Jump to content

Μπορώ να ανάβω και να κλείνω HDD;

Exposed_Bone

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Έχω ενα rack για sata δισκους. Αυτο που θελω κανω ειναι να βαζω καποιον δισκο σε λειτουργια ή να τον βγάζω ενω εχω ηδη τον υπολογιστή ανοιχτό.

Βεβαια το κουτι του rack γραφει πανω Hot-Swappable αλλά ... δεν ξέρω φοβάμαι. Πάντως θα ήταν τεράστια βοήθεια κατι τέτοιο

ειναι της equip το rack και νομιζω οτι το ονομαζει mobile rack

Ειμαι σιγουρος οτι το υποστηριζει αλλα μου εχουν πει ολοι να μην το χρησιμοποιησω καλλιτερα

To SATA interface προδιαγράφεται εγγενώς με τη δυνατότητα hot swapping, κάτι που στο παρελθόν ίσχυε μόνο στο SCSI, και με σαφώς αλμυρό τίμημα. Με την ίδια ευκολία και ασφάλεια, με την οποία αποσυνδέεις μια μνήμη flash από κάποια θύρα USB, μπορείς να «τραβήξεις» δίσκο SATA, υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι αυτός τροφοδοτείται με ρεύμα μέσω του ειδικού βύσματος, και όχι με το κλασικό 4πινο της αρχιτεκτονικής ΑΤ. Επίσης, προϋποτίθεται ότι ο δίσκος είναι τοποθετημένος σε ειδικό υποδοχέα, ώστε να τοποθετείται και να αφαιρείται εύστοχα, χωρίς τζόγους, όπως το ρακ που έχεις. Εναλλακτικά, ένας -οποιοσδήποτε- δίσκος μπορεί να εκκινηθεί και να διακόπτεται με τη χρήση διπλού διακόπτη, ώστε να αποκόπτονται και οι δύο ηλεκτρικές παροχές του, (+5 και +12Volt), ενώ τα μαύρα καλώδια της επιστροφής παραμένουν συνδεδεμένα με τον κοινό αγωγό του τροφοδοτικού, (common). Αυτό προϋποθέτει ανάλογη ηλεκτρική συνδεσμολογία, (ουσιαστικά την παρεμβολή ενός διπλού διακόπτη, για το κόκκινο και το κίτρινο καλώδιο, πριν το 4πινο βύσμα που δίνει ρεύμα στο δίσκο).

Πάντως, πιο πολύ πλάκα έχει η ρύθμιση των στροφών με voltage regulator, αλλά όχι σε μεγάλο εύρος, καθώς εάν προσπαθήσει κανείς να μειώσει τις στροφές αρκετά, επεμβαίνει το bios του δίσκου και σταματά το μοτέρ. :)

οκ ολα αυτα. Δλδ το μονο που μενει ειναι να ανοιγο κλεινω τον διακοπτη του rack αναλογα με το χρειαζομαι; η μηπως πρεπει να κανω κατι οπως και με τους usb disck;

Παιδες ειναι απολυτα σιγουρο αυτο?

Γιατι στο ενα pc εχει στην μπαρα το πρασινο βελακι για safe remove και στο αλλο δεν εχει τπτ...

Αρχική απάντηση από Oric

Πάντως, πιο πολύ πλάκα έχει η ρύθμιση των στροφών με voltage regulator, αλλά όχι σε μεγάλο εύρος, καθώς εάν προσπαθήσει κανείς να μειώσει τις στροφές αρκετά, επεμβαίνει το bios του δίσκου και σταματά το μοτέρ. :)

Το έχεις δοκιμάσει αυτό που λές;

Μου φαίνεται εντελώς κουφό καθώς οι σκληροί δίσκοι έχουν βηματικούς κινητήρες ώστε να ελέγχουν απόλυτα την ταχύτητα περιστροφής. Θα ήταν πολύ μεγάλη βλακεία να χρησιμοποιούνται κλασικοί κινητήρες που η ταχύτητα περιστροφής εξαρτάται απο την τάση εισόδου. Αν δηλαδή το τροφοδοτικό δίνει 11.4V ή 12.6 V που είναι εντός της 5% απόκλισης των προδιαγραφών ο δίσκος θα γυρνάει σε άλλες στροφές; Μιλάμε για κατασκευή τεράστιας ακρίβειας.

