλεκτρικές παροχές του, (+5 και +12Volt), ενώ τα μαύρα καλώδια της επιστροφής παραμένουν συνδεδεμένα με τον κοινό αγωγό του τροφοδοτικού, (common). Αυτό προϋποθέτει ανάλογη ηλεκτρική συνδεσμολογία, (ουσιαστικά την παρεμβολή ενός διπλού διακόπτη, για το κόκκινο και το κίτρινο καλώδιο, πριν το 4πινο βύσμα που δίνει ρεύμα στο δίσκο).

Αυτό ισχύει για όλους τους ελεγκτές sata? Δηλαδή σε περίπτωση που δε χρησιμοποιείται ο δίσκος και διακόψουμε την τροφοδοσία του, μπορούμε να τον αφαιρέσουμε χωρίς data loss?

Διαθέτω μητρική με controller που δε φαίνεται να υποστηρίζει "hot swap" (δηλαδή δε βγάζει "ασφαλής κατάργηση").

Πειραματίστηκα με ένα δίσκο και μια θήκη rack αφαιρουμένου δίσκου. Για την προσθήκη δίσκου χρειάστηκε μια ανανέωση στο device manager, ενώ για την αφαίρεση δίσκου απλά έκλεισα την τροφοδοσία από το κουμπάκι της θήκης. Δε παρουσιάστηκε κάποιο πρόβλημα, αλλά φοβάμαι μήπως η μέθοδος αυτή καταλήξει σε τραγωδία για τα δεδομένα μου :unsure:

Νομιζω παντως οτι για να εμφανιστει η ασφαλης καταργηση δισκου στα XP πρεπει να εχεις ενεργοποιημενο το AHCI στα SATA.

Δυστυχώς η μητρική μου (GA-946GMX-S2) δεν φαίνεται να υποστηρίζει AHCI (southbridge: ICH7). Έχω ψάξει το BIOS, δεν υπάρχει πουθενά. Ακόμη και αν βάλω τους δίσκους σε καθαρό sata mode δε μου εμφανίζεται η "ασφαλής κατάργηση".

παιδιά υπάρχει ένα προγραμματάκι, το swap manager, το οποίο αναλαμβάνει αυτή τη δουλειά, να αποπροσαρτήσει δηλαδή το δίσκο και το χρησιμοποιούσα χρόνια και μάλιστα σε δίσκο IDE!!!

Η ρύθμιση του controller ως AHCI στο BIOS ενεργοποιεί λειτουργίες όπως hot-swap και NCQ, αλλά δεν εμφανίζει πάντα το εικονίδιο ασφαλούς κατάργησης στα Windows (π.χ. στο δικό μου σύστημα).

Το πρόβλημα με το άνοιγμα-κλείσιμο του δίσκου βρίσκεται στην μνήμη cache. Αν η μνήμη αυτή έχει αποθηκευμένα δεδομένα και η τροφοδοσία διακοπεί, τα δεδομένα χάνονται. Πιστεύω ότι αυτό που είχε γράψει ο trendy πιο πάνω αρκεί. Αν απενεργοποιήσεις ή καταργήσεις την συσκευή από τον device manager, τότε τα Windows παύουν να τη χρησιμοποιούν και έτσι δε ρισκάρεις την απώλεια δεδομένων. :)

εγω χρησιμοποιω εδω και πολυ καιροαυτο με τους εσωτερικους δισκους μου και no problem.

painaiz +1!!!! φαίνεται κορυφαίο το προγραμματάκι!!!

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.