Στα windows φαντάζομαι ότι μπορείς να κάνεις remove το δίσκο από το hardware management και μετά να τον ξηλώσεις. Στο unix αρκεί να γίνει umount.

Αρχική απάντηση από trendy

Στα windows φαντάζομαι ότι μπορείς να κάνεις remove το δίσκο από το hardware management και μετά να τον ξηλώσεις. Στο unix αρκεί να γίνει umount.

Αμέσως εσύ :p πέστα, πέστα!

Καλά τα λέει ο Oric, αλλά πρέπει να υποστηρίζει hot swap και η Mobo αν δεν κάνω λάθος! Τα WindowsXP θα σου βγάλουν ένα safe remove icon αν είναι όλα ΟΚ, και επίσης πρέπει να δεις και στο BIOS μήπως υπάρχει κάποια επιλογή.

Ειναι συχνο μια mobo να υποστηριζει Hot swap; Γενικα το αν πρεπει να υποστηριζει η mobo hot swap μπορει να το επαληθευσει καποιος με βεβαιοτητα;

σε ορισμενες μητρικες αναφερετε στο μανιουαλ αν ο κοντρολερ των σατα ειναι hotswap ή οχι....

για ριξε μια ματια στο βιβλιαρακι

Δε χρειάζεται hot swap και λοιπά άχρηστα πράγματα για να βγάλεις ένα δίσκο. Μια φορά είχα βγάλει ένα dvdrw από τον υπολογιστή on-the-fly και το μόνο που έκανα είναι να τον αφαιρέσω από το hardware management που δείχνει το tree με όλες τις συσκευές για να μην το χρησιμοποιούν τα windows.

Αρχική απάντηση από trendy

Δε χρειάζεται hot swap και λοιπά άχρηστα πράγματα για να βγάλεις ένα δίσκο. Μια φορά είχα βγάλει ένα dvdrw από τον υπολογιστή on-the-fly και το μόνο που έκανα είναι να τον αφαιρέσω από το hardware management που δείχνει το tree με όλες τις συσκευές για να μην το χρησιμοποιούν τα windows.

Ομως μετα αν θελω να τον ξανα βαλω θα πρεπει να κανω restart;

Θεωρητικά θα πρέπει να τον βάλεις πρώτα στο data cable, μετά στο ρεύμα και να πεις στα windows να αναζητήσουν νέο υλικό για να τον κάνουν mount.

Κάνω ακριβώς το ίδιο και μάλιστα με δίκσους ΑΤΑ σε rack που κάνει μετατροπή PATAtoSATA. Σύμφωνα με τις οδηγίες του κουτιού, κάνω τα εξής:

1. Δεξί κλικ και Disconect Device όπως ακριβώς με τα USB. (αυτό το υποστηρίζει το nF4, αλλά μόνο με τους δικούς του οδηγούς)

2. Αφού με ειδοποιήσει ότι μπορώ να τον βγάλω (safely remove) τότε γυρίζω το κλειδί του, που κόβει σήμα/ρεύμα και βγάζω τον δίσκο.

Η διαδικασία της απαναφοράς, είτε αυτού είτε άλλου είναι αντίστοιχα εύκολη:

1. Τοποθετώ τον δίσκο στο rack, γυρίζω το κλειδί του, ενεργοποιείται.

2. Μόλις βρει το νέο υλικό και μου πει ότι εργάζεται κανονικά, δουλεύει μιά χαρά.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